hirdetés

Mijia Robot Vacuum Cleaner Pro MJSTS1 robotporszívó

Tárgyfelismerő újdonság a Xiaomitól

hír
Mijia Robot Vacuum Cleaner Pro MJSTS1 robotporszívó 1
írta: Don Kartács
2021-11-24

A robotporszívóknak se szeri, se száma a piacon, mindig felbukkan egy-egy újabb darab. A mostaninak azonban van egy nagy specialitása a sok másik érdekes műszaki paramétere – 4000 pascal szívóerő, feltörlés funkció stb. – mellett, még pedig az, hogy a fronton elhelyezett két kamerával felismeri és elkerüli a lakásban elhelyezkedő tárgyakat. Az ilyen technológiai vívmányok miatt ezek az eszközök szinte mindig pokoli drágák, és az MJSTS1 esetében sincs máshogy. Az alapár 154 500 Ft, de a BGBFCZMP kuponnal egy jelentős részt le lehet nyesni belőle. 132 800 Ft a vége, ebben már benne van a szállítás is és Csehországból érkezik a termék.

Mijia Robot Vacuum Cleaner Pro MJSTS1 robotporszívó – Mindent lát

A Xiaomi Mijia MJSTS1 egy felsőkategóriás robotporszívó, aminek a műszaki paraméterei kirívóan jók. 4000 pascalos szívóereje kategóriaelső, de az 5200 mAh-s akkumulátora sem éppen kicsi. Persze ma már ez nem számít, hiszen mint minden eszköz, ez is képes folytatni a takarítást ott, ahol abbahagyta. Természetesen ezt is felvértezték számtalan elektronikus funkcióval, virtuális falakat, elzárt területeket is lerakhattok, és gyanítom, hogy mivel feltörölni is tud, így a no-mop zónája is lesz. Természetesen ez is felismeri a szobákat, a területek feldarabolhatók, így a takarítási sorrend is variálható.

Mivel szinte minden modern robotporszívót vízpumpával szerelnek, ezért itt is állítható a szívóerő mellett a felhasznált folyadék mennyisége is.

Ennek leginkább a különböző felületek miatt van értelme, a parkettát és a laminált padlót felesleges eláztatni, míg a csempére nyugodtan mehet több felmosószeres víz is. Aki esetleg a feltörlés funkciót nem használná, annak jó hír, hogy két különböző tartályt is adnak hozzá, az egyik csak a porgyűjtésre alkalmas, de nagyobb, illetve van egy kombinált 2 in 1 megoldás is, amivel egyszerre lehet porszívózni és felmosni is.

Az eddig leírtak azonban ma már nem számítanak olyan nagy számnak, az érdekes rész a fronton kezdődik. Itt ugyanis 2 db kamerát helyeztek el, ami a tárgyfelismerésért felelős. A technológia neve X-CrossAI, lényege, hogy felismeri és elkerüli az elé kerülő tárgyakat. Az persze egy nagy kérdés, hogy ez pontosan hogyan történik, esetleg úgy, mint a Roborock S6 MaxV esetében, amely a térképre be is jegyzi ezeket, vagy inkább úgy, mint a 360 S10 és a Dreame L10 Prónál, hogy csak kikerüli őket, de képi információt nem rögzít. A videók tanulsága alapján viszont képes megmérni az elé kerülő tárgyak magasságát, és ha valahova nem fér be – pl. az ágy alá -, akkor egyszerűen kikerüli azt, így beszorulni sem tud.

Az biztos, hogy az ilyen technológiákban nagyon sok potenciál van, viszont az egyes gyártók gyökeresen máshogyan aknázzák ki ezeket a megoldásokat, így igazi választ csak egy éles teszt adhat arra, hogy pontosan mit tud a MJSTS1 kódnévvel ellátott variáns. Ha olyan, mint a Roborock eszköze, akkor a BGBFCZMP kuponnal elérhető 132 800 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os ár meglehetősen jutányos, és ebben már benne van a szállítás is. A termék Csehországból érkezik, így pár nap alatt kézhez kaphatjátok.

hirdetés