hirdetés

Teclast F7 Plus teszt

Súlyos elegancia

teszt
Teclast F7 Plus teszt 1
írta: Atika
2019-07-20

A Teclasttól teszteltünk már tabletet és laptopot is, és mindig arra jutottunk, hogy remek termékeket tesznek le az asztalra. Most a Teclast F7 Plus került a kezeim közé, ami egy igazi budget kategóriás gép, mégis jó érzés használni. A legújabb generációs N4100-as Intel procival szerelték, kapott 8 GB RAM-ot, 128 GB-os SSD-t és egy 14 colos 1080p-s megjelenítőt, így minden adott, hogy a hónom alá csapva egy kávézóban kezdjem meg a munkanapot. 106 000 forintért kapható, EU Priority Line(DPD) áfamentes szállítással, ami egy igazán jó ár érte.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 6
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 9

7.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A billentyűzet alatt egy hatalmas – VÉGRE – trackpadet találunk. Én gyűlölöm az összes ilyen tapogatós megoldást, és amióta az eszemet tudom egeret használok laptop mellé is, de a Teclast F7 Plus esetében ezt elhagytam annyira kényelmes használni ezt a beviteli módot. Kapunk Windows Precision Trackpad támogatást, így rengeteg több ujjas gesztus segíti a mindennapos használatot.

Körbe forgatva a laptopot találunk két USB 3.0 portot, egy micro SD kártya olvasót, egy teljes értékű HDMI-t és egy jack csatit is. Sajnos a Type-C lemaradt, pedig a processzor támogatná az ezen keresztüli töltést is, de ennek a hiányával együtt lehet élni.

Tesztüzem

Bekapcsolás után eléggé meglepődtem, amikor out of the box angolul fogadott az előre telepített Windows 10 Home. Nincs ez megszokva a kínai laptopoktól, még a Xiaomi is kínai egynyelvű rendszert használ, amit utána szinte lehetetlen magyarítani. Itt ez nem okozott gondot, csak letöltöttem a magyar nyelvi csomagot és már élvezhettem is a szokásos Windows 10 élményt.

Teclast F7 Plus teszt 9

A gép előtelepített Microsoft Office-szal jött, amit pár napig tudunk csak ingyen használni, de legalább a telepítéssel nem kell törődnünk, csak be kell szereznünk egy licenct. Ezek egyáltalán nem megszokott dolgok, jó tudni, hogy van gyártó, amelyik ilyen dolgokkal is törődik.

Miután leredukáltam a 150%-os méretezést a 125%-ra, már nem akartak leesni a giga ikonok a képernyőről és élvezhettem is a full HD felbontás előnyeit. A kijelzőnek rendkívül szép színei vannak, a fényereje viszont egy kicsit kevésnek érződik a napsütésben, és ezen a tükröződő felület egyáltalán nem segít. Nyáron a vízparton fekve biztosan nem ezt a gépet fogom használni, de azért egy kávézó teraszán el lehet vele ütni az időt a napernyő alatt.

A billentyűzet háttérvilágítása pont kellemes, nem akarja kisütni a szemünket, viszont tökéletesen láthatóvá válik minden karakter. Gépelni kényelmes rajta, ez nagyban köszönhető a szellős, szigetes elrendezésnek.

Térjünk rá a mindennapos használatra, hiszen úgyis ez fogja eldönteni, hogy mennyire is jó a Teclast F7 Plus. A tárhely sebességén kívül nem méregettem benchmarkokkal, hiszen ez egy low-end hardver, úgyis tudjuk, hogy alacsony pontszámokat ér el ezeken a teszteken. Sokkal fontosabb az, hogy valós körülmények között hogyan teljesít.

A háttértár sebessége teljesen elfogadható, a rendszer gyorsan betölt, az alkalmazások elindulására sem kell sokat várni, egyedül az írási sebességgel vannak kisebb fenntartásaim, de amíg nem 4K RAW videókat akarunk mozgatni a géppel érkező 120 GB-os SSD-n, addig nem fogjuk észrevenni ezt a hátrányt. Szerencsére, ha valakinek szüksége lenne nagyobb tárhelyre, a gépben található m.2-es SSD könnyedén cserélhető.

A micro SD kártyaolvasó sebessége már sokkal kétségbeejtőbb, sajnos nem valami acélos a mögötte tevékenykedő hardver – igaz ezen a high-end laptopok esetében is szívesen spórolnak a gyártók -, ezért ahogy az alábbi képen is láthatjátok, érdemes inkább egy USB3.0-s külső olvasót használni.

Mennyi pontosan egy termék ára?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A processzor órajele és cache-e miatt egyáltalán nem egy erőgép, de a helyén kezelve egész jól teljesít. A kis teljesítmény miatt passzív hűtést kapott, így a Teclast F7 Plus mindig csendes, és meglepő módon hűvös marad, akármennyire is terheljük.

Az irodai feladatok ellátására bőven elegendő az Intel Celeron N4100 ereje, 4-5 Chrome lap, Spotify app és a közben Wordben íródó cikk megterhelésével könnyedén megbirkózik.

Akadások, görgetés közbeni kisebb lagok még így is előfordulnak, de ezekkel gond nélkül együtt lehet élni. A videók lejátszása egészen 4K-ig is tökéletes, több magasabb bitrátájú képanyaggal is próbáltam és mind teljesen folyamatos volt, tehát az N4100 mellé integrált UHD Graphics 600 grafikus gyorsító jól teszi a dolgát, ráadásul meglepően jól szólnak a beépített hangszórói, bár tény, hogy nem 5.1-es Dolby hangzást vártam el tőle.

Két fájó részlete mégis akad a Teclast F7 Plus-nak, amit muszáj megemlítenem. Az egyik az akkumulátor idő, ami legjobb esetben is csak négy óra. Egy 14 colos kijelzővel szerelt gép, egy ilyen kis teljesítményű hardverrel igazán bírhatná tovább egy töltéssel, ráadásul ebből a pontból következik a másik probléma.

A laptop 1,6 kilogrammos. Nem tudom, hogy ólommal bélelték-e ki vagy csak ilyen nehéz a kijelző, de ilyen méret és vékonyság mellett mindenki sokkal könnyebb termékre számított, akinek a kezébe adtam.

Összegzés

A Teclast F7 Plus egy low budget Intel processzoros, előre telepített Windows 10-zel és SSD-vel érkező, 8 GB RAM-mal megáldott laptop, ami az árát tekintve igen jól hangzik. Minden hibája ellenére – néhol pontatlan illesztések, viszonylag nagy tömeg és a nem megszokottan rövid üzemidő – egy remek noti, ha valaki tényleg csak filmezésre és netezésre keres gépet.

Jelenleg 106 000 forintért kapható a 256 GB-os SSD-vel szerelt Teclast laptop, amivel szinte minden hazai ajánlatnak alávág. Az EU Priority Line(DPD) szállítási móddal áfamentesen juthattok hozzá, így pedig már tényleg hihetetlenül jó vétellé válik minden hibája ellenére.

Pro

 • 8 GB RAM
 • Remek kijelző
 • Előre telepített Windows 10
 • SSD-vel szerelt
 • Billentyűzet világítás

Kontra

 • Elég nehéz
 • Viszonylag rövid üzemidő
 • Hanyag illesztések a házon
 • Lassú micro SD olvasó

hirdetés