hirdetés

Ha drága, akkor menő?

Nem pénztárcabarát, de penge cuccok tárháza

hír
Ha drága, akkor menő? 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-10-15

A Kínából rendelés nem mindig csak az olcsó cuccok összeharácsolásáról szól. Egydolláros izzó? Jó lesz a telekre, úgyis csak 300 Ft, na, a mostani termékek nem ebbe a kategóriába esnek. Vezetéknélküli überporszívó, több kilométer hatótávolságú drón, elektromos roller, és egy 2 in 1 okos- és sportóra egyben, üdvözöllek a jövőben, ami éppen most alakul jelenné.

Az eddigi szűrőrendszert is továbbfejlesztették, már hat lépcsőben szelektálja a koszt, és természetesen a HEPA filter is ezek közé tartozik, ami kifejezetten jó hír a porallergiában szenvedőknek. Az ára már kevésbé, kegyetlen drága, 145 000 Ft-ot kérnek az európai raktárból elérhető termékért, igaz a Dyson V11 meg 235 000-be. Ja, akkor ez mégsem olyan sok.

Hubsan Zino Pro drón

Nagyon szerettem a Hubsan Zino drónt, 70 000 körül igazi „best buy” volt a kategóriájában. Persze a drágább gépekkel így sem volt összemérhető, 100 000 Ft körül már csúnyán elhúzták a nótáját. Márpedig aki ezen a piacon a nagyok asztalához akar ülni és előlük elenni a sót, annak újítani kell. Itt a Pro, ami jelentős fejlesztéseken esett át, nézzük dióhéjban, melyek ezek.

Megnőtt a hatótáv 1000-ről 4000 méterre, persze a kérdés az, hogy a képátvitel is követni tudja-e a majdnem 4 kilométert. Az értelmetlen hatótáv hajhászásnál sokkal fontosabb, hogy végre cserélhető a lencse, vagyis telepakolhatjátok ND filterrel a kamerát. A hason pedig valahol eldugtak egy optikai szenzort, amivel a drón képes a leszállóplatform H betűjét megtalálni, és odanavigálni, ezt egyébként már a Xiaomi Fimi X8 SE óta ismerjük. Remélhetőleg ez a funkció az egy helyben lebegés stabilitásán is javítani fog valamennyit.

Változott a sokat kritizált joystick szett is a távirányítón, sokkal precízebb lett az irányítás, ami segíti a jobb minőségű felvételek elkészítését. Bár még élőben nem láttam a quadkoptert, állítólag az anyaghasználat is javult, ami az egyik gyenge pontja volt az elődmodellnek. Egy jó tanács: a sajtóanyag szerinti 23 perc inkább 16-17 a valóságban, ezért olyan csomagot vegyetek, amihez több akkumulátort adnak. A legolcsóbb pakkért 114, míg a háromakkus változatért 133 000 Ft-os kérnek.

Kugoo S2 Kirin mini roller

Érdekes a névadási logikája a Kugoonak, ugyanis az S2 a kisebbik roller, amit az S1 és S1 Pro után picit furcsállottam. Ez inkább egy gyerekeknek vagy nagyon kis súlyú felnőtteknek szánt elektromos járgány, viszont ebből a tényből két előny is fakad: sokkal kisebb a tömege – 8,78 kg – és emiatt könnyebb is hordozni. Értelemszerűen emiatt a műszaki paraméterei is megváltoztak, lássuk, hogyan.

A motor teljesítménye 150 W-ra csökkent, ez bizony jelentős veszteség a 350 W-hoz képest, és a hatótáv is visszaesett 10-15 kilométerre, tehát látható, hogy a célközönség teljesen más, mint az eddigi rollerek esetében. Annak ellenére, hogy az akkumulátor 6000 mAh, de a feszültsége csak 21,6 V, vagyis kevesebb cellából áll a telep, mint a Kugoo S1 esetében. Cserébe hátul hajt a gép, viszont pici zongorakerekei vannak, így sokkal jobb minőségű aszfaltra van szüksége. Visszautalva a címre, szerintem ez tipikus példája egy olyan terméknek, ami 87 000 Ft-ért túlárazott, de viszonylag kevés alternatívája van. Azért, ha nagyon akarok találni egyet, ott a Megawheels S1-3, ami kapásból 20 000 Ft-tal olcsóbb és 100 W-tal erősebb.

Ticwatch S2 okosóra

Teszteltünk már a kollektívában néhány Ticwatchot, többek között az E és a C2 variánst is, és alapvetően elégedettek voltunk a végeredménnyel. A Ticwatch igazi okosórákat gyárt, nem valami megbuherált telefonos Android fut rajta, de nem is zárt célszoftver, mint az Amazfit óráin. Helyette a Google által fejlesztett Wear OS az, ami elsődlegesen a flexibilitásával hívta fel magára a figyelmet. Ez egyben azt is jelenti, hogy mindenféle applikációt telepíthettek rá, ami beépül a menüstruktúrába, és onnantól kezdve a vezérlés szerves részeként funkcionál.

Így nem kérdés, hogy megy-e a Strava szinkron, hiszen csak felpattintjátok az appot és már kész is. Nincs NFC chip a telefonodban? Le kell tölteni a Google Pay-t, és ha végre már itthon is támogatja a szolgáltatást az Gugli, akkor ezzel az órával az is működni fog. Számtalan dolgot tudnék még említeni, amire jó egy Ticwatch, ennek gyakorlatilag csak a kreativitás szab határt. Az S2 ráadásul a sportos verzió második variánsa, ötvözi az okos- és a sportórákat egyetlen egésszé. Vízálló, 5 ATM nyomásig, beépített GPS-szel rendelkezik, pulzust mér, ellenáll az extrém hőmérsékletnek is, nem gond, ha az Alpokban másztok vele hegyet, vagy egy sivatagban szaladgáltok. Aki nem akar lemondani az Android rendszerek flexibilitásáról, de szeretné szétsportolni az agyát, az 56 000 Ft-ért nyugodtan húzza be az olasz raktárban is fellelhető Ticwatch S2-t.

hirdetés