hirdetés

Gocomma QC 3.0 töltők tesztje

Nem esnek Gokómába

teszt
Gocomma QC 3.0 töltők tesztje 1
Atika
írta: Atika
2019-06-17

A Gocomma QC 3.0 töltőit talán sokan nem ismerik, ami nem is csoda, lévén a Gearbest saját márkás termékei, mint a Rossmann-nak az Isana, de a DM is utazik ilyesmiben. Ennek ellenére nagyon ígéretes töltőket tettek le az asztalra, sok porttal és Quick Charge 3.0 funkciókkal. A kérdés az, hogy felveszik-e a produktumaik a versenyt a Xiaomi és a Blitzwolf sajátjaival. Árban biztosan, ugyanis átlagosan 30-50%-kal olcsóbban lehet hozzájuk jutni.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

9

Népítélet

5.2

 • megbízhatóság:5
 • design és anyagminőség:5
 • felszereltség, funkciók:5.5
 • ergonómia:5
 • ár/érték arány:5.5
Véleményt írok

Gocomma QC 3.0 töltők tesztje

Ugorjunk egyből a műszaki paraméterekre, ami alapján mindenki eldöntheti, melyik típusra van szüksége. Szerencsére sikerült elég jól összeválogatni a Gocomma QC 3.0 termékeket, van egy utazó jellegű egyportos, egy közepes méretű háromportos, ami vegyesen QC és nem QC 3.0 képes csatlakozókkal is rendelkezik, és a kijelzővel megtámogatott teljesen Quick Charge 3.0 képes variáns.

Eszköz Áramerősség Feszültség Teljesítmény
Gocomma 1 port
Portok sz.: 1 db QC 3.0
QC 3.0 3 A 6  V 18 W
QC 3.0 2 A 9 V 18 W
QC 3.0 1,6 A 12 V 14,5 W
Összesen     18 W
Gocomma 3 port
Portok sz.: 1 db QC 3.0 2 db 2.4 A
QC 3.0 3 A 3,6-6,5 V 21 W
QC 3.0 2 A 6,5-9 V 18 W
QC 3.0 1,5 A 9-12 V 20 W
nem QC 3.0 2,4 A 5 V 12 W
Összesen     nincs adat
Gocomma 3 port kij.
Portok sz.: 3 db QC 3.0
3 A 5 V
2 A 6,5-9 V
1,5 A 9-12 V
nem QC 3.0 2,4 A 5 V
nem QC 3.0 összesen 4,8 A 5 V
Összesen     18 W

A fenti táblázatból szépen kirajzolódik a várható teljesítmény. A sok feszültség érték a Quick Charge technológia működése miatt került külön feltüntetésre. A mérési módszertan viszonylag egyszerű, három eszközzel vizsgáljuk a Gocomma QC 3.0 töltők terhelhetőségét:

 • átfolyó áram mérésére használatos USB teszter
 • egy potméterrel változtatható ellenállással rendelkező eszköz
 • szoftveresen paraméterezhető terhelő áramkör (ZKE EBD tester)
Gocomma QC 3.0 töltők tesztje 11

A módszertanról itt olvashattok bővebben, de nagyon röviden felvázolom a lényeget. A legegyszerűbb teszt, ha engedjük átfolyni az USB mérőegységen az áramot és leolvassuk a különböző értékeket, például a magasabb feszültségből látszik, hogy működik-e a Quick Charge technológia. A potméteres ellenállásnál addig kell finomhangolnunk az eszközt, amíg a tesztelt töltő védelmi áramköre be nem kapcsol, feltételezve, hogy van benne.

Az utolsó próbához le kell töltenünk az EB Tester nevű alkalmazást, amellyel az alábbi teszteket végezhetjük el:

 • léptetéses, folyamatosan emelkedő áramerősségű teszt a leoldási pontig
 • állandó áramerősséggel végzett mérés 30 percig, a melegedés ellenőrzése végett
 • 5V-nál magasabb feszültségű terhelés a Quick Charge képességek igazolására

Innentől kezdve viszonylag mechanikusan történik minden, lefuttatjuk a teszteket, majd levonjuk a következtetéseket. Mielőtt azonban mindenki nagy rössel nekiugrana, ellenőrizni kell, hogy tesztalanyaink rendelkeznek-e a megfelelő védelmekkel:

 • Gocomma 1 portos, QC 3.0: túlfeszültség, rövidzár, túlmelegedés elleni védelem
 • Gocomma 3 portos, QC 3.0: túlfeszültség, rövidzár, túlmelegedés, ki- és bemeneti túláram elleni védelem
 • Gocomma 3 portos, QC 3.0 kijelzővel: túlfeszültség, rövidzár, ki- és bemeneti túláram elleni védelem
Leoldási pont 2.4 Leoldási pont QC 3.0
Gocomma 1 port 4,51-nél kiakadt a műszer
Gocomma 3 port 2,5 4.04
Gocomma 3 port kijelző 3,44 (3,11)*

* elektronika korlátozza 3,1 A körül

Gocomma QC 3.0 töltők tesztje 17

A „verseny” a fentiek tükrében viszonylag gyorsan eldőlt, a Gocomma 1 portos töltőnek le kellett volna kapcsolnia kicsivel 3 A felett, ehhez képest 4,51-nél ez még mindig nem történt meg, itt akadt ki a mérőműszer. A terheléses teszt hatására 20 perc után úgy zuhant be a feszültség, mintha a Jenga toronyból húztam volna ki egy kockát, miközben olyan forró volt, hogy tojást lehetett volna rajta sütni. Ez így kuka, felejtsük gyorsan el.

A Gocomma 3 portos töltője jól tette a dolgát, sokkal kevésbé melegedett, mint az előző, szépen lekapcsolta a portjait a túláram elleni védelem, és a Quick Charge 3.0 is működött, miközben az ígért teljesítménynél nagyjából 10%-kal adott le többet. Jó töltő, de az összteljesítmény azért lehetne nagyobb.

Utoljára, de nem utolsó sorban a számomra legszimpatikusabb és egyben teszt győztes termék a Gocomma 3 portos, kijelzős darabja. Gyorsan leold, minden portja tudja a QC 3.0-t, sőt szépen leszabályozta az áramot 3,1 A körüli értékre 6 V-on, ami 18 W összteljesítményt jelent, ez a gyári érték is. A kijelző szépen mutatja, mi történik – az ágankénti fogyasztást összeadja -, bár egy picit pontatlanul, durván 0,15 V-os tévedéssel dolgozik. Simán elfogadnám otthonra is, főleg, hogy 3,1 amperes terhelésen 30 perc után sem volt különösebben langyos.

Összegzés

Háromból kettő, ez a mai nap eredménye. Az egyportos töltő nem ment át a vizsgán, és  ennyi kimenet ma már egyébként is kevés, ellenben a másik kettő Gocomma QC 3.0 töltő kiváló termék. A kettő közül a kijelzővel szerelt változatot választanám, mert kevésbé melegszik, a másik viszont brutális teljesítményre képes, nálam mindkettő 5 csillagot kap.

És a legjobbat még nem is mondtam: 2.150 forintért elhozhatóak, ami ezen a szinten a vicc kategóriája, a konkurensek legalább 30%-kal drágábbak, igaz ott az összteljesítmény is nagyobb.

Pro

 • A 3 portos darabok szinte mindent tökéletesen hoznak.

Kontra

 • Az 1 portos Gocomma töltő életveszélyes.

hirdetés