hirdetés

BlitzWolf BW-S9 gyorstöltő és BW-TC5 USB kábelek tesztje

Hogy hamarabb elindulhass

teszt
BlitzWolf BW-S9 gyorstöltő és BW-TC5 USB kábelek tesztje 1
írta: Atika
2019-06-18

Egy normális gyorstöltővel sok időt spórolhatunk magunknak, kevesebb ideig kell nélkülöznünk kedvenc készülékeinket, így mindenkinek ajánlott egyet beszerezni. A Bitzwolf nemrég dobta piacra legújabb változatú töltőfejét, a BW-S9-et, ami máris a tesztpadunkon landolt néhány nagyon speckó USB kábellel együtt.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 10
  • design és anyagminőség: 10
  • felszereltség, funkciók: 8
  • ergonómia: 10
  • ár/érték arány: 10

9.6

Népítélet

8.5

  • megbízhatóság:6.7
  • design és anyagminőség:9
  • felszereltség, funkciók:9
  • ergonómia:10
  • ár/érték arány:7.7
Véleményt írok

Támogatja a Qualcomm Quick Charge 3.0 (QC 3.0) gyorstöltési protokollját, visszafelé kompatibilis a QC 2.0-val is. A QC technológia lényege, hogy a töltő kommunikál a kompatibilis eszközökkel, és minden esetben az optimális kimenetet biztosítja nekik. Így minimalizálja a hőveszteséget, tehát nem melegszenek annyira a töltött eszközök, és igyekszik mindig a lehető legnagyobb teljesítményt átvinni, hogy minél gyorsabb  legyen a töltés. A kimeneti feszültséget ennek érdekében változtatni tudja: QC 2.0 esetén 5, 9 vagy 12 V-ra, QC 3.0 esetén pedig 0,2 V-os ugrásokkal 3,6-12 V között bármilyen értékre be tudja állítani, és az áram is változtatható értelemszerűen.

Az S5-höz hasonlóan megkapta a BlitzWolf saját Power3S technológiáját is, ami a nem QC kompatibilis eszközök támogatásáért felel. Felismeri a rádugott eszközök igényeit, és a számukra legmegfelelőbb módon képes azokat tölteni.

Számos védelmi funkcióért is felel a Power3S chip, vigyáz saját magára és a rádugott eszközre is. Van túláram, túlfeszültség, rövidzár, túlmelegedés és túlterhelés elleni védelem is, továbbá kompenzálja a feszültségeséseket és a lengéseket az áramerősségben. Egyszóval tényleg nyugodtan rábízhatjuk az eszközeinket, jó kezekben lesznek.

Na de miért érdemes akkor az új változatot venni, ha az S5 is ugyanezeket tudja? Egyrészt, mert új, mindenki szereti az újdonságot választani, ha lehetősége van rá. Ez persze nem a legmeggyőzőbb érv, úgyhogy mondok sokkal jobbakat. Kisebb, mint az S5: csupán 8x4x2,7 cm, így még könnyebb hordozni. Már nem csak a QC 2.0 és 3.0 gyorstöltést ismeri, hanem a Huawei, Samsung és Apple saját protokolljait és a BC1.2 szabványt is, így sokkal több eszközzel működik a gyorstöltés. Na erre mondja valaki, hogy nem univerzális termék! Végül jöjjön a döntő érv: olcsóbb is, mint az elődje. Így szerintem nem kérdés, hogy a kettőből melyiket érdemes választani.

BlitzWolf BW-S9 gyorstöltő és BW-TC5 USB kábelek tesztje 8

Elvégeztem a szokásos méréseket az USB-s terheléssel, hogy megbizonyosodjak róla, hogy még mindig nagyon stabil és megbízható eszközöket gyárt a BW. A QC 3.0 teszten csont nélkül átment, minden kért feszültségszintet kérdés nélkül kiadott.

5, 9 és 12 volton is végeztem terheléses mérést, 5 volton 3,2 ampernél lekapcsolt a védelem, 9 és 12 volton az áramigény növekedésével elkezdte a feszültséget csökkenteni, így a kimeneti teljesítmény konstans 20 W körül alakult, végül 5 V környékén mindkét esetben lekapcsolta a kimenetet. Megnyugvás ez, azon felül, hogy a végsőkig próbál kiszolgálni, valóban odafigyel a biztonságra is.

A grafikonokon a kék görbe a feszültség (bal skála), a piros az áram, a zöld pedig a teljesítmény (jobb skálák).

BlitzWolf BW-S9 gyorstöltő és BW-TC5 USB kábelek tesztje 14

Végeztem stressz tesztet is, mikor is 20 percig a maximális kimeneti árammal (3 A) járattam 5 volton, majd 9 V mellett, 20 W-on túlterhelve újabb 30 percig. A kimenet végig tökéletesen stabil maradt, bírta a gyűrődést, kissé ugyan felmelegedett a végére, de ez még bőven belefér. Normál használat közben langyosnál nem lesz melegebb.

Végül következett az éles teszt, amikor is egy QC 3.0-s eszközzel teszteltem. Felismerték egymást, valóban gyorstöltési módban kapta a telefon az éltető energiát. Ugyan Huawei, Samsung és Apple eszközökkel nem sikerült kipróbálnom, de a látottak alapján biztos vagyok benne, hogy nem hazudtak a komaptibilitás kapcsán, biztosan működni fog velük is a gyorstöltés.

Az S9 sem hazudtolta meg tehát a gyártót, ugyanolyan megbízhatóan működik, mint az S5, ráadásul számos többletszolgáltatást nyújt hozzá képest, gondoljunk csak a hatféle gyorstöltési protokollra. Árát tekintve szintén nagyon meggyőző darab, potom 2.100 forintért kaparinthatjuk meg a Banggoodon, ingyen postával. Természetesen erre az összegre szóba sem jön az áfa fizetési kötelezettség. Összefoglalva a tapasztalataimat: ár-értékben csillagos ötös eszközt láthattunk.

Az elpusztíthatatlan BW-TC5 Type-C USB kábelek

Ha micro USB-s eszközeink vannak csak, a töltőhöz kapott kábellel jók leszünk, de ma már sok készülék kapja meg a nagyobb teljesítmény- és gyorsabb adatátvitelt biztosító Type-C csatlakozót, így egy jóféle kábelre is szükségünk lesz, hogy villámgyorsan tölthessünk. A BW-TC5 kábelek teljesen megfelelnek a feladatra, simán átviszik a nagy áramokat is, és az adatátviteli sebesség sem rajtuk fog múlni.

Igen minőségi anyagokból rakták össze őket, a töltésért felelős ágban 22, az adatátviteliben pedi 30 AWG méretű rézkábelek vannak, ez 0,326 és 0,0509 mm² keresztmetszetnek felel meg. A csatlakozók nikkelezettek, a Type-C előnye, hogy nem számít az sem, hogy milyen állásban dugjuk be, ami a micro USB egy bosszantó tulajdonsága volt. A csatlakozási pontokon kifejezetten erős megtörés elleni védelmet kaptak, és harisnyázott borítás is jár. A fehér dobozban a 18 hónap garanciára jogosító kártyán kívül egy tépőzáras rögzítőt is kapunk, amivel rögzíteni tudjuk őket összetekert állapotban a könnyű hordozhatóság érdekében. A harisnyázásnak és a kábel merevségének hála lehetetlen összegubancolni, ami számomra kifejezetten előnyös tulajdonság.

A tesztpéldányok 1 méter hosszúak, piros és szürke színben kaphatók. Az 1 méter a legpraktikusabb hossz, de ha valaki inkább az ágyban fekve szeret mobilozni, akkor jobb választás lehet ugyanebből a szériából az 1,8 méteres BW-TC6, vagy az extrém hosszú, 2,5 méteres BW-TC7.

Igen ám, de ezt a többi BW kábel is tudta, minek akkor megint új? Ne gondoljuk, hogy nincs megint valami különlegesség a háttérben, ezekkel a kábelekkel ugyanis akár autót is lehet vontatni, olyan erősek. Számos videó megtalálható róluk, amiken valóban iszonyatos tömegeket és terheléseket elviselnek, szó szerint lehetetlen elszakítani őket emberi körülmények között. Én csak tíz liter vizet emelgettem velük, ami természetesen meg sem kottyant nekik, de a srác ezen a videón pl. hintázik rajtuk:

Ezekre a kábelekre szó szerint egyszer kell beruházni, aki normál körülmények között tönkre tudja tenni őket, az vendégem egy sörre. Ehhez képest az 1.400 forintos ár egyáltalán nem túlzó ilyen minőségért, hosszú távon lazán megtérül. Az 1,8 méteres változat 1.700, a 2,5 méteres pedig 1.800 forintért érhető el. Nem csak a Type-C tulajok örülhetnek, létezik ugyanis micro USB és Lightning csatlakozós kivitel is.

u.i.: Autót ezért nem próbáltunk velük vontatni:

hirdetés