hirdetés

Umidigi Bison strapatelefon teszt

Ez bizony izom

teszt
Umidigi Bison strapatelefon teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-02-09

Az Umidigi nagyon kapar a vásárlók kegyeiért, sorra jön ki az újabbnál újabb olcsó mobilokkal, most éppen a strapatelefon szegmensben próbálnak utat törni maguknak. 45 000 Ft-ért 6 GB RAM-ot, 128 GB tárhelyet, agyonverhetetlen, IP69K szabványt teljesítő készüléket kaptok, amiben még egy NFC chip is van. Az áfa- és vámmentes szállításról az EU Priority Line metódus gondoskodik, durván 1000 Ft-ért cserébe.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

5.8

 • megbízhatóság:3.4
 • design és anyagminőség:7.8
 • felszereltség, funkciók:6
 • ergonómia:7.4
 • ár/érték arány:4.6
Véleményt írok

De most koncentráljunk az Umidigi Bisonra, mert szerintem eltalálták a kinézetét. Nem mondom, hogy Schwarzenegger is ezt venné a Hummer mellé, de nem ízléstelen, mint néhány versenytársa. Masszív, fekete monolit tömb, amit helyenként sárga betétek – cyber yellow a neve, de van lava orange-ban is – törnek meg, a négyelemű kamerát is sikerült a kinézet integráns részévé tenni. A sarkokat narancs színű műanyag betétekkel erősítették meg, illetve vicces dizájnelem a csuklópánt felfogató füle, a hátlap alján. A bal élén bújik meg az ujjlenyomat-olvasó, amit így a bal kezem hüvelyujjára kalibráltam be, alapvetően jól működik ez a megoldás is.

Brutálisan sok fizikai gombot fedezhettek fel mindenfelé,

aminek egyszerű oka van: a szokásos ki-és bekapcsolásért felelősön és a hangerőállításon túl van a vízalatti kamerázáshoz és a push-to-talk funkcióhoz is egy dedikált gomb, vagyis összesen 5. Ez utóbbi kettő ráadásul viszonylag szabadon paraméterezhető, előhívhattok vele funkciókat, mint a zseblámpa, az SOS, a hangfelvétel vagy képernyőkép készítése, de szerintem a városi felhasználás mellett a flashlight a leghasznosabb. A gombokat kellemes anyagminőségű fém keretbe foglalták, tényleg megadja az elpusztíthatatlanság érzését. Az oldalán szintén a fém perembe rejtve lapul 2 nano SIM hely, amiből az egyiket feláldozva micro SD kártyával bővíthetitek a tárhelyet, maximum 256 GB-tal.

A mérnökök nem vicceltek, mikor az ellenállóképességről volt szó, 1,5 méterről leejthető, IP69K szabvány szerint áll ellen a behatásoknak, ami nemcsak folyadékok ellen jó – amit így oldanak meg a gyártók -, hanem nagynyomású vízsugár ellen is kiváló, de nem mellékesen porálló is a teló. Ha viszont vízbe merítitek, utána szárítsátok ki, mert ettől még pl. az USB kábel nem kedveli a folyadékokat, és a jack csatlakozójában sem érdemes vizet tárolni, szóval csak ésszel. Szemből nézve viszont semmi extra nem tűnik fel, akár egy átlagos régebbi, csepp notch-csal ellátott telefon is lehetne. A súlya viszont csekélynek éppen nem mondható, negyed kilóra sikeredett a 162,5*80*13 mm méretű teló.

 

Umidigi Bison – Érdekes megoldások, egész jó hardver

Mit adtak nekünk a rómaiak? Hangzik el a híres mondat a Brian élete című filmben. Valahogy így voltam a Bisonnal is, sokkal többet kaptam 45 000 Ft-ért, mint amit vártam. 6 GB memória, 128 GB-nyi, bővíthető háttértár, ez igencsak rendben van. A központi magot természetesen az olcsóbb cuccokat áruló MTK szállítja a Helio P60 személyében, ami azért nem egy erőmű, de teszi a dolgát.

Nyilván abba a környezetbe – szabadban tevékenykedőknek vagy spéci munkát végzőknek -, ahová ezt a telefont szánják, ott nem a játékok futtatása az elsődleges szempont. Ez azért látszik a benchmarkokon is, Antutuban 171 000 pontot, míg GFX-Benchben 37 FPS-t hozott össze a hardver, ami azért már elég a gamek alacsony felbontáson való futtatásához. Ami meglepett, hogy a háttértár a UFS 2.1-es technológiát is támogatja, és az Androbench alapján elég gyors is, 503 MB/s olvasási és 313 MB/s írási sebességet mutatott a teszter. Ezek nagyjából a Redmi 9 és a Poco M3 számai, vagyis abszolút rendben van az ár/érték arány.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A kijelzőről nem tudok dicshimnuszt zengeni, átlagos IPS panel 1080*2340 pixeles felbontással, 6,3 inch-es méretben. Szerintem egy strapatelefonnál, amit vélhetően sokat használnak majd a szabadban, a fényerő kiemelten fontos, és meglehetősen világosnak is éreztem a kijelzőt, de a hivatalos nit értéket nem találtam meg. Van viszont kesztyű mód, szóval eszkimók és síoktatók is megvehetik a készüléket. Ennek ellenére nem rosszabb görgetni rajta a weboldalakat, mint bármilyen más kijelzőn, az ellenállóképességet pedig Corning Gorilla Glass felületkezelés és egy gyári kijelzővédő fólia is biztosítja.

A rendszer a szokásos Android 10,

de annak egy funkciókkal felbővített verzióját kapta a Bison. Egyrészt azért, mert valahol paraméterezni kell az extra gombokat, másrészt pedig van benne egy ún. Smart Assistant, amiben mindenféle érdekességeket – SOS, korlátozott gesztusvezérlés, kesztyű mód – lehet beállítani, illetve előtelepítették a Zellot, ami egy walkie-talkie applikáció, de ezt sajnos nem tudtam kipróbálni. A rendszer hiba nélkül tette a dolgát a teszt során.

Szenzorfronton mindig durvák a strapatelefonok, és itt is van minden, „mi szem-szájnak ingere”. Mondjuk azt nem állítanám, hogy a légnyomásmérő szenzort sokat fogom a nagyvárosban használni, de ettől még nem baj, hogy van benne, a magasságmérő, az iránytű, a giroszkóp, a lépésszámláló, háromféle műholdas helymeghatározó rendszer, a BT modul, az FM rádió és az NFC mellett. Ez utóbbira teljesen rákaptam ebben a járvánnyal terhelt időszakban, folyamatosan ezzel fizettem, nagyon kényelmes a használata. Az akkuja nem olyan brutális, mint amihez strapatelefonoknál szoktatok, 5000 mAh a kapacitása, de azért el lehet vele lenni 2-2,5 napig, még úgyis, hogy a P60 SoC nem különösebben takarékos.

Nyilván kamerafronton semmit nem vártam el a készüléktől, az is csoda, hogy 4 egységet kapott, de ezekből 2 – a makró és a mélységélesség – általában „kutyaütő”. A szett az alábbiakból áll össze:

 • 48 MP-es Sony fő szenzor
 • 16 MP-es ultraszéles szenzor
 • 5 MP-es mélységélesség érzékelő
 • 5 MP-es makró kamera

A képek nem lennének rosszak,

sőt a fő szenzor egész jó anyagokat lőne, ha jobb oldala nem lenne totálisan homályos. Lehet, hogy ez egyedi hiba, mindenesetre furcsa, hogy ilyesmit még 2021-ben benéznek a gyártók. Az ultraszéles a semmi extra kategória, az igazán csapnivaló a makró kamera. Egyrészt ez a 3 centiméternél közelebbről fényképezés a valóságban nem túl életszerű, másrészt már egy kis szellő mellett sem lehet éles képeket készíteni, szóval én a helyetekben nem erőltetném. Van éjszakai mód, csak normális szenzor nincs, ami elég fényérzékeny lenne a megfelelő anyagok elkészítéséhez.

Sajnos csak 4:3-as képaránnyal lehet fényképezni teljes méret mellett, a többinél csonkol a szenzor, így azokat nem használtam. Van viszont képstabilizátor, ami párját ritkítja a szegmensben, ezért kap egy pacsit az alkotógárda. Rendelkezik Pro móddal is, ahol lehet a dolgokat paraméterezni, de például nem találtam meg az apertúra érték állítását a bemosásokhoz, amiért nagy kár. Összességében ez a teljesítmény még az alsó-közép kategória szintjét sem üti meg ezzel a homályos fő szenzorral, ha ezt javítják, akkor viszont kapna egy elmegy értékelést rá a Bison.

A videókészítéshez tartozó felületnél ritkán látok egyszerűbbet, legnagyobb szívfájdalmam, hogy nincs stabilizálás, pedig az 1080p mellé elfért volna. Ennél nem is képes nagyobb felbontásban videózni, az anyagok remegősek, a szélzaj pedig brutális, lehet, hogy emiatt van külön opció arra, hogy a videók alatt a hangot teljesen kikapcsoljátok. Itt is homályos a kép jobb oldala, úgy látszik „ez már nem is bug, hanem feature”.

Összegzés

Azt kell mondjam, hogy jó kis telefon az Umidigi Bison, amit onnan tudtam, hogy alsóközepes készülék létére a teszt végére sem utáltam meg. A legnagyobb bajok a kamera szekcióban vannak, de ezt előre lehetett tudni, és nagyjából minden alsó-közepes készülék ezt tudja. Ezt leszámítva egy igen korrekt ár/érték arányú készülékről van szó, a hardver rendben van, brutális mennyiségű szenzor került bele, jól néz ki, és a megadott IP szabványt is jó eséllyel teljesíti. Ráadásul a 18 W-os gyorstöltéssel pikk-pakk újra tele lehet nyomni az akkuját.

Az ára pedig teljesen vállalható, a 45 000 Ft egyáltalán nem sok egy 6/128-as készülékért, amivel a trendi NFC-s fizetés is megy. Olyan sok próbálkozás után végre beletrafált az Umidigi a darts tábla közepébe, de képkészítő hajlamokkal rendelkezőknek nem ajánlott. Érdemes ezt a telót is EU Priority Line szállítással rendelni, hiszen 900 Ft-ért áfa- és vámmentesen érkezik a készülék.

Pro

 • Frankó kinézet, jó anyaghasználat
 • Sok memória
 • Gyors háttértár
 • Remek ár/érték arány
 • Érdekes strapatelós funkciók

Kontra

 • Gyenge kamerás képességek, homályos felvételek
 • Nem minden modern töltővel hajlandó együttműködni

hirdetés