hirdetés

Bakeey X8-W PD75 töltő teszt

Erő mellé jó lenne a minőség

teszt
Bakeey X8-W PD75 töltő teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-01-24

A supercharger szó nemcsak az autókkal köthető össze, hanem az új, brutális teljesítményű USB töltőkhöz is kapcsolódik. A Bakeey X8-W PD75-nek nevében a végzete: ismeri a PD technológiát és lead 75 W-ot, amivel már kisebb notebookokat is simán megtáplálhattok. Természetesen a QC 3.0 szabványt is támogatja, van 3 db USB-A portja és két Type-C csatija, tehát sok eszközt lehet vele egyszerre tölteni. Mennyi az annyi? 8300 Ft, ami a vámolási határ alá esik.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 4
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 8

7.4

Népítélet

5.2

 • megbízhatóság:5
 • design és anyagminőség:5
 • felszereltség, funkciók:5.5
 • ergonómia:5
 • ár/érték arány:5.5
Véleményt írok

Ami viszont nagyon nem tetszett, az a nem pontos illesztésű portok, de Molcsa-val megállapítottuk, hogy „majd kidolgozza magát”. Ennek ellenére ez biztosan minőségbeli hiba, a Xiaominál vagy a Blitzwolfnál még nem találkoztam ilyennel. Portból nem keveset kaptok, alulról felfele az alábbiakat:

PortQC 3.0 USB-A2 db USB-AType-CPD-45Wireless
Paraméterek 5V 3A, 9V 2A, 12V 2A 5V 2,4A5V 3A5V 3A, 9V 3A, 15V 3A10W

A portokat szépen feljelölték színekkel, illetve odaírták, hogy melyik micsoda, ha a formából és a színezésből valaki nem jönne rá. Mint látható, a 75 W összteljesítmény, a PD port csak 45 W-ot tud kiadni, ami az egyportos Blitwzolf termékkel egyezik meg.

 

Bakeey X8-W – Mérés a teszt sava-borsa

Kicsit trükkös volt letesztelni a Bakeey X8-W-t, mivel nem igazán van olyan eszköz, amit rá tudnék tenni, és ekkora teljesítményt képes lenne felvenni. Ezért előkaptam a már megszokott tesztereket, és generáltam mesterséges fogyasztókat, az eredményt pedig a szokásos ZKE EB Tester szoftver segítségével összegeztem. Nem mondom, eltartott egy darabig, de egész szépen kirajzolódtak a termék képességei.

A mért eredményeket a lenti táblázatban láthatjátok, és sajnos van benne néhány figyelemre méltó pont. A portok végig jól érintkeztek, annak ellenére, hogy a burkolaton voltak illesztési pontatlanságok.

PortokQC 3.0 USB-A2 db USB-AType-CPD-45Wireless
Lekapcsolási áram4A felett 4A felett 3A2A2A
Feszültséglekapcsolt a szoftver* lekapcsolt a szoftver* 5V12V5V
SzabványQC 3.0-t teljesítiPD**Qi 1.2

* a mérőszoftver a fizikai védelem előtt lekapcsolta a mérést a feszültségesés miatt
** 15V-ot nem tud a mérőműszer mérni

Az USB-A portokkal nem volt különösebb probléma, bedugtam a tesztert, majd jöhetett a terhelés. Ezeket a X8-W jól viselte, viszont már a rövidebb, nagy áramerősségű terhelések alatt is durván beszakadt a feszültség. Ez azért problémás, mert a sajtóanyag szerint ellátták többek között rövidzár, túlfeszültség, túláram és túlmelegedés védelemmel is.

Ennek be kellett volna kapcsolnia, ha 2,4 A-re tervezett portokat 4 amperrel terhelem meg, helyette azonban csak a feszültség esett, amíg a program le nem állította a mérést. A QC szabványt viszont tényleg tudja a narancssárgával jelölt csatlakozó, mint ahogy a névleges teljesítményük is rendben van. A Type-C portok tesztelése egy fokkal macerásabb volt, hiszen a teszter eszközt nem tudtam dirketben rájuk dugni, ide kell egy Type-C/USB-A adapter.

A gond az, hogy a szoftver képtelen 12 V-on 2 A-nél nagyobb értéket mérni, 15 V-ot pedig nem is ismeri, így félkarú óriásként kellett hadakoznom a Type-C-s PD port ellen. Sajnos arra, hogy a 45 W-os teljesítményt le tudja-e adni, nem fog fény derülni, mivel ehhez spéci mérőműszer kellett volna. Ellenben a sima Type-C csatlakozót gond nélkül leteszteltem, tudja az 5 V 3 A értékeket.

Érdekes, hogy a névleges áramnál nagyobb értéken provokálva sem különösebben melegedett, ha pedig 2,5 A körül terheltem, akkor egy óra után is csak langyos volt. Ezt a hőmennyiséget szemből nézve a bal oldalon adja le, de ez sem vészes. A wireless charge része tökéletesen működött a teszt Samsung S9-cel, ki is írta, hogy gyorstöltés.

Összefoglalva a fentieket, a töltő a gyárilag megadott adatokat tudja, viszont a túláram védelem nem nagyon akart bekapcsolni, így hosszabb távon – mondjuk sok órányi töltés alatt – el lehet melegíteni a a Bakeey X8-W-t, ha túlterheljük a portjait. Ilyen állapot általában csak mesterséges tesztkörnyezetben fordul elő, de ettől még a védelemnek működnie kellett volna. Sajnos a Type-C-s PD portnak a maximum feszültségét nem tudtam megmérni, de 12 V-ot gond nélkül leadja, így jó eséllyel a 15-öt is tudja.

Összegzés

A Bakeey X8-W nem az az eszköz, amit igazán az asztalomon szeretnék látni. Ennek az egyik oka, hogy ha valahol jó minőségű anyagoknak kell lennie, az pont egy olyan használati tárgy, amin keresztül áram folyik. Itt azonban a portok elég csálék, ami még akkor is zavaró, ha egyébként ez nem befolyásolja érdemben a használatot. Az sem volt túl meggyőző, hogy a feszültségvédelem a világért sem akart bekapcsolni, végül a mérőszoftver tette ezt meg az eszköz helyett, 1 voltnál, ami egy kicsit ijesztő.

A Bakeey elég nagyot bakizott ezzel a termékkel, és nem tudta megcáfolni azt, amit eddig is gondoltam a márkáról, hogy „imígy jó, de amúgy meg egy szemét”. Vegyetek helyette Blitzwolf vagy Xiaomi töltőket, számtalant teszteltünk már, azok sokkal jobbak.

Pro

 • Sokféle protokollt támogat
 • Rengeteg portja van
 • Nagy a teljesítménye

Kontra

 • A portok illesztése elég hitvány
 • A túlfeszültségvédelem nem kapcsolt be
 • Szerintem nem minden műszaki paramétere valós…

hirdetés