hirdetés

Hogyan válasszatok kínai cipőméretet?

Két egyforma cipő, különböző méretben

hír
Hogyan válasszatok kínai cipőméretet? 1
írta: Don Kartács
2020-07-14

Sokszor kérdezitek, hogyan kell a megfelelő cipőméretet kiválasztani, ha Kínából rendeltek lábbelit. Így beszereztem négy pár Li-Ning cipőt, kettőt ugyanabból a típusból, és kipróbáltam, hogy mennyire térnek el egymástól. Természetesen mindegyik az Aliról érkezett, meglehetősen alacsony áron, vámhatár alatt.

Például, ha az én lábam 265 mm hosszú, akkor legalább 5 mm-rel, vagyis nagyjából fél számmal nagyobb cipőt kell választanom. Futócipők, vagy egyéb aktív sportok esetében ez inkább 10 mm, vagyis egy teljes szám. Ehhez képest 43 1/3 és 44,5-ös méret között mindenféle lábbelim van a nyugati márkáktól, ebből is látszik, mennyire szórnak a gyártók modelljei, de azért az elmondható, hogy a komolyabb cégek – Nike, Puma, Adidas, Asics, Under Armour stb. – általában betartják a méretezésre vonatkozó szabályokat.

Egy trükk, hogy az Aliexpresses vásárlás olcsóbb legyen

Több dolggal is érdemes Aliexpress-es árakat csökkenteni. Szinte minden esetben az új vásárlók kapnak egy 3 vagy 4 dolláros kupont az első vásárláshoz, ami egy cipő esetében akár -10%-os árkülönbözetet is jelenthet. A másik, hogy maguk a boltok is szoktak bizonyos összeg felett kupont adni. Vagy azért, mert valamilyen akció keretén belül mindenki ad – pl. Summer Sales – vagy pedig azért, mert a boltnak van valamilyen jubilleuma.

Sok boltnak van egy úgynevezett „Daily Deal” szekciója, ahol mindig egy aktuális terméket áraznak le, érdemes ezekre is figyelni.

Hogyan lehet feloldani a fenti problémát? Venni kell egy kellően olcsó cipőből 2 párat különböző méretben, és ki kell próbálni, melyik a jobb. A Li-Ning cipőkről már többször írtam, egyszerűen azért, mert ez az a márka, amit saját tapasztalat alapján ajánlani merek. Egyrészt a minősége vetekedik az európai és az amerikai gyártók termékeivel, másrészt mérethelyesek a modelljeik. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha 43-as cipő kell a lábadra, akkor a Li-Ning cipőinél is nagyjából a 43-as méretre lesz szükséged. Itthon az e-cipő árul ilyen márkájú csukákat, illetve biztosít hozom-viszem szolgáltatást, amivel kicserélhetitek őket, ha nem stimmelne valami.

A fentiek alól egyetlen kivétel van, ha a fazon – angolul fit – sorban nem azt olvassátok, hogy true size, hanem például a „Fits smaller than usual” feliratot, akkor a szokásoshoz képest is plusz fél méretet – futó- és sportcipő esetén másféllell nagyobbat – válasszatok. Ilyen például a Rouge Rabbit 2016/2017-ben modellje, aminek a tesztjét itt olvashatjátok. Van még egy speciális eset, az ún „mesh” cipők, amelyek elasztikus, hálós anyagból készülnek, ezek sokkal rugalmasabbak, könnyebb őket felvenni, tipikusan ilyenek a jól szellőző nyári lábbelik, mint a Li-Ning Heather, aminek a tesztjét itt olvashatjátok.

Lássuk azonban a tesztalanyt, a Rouge Rabbit 2016-os modelljét, ebből vettem 2 párat. A képeken látható narancsszínű 43 2/3-os – 275 mm hosszú –, míg a világoskék 44 1/3-as – 280 mm – méretű. Viszonyítási pont, hogy az Asics Gel Cummulus 20 GTX-em 44,5-ös és 282,5 mm hosszú, míg a Kalenji Kiprun Trail MT-m 43-as és szintén 275 mm. A Li-Ning egyébként nagyon helyesen feltünteti a nyelv belső oldalán a fontosabb méreteket – USA, UK és a hossz milliméterben -, így később sem kell azon agyalni, mi is volt az pontosan.  Mivel a Rouge Rabbit a passzentos csukák közé tartozik – tight fit -, a 43 2/3-os darabot egy kicsit nehéz felvenni, hiszen elég szűk – ettől még futok benne -, a 44 1/3-os pedig pont jó, ami igazolja a fenti tézist a plusz fél méretről.

Felsorolok néhányat az általam próbált modellek közül, amelyeknek a méretezését próbáltam, és nálam az alábbiak váltak be:

A fenti példák alapján szerintem ti is nagy eséllyel tudtok majd magatoknak cipőt választani, de ezt érdemes az ismertebb márkák – Freetie, Xiaomi, Li-Ning, Anta stb. – közül megtennetek. Érdemes a Facebook csoportunkat is követnetek, itt a tagok rendszeresen beszámolnak arról – például ebben a témában -, hogy milyen lábbeliket találtak, milyen a minőségük, mennyire mérethelyesek.

hirdetés