hirdetés

Monese – Mindenki bankja, ingyen pénzzel

Forradalmi fintech cégek vol. 6

hír
Monese – Mindenki bankja, ingyen pénzzel 1
írta: Don Kartács
2019-07-25

Fintech cikksorozatunk újabb taggal bővül a Monese virtuális bank személyében. Ahogyan már korábban olvashattátok, a Revolut és a Curve viszonylag sok problémát megold, de azért nem mindent. A teljeskörű banki szolgáltatásokat azonban egyik sem öleli fel, ráadásul külföldön nyitni egy bankszámlát nem ottani lakosként nem is olyan egyszerű. A Monese szolgáltatása többé-kevésbé megoldás a fenti problémákra, és a próbálkozáshoz még durván 5.000 Ft-ot és egy három hónapos prémium számlát is kaptok ingyen.

A Revolut az ECB-től szerezte a banki licenszét, de litvániai betétbiztosítási alapra támaszkodik. Nem különösebben nehéz kitalálni, hogy ha egy banki szolgáltató fizetésképtelenné válik, akkor melyik országnak lesz több pénze állni a „cehet”, mondjuk a németnek, esetleg az angolnak vagy Litvániának. Ezért is szoktam azt javasolni, hogy a Revolut pénzforgalmi számlának tökéletes, de nagy összegű megtakarítást azért nem tartanék rajta.

Itt kötnék át a Monese fintech szolgáltatóra, amelyet 2014-ben az észt Norris Koppel alapított. Ez azért lényeges, mert észt állampolgárként nem nagyon tudott bankszámlát nyitni Angliában. Miért nem? Mert fel kellett volna mutatnia az alábbiakat:

  • befizetett közüzemi számlák /utility bill/
  • állandó lakcím /local residence/
  • pénzügyi előzmények, amelyek igazolják, hogy megbízható ügyfelek vagytok

Az ördögi kör egyébként Németországban is hasonló, ha nincs állandó lakcímed, nem kapsz munkát, ha nincs munkád és lakcímed, nem nyithatsz bankszámlát, nem bérelhetsz albérletet és így tovább. Ezért jött létre többek között a Monese, hogy bárki ingyenesen, 5 perc alatt, egy applikáció segítségével bármikor, majdnem teljesértékű bankszámlát nyithasson, ráadásul a hosszadalmas adminisztrációt is megspórolhassa. Természetesen a Monese is bejegyzett bank – FCA licensz szám: 900188 -, illetve az FSCS – az angliai OBA – biztosítja. Ezzel a szolgáltatással egyébként nincsenek egyedül, nagyon hasonló a német N26, a holland Bunq vagy éppen a szintén angol Monzo és Starling is /a Bunq kivételével itthon még nem elérhetőek/.

Mit ad nekünk a Monese?

Ahogy már fent is említettem, a Monese is applikáció alapú, az alkalmazást Google Playből és Apple Store-ból is leszedhetitek. A szokásos procedúrán kell átesni, valamilyen azonosító okmányt feltölteni, illetve számokat kell kimondani a kamerába és ennyi. Semmilyen lakcímigazolás vagy hasonlóak nem szükségesek. A számlanyitás és a debit bankkártya is ingyenes.

A Monese, hasonlóan a Revoluthoz, három csomagot ajánl az alábbi kondíciókkal:

Simple Classic Premium
Debit kártya ingyenes ingyenes ingyenes
ATM pénzfelvét 200 GBP, utána 2% 800 GBP, utána 2% ingyenes
Kártyás fizetési limit 2000 GBP 8000 GBP korlátlan
Átutalások Monese-n belül ingyenes, egyébként 2% Monese-n belül ingyenes, egyébként 0,5% ingyenes
Maximum számlaegyenleg 10 000 GBP 50 000 GBP 50 000 GBP
Havi díj 0 4,95 EUR 14,95 EUR

* a teljes listát itt találjátok

Van még egy fontos dolog, amit tudnotok kell a használat előtt, ez pedig a devizák, amelyeket a Monese bankszámlák támogatnak: EUR, GBP, PLN, RON, HUF, BGN, CZK, DKK, NOK, SEK, USD, AUD, MXN, BRL, TRY.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a forint és a támogatott devizák között a Monese bankközi árfolyamon vált. Ez eddig nagyon jól hangzik, a bibi akkor van, amikor ezt a pénzt mozgatni akarjuk, ugyanis 2%-os díjat számolnak fel az utalásért – minimum 2 GBP -, kivéve akkor, ha másik Monese számlára akartok pénzt küldeni, ami ingyenes. Éppen ezért arra, amire a Revolutot szoktuk használni – pénzt feltölt, devizát átvált, visszautal ingyen -, a Monese még nem alkalmas, viszont ugyanúgy vásárolhattok vele, mint bármelyik másik debit kártyával.

Természetesen más fintech cégeknél megszokott szolgáltatásokat – megtakarítás, Avios repülési hűségprogram, automatikus fizetések, angliai postai feltöltés, kártya biztonsághoz kapcsolódó dolgok – is nyújtja.

Monese – Mindenki bankja, ingyen pénzzel 7

Extrák és néhány tuti tipp

Valójában a Monese egy EUR és a GBP bankszámlát is ingyen ad, mindkettőhöz jár kártya, IBAN és BIC kód is. Angliában a UK számla mellé integrálható a PayPal fiókotok és az Android Pay is, de ezeket sajnos nem tudtam kipróbálni.

Kiindulva abból, hogy milyen gyorsan fejlesztenek a fintech cégek – például csak 2019. május közepe óta van a Revolutnak is forint alapú feltöltése -, szerintem hamarosan hazánkban is elérhető lesz a szolgáltatás.

A Monese kezeli az ApplePay szolgáltatást az EUR számlával, amelyet elvileg már Magyarországon is használhatnak az Almás cég eszközeit birtokló olvasók.

A kártyát érdemes beregisztrálnotok a Curve alkalmazásába is, a próbaterhelés után a közleményben egy kódot kaptok, amit majd az alkalmazásban meg kell adnotok a hitelesítéshez.

Amire viszont mindenki általában rámozdul,

az a 15 GBP regisztrációs bónusz, amit a GERGO568 kóddal érhettek el.

Itt gyorsan leírok egy kis „life hacket”, ha először UK számlát nyittok, akkor fontot kaptok és nem EUR-t, viszont európai számlát később bármikor lehet nyitni, tehát ezzel is nyerhettek durván 700 forintot. Már ezért érdemes megnyitni az ingyenes számlát, maximum nem használjátok semmire, csak elköltitek róla a pénzt.

A legjobbat viszont a végére hagytam, a 3 hónapos, ingyenes Premium fiók kódot: PREMIUMPLEASE, ez 45 GBP spórolást jelent.

Így 90 napig az összes szolgáltatás ingyenes, oda utaltok és annyit, amennyit akartok, végtelen készpénzfelvét, és így tovább. Ha lejár, automatikusan visszakerültök a Simple csomagba.

Összegzés

Azt gondolom, hogy a Monese leginkább azoknak hasznos, akik külhonba szakadtak, gyorsan kell egy bankszámla és nem akarnak vacakolni a helyi bankokkal vagy éppen nem tudják a kívánalmaikat teljesíteni, szerencsére ezeket nem is kell a Monese esetén.

Ami viszont király a Monese-ben, hogy egy csomó dolgot integráltak – PayPal, Google Pay, Apple Pay -, még akkor is, ha fizetni kell a számláról kifele utalásért. Én mindenkinek azt javaslom, hogy regelje be az ingyenes számlákat – először a UK-t -, húzzátok be az ingyen 15 GBP-t a GERGO568, míg a 3 hónapos prémium fiókot a PREMIUMPLEASE kóddal. Költsétek el a kapott összeget, majd tegyétek félre a kártyát addig, amíg nem mentek külföldre. A gyors fintech fejlődésnek köszönhetően szerintem záros határidőn belül itthon is egy csomó újdonságot igénybe vehettek, szóval veszteni nem tudtok rajta, csak nyerni.

Pro

  • Ingyenes bankszámla és bankkártya
  • 3 hónapnyi Premium
  • IBAN szám
  • Nem kell hozzá lakcím és közüzemi számlaigazolás
  • Sok integrált szolgáltatás

Kontra

  • Az átutalás a Simple fiókkal 2%
  • Nem kapunk a pénzünk után kamatot

hirdetés