hirdetés

KUU K2 notebook teszt

Olcsó húsnak sem mindig híg a leve

teszt
KUU K2 notebook teszt 1
írta: Atika
2020-07-17

A KUU K2 egy rendkívül low budget notebook, ami kimondottan azoknak készült, akik csak filmnésére és böngészésre használják a számítógépüket. 100 000 forint alatt itthon nem nagyon találhattok új laptopot, így nagyon jó ajánlatnak ígérkezett a KUU K2, ráadásul EU raktárból érkezik, ami miatt biztosan áfamentes lesz, és még gyorsan is megkapjátok. A kérdés csak az, hogy mennyire és mire alkalmas ez az olcsó notesz.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 6
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 9

7.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A kijelző egy 14,1 colos, FullHD felbontású IPS panel, igazán vékony kávákkal. Fölötte van egy „legyenrajtavalami” 0,9 megapixeles webkamera, ami kapott egy elegáns kis takaróelemet, amivel bármikor elvakíthatjuk a Nagy Testvért. A bekapcsoló gomb egyébként egy ujjlenyomatolvasót is magába foglal, ami nagyon hasznos, ugyanis így nem kell minden bejelentkezéskor beírni a jelszavunkat.

Gyenge, de annyira mégsem

A bekapcsolás után egyből egy előretelepített és aktivált Windows 10 Pro fogadott. Kicsit furcsa ugyan, mert magyar nyelvre állítottam a rendszert, viszont a Gépházban bizonyos menüpontok továbbra is angolul jelennek meg. Nem nagy hátrány, de valami nincs rendben a rendszerrel. Egyébként teljesen jól működik minden, nincsenek extra programok telepítve, egyszerűen csak működik.

KUU K2 notebook teszt 8

A kijelzőn egyből észrevettem egy hibát a gép bekapcsolása után egy apró világos folt formájában, ami főleg sötét képernyőn látszik, de nem kimondottan zavaró. Azt viszont meg kell jegyezzem, hogy az IPS paneleknél általános bevilágításos jelenséget alig lehet észrevenni. A külsőségek szintjén van még egy dolog, amit meg kell említenem, ez a bal oldalon elhelyezett portok pozíciója. Nem ergonómiai szempontból, hanem kivitelezésben van vele probléma, ugyanis láthatóan nem sikerült a házon lévő furatokhoz képest megfelelően elhelyezni őket. Emiatt egy kicsit feljebb helyezkednek el a portok a kelleténél, ami miatt nehezebb bedugni a perifériákat.

Most hogy sikerült túljutni a külsőségeken jöjjön a belbecs. A laptop lelke egy Intel Celeron J4115 processzor 1,8 GHz-es alap és 2,5 GHz-es turbó órajellel, 4 maggal, 4 szállal és 4 MB cache-sel és 10 wattos TDP-vel, amivel így kimondottan energiatakarékos, cserébe nem valami erős chip. 8 GB RAM-ot kapott, ami tudomásunk és a BIOS szerint az alaplapra van integrálva, tehát a bővítésre nincs lehetőség.

A tesztmodellben lévő 256 GB-os SSD-t viszont cserélhetjük, ugyanis a gépben lévő egyetlen m.2-es foglalatba helyezték. Létezik egy 512 gigás verzió is ha valakinek fontos lenne a tárhely mérete, de később bármikor tehetünk bele nagyobb tárolót is. A gépben találunk még ac szabványú WiFit és Bluetooth-t is, így az internetsebességgel és a vezetéknélküli perifériákkal nem lesz gondunk.

Nem végeztem benchmarkokat és játék teszteket, mert ez a processzor és az integrált HD Graphics 600 grafikus gyorsító úgyis rendkívül alacsony értékeket mutatott volna. Egy ilyen olcsó gépnél főleg a mindennapos használat lesz a mérvadó, és úgyis mindenki arra kíváncsi, hogy mennek-e a YouTube videók 1080p-ben és tud-e rajta Netflixezni. Nos a válasz igen – és nem mellesleg 4K-s YT videókat is könnyedén lejátszik -, ezekre mind képes a laptop, de némi kompromiszummal. Sajnos a beépített hangszórók elég rossz minőségűek, ami nagyon sokat ront az élményen. Egy bizonyos hangerőszint felett a magas hangok recsegőssé válnak, a mélyek szinte teljesen hiányoznak, így mindenkép javasolt egy fül- vagy fejhallgató, ha filmezni szeretnétek rajta.

KUU K2 notebook teszt 9

Nem ez az egyetlen probléma sajnos a géppel. Először azt gondoltam, hogy a gép sebessége fog a legjobban zavarni, de nem így volt. A touchpad néha nem tudja megállapítani, hogy görgetni vagy nagyítani akarok, ami nagyon idegesítő tud lenni, ha csak böngészget az ember. Másrészről viszont nagyon érdekes a numerikus billentyűzet megoldása, ami szintén ide került. A felső részen kell jobbra ujjhúzással aktiválni, ilyenkor csak a trackpadre nyomtatott karaktereket tudjuk bevinni, ha pedig nincs rá szükség a másik irányba húzva az ujjunkat visszakapjuk a kurzorvezérlést.

Ami a rendszer sebességét illeti, nyilván nem várhattam el, hogy egy szinten legyen a mindennap használt gamer laptopommal, de egy kis pozitív csalódás ért. Úgy álltam neki a tesztnek, hogy volt már nálunk Celeron processzoros laptop – Teclast F7 Plus – amit kínszenvedés volt néha használni, de ez az új J4115-ös chip pont elég erősre sikerült. Vannak döccenések, várakozások például, amikor teljes képernyőre teszel egy videót és nem szabad egyszerre sok programot használni, de 5-6 böngésző lappal és mellette egy szövegszerkesztővel megbírkózik.

A másik nagy kedvencem a laptop zsanérja, ami puha, mint a vaj, egy kézzel is ki lehet nyitni a gépet, ami már Apple-i magasságokba repíti az élményt. Tényleg nagyon kellemes.

Ennyiért nem is kell többet tudnia. Viszont vannak olyan hiányosságok, amiket nem tudok elnézni. Ilyen a Type-C port PD szabvány nélkül. Egy ilyen laptophoz nagyon jó lett volna, ha tudjuk USB-ről is tölteni. A saját töltőkábele nagyon rövid, nagyjából egy méteres, ami tud gondokat okozni, ráadásul cserélni sem lehet. Az 5000 mAh-s akkumulátor viszont egész jól bírja a kiképzést.

Reggel fél 8 körül kezdtem neki a munkának, megnyitottam az oldalunkat, hogy elkezdjem írni a tesztet és egy órával később még mindig 94%-on volt az akku. Netflixezéssel és YouTube-ozással is kibír 5 óra hosszát, de ezek az adatok nagyban függnek a kijelzőn beállított fényerőtől. Alacsonyabb értékeken használva akár jóval többet is kibír.

Összegzés

A KUU K2 a maga nemében egy egész korrekt gép lett, bár néhány csúnya felhő összegyűlt fölötte. Ott van a kissé hányaveti módon összerakott ház, a touchpad túlbuzgósága a nagyítás/görgetés dologgal, a billentyűzet háttérvilágítás problémája és a valószínűleg csak egyedi hibajelenség, a kissé hibás kijelző.

Ezek mellé viszont van egy egész korrekt billentyűzetünk, nagy trackpadünk egy egyedi numerikus billentyűzet megoldással, 8 GB RAM, gyors háttértár, gyönyörű kijelző, vajsimán futó zsanér és jó üzemidő. Az árához képest a teljesítménye is rendben van, hiszen nem ezen fogunk játszani vagy 3D-ben tervezni, de netezésre, videók megtekintésére és irodai munkára tökéletesen megfelel. Jelenleg a 256 GB-os verzió, EU raktárból 96 000 forintért rendelhető, ingyenes 3-5 napos szállítással és a készlet erejéig ajándék egérrel. Ennyiért itthon semmit nem kapunk újonnan, a KUU K2 pedig nem is okoz csalódást, ha figyelembe veszzük milyen feladatra szánták.

Pro

 • Gyönyörű kijelző
 • Tökéletes zsanérok
 • Jó aksiidő
 • Sok RAM
 • Gyors háttértár
 • Előtelepített, jogtiszta Windows 10 Pro

Kontra

 • Hanyag összeszerelés
 • Zavaró billentyűzet világítás

hirdetés