hirdetés

Transferwise, Revolut és Curve egymás ellen

Forradalmi fintech cégek Vol 5.

hír
Transferwise, Revolut és Curve egymás ellen 1
írta: Don Kartács
2019-07-14

Mivel a fintech piac egyik matuzsáleme a Transferwise, logikusnak tűnt a két újabb versenyzővel, a Revoluttal és a Curve-vel összemérni szolgáltatásaikat. Mit tudnak, milyen költségekkel járnak, és mikor melyikkel spórolhatunk több pénzt.

A fenti példában a fölösleges devizaváltási díjakat mindkét fél megspórolja, ahogy az átváltáshoz tartozó extra banki költségeket is. Helyette a Transferwise-nak fizettek egy minimális, devizától függő 0,35-2,85% közötti átváltási + egy minimális fix díjat, ami általában jóval kedvezőbb, mintha a bankokat kérnétek meg ugyanerre. Ez azért van, mert a Transferwise bankközi árfolyam környékén váltja a devizákat, ami általában 4-5 forinttal kedvezőbb, mint a hagyományos banki vételi-eladási árfolyam. Aki szeretne egy picit játszani a számokkal, az ezen az oldalon teheti meg, érdemes kipróbálni, mennyit nyertek ezzel a tranzakcióval (annyi csalás van a díjkalkulátorukban, hogy fintech cégek szolgáltatásait nem, csak az angol bankokat listázza).

Milyen élethelyzetekben jöhet jól a Transferwise szolgáltatása? Például az alábbira: külföldi devizában kapjátok a fizetéseteket, de Magyarországra akartok utalni forintot, mert itthoni megtakarítási számlátok van, vagy forint alapú hitelt törlesztetek

Természetesen a Transferwise nem állt meg az egyszerű utalási szolgáltatásoknál, az alapfunkciókra újabbak épültek, kiadták a Transferwise debit kártyát, ami ingyenesen igényelhető az alábbi linken – jobb felül a „betéti kártya” menüpontban -, és gyakorlatilag ugyanúgy használható, mint bármelyik itthoni bankkártyátok, a költségeket itt ellenőrizhetitek le. Ennek ellenére szerintem Magyarországon, forint alapú vásárlásokhoz van ennél sokkal olcsóbb szolgáltatás is, amit a következőekben mutatok be.

Revolut: a modern kártyahasználat úttörője

A Revolut-ról már sokat írtam, az első és a második cikket is érdemes elolvasnotok, így most csak a lényegre koncentrálok. A Revolut egy pre-paid kártyákkal foglalkozó cég, amivel bankközi árfolyamon lehet váltani a devizák között és olyanoknak hasznos, akik sokat utaznak vagy vásárolnak online. Ez utóbbit számtalan szolgáltatásuk támogatja: virtuális eldobható kártyák, ingyenes mikrotranzakciók, IBAN szám, ingyenes utalás stb.

2019 május közepe óta van forint alapú feltöltése is, ami ingyenes, így a hozzá tartozó Revolut applikációban picivel bankközi árfolyam fölött válthatunk devizát, ez a már említett 4-5 forintos árelőnyt biztosítja minden EUR átváltása után. Ráadásul a Revolut kártyával a 29 támogatott devizában havi 200 GBP összegig vehetünk fel készpénzt, akár külföldön is (az ATM-et üzemeltető cégek díjaival viszont vigyázni kell).

Természetesen fintech céghez illően számtalan kiegészítő szolgáltatást nyújt, megtakaríthatunk vele, vehetünk kriptovalutát, adakozhatunk stb. Magyarországon is kifejezetten jól használható mindennapi bankkártyás fizetésekhez, hiszen a bankunk felé a pénzfeltöltés is vásárlásnak minősül, így ingyenes. Revolut bankkártyát regisztrálhattok az alábbi linken.

Transferwise, Revolut és Curve egymás ellen 2

Curve: egy kártya mind felett

A Curve teljesen más utat járt be, mint a két fenti cég, ugyanis egyáltalán nem nyújt bankszámla szolgáltatásokat, így IBAN számot sem kapunk. Helyette létrehoztak egy olyan debit kártyát, amely alá az összes többi bankkártyátokat beregisztrálhatjátok, majd eltehetitek a fiókba, innentől kezdve a Curve kártyával tudtok fizetni.

Ez egyrészt azért előnyös, mert így csak egyetlen kártyát kell magatokkal hordanotok, másrészt egy csomó extra szolgáltatást használhattok, amelyekről bővebben ebben, illetve ebben a cikkben olvashattok.

A teljesség igénye nélkül néhány ingyenes szolgáltatás: hazai valutában havonta ingyen 700.000 Ft készpénzfelvét automatából (napi 200 GBP, ismételve több napon át, maximum az éves limit erejéig), devizaváltás bankközi árfolyamon, kártyaterhelések megváltoztatása 14 napig, email értesítés a vásárlásokról, szabad váltás a bankkártyák között másodpercek alatt, kártyaletiltás,

ingyen 5 GBP regisztrációkor – amihez használjátok a D4WGX4ZE kódot az appban – és így tovább.

Hónapok óta ezt használom Magyarországon is, egyrészt mert semmilyen költséggel nem jár, másrészt mert extra kényelmes, nem kell a magyar és a külföldi bankkártyákkal vacakolni.

Transferwise, Revolut és Curve egymás ellen 3

Költségek összehasonlítása

Ha felteszitek magatoknak azt a kérdést, hogy: Melyiket válasszam? A válasz erre az, hogy mind a hármat, hiszen ingyen van, és mindegyik másban erős. A kondíciós listákat itt fogjátok megtalálni, szerencsére a legtöbb szolgáltatás ingyenes:

Ez persze önmagában nem sokat mond el, ezért kreáltam néhány tipikus élethelyzetet, ahol mindig egy másik szolgáltató előnye domborodik ki, oldalt látható melyik szolgáltatóval járunk a legelőnyösebben (2019.07.06-ai árfolyamok szerint):

  • 300.000 HUF átutalása külföldi számlára: Revolut /kép1/
  • 1.000 GBP átutalása külföldről, magyarországi számlára: Transferwise /kép2/
  • 300.000 HUF felvétele ATM-ből: Curve /kép3/

Természetesen számtalan másik forgatókönyvet ki lehet találni a fenti példák alapján, sőt az is lehet, hogy még ezeknél van olcsóbb alternatíva – például prémium banki számlák, elég magas megtakarítási egyenleg vagy egy adott fizetés felett -, szóval érdemes egy picit utánaszámolni a dolgoknak nagyobb pénzmozgatás előtt.

Összességében elmondható, hogy mindennapi használatra a Curve+Revolut kombináció a legjobb, külföldről hazautalásban pedig a Transferwise tűnik nyerőnek, de a fenti példákat az összeg változtatása is jelentősen módosíthatja (pl. 5.000 GBP felett váltásnál elveszítjük a Revolut ingyenességét). Mivel mindhárom kártya ingyenes, ezért érdemes mindegyiket megigényelni, a Curve ráadásul még bónusz 5 fontot is ad, a Revolut esetében pedig ígéretük szerint további szolgáltatások – kamat a számlán lévő pénzre, junior kártya – érkeznek a jövőben.

Tipp a végére: hogy mennyire nem ülhetnek az új fintech cégek a babérjaikon, nézzétek meg a fenti képet. Eddig azt hittem, hogy a Transferwise-zal a legolcsóbb a külföldi deviza utalása, ehhez képest a TransferGo simán alájuk megy árban, és még 10 GBP-t is kaptok a regisztráció mellé.

hirdetés