hirdetés

OneOdio A10 Focus fejhallgató teszt

Gyönyörű hang, de legyen hozzá süketszobád

teszt
OneOdio A10 Focus fejhallgató teszt 1

Forrás: Oneodio.com

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-11-30

A OneOdio felfrissítette a korábbi A10 szériát, amit mi is teszteltünk, és hozzábigyesztette a Focus nevet, ezzel útjára indítva az új generációt. Megújult a kinézet, a kényelem és csiszoltak a hangképen is egy technológiai váltásnak köszönhetően. Akkor vajon minden adott egy újabb nagyszerű OO termékhez, amiből már olyan sokat láttam korábban? Az ára jelentősen megemelkedett, de a beltartalom is változott. A BONE30  kóddal 22 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte ingyenes szállítás mellett, az áfát a cég fizeti.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A szivacsozás elég jó, hosszabb távon sem kényelmetlen viselet a Focus,

viszont a tömés lehetne picit keményebb. A fülpárna inkább ovális, mint kör alakú, ami szépen körbeöleli a fület, de keresztirányban kicsit szűk, a drágább modellek azért jobbak. Persze az A10 Upgraded verziójának nagy pechje, hogy nemrég teszteltem a 1MORE Sonoflowt, és hát annak sokkal jobb, de azt is meg kell jegyeznem, hogy az A10 Focus párnája szinte egyáltalán nem zsírosodik, a használat alatt majdnem végig matt maradt, szóval azért bőven csillogtat erényeket ez is. Az összecsukhatóságra sem lehet panasz, a szárakat 90 fokban be tudjátok fordítani, illetve kényelmesen lehúzható a vállra a termék, amikor éppen nem használjátok.

Az is feltűnt, hogy régebben bőkezűbb volt a OneOdio, mindig járt valami kedves apróság a termékeik mellé, egy bakelit alakú poháralátét, egy fejhallgatóállvány, vagy valami hasonló, ezek a nálam járt termék esetében már elmaradtak. Ezekért viszont a kemény tok kárpótol titeket, szóval mondjuk, hogy döntetlenre mentett a cég. Az üzemidő nem változott, itt is három értéket adnak meg, ANC ki- és bekapcsolt állapotban BT 5.0 kapcsolaton keresztül, illetve a kábeles megoldást szintén bekapcsolt zajszűréssel. Így jön ki a 35/45/50 órás üzemidő, ami rendben van, de azért nem kategóriaelső érték. A feledékeny emberek kedvenc funkciójáról sem szabad megfeledkezni, a gyorstöltés 1,5 óra alatt telenyomja az akkuját, de ennél sokkal fontosabb, hogy 10 perc alatt 5,5 órányi üzemidőre elegendő elektront képes magába szívni a cucc.

Forrás: Oneodio.com

A vezérlést okosan kitalálták, szétszórták két oldalra a kezelőszerveket,

baloldalon van az ANC és a Type-C port, minden más a jobbon. A vezérlés pofonegyszerű, de a leírás meglehetősen egyértelművé teszi, mi mit csinál, persze intuitív módon is kitapasztalható. Érdemes még szót ejteni a bal oldali töltöttség indikátorról, ami pirosra vált, ha kifogy a kraft. Az ANC gombbal válthattok a zajszűrés, a transzparens mód és a sima kikapcsolt állapot között, de erről majd később. Képes a Focus egyszerre két eszközhöz is csatlakozni, ha a bekapcsolás után nem engeditek fel, hanem nyomjátok 5 másodpercig a gombot, akkor még egy eszközzel párosítható. Nálam tökéletesen működött, ezzel például a SonoFlow esetében gondom volt.

 

OneOdio A10 Focus – Szép hang, de semmi több

Nagyon kíváncsi voltam, hogy a zajszűrésen csiszoltak-e a korábbiakhoz képest, hiszen ebben az olcsó fejesek szinte mindig itt gyengélkednek. És hát sajnos azt kell mondjam, hogy nem, ami nem volt baj 16 500-ért, de 25 800 forintért már igen. A gyártó azt állítja, hogy akár 35 decibelt is képes a zajból mérsékelni, csak nem tudom, hogy honnan vág, mert erre nem nagyon jöttem rá.

Az biztos, hogy a 1MORE és az Anker sokkal jobban megoldotta ezt a problémát,

viszont a transparency mód jó, szépen bekeverik a mikrofonok a kívülről érkező zajt a hangképbe. Az egy másik kérdés, hogy egy alapvetően zenehallgatásra kitalált fejhallgatónál mennyire fontos az ANC, hiszen kevésbé mentek majd vele utcára, mint egy fülessel, ahol szinte kardinális a megléte a városi háttérzaj miatt, de ettől még kár, hogy ebben nem vigéckedik a Focus. Ahogyan a BT hatótávban sem, nem hinném, hogy az 5.0 szabvánnyal, sokkal inkább a minőségi chip hiányával lehet a baj. A Qualcomm fémjelezte vezeték nélküli átvitelek mindig remek hatótávval rendelkeznek, itt viszont nem tüntetik fel ezt a márkanevet, így gyanítom, valami olcsóbb megoldás dolgozik a felfrissített A10-ben. Akadozott is a hang a „hűtőteszten”, aminek a lényege, hogy kimegyek a konyhába 2 fal mögé, és kinyitom a hűtőm ajtaját, ahol a nagy fém tömeg szépen minden jelet leárnyékol. Nem mintha ennek nagy gyakorlati haszna lenne, de azért jól szemlélteti, hogy mennyire patika a mögöttes technika.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A hangján több dolgot is változtattak, ugyanis tisztább lett, szebben szólnak a 40 mm-es meghajtók.

A mögötte technika nagyjából abban merül ki, hogy ez egy úgynevezett „dual sound chamber” dizájn – itt van róla a remek videó, hogyan működik –, vagyis két rezgőteret hoztak létre, így jobban elválnak a hangtartományok. Középen és a magasak terén erőteljesen szól – ez az egyik rezgőtér -, viszont alul nyújthatna többet – ez pedig a másik –, nekem egy kicsit karcsú a basszus, pedig én olyan nagyon nem vagyok rákattanva a V karakterisztikára. Ettől függetlenül szeretem, ha öblös mélyek áramlanak felém, de hát pont az volt a baj, hogy nem áramlottak. Nagyon tiszta, de plasztikus hangképet kaptok – érzésre veri a sokkal drágább Anker Soundcore Life Q35-öt is -, de szerintem nem pumpál eléggé még rock zenénél sem, ellenben egy Lindsey Stirling féle dubstep hegedűt nagyon szépen előad. Mintha direkt szétválogatná a különböző apró kis finomságokat, majd egyben rátokzúdítaná kellemes kakofóniát létrehozva, csak alul kéne egy kicsit jobban tolnia. A dolgot azzal lehetne ellentételezni, ha lenne applikáció, amiben át lehetne hangolni a görbéket, de sajnos nincsen, ezért erről le kell mondanotok.

A mikrofonja kiváló, 9/10-es,

csak azért nem kap maximumot, mert nem teljesen tökéletes a hang. Nagyon tiszta, nem digitális az érzet, egy csendes szobában simán letolnék vele bármilyen megbeszélést.

Összegzés

Kicsit nehéz elhelyeznem a OneOdio A10 Focust, ami az A10 fejlesztett utódja. Anyaghasználatban sokkal jobb, kényelmes is, de az ANC eléggé vérszegény. Nem véletlen, hogy minden gyártó úgynevezett „proprietary” megoldásokat használ, és ezeket védjegyekkel védi, hogy a konkurensek ne tudják lemásolni, és hát nem is sikerült a OneOdionak olyan ütőképes zajszűrést összeraknia, mint az ellenlábasainak. Ezt leszámítva viszont egy remek darab és pokolian jó a hangja, ami főleg azoknak fog tetszeni, akik szeretik a kevésbé basszussal teli, de nagyon tiszta hangképet. A hangsávokat nagyon szépen szétbontja, bejött az új technológia, viszont app nincs, így belenyúlni a hangképbe nem lehet. A mikrofonja is jó, tehát meetingeket is le lehet zavarni vele, és az összecsukhatóság miatt egyszerűen is szállítható, főleg, hogy adnak hozzá egy kemény tokot.

A verdiktem az, hogy a OneOdio A10 Focust a hangjáért érdemes megvenni, nem a zajszűrésért, mert akkor maximálisan kiszolgálja majd az igényeiteket. A BONE30  kuponkóddal 22 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte, ami nem kevés, viszont kaptok rá 2 év garanciát, a szállítás ingyenes, az áfát pedig fizeti utána a cég.

Érdemes továbbá megszemlélni a OneOdio karácsonyi akcióit, ahol remek egyet fizet kettőt kap akciókat találhattok.

Pro

 • Sokat javult az anyaghasználat
 • Alapvetően kényelmes
 • Egyszerű kezelhetőség
 • Nagyon tiszta, cizellált, élénk hang
 • Elfogadható üzemidő, nagyon gyors töltéssel
 • Egyszerűen hordozható és elcsomagolható a kemény tokba, amit adnak mellé
 • Hiba nélkül működött a két eszközhöz csatlakozás

Kontra

 • Az ANC-je gyenge
 • Sportra nem alkalmas, simán le tudtam a fejemről rázni
 • A technológiai váltásnak (dual chamber) köszönhetően drágább, mint az elődje

hirdetés