hirdetés

Tronsmart Onyx Prime TWS fülhallgató teszt

Kispolgári maximum

teszt
Tronsmart Onyx Prime TWS fülhallgató teszt 1

Forrás: Geekbuying.com

írta: Don Kartács
2022-02-23

A Tronsmart általában elég jó cuccokat dob piacra, és szerencsére az Onyx Prime is ezek közé tartozik. Az aptX képes, duális meghajtókkal szerelt füleseknek nagyon kellemes a hangja, hosszú az üzemideje és alacsony a késleltetése. Ez azért nem egy high-end füles, de nem is egy alsópolcos termék, 14 000 Ft-ot kérnek érte a NNNTSOPRE kuponkóddal, német raktárból, a szállítási díj pedig 1400 Ft, de ez már benne van a fenti árban.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Maguk a zajongók fényes műanyagból készültek, egész jó minőségűek, a dizájnjuk is tetszetős, nem tolakodóan nagyok,

és egészen jól ülnek a fülben, annak köszönhetően, hogy van rajtuk egy kiegészítő “gumiszilent”, ami betámaszt a fülbe. Emiatt viszont nem lefele, hanem előre állnak, ami elsőre szokatlan lehet, de semmiképpen nem kényelmetlen. Érdekes, hogy nem írták rájuk, melyik a bal és melyik a jobb, ami egy kicsit zavaró, de egy pár alkalom után azért rá lehet jönni, és utána már egyértelmű. Ez a megoldás is érintőfelületes, mint mostanában szinte az összes, amiből vannak kiváló megoldások, mint a 1MORE Pistonbuds Pro, tehát a helyzet nem reménytelen, de azért nem is tökéletes.

Egyrészt az érintésérzékenysége lehetne jobb, másrészt kicsit lassan reagálja le a dolgokat az Onyx.

Szerencsére túl sok mindent nem lehet állítani, elindítás, megállítás, számléptetés, hangerő változtatása, hívás felvétele és letétele, illetve átrakható hosszú nyomásra gaming módba, ilyenkor még kisebb a késleltetés. Ez egyébként nem kamu, nem tudom pontosan mennyi ez az érték, mert a gyártó nem adja meg, de a hang egyáltalán nem csúszik, ha tippelnem kellene, biztosan 100 ms alatti értéket mondanék. Végignéztem vele 3 filmet és egyszer sem vettem észre, hogy csúszna a hang, ilyenkor mindig mosolyogva konstatálom, hogy végre megoldották ezt a hiperidegesítő problémát.

Az sem mellékes, hogy a Tronsmart minőségi alkatrészekkel dolgozik, a Qualcomm QCC3040 chip vezérli a dolgokat, az átviteli szabvány BT 5.2-es, vagyis mindenből a friss ropogósat kapta a termék, és ettől ilyen alacsony a késleltetés és hosszú az üzemidő. Ez 7 órát jelent egy feltöltéssel – ezt a tapasztalataim is megerősítik -, a dokkoló akkujával kiegészítve ez 40 órára nő. A matek viszonylag egyszerű, minél újabbak a szabványok és a chipek, annál kevesebbet eszegetnek meg az elektronokból, és ez bizony meglátszik a teljesítményen is. A Qualcomm chipje ráadásul támogatja az aptX Adaptive átvitelt is, az SBC és az AAC mellett. Ez nagyobb sávszélességet és egyben jobb minőséget is jelent, ami viszont nem fog érvényesülni, mondom is, hogy miért.

 

Tronsmart Onyx Prime – Hangban és “beszédben” is erős

Már több cikkemben is írtam, hogy a hangminőség több dologtól is függ, az egyik nyilván a “sávszélesség”, amit az adott szabvány korlátoz. Alapesetben SBC-t használnak a fülesek, ez 320 kbps, ehhez képest az aptX Adaptive 420, míg az aptX HD 576 kbps adat átpumpálására képes. Vagyis elméletben – amennyiben a forrás, tehát a zenefájl is tudja – jobb hangminőség érhető el. Ennél az LDAC még többet tud, 990 kbps-t, ez most a csúcs, ilyen pl. az Anker Soundcore Life Q35 fejhallgató.

A dolog két helyen bicsaklik meg, az egyik, hogy az emberek többsége mp3 formátumot hallgat,

amiből a kitűnő minőség nagyjából 384 kbps, de az emberek sokkal inkább hallgatnak 128-192 kbps körüli zeneszámokat. Kivétel, ha a Tidal szolgáltatását használjátok, ott High csomagtól felfele igencsak jó minőségű a zene. Ebből már sejthető, hogy tök mindegy, hogy az aptX mennyit tud, ha a forrás gyengébb minőségű. A másik a zaj. Egy fejhallgatóval egy csendes szobában lehet minőségi zenét hallgatni LDAC átvitellel, mit sem ér azonban az egész egy hangos utcán. Mondjuk ki, lényegtelen, mennyi az átviteli sávszélesség, ha 30 éves Ikarusz buszok ordítanak a fületekbe. Vagyis a gyakorlat azt mutatja, hogy utazáshoz, átlagos felhasználáshoz, autózáshoz az ANC sokkal fontosabb, mint a jó hangminőség.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

És itt jön a csavar a történetbe, hogy az Onyx Prime nem képes zajszűrésre, sem a PassThrough-ra,

vagyis a külső zajok hangképbe keverésére, cserébe ott a nagyon sávszélesség. Ez egy fajta önellentmondás, hiszen, ha high-end zenét akartok hallgatni, akkor ahhoz flac fájlok kellenek LDAC átvitellel és nagyobb membránok, erre valók a fejhallgatók, de egy fasza hangrendszer még jobb. Ha pedig ingázós füles kell, akkor pedig a durva zajszűrés a lényeges. Ez pedig egy alapból vesztes helyzet, amiből a Prime nehezen jöhet ki győztesként, de még így is kihozta a maximumot.

A hangja ugyanis nagyon jó.

Többször beszéltem már zenehallgatás alapjairól – másról nem is tudok, hiszen nem vagyok hangmérnök – a KZ fülhallgatók kapcsán, két megoldást szoktak használni, a dinamikus meghajtókat – angolul DD, vagyis dynamic driver – és a rezgőarmatúrás megoldásokat – BA, balanced armature -, előbbi jobb basszust, utóbbi cizelláltabb, részletesebb hangokat állít elő. Mi az ideális? Ha mindkettőt beépítik, de ez megdrágítja a megoldást, cserébe sokat javul a hangminőség. Szélesebb a frekvenciatartomány is, állítólag 10 Hz és 25 Khz, de mivel én már nem csecsemő vagyok, úgysem hallom ezt, szóval el kell hinnem.

A korábbi ismérvek igazak is az Onyx Prime-ra, nem túl olcsó, cserébe állat a hangja, szépen elválnak a hangszerek, az énekhang, van basszus is és csengő magas, de nem szúr, nem bántja a fület, helyenként egészen magával ragadt a zene, tényleg jól szól a cucc.

A másik a mikrofonja, ami az egyik legjobb, amit próbáltam eddig ebben az ársvában.

Tamás kolléga szerint 9/10, ráadásul van CVC, vagyis Clear Voice Capture, ami egy passzív zajszűrési eljárás, és a beszédmikrofonoknál alkalmazzák, vagyis alapvetően nem a zene minőségére van hatással. Ez érződik is kommunikáció közben, nagyon tiszta a hang, simán lehet használni headsetnek. Az összes gumiharangos megoldás alapból durván tud tömíteni, ami szintén tompítja a zajokat, így tulajdonképpen van egyfajta fizikai zajszűrés a zene oldalán is, ami részlegesen kiváltja az ANC-t, de azért nem teljesen.

A funkciókat a szokásos Tronsmart appból is lehet vezérelni,

ami elég lassan kapcsolódik. A szokásos dolgokat lehet belőle állítgatni, a vezérlést át lehet programozni tetszés szerint, mutatja a töltöttséget, a kapcsolatot, sőt a firmware-t is lehet frissíteni, elméletileg. Gyakorlatilag viszont kifagyott, resetelnem kellett, hogy újra feléledjen. Lehet állítgatni a hangprofilokat, van egy csomó előredefiniált, de természetesen egyedi karakterisztikát is be lehet állítani.

Ami a sportokat illeti, egészen használható erre is az Onyx Prime,

de azért ez nem egy sport füles. Voltam kint vele futni, nem rossz ez, de azért a “collar” típusú megoldások jobbak. Nem esik ki a fülből, de például a fizikai gombok hiánya miatt izzadt kézzel nehéz vezérelni. Az IP szabványt nem közli a gyártó, vagyis nem tudom, mennyire áll ellen az izzadságnak, így ilyen tevékenységekre valami mást választanék.

Összegzés

Érdekes állatfaj a Tronsmart Onyx Prime, egy fajta hibrid a piacon, ami manapság nem igazán divatos értékeket vonultat fel. Nincs ANC és PassThrough zajszűrés és hasonló fancy dolgok, cserébe jó a hangja, az üzemideje, tud aptX szabványt, és egyszerű használni, a mikrofonja pedig kiváló. A kérdés az, hogy mennyire tud érvényesülni a piacon, de az egyértelmű, hogy lesz egy olyan szegmens, akinek pont erre van szüksége. A baj az, hogy ellenlábasként ott a 1MORE PistonBuds Pro, ami legalább ilyen jó, brutális a zajszűrése, kisebb és kényelmesebb a töltőbölcsője, de említhetném a BlitzWolf BW-ANC3-at is, mindkettő hasznosabb a napi használatban.

Ha viszont egy jó headsetet kerestek, és nem számít az ANC, akkor be fog találni az Onxy Prime, és a NNNTSOPRE kuponkóddal elérhető 14 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os ár nem olyan sok érte, hogy ne legyen pariban a konkurensekkel és hogy ne vegyétek meg. Ráadásul német raktárból érkezik, így egy hét alatt megkapjátok.

Pro

 • Jó hang
 • Hosszú üzemidő
 • Tudásához képest nem drága
 • Az appból sok minden átállítható
 • Kiváló mikrofon

Kontra

 • Nincs ANC, PassThrough, szélzajcsökkentés
 • Az érintésérzékenysége lehetne jobb

hirdetés