hirdetés

Honor Magic Watch 2 42 mm sportóra teszt

Verem a konkurenciát

teszt
Honor Magic Watch 2 42 mm sportóra teszt 1
írta: Don Kartács
2020-05-15

A Huawei almárkája, a Honor palettája tartalmazza a vállalat olcsóbb eszközeit, és ez a vonulat nemcsak a telefonjaiknál, hanem az okos- és sportóra szegmensben is jelen van. A Honor Magic Watch 2-ből a kisebbik variánst teszteltem, és igen kellemes meglepetésekkel szolgált. Egész jó az üzemideje, gyönyörűek a számlapjai, érdekes sportfunkciókat is tud, jó a szoftvere, gyors a rendszere. Néhány olyan hiányosságot viszont felfedeztem, amit tolerálnotok kell. Ebben szerencsére segít az alacsony ár, 43 000 Ft-ot kérnek a 42 mm-es variánsért.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9

Népítélet

10

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:10
 • ergonómia:10
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

Összesen két óragombbal kell vezérelni a dolgokat, a felső a görgethető menübe visz, az alsó pedig programozható, én hagyományosan az üzenetekre állítom rá. Természetesen van AOD mód, ha a szépség oltárán áldoznátok némi üzemidőt. Azon viszont ledöbbentem, mennyire király óraszámlapok közül – összesen olyan 80-100 db áll rendelkezésre, néhány paraméterezhető is – lehet válogatni. A fekete szélűek ráadásul egybeolvadnak a kijelző kávájával, tökéletes az átmenet. Tizenkét különbözőt képes tárolni a Honor Magic Watch 2, csúnyán lealázva a GTR/GTS/T-Rex szériát, ahol ugyanez az érték csak 3.

 

Honor Magic Watch 2 – Egész okos, csak máshogy

A Honor Magic Watch 2-ben az a jó, hogy nem akar más lenni, mint aminek látszik. Az Amazfit T-Rex kapcsán éreztem azt, hogy a nagyon macsó kinézet mögött egy teljesen átlagos óra lakik, itt pedig pont fordítva van: a dizájnos „csuklóékszer” meglepetésre is okot adó dolgokat vonultat fel. Mennyivel jobb ez a filozófia, mint az előző, nem?

Ez leginkább szenzorfronton érezhető, bár a gyári oldal eléggé szűkszavú a témában, így nekem kellett kitalálnom, pontosan mi is van benne:

 • PPG pulzusmérő szenzor
 • GPS/GLONASS műholdas egység
 • barometrikus szenzor légnyomásméréshez
 • iránytű, giroszkóp, gyorsulásmérő
 • BT 5.1-es chip, az adatátvitelhez

Ezekre a menüben fellelhető lehetőségekből lehet következtetni, hiszen van iránytű és légnyomásmérés widget is, de ami sokkal fontosabb, hogy a 4 GB-os háttértárra – amiből durván 1,5 GB-ot a LiteOS foglal el, így 2,5 GB méretű terület marad szabadon – felmásolhattok MP3 és AAC fájlokat, ha zenét akartok lejátszani. Ez volt, amit nagyon hiányoltam az olcsóbb Amazfit óráknál, így viszont simán otthon lehet hagyni a mobilt sportolás közben is. Kihagyott ziccernek érzem, hogy a Type-C-s töltő nem képes adatot átvinni a kütyüre, a Bluetooth kapcsolaton keresztül pedig tetű lassú átmásolni a zeneszámokat, ez az Amazfit Stratos szériánál sokkal gördülékenyebben működik. WiFi pedig nem képezi a repertoár részét.

A Kirin A1-re épülő rendszer nagyon gördülékeny, és mivel alapból élvezet mászkálni a dizájnos menüben, többet is pörgettem a lehetőségeket a szokásosnál. Az egy másik kérdés, hogy a kétgombos vezérlés nem igazán teszi sportórává, sokat kell tapizni az érintőképernyőt, ami nem feltétlenül fog izzadt kézzel működni, kesztyűben meg sehogy. Lefele az üzenetekhez, felfele a beállításokhoz juthattok, oldalra görgetve pedig a napi edzés és mozgásadatok kirészletezését láthatjátok, logikus és ergonomikus a rendszer.

Aktivitásmérő, sport- vagy okosóra?

A témával bővebben foglalkoztunk a Tudnivalók menüpont Gyorstalpalók szekciójában, ahol minden kérdésre választ kaphattok, ami aktivitásmérőkkel, okos- vagy sportórákkal kapcsolatban felmerülhet.

Természetesen számtalan más témával is foglalkozunk, például melyek a vám- és áfamentes szállítások, miért érdemes Paypallal fizetni, vagy hogy milyen előnyei vannak az EU raktárból rendelésnek.

Amennyiben nem találjátok meg kérdésre a válaszotokat, nyugodtan kérdezzetek Facebbook csoportunkban.

Elég sok mindent tud a Honor Magic Watch 2, bár azt megjegyezném, hogy egyes adatok pontossága – pl. véroxigén szint – az átlagemberek számára eléggé nehezen ellenőrizhető, ezek inkább a sportlaboros mérések tárgykörébe tartoznak.

A repertoár az alábbiakból tevődik össze:

 • napi mozgásadatok: lépésszám, elégetett kalória, megtett táv, mozgásfigyelmeztetés stb.
 • zenelejátszás háttértárról (4 GB saját memóriája van az órának)
 • időjárás kijelzése (Mo.-n is tökéletesen működik)
 • pulzusmérés
 • stressz teszt
 • sporttevékenységek: bel- és kültéri futás, bel- és kültéri séta, szobabicikli és kültéri kerékpározás, beltéri és nyílt vízi úszás, hegymászás, túra, terepfutás, triatlon, elliptikus tréner, evezés, egyéb (és ezek előzményei, amennyiben már vannak)
 • véroxigénszint mérés (SpO2)
 • alvásfigyelés
 • légzésgyakorlat
 • légnyomásmérés és iránytű
 • különböző óraalapú funkciók: stopper, időzítés, ébresztés
 • telefon keresése
 • elemlámpa
 • AOD funkció

Két dolgot hiányoltam, a GPX útvonalfájlok importját és exportját – ez kellene a térképalapú túrázáshoz – és a külső adatfeldolgozó szoftverekkel való kapcsolódást. Még Strava szinkron sincs, ami 2020-ban egy kicsit gáz. Természetesen mindenféle adatokat lehet nézegetni a Huawei Health applikáción belül is, de azért az mégsem ugyanaz. Szerencsére az adatok eléggé széleskörűek, az egy másik kérdés, hogy mennyire lehet őket komolyan venni, ezért ne ezekre alapozzatok orvosi diagnózisokat. Amit hiányoltam – és ezt az Amazfit app a Stratos szériával tudja -, hogy nem lehet egymásra rakni görbéket, pedig jó lett volna tudni, hogy mekkora tempónál mennyi a pulzusom, és hogy egy adott sebességet milyen lépésszámmal értem el. Természetesen ezeket az adatokat sporttevékenység alatt mind lehet látni, csak nem tudjátok őket „utófeldolgozni” egy másik szoftverrel, de még a gyári appal sem.

Az alkalmazás egyébként meglepően sok becslés jellegű adatot ad vissza, például a terhelés mértékét, a félmaraton idejét – kb. 20 perccel becsüli túl az én esetemben -, a véroxigén szintet, a regenerálódáshoz szükséges órák számát, és így tovább. Ami még tetszett, hogy a pulzustartományokat szépen grafikonra bontja, így aki pulzusterheléses edzést szeretne végezni annak ez elméletben jó lehet. A gyakorlatban sajnos erre azért nem lesz lehetőség, mert a Honor Magic Watch 2 nem kezel pulzusmérő mellkaspántot, annyit pedig téved a PPGFotopletizmográfiás eljárás, ami a szövetek mikrovaszkuláris rendszerében található vér mennyiségi változását figyeli. szenzor, hogy az adatok ne képezhessék komolyabb sportolás alapját.

Cserébe viszont van egy-két nagyon jópofa, edzéstámogató lehetőség, az egyik az intelligens kísérő – training buddy -, akivel versenyezhettek és az adott állást – meg még száz másik paramétert – az óra ki is mondja BT füles segítségével.

Ez eleinte tetszett, de aztán a sok dumát idegesítőnek tartottam, illetve folyamatosan gyorsabb tempóra ösztökélt, ami egy alapozó edzés esetében nem feltétlenül jó. Versenyen viszont király motivációs tényező az ilyeneket hallgatni. Szintén kedveltem az előre összeállított edzésterveket, amiből 13 áll rendelkezésetekre. Nem maradt ki a cél definiálása sem, illetve pulzuszónákat is felparaméterezhettek, ha ilyesmire lenne szükségetek.

Az egy másik kérdés, hogy ezek a viszonylag alacsony ársávba tartozó kütyük mennyire pontosak. A PPG szenzorok hagyományosan nem azok, bár a Honor Magic Watch 2 sajátja a jobbak közé tartozik. Közepes tempóig szépen követte a referencia Stratos2+mellkaspánt kombót, viszont magasabb pulzustartományokban eléggé fogalmatlanul tud viselkedni. A terhelésváltásokat is lassan – vagy sehogy sem – követi le, szóval maximum közelítő értéknek tekintsétek az AMOLED kijelzőn megjelenő számokat, a terhelés felső harmadában pedig még annak se. A GPS viszont pontos és jelet is gyorsan talál, nem volt vele olyan gondom, mint a GTR/T-Rex párossal.

Az értesítéskezelést elég nehezen állítottam be a mobilomon, ez továbbra is a gyenge pontja a Huwei óráinak.

Egyrészt semmilyen automatikus válaszlehetőség nincsen, másrészt meg egy csomó esetben csak az appok piktogramját mutatja meg a Honor Magic Watch 2, így az e-maileket nem tudtam elolvasni – de a rövidebb SMS-eket igen -, csak a beérkezésükről értesültem. Hiába töröltem őket az időmérőről, a telefonon a továbbiakban is megmaradtak, így tulajdonképpen dupla munkát kellett végeznem. GIF, emoji és hasonló spéci dolgok sincsenek, viszont a magyar ABC-t gond nélkül kezeli. Természetesen a hívásokat is fel lehet venni, illetve el lehet utasítani az óra felületéről. A rezgése olyan közepes, észre lehet venni, hogy történik valami, de azért nem biztos, hogy mindenkinek jó lesz ébresztésre is.

Az üzemidő durván egy hét, átlagos használat mellett, de én elég sokat sportolok, közben pedig zenét is hallgatok, így nálam inkább 4-5 nap körül alakult. Ez teljesen rendben van a kisebbik, 215 mAh-s akksival szerelt modelltől, a nagyobb tesóban a 455 mAh kapacitású telepből a leírások szerint ennek durván a duplája jön ki.

A 46 mm-es modell ráadásul rendelkezik hangszóróval és mikrofonnal is, amit a kisebbik tesó nem kapott meg.

Ha titeket nem zavar a nagyobb óratest, akkor elgondolkodnék annak a megvásárlásán, mivel árban elég közel esnek egymáshoz.

Összegzés

Szimpatikus versenyző a Honor Magic Watch 2, ami leginkább a kinézetével és azzal vett meg, hogy nem akar másnak látszani, mint ami. A termék letisztult, nagyon jók az óraszámlapok, és elég sokat is képes tárolni belőlük. Én jobb órának tartom, mint az Amazfit GTS/GTR/T-Rex szériát, elsősorban azért, mert az árba belefért 4 GB-nyi háttértár is, így a zenelejátszáshoz nem kell telefon, így sport közben is otthon hagyhatjátok azt. Van még néhány érdekes szoftveres extra – pl. véroxigén mérés – és néhány szenzor – pl. barometrikus -, amivel előbbre tart a Xiaomi olcsóbb szériájánál, de azért a Stratosok tudásban még mindig agyonverik.

Szerencsére azonban kellően olcsó – 43 000 Ft – ahhoz, hogy elnézzük neki a Strava szinkron, a mellkaspánt és a GPX fájlok támogatásának hiányát, viszont az értesítéskezelés szoftveres részét igazán leprogramozhatnák használhatóbbra. A fenti hiányosságok ellenére ezt a csatát a Huawei most megnyerte a Xiaomi ellen, de a háborúnak még nincs vége. A belépő okos/sportórák között a Magic Watch 2 most az egyik, ha nem a legjobb választás, főleg, ha EU Priority Line áfa- és vámmentes szállítással rendelitek meg.

Pro

 • Nagyon szép óratest, remek minőség, variálható szíjak
 • Kiváló, könnyen variálható óraszámlapok
 • 4 GB háttértár zenelejátszáshoz
 • Sok sport támogatása
 • A szenzorpaletta kellően széles
 • A tudásához képest olcsó
 • A kétféle méret, némileg eltérő tudás

Kontra

 • Nem kezel GPX fájlokat
 • Nem kezel pulzusmérő mellkaspántot
 • Nem lehet külső alkalmazásoknak – pl. Strava – adatot továbbítani
 • A BT átvitel tetű lassú
 • Nincs NFC

hirdetés