hirdetés

Így spóroljunk pénzt a Revolut segítségével

Forradalmi fintech cégek Vol. 1

hír
Így spóroljunk pénzt a Revolut segítségével 1
írta: Don Kartács
2019-06-25

A mai Revolut cikket tulajdonképpen közkívánatra írtam, egyrészt ti is kértétek, másrészt meg engem is érdekelt, hogy hogyan lehet spórolni a vásárlásainkon. Többek között a fenti, jellemzően ingyenes szolgáltatással, amelyet napi szinten használok. Valójában eddig a bankom számtalan formában levett – átutalás, pénzváltás, devizakonverzió, havidíj, plusz még mindenféle rejtett költség -, de amióta a Revoluttal fizetek, ezeket sikerült lenulláznom, mondom is, hogy hogyan.

  • készpénzfelvétel: Magyarországon jogszabály írja elő, hogy havonta két alkalommal, összesen 150.000 Ft-ig a készpénz felvét ingyenes, fölötte az adott bank által meghatározott díjat kell fizetnetek
  • készpénzfelvétel külföldön: újabb fölösleges költség, hasonlóan az előzőhöz, csak jóval többe kerül
  • deviza- és valutaváltás díja: itt a nyár, aki külföldre megy nyaralni, az biztosan szembesülni fog a devizák vételi és eladási árfolyama közötti különbséggel. Tegyük fel, hogy 1.000 EUR értékben akarunk pénzt váltani, ehhez a teszt kedvéért a Raiffeisen bank devizaárfolyamát használtam. A vétel és az eladási árfolyam között jelenleg – 2019.06.23. – 8 Ft különbség van, vagyis egyből bukunk 8.000 Ft-ot az átváltáson. Ugyanez lesz igaz visszafele is, amikor majd a maradék pénzt visszaváltjuk
  • átutalási költségek: szinte mindig pénzbe kerül, ez tipikusan akkor probléma, ha valakivel közösen veszek valamit, egyben fizetjük ki az összeget, utána pedig oda kéne adnom a rám eső részt
  • számlavezetés díja: számlacsomagtól függően havi díjat számolnak fel a pénz kezeléséért
  • bankkártya díja: általában a forint alapú számlákhoz ingyenes, a deviza számláknál viszont simán levesznek évi 5-6.000 Ft-tal

Nekem leginkább abból lett elegem, hogy a saját pénzemhez nem tudok hozzájutni díjmentesen, miközben a banki kamatok a béka segge alatt vannak. Tegyük fel, hogy egy másik intézményben találok egy jó befektetést, és át akarom oda utalni a pénzemet, máris megszabadítottak pár ezer forinttól.

A másik költséges eljárás a netes vásárlás, ami, ha már ezt a cikket olvasod, biztosan érint. Több száz terméket vásároltam már kínai webáruházakból, ahol az elszámolás alapját a dollár képezi. Hogyan lesz a forintotokból dollár? Úgy, hogy vagy a Paypal – de ne ezt válasszátok, erről itt írunk – vagy a bankotok átváltja azt dollárra, vagyis egyből buktatok valamennyit a devizakonverzión. Az elmúlt években biztosan több mint 1 millió forintért vettem kintről cuccokat, ha mondjuk 1% volt az átváltás költsége, akkor 10.000 Ft-ot vesztettem el csak az átváltás miatt, szívás mi? Na, ezt a sok fölösleges költséget mind meg lehet spórolni a Revolut kártya használatával.

Így spóroljunk pénzt a Revolut segítségével 2

Revolut: ingyenes bankkártya és banki szolgáltatás

Eleinte nem bíztam a Revolutban aztán egy kicsit utánaolvastam a dolgoknak. A 2015-ben alapított cég szolgáltatásait durván 4 millió ember használja, ebből 50.000 magyar, ami persze leírva nem olyan sok, de amikor a saját ismerőseim körében is egyre több kártya bukkant fel  – van aki másfél éve használja -, kezdtem elhinni, hogy ez a történet a gyakorlatban is működik. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy nem tudtok bemenni Jucikához a márványpadlós bankfiókba, illetve klasszikus bankszámlát sem tudtok nyitni (de kaptok IBAN számot, amire utalhattok).

A szolgáltatások alapját a Revolut applikáció képezi, amit a Play áruházból – vagy App Store-ból – kell letöltenetek. A regisztráció költsége 0 Ft, ahogyan a számlavezetésé, az átutalásé és a devizaváltásé is, vagyis nagyjából minden. Mivel ez egy „prepaid” kártya, ezért „top upolni” kell, ez annyit jelent, hogy a beregisztrált bankkártyátokról pénzt kell „feltölteni” a Revolut számlájára, ami a bankotok felé vásárlásnak minősül, emiatt teljesen ingyenes.

Innentől kezdve a használat megegyezik azzal, amit eddig is csináltatok: fizetéskor lehúzzátok a POS terminálon kártyát a boltban és kész. Pénzfelvételre is alkalmas, havi 75.000 Ft-ig költségmentes, itthon és külföldön egyaránt. A kártya fontos tulajdonsága, hogy csak a rajta lévő egyenleg erejéig lehet róla vásárolni, nem lehet mínuszba vinni, így kifejezetten alkalmas internetes vásárlásokhoz.

A Revolutnak ráadásul van egy csomó olyan – szintén ingyenes – szolgáltatása, amiért a bankok jellemzően pénzt kérnek:

  1. bankkártya-kontroll: gombnyomásra aktiválhatjátok vagy inaktiválhatjátok a kártyátokat
  2. extra biztonsági funkciók: tilthatjátok a Paypass szolgáltatást, az internetes használatot és még számtalan egyebet, illetve ez visszafele is igaz, pár másodperc alatt engedélyezhetitek őket
  3. pénzügyi menedzsment: kiadáskövetés, havi költési limit beállítása, spórolás támogatása (vault funkció)
  4. biztosítás kötése
  5. pénzküldés és számla megosztása más Revolutos számlák között, ingyenesen
  6. pénzváltás középárfolyamon (ez tapasztalataim szerint minimum 3-4 forinttal jobb ár, mint amit a bankok kínálnak)
  7. közös vásárlás: megoszthatjátok ismerőseitekkel a költségeket a közös vásárlások után
Így spóroljunk pénzt a Revolut segítségével 3

Hogyan használjátok a Revolutot?

Mivel a Revolutra pénzt kell tölteni ahhoz, hogy vásárolni tudjatok vele, ezért a legegyszerűbb az, hogy ha akkor „top up”-oltok rá egy nagyobb összeget, amikor tényleg szükség van rá. Én rendszerint hónap elején – mikor megjön a fizu -, szoktam 100-200.000 Ft-ot rátenni, majd amikor Paypassal fizetni akarok, akkor az applikációból engedélyezem a fizetés idejére az „érintést”, illetve a netes vásárlásokhoz az „online tranzakció” lehetőséget, utána pedig letiltom a szolgáltatást.

Amennyiben nem bíztok meg saját magatokban, beállíthattok havi költési limitet is a „kártyák” menüpont alatt. Érdemes továbbá az „elemzések” fül alatt követni a forgalmatokat, illetve azt, hogy mire mennyi a havi kiadásotok, ezt az alkalmazás kategóriánként rendezi is. A kártya természetesen külföldön is működik, nyugodtan fizethettek vele, nem lesznek extra tranzakciós költségek.

Példa kalkuláció Revolut kártyával

Készítettem egy példa kalkulációt azért, hogy láthatóak legyenek a hagyományos bankkártya használatának költségei a Revolut szolgáltatásával szemben. Vegyünk egy tipikus európai nyaralást, ahol 1.000 EUR értékben költünk, ez 330.000 Ft-nak felel meg, 2018.06.24-ei eladási árfolyamon számolva. Ebből 200 EUR-t készpénzben veszünk fel külföldön, a többit bankkártyáról fogjuk kifizetni, ez lesz a szállás, az étkezés, a belépők, stb. díja.

Átlag bank Revolut
Külföldi készpénzfelvét valuta konverziója (200 EUR) 65.482 Ft (327,41 Ft/EUR) 64.744 Ft (323,87)
Külföldi készpénz felvét (1x) 3130 Ft (tranzakciónként) 0 Ft
Külföldi fizetés bankkártyával (800 EUR) 261.928 Ft (327,41 Ft/EUR) 259.096 Ft (323,87)
A nyaralás költsége 330.540 Ft 323.840 Ft

Még érdekesebb példa lenne, ha azt számolnánk ki, hogy egy külföldön dolgozó magyar a magyarországi lakáshitelét forintban egyenlíti ki, de a fizetését EUR-ban kapja, akkor ezen mennyit veszít havonta, de ezt már mindenkinek a fantáziájára bízom. Aki ilyet tervez, annak érdemes a Transferwise szolgáltatásra rákeresnie.

Összefoglalva a fentieket, mivel egy ingyenes szolgáltatásról van szó, érdemes kipróbálnotok, nem vesztetek vele semmit. Kártyát a lenti linken tudtok igényelni. A következő cikkben a Revolut finomságaival – fizetős csomagok, spórolás funkció, kriptodevizák, hogyan váltsuk át a magyarországi devizaszámlánkon lévő pénzt ingyenesen, stb. –, hasznos tippekkel és trükkökkel, illetve az esetleges hátulütőkkel fogok foglalkozni.

Akit pedig a virtuális banki szolgáltatások mélyebben érdekelnek, az lépjen be a frissen létrehozott fintech FB csoportunkba, ahol szívesen segítünk a felmerülő kérdésekben, illetve várjuk a ti ötleteiteket is a témában.

hirdetés