hirdetés

QCY T16 TWS fülhallgató teszt

Tamagotchi vibe

teszt
QCY T16 TWS fülhallgató teszt 1
írta: hajas
2021-11-10

A QCY HT03 és a T13 után a vállalat egy másik újdonságát, a T16-ot is górcső alá vettük. A gyártó igyekezett minél több földi jóval ellátni a készüléket, így például kapott Bluetooth 5.2 és aptX Adaptive támogatást, saját ízlés szerint testreszabható érintőgombokat, valamint gyorstöltést is. Ez mind szép és jó, de van néhány dolog, ami nem igazán sikerült túl jóra. A kütyü egyébként nem terheli meg túlságosan a pénztárcátokat, pláne november 11-én, hiszen a szinglik napi őrületnek köszönhetően mindössze 8900 forintért rendelhetitek Kínából, ingyenes szállítással.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

7.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A dizájn megosztó lett, szerintem első ránézésre egy aszimmetrikus főtt tojásnak néz ki, de ahogy egyre többet nézegettem, beugrott, hogy simán lehetne egy Tamagotchi is. Nekem annyira nem jön be, de persze ez nem jelenti azt, hogy másoknak ne tetszene. A tetejének jobb oldalára egy apró szürke kör került, benne a logóval, ami ugyan megtöri a monotonitást, de szerintem baromi rondán mutat, ráadásul semmi funkciója sincs. Hátul található a Type-C port, elöl pedig egy LED indikátorral ellátott gomb, ami a bölcső akkujának állapotáról szolgáltat információkat.

Üzemidő téren a manapság átlagosnak hozható szintet hozza a T16. A gyártói értékek elég pontosan tükrözik az általam mérteket, a bogyók a QCY szerint 5,5 órát bírnak, én itt 5 órát mértem (igaz, 50%-os hangerőnél picit hangosabban hallgattam vele zenét) míg a tok 22 órányi energiát tárol magában. Szerencsére a gyorstöltés funkciót nem spórolták ki belőle, vagyis körülbelül 10 percnyi töltéssel 1 órányi üzemidő varázsolható a fülhallgatókba.

Sajnos a vízállóságról semmilyen adatot nem közölt a gyártó, így mindenképp ajánlott óvni a nedves környezettől. Nem igazán értem, hogy miért nem kapott semmiféle minősítést, miközben a legtöbb konkurens gyártó legalább IPX4-es minősítéssel látja el a termékeit, sőt, még a QCY egyik korábbi fülese, a T1C is IPX4-es volt.

QCY T16 – Az ötlet jó, a kivitelezés már kevésbé

A T16-hoz alapvetően nagy reményeket fűztem a hangzást illetően, hiszen ahogy azt a bevezetőben is említettem Bluetooth 5.2-es szabvánnyal és aptX Adaptive támogatással is rendelkezik. Utóbbit azért hívták életre, hogy a lehető legjobban adja át a vezetékes megoldások érzetét, vagyis alacsony legyen a késleltetés, keveset fogyasszon, sok adatot tudjon átvinni, illetve kompatibilis legyen a korábbi aptX és aptX HD szabványokkal is. A legtöbb felhasználónak az üzemidő lesz a legfontosabb, illetve, hogy ne késsen a hang a videók nézése vagy játék során.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Videó- és sorozatnézésre, sőt, még játékra is tényleg tökéletesen használható, lehetetlen feladat lenne megmondani, hogy most egy vezeték nélküli vagy zsinóros füles van a fülben. A tökéletes eredményt akkor éritek el, ha bekapcsoljátok a low-latency, vagyis az alacsony késleltetési módot. Ebben tényleg nagyon erős a T16, a nemrég tesztelt két QCY sem volt rossz, de ezt a kört a cikk főszereplője vitte.

A zenehallgatás viszont már kicsit más élmény, mint a már említett két QCY fülhallgatóval.

A hangok szépen elválnak, bár a magas tartományokban néha hallottam sziszegő hangokat, melyek főként csak nagyobb hangerőnél jelentkeztek. Viszont meglepően visszafogott, egyáltalán nem tolakodó a basszus, pedig jellemzően a legtöbb olcsó, kínai füles basszusorientált szokott lenni. Persze nem mindenki szereti, ha a dünnyögés dominál és elnyomja a többi sávot. A harmadik QCY fülest nyúzva pedig már rájöttem, hogy a gyártónak valamiféle fétise lehet az ordító, fájóan nagy hangerő. A korábbiaknál is megjegyeztem, hogy elég hangosak tudnak lenni, de a T16-nál ezt már tényleg túlzásba vitték, így azt javaslom, hogy eszetekbe ne jusson maximumra csavarni a teljesítményt, de ha mégis megtennétek, akkor egyből kérjetek időpontot a fül-orr-gégészetre is.

A kütyüt érintőgombok segítségével az alábbiak alapján tudjátok vezérelni:

 • hívás fogadása/befejezése: dupla érintés bármelyik oldalon
 • hívás elutasítása: másfél másodperces érintés bármelyik oldalon
 • előző szám lejátszása: bal oldal másfél másodperces érintése
 • következő szám lejátszása: jobb oldal másfél másodperces érintése
 • zene indítása/megállítása: bármelyik oldal dupla érintése
 • alacsony késleltetésű (Game) üzemmód: jobb oldal tripla érintése
 • hangasszisztens aktiválása: bal oldal tripla érintése

Ezeket az Androidon és iOS-en egyaránt elérhető QCY alkalmazásban tudjátok módosítani, viszont kínai nyelvtudás nélkül nem lesz könnyű feladat. Az app angol, de a T16 részeinél döntően csak kínai írásjelekkel találtam magam szemben, és szerintem nem én vagyok az egyedüli, akinek fogalma sincs arról, hogy ezek mit jelentenek. Nyilván lehet próbálkozni vagy segítségül hívni a Google Fordítót, de ez óriási kihagyott ziccer. Én a hangerő állítást hiányoltam, de szerencsére ezt is be lehet állítani, aránylag könnyen, mivel a + és a – jel elég egyértelművé teszi, hogy az a sor mit takarhat valójában. Az is érdekes volt számomra, hogy az applikáció nem a termék rendes nevét írta ki neki, valahol jó képet mutat róla, valahol egy teljesen más készülék képét mutatja, a főmenüben pedig csak egy random rajz látható. Én azt tudom elképzelni, hogy annyira új lehet a Tizenhatos, hogy a fejlesztőknek még nem volt idejük beletenni a programba, így remélhetőleg ezt egy későbbi frissítéssel orvosolni fogják.

A mikrofonja csendes környezetben használható, a beszélő hangja aránylag tiszta, viszont zajos környezetben már nem jó vele telefonálni, hiszen a különböző hangok erőteljesen beszűrődnek, pedig a gyártó külön kiemeli, hogy 4 mikrofonnal és CVC zajszűrő technológiával van ellátva a kütyü.

Összegzés

Összességében a QCY T16 nem lett egy rossz készülék, viszont akadnak hibái. Például az applikációban nem jelenik meg megfelelően a készülék, a kütyü része tele van kínai írásjelekkel, de remélhetőleg ezt a közeljövőben orvosolják. A mikrofonja csendes környezetben használható, viszont, ha zajongnak körülöttünk, akkor az a hívott félnek már zavaró lesz.

A hangzása nem rossz, leszámítva a magas hangerőnél itt-ott előforduló sziszegő hangot. A basszus visszafogott, de rossznak nem nevezném, így azok lesznek vele elégedettek, akik kevésbé szeretik, ha a mély hangok dominálnak.

11.11 alkalmából remek áron zsebelhetitek be, főleg, hogy két extra kupon segítségével jelentősen csökkenthetitek a végösszeget. Először is a QCY store oldalán találtok egy 2$-os kupont, illetve, ha beírjátok a megfelelő mezőbe a PLDOUBLE283 kódot, akkor 8900 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os áron rendelhetitek meg Kínából, ingyenes szállítással, erre pedig már csak a Posta 399 forintos vámkezelési költsége jön rá.

Pro

 • Bluetooth 5.2 és aptX Adaptive támogatás
 • Gyorstöltés
 • Egész jó hangzás

Kontra

 • A mikrofonja gyenge
 • Az appban nem megfelelően jelenik meg, nem lehet angolra állítani

hirdetés