hirdetés

A fintech cégek előnyei a válság alatt

Revolut, Curve, Monese, Recash

hír
A fintech cégek előnyei a válság alatt 1
írta: Don Kartács
2020-04-06

A jelenlegi helyzetben – koronavírus járvány és pedzegetett gazdasági válság – újra elővettük a fintech cégeket és megnéztük, mi a helyzet. Jár-e még ingyen pénz, milyen esetben jöhetnek jól a speciális szolgáltatásaik – például devizaváltás a zuhanó piacon, mi lesz a nyári nyaralással, hogyan küldjünk pénzt a kint ragadt rokonoknak stb. -, illetve mi lesz a hitelkártyás pénzvisszafizetésekkel, ha nem fognak a bankok hitelkártya szolgáltatásokat kínálni.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a járvány okozta piaci pánik iszonyatosan rángatja az árfolyamokat. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy most mindenki hirtelen váltsa át a tartalékait és ész nélkül kezdjen el dollárt, eurót vagy svájci frankot vásárolni, pusztán csak arra utalok, hogy a leggyorsabb és legegyszerűbb módja a deviza váltásának a fintech cégek használata. Mivel szinte minden interneten rendelt kütyü árazása dollárban történik, ezért érdemes valamennyi dollárral rendelkezni, ha vásárolni akartok valamit a közeljövőben.

A fintech cégek előnyei a válság alatt 2 Háromhónapos dollár árfolyam.

Erre nagyon szemléletes példa, ha megnézitek a dollár árfolyamát, és átváltjátok forintra azt az összeget, amit mondjuk egy robotporszívóra költöttetek volna. A lenti grafikonról kiemelnék 4 különböző időpontot, amely a dollár/forint árfolyamát mutatja:

 • dec 27 – 295 Ft
 • febr 20 – 314 Ft
 • március 9 –  294 Ft
 • április 3 – 339 Ft

Egy Xiaomi S5 Max robotporszívó ára durván 450 dollár, ez a két szélsőértéken 132 300, illetve 152 550 Ft, ami 20 250 Ft-os különbséget jelent egy kevesebb mint egy hónapos időszak alatt, ami több mint 15%-os drágulást jelent. Minél nagyobb összegben vásároltok, ez annál nagyobb különbség lesz, és ebben még nincs benne az áruhoz tartozó biztosítás és a szállítás díja sem. A Revoluttal ráadásul virtuális kártyát is ingyenesen létrehozhattok az online fizetéshez, amit a vásárlás után eldobhattok, vagy egy gombnyomással letilthattok, így biztonsági szempontból a Paypal mellett kifejezetten ajánlott használni ezt a szolgáltatást is.

Bár én mindenkit óva intek a felelőtlen spekulációtól, tudom, hogy nagyon sokan használják a Revolut értékpapír szolgáltatásait, elsősorban azért, mert lehet kis tőkét is befektetni töredékrészvényekbe, ami plusz egy ok lehet az ingyenes szolgáltatás igénylése mellett.

A fintech cégek előnyei a válság alatt 3 Sokak kedvence, a Tesla árfolyama.

Mivel 2020. 03. 18-án a kormány bejelentette, hogy a különböző lakossági hitelek kamatait az MNB alapkamat +5%-ban – jelenleg  ez 5,9%-es THM-et jelent – maximalizálja, ez azt fogja eredményezni, hogy a bankok jó eséllyel fel fogják függeszteni a hitelkártya és a személyi kölcsön szolgáltatásaikat, hiszen így nem tudják beárazni azt a kockázatot, amit a vissza nem fizetés jelentene. Innentől kezdve kétséges, hogy megmaradnak-e – illetve ha igen, akkor milyen feltételekkel – a hitelkártyák mögötti cashback pénzvisszafizetési rendszerek, amik jellemzően a kártyán átmenő fogyasztáshoz köthetőek. Pedig fogyasztás az biztosan van, hiszen az emberek pánikszerűen vásárolják fel a készleteket.

Erre az lehet a megoldás, ha valamilyen, a bankoktól független pénzvisszatérítési alkalmazást használtok. A magyar Recash szolgáltatása pont ilyen, ezt Revolut kártyával lehet használni, és számos, nagy üzletben ad magas pénzvisszatérítést, itt írtunk róla bővebben. Az újonnan nyitott Curve számlák is adnak pénzvisszatérítést három hónapig az általatok választott három szolgáltatónál – például Aldi, Tesco, Shell stb. -, igaz jóval kevesebbet, mint a Recash.

A fintech cégek előnyei a válság alatt 4 Bal oldalon cashback példák, a jobb oldali képen pedig a Back in Time műveletek láthatóak.

Szintén ide kapcsolódik a Curve Back in Time szolgáltatása, amivel 14 napig áthelyezhetitek egyik bankkártyátokról a költségeket egy másikra. Nem mondom, hogy ez a csodafegyver a likviditási problémák ellen, de valakinek ez is lehet időleges mentsvár, ha esetleg az egyik számláján elfogynának a források. És mivel a fintech cégek legtöbbje még mindig ad a regisztrációért némi „ingyen” pénzt – Monese 5+15 fontot a GERGO568 kóddal, a Curve pedig 5 fontot a D4WGX4ZE kóddal -, ezért ezeket a továbbiakban is érdemes kihasználni, egyéb kötelezettséggel nem járnak.

Összegzés

A könnyebb visszakereshetőség miatt összegezném a fenti lehetőségeket a kártyaszolgáltatók alá gyűjtve. A regisztrációs linkeket alul a webshop gombon találjátok, és ne felejtsétek el használni a kódokat a bónuszokért.

Revolut

 • gyors devizaváltás, banki középárfolyamon
 • ingyenes pénzfelvétel, havonta 200 EUR összegig
 • gyors pénzküldés Revolut ügyfelek között
 • online fizetés biztonságosan
 • virtuális kártya használata, majd eldobása/letiltása
 • töredékrészvények vásárlása a piacon

Recash

 • magas százalékú pénzvisszatérítés népszerű üzletektől és szolgáltatóktól

Curve

 • ingyenes devizafelvétel, havonta 200 GBP összegig
 • 3 hónapnyi cashback, 3 választott üzletben
 • Back in Time funkció használata
 • 5 font „ingyen” pénz

Monese

 • gyors devizaváltás, banki középárfolyamon
 • 5+15 font „ingyen pénz”

Ha kérdésetek van, akkor javasoljuk, hogy a direkt fintech szolgáltatások megvitatására létrehozott Facebook csoportunkban tegyétek fel kérdéseiteket, de természetesen e-mailben és a Facebook oldalunkon is várjuk az észrevételeiteket.

Sajnos egyre inkább úgy áll a dolog, hogy hamarosan tényleg válság lesz, így javasoljuk, hogy mindenki alaposan gondolja át a pénzügyi stratégiáját a jövőre nézve, és készüljön fel!

 

Nyitókép: Fintechmagazine

hirdetés