hirdetés

Huawei Honor Watch Magic okosóra teszt

Gyakorlatban gyakorlatlan

teszt
Huawei Honor Watch Magic okosóra teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-05-31

Már majdnem szétuntam az agyamat a kiváló Xiaomi okosórák tesztje kapcsán, amikor végre megérkezett a Huawei Honor Watch Magic, ami nem a legnagyobb konkurens almából származik. Telenyomták szenzorokkal – GPS, magasság- és nyomásmérő -, kiváló AMOLED kijelzőt kapott, hosszú az üzemideje és a szoftvere is remek. Az ára pedig kifejezetten versenyképes, 43.000 forintért kelleti magát, áfa- és vámmentes Priority Line szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

8.6

Népítélet

7

 • megbízhatóság:5
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:7
 • ergonómia:8
 • ár/érték arány:5
Véleményt írok

A szíja is remek, bár ez a szilikonos anyag picit izzasztó, a kioldómechanizmust pedig már mindenki évekkel ezelőtt ellopta valamelyik nyugati gyártótól, így nagyjából minden mindennel kompatibilis, legalábbis ránézésre, sajnos kipróbálni nem tudtam. Szerencsére több verzióban is árulják, van egy business casual jellegű bőrpántos is, meg a tesztalanyunk, ez a szép fekete-piros.

Ha megfordítjuk az órát, akkor hirtelen rahedli szenzor kerül elő, ami hatnak néz ki, de csak 4, a két kicsi a mágneses USB töltő érintkezője. A többi a pulzusméréshez és a VO2 Max – vagyis a véroxigén szint – méréséhez szükséges, de kapunk magasság és nyomásszenzort is, szóval van itt minden, mint a spájzban. Ezt természetesen IP68-as szabvány szerinti vízállóság egészíti ki, és 5 atmoszféra nyomásig ellenáll mindennek, aminek kell.

Huawei Honor Watch Magic okosóra teszt 15

Huawei Honor Watch Magic okosóra: pont azt nem szereti, amit én

Aki követi a RendeljKínait oldalát, bizonyára felfedezte már, hogy van néhány kolléga, aki jelentős energiákat öl mindenféle sportokba. Tobee például a bringát hajtja éjjel-nappal, jómagam a Kék Túrát gyűröm, így született például a Xiaomi okoscipős tesztis.

Mivel ma már mindenki GPS alapján navigál – kivéve a legelvetemültebb hardcore túrázókat, akik szeretnek A5 méretű térképeket nézegetni, amin nem látszik semmi -, ezért ez a szenzor elengedhetetlen kelléke egy ilyen terméknek. Én ezt eddig a telefonom sajátjával kezeltem le, a gond csak az volt, hogy ez egy igencsak akkumulátorgyilkos tevékenység, még annak ellenére is, hogy a Redmi Note 4-emkivételes üzemidővel bír, szóval bízzuk ezt inkább az óránkra.

A másik nagyon fontos kategória a sportok. Gyorsan vegyük sorra, mik is ezek: futás kint és bent, biciklizés bel- és kültérben, hegymászás, úszás medencében és szabad vízben, sétálás, illetve egy egyéb kategória. Ezzel csak egy probléma van: most, hogy esett 30 centiméter hó, a szokásos elliptikus tréner és squash beltéri aktivitásaim mellé beiktattam a síelést, kár, hogy egyiket sem támogatja az óra.

A gond ráadásul az, hogy szoftveres oldalon, ha nem ismeri fel a tevékenységet, akkor el sem menti azt, így hiába próbáltam meg rácsalni az elliptikus tréneres aktivitásomat a futásra, nem sikerült. Ebből viszont egy dolog kiderül: a Huawei Honor Watch Magic elég okosan méri a dolgokat. Ugyanez igaz a pulzusszám figyelésre is, itt nem működik az a trükk, mint a Xiaomi Mi Band 3-nál, hogy rátesszük egy almára vagy WC papír gurigára, majdcsak kijelez valamit, de ez nem csinál semmit, nagyon helyesen.

Szerencsére a szenzorkészlet többi tagja is normálisan működik, a gerlitzeni sípályán dinamikusan figyeltem a sílift emelkedésével egyetemben a légnyomás és magasság változását, és bár nem vagyok hegymászó, ez a cucc meglehetősen pontosnak tűnt. Bár az időjárás nehezen tette lehetővé, amit futás címén lehet vele művelni, az durva.

Először is mindenféle lábtevékenységet monitorozhatunk vele, ráadásul különböző erőnléti szintekhez is kínál edzésterveket, tehát tényleg mindenre gondoltak a mérnökök, amit csak szerényen “coachingnak” hív a Huawei. És mivel van GPS-ünk, nem kell magammal cipelni a telót sem, majd átszinkronizálom valamikor az adatokat a Huawei Egészég nevű applikációjába, és kész.

A szoftver kapcsán egyből az jutott eszembe, mennyire gagyi mellette a Xiaomi Mi Fit alkalmazás, nem véletlen, hogy a komolyabb cuccok nem azt használják. Először is a BT kapcsolat felépülése után is simán használtam másik Bluetooth eszközt a telefonommal, másodszor sokkal több mindent tud az alkalmazás, mint amit az olcsóbb eszközöknél megszokhattunk.

Az alvásadatok részletesebbek, mint amit eddig megszokhattam, köszönhetően a TrueSleep 2.0 technológiának, ami nem tudom mit jelent, de a REM adataimat eddig másik eszközön még nem láttam. Ugyanez igaz a pulzusmérésre is, amit méréstartományonként végigtapizhatunk, belenagyíthatunk, illetve a mindenféle sportadatainkat visszanézhetjük.

Huawei Honor Watch Magic okosóra teszt 20

Természetesen a szokásos funkciók, mint a mozgásra motiválás, a lépésszámlálás kijelzése vagy az applikációk értesítéseinek kijelzése is megtalálhatóak a repertoárban. Ráadásul az applikáció TELJESEN magyar, kezeli az óra a magyar ABC összes karakterét is, így küldhetünk egymásnak olyan üzeneteket, mint az “árvíztűrőtükörfúógép”. Ha pedig ügyesek vagyunk, a megtett teljesítmény után érmekkel jutalmaz minket a szoftver. Van benne egy-két elég beteg cél, amit el kell érni, például túl sok embert nem ismerek, aki letolt egy szupermaratont, de az egymásután megtett 10.000 lépést száz napon keresztül projektemet is eléggé homályosnak látom.

Sajnos találtam egy bosszantó hibát is, ez pedig a push notficiationök meglehetősen macerás beállítása. Először is, az egy dolog, hogy bekapcsoljuk a Huawei Egészség appban, külön engedélyezni kell magában az adott alkalmazásban, sőt az Androidban/MIUI-ban is, mert egyébként nem kapjuk meg őket. A hozzátartozó leírás pedig a Huawei EMUI-ja alapján ecseteli a beállításokat, ami még véletlenül sem ugyanaz, mint a Xiaomi sajátjában vagy a sima Androidon.

Pár érdekesség a végére, ami szerintem nem perdöntő, de jó róla tudni. Egyik a különböző, napfényben is remekül látható, 1,2 colos, AMOLED kijelzőre húzható bőrök, amik viszonylag kis számban állnak rendelkezésre, és nem is tudunk újabbakat letölteni. Cserébe az alap skinek nagyon jól néznek ki és elég választékosak is. A másik a stresszmérés, ami nekem 10 nap után sem mutatott semmit, úgy látszik fejlesztenem kell a “felbaszódási” képességemet. Ez egyébként a TruSeen 3.0 technológiára épül, és légzési gyakorlatokat javasol, amit én nyugalmi állapotban is becsületesen gyakoroltam.

Az üzemidejét nem tudom hova tenni, a 178 mAh – értitek, nem merték 180-ra kerekíteni – gyári állítás szerint 7 napot elmegy, ez nekem -10 fokban, síelés közben 5 napra jött ki, ami nagyon jó. Aztán itthon volt egy 3,5 napos újratöltési periódusom, majd egy 5, szóval erőteljesen függ attól, hogy mit csinálunk vele. Nem szoktam a töltésidőn kattogni, de mivel az alvást is monitorozza, nincs holtidő, így a másfél-kétórás telepumpálás szerintem kifejezetten okés, az esti matiné alatt telenyomhatjuk az akkuját. Sőt, még NFC képes is, amivel vehetnénk buszjegyet ha itthon lenne erre lehetőség, illetve az Alipay is működik rajta, de nem ugrottam át Shenzenbe letesztelni.

Összegzés

Kicsit hosszú lett a Huawei Honor Watch Magic tesztje, egyrészt mert nagyon tetszett az óra, másrészt tényleg sok mindent tud, és azt is atom stabilan. Nekem bejön a kinézete, de ez szubjektív, viszont mind a szoftver, mind a hardver patent, van egy tonnányi szenzor – GPS, magasság és légnyomásmérés -, rengeteg adatunkat monitorozza – stressz szint, alvásciklus, pulzus, lépésszámlálás, sporttevékenység -, egyetlen igazi baja van, hogy szerintem kevés sportot támogat.

Aki viszont futni szeret, az imádni fogja, hiszen remekül támogatja a sportot, mindenféle edzéstervekkel segít, jutalmazza az aktivitást is, tehát tényleg remek társ a szaladgálásban. Az apró hibák miatt az én szememben nem győzi le a Xiaomi Amazfit Stratost és a Verge itt liheg a nyakán, de az tuti, hogy egy nagyon szerethető eszköz, nekem is fáj, hogy vissza kell adnom.

Pro

 • remek dizájn és anyagminőség
 • Jutányos ár
 • Átlátható applikáció
 • Hosszú üzemidő

Kontra

 • Nem kezel GPX fájlokat
 • Kevés sportot tud

hirdetés