hirdetés

Cubot Tab Kingkong strapatablet teszt

Kellett, mint egy falat kenyér?

teszt
Cubot Tab Kingkong strapatablet teszt 1

Forrás: Gshopper

írta: Don Kartács
2023-12-14

A Cubot Tab Kingkong is felszállt a strapatabletes körhintára, hiszen nekik még nem volt ilyen termékük. Egyen technika dolgozik a burkolat alatt, 8 GB RAM, 256 GB-os háttértár egy MTK MT8788-as SoC vezényletével, ami Android 13-at futtat. Nagyjából azt tudja, amit a konkurencia, és durván annyiba is kerül. A RKCBTab  kóddal 60 200 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte a Gshoppernél, az áfát fizeti utána a cég, a szállításra pedig egy hetet ígérnek.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 8

8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A Cubot Tab Kingkong abból a szempontból régi vágású, hogy a fronton elhelyezett, 10,1 colos monitor kávája nem éppen vékony,

egy ujjnyi vastag fekete sáv díszeleg a szélén. A borítás természetesen a világ összes por-, csepp- és ütésállósági szabványát – IP68, IP69K, MIL-STD-810H – teljesíti, de ezeknek a monstrumoknak ez az egyik selling pointja. A másik pedig az kellene, hogy legyen, hogy van egy csomó olyan módja, szenzorja, alkalmazása, ami a hagyományos tableteknek nincsen.

Ehhez képest nemhogy extra hőmérséklet, barométer vagy akármilyen szenzorja nincsen, hanem még NFC chipje és fényérzékelő szenzorja sem,

szóval marad a kézzel állítgatás. Van viszont gyorsulásmérő, giroszkóp, magnetométer iránytűhöz, BT – 4.2-es, nem mai darab – és duális WiFi, egy csomó műholdas rendszert támogat, duális a SIM, így lehet bele tenni háttértárat kiegészítő micro SD kártyát, van 4G modem, és ennyi. Nincs kesztyű mód, vészhívó vagy programozható gomb, mérnöki alkalmazások, szóval semmi olyan, ami ezt egy igazi kültéri tabletté tenné. Vagyis, mondjuk ki: ez egy morcosra áttokozott tablet, semmi több.

A másik tipikus strapatabletes személyiségjegy a hatalmas akkumulátor, ezt itt 10 600 mAh-t jelent, ezt is kipipálhatják a tulajdonosok. Ez azért elég sok időre elég, 1 óra alatt 9%-ot merült közepes fényerőn, vagyis sorozatnézéssel el lesztek egy darabig. 18 W-tal lehet tölteni, amit manapság csak jó indulattal lehet gyorstöltésnek nevezni, hiszen már 240 W-ra is képes a Type-C technológia, de szabvány szerint ez gyorstöltés. Ettől még több óra telepumpálni, de azt hiszem ez egy ilyen berendezés esetében nem túl lényeges. A hardver viszont az, úgyhogy ugrok is tovább.

hirdetés

Cubot Tab Kingkong strapatablet teszt – Egyen alkatrészek egy egyen tablethez

Az alsó/alsó-közép kategóriába tartozó tableteknek van egy olyan tulajdonságuk, hogy az árba csak olcsó, egyenalkatrészek férnek bele, ezeket kell marketing bullshittel jól körbebástyázni. Így lesz 8 GB RAM-ból 8 GB virtuális memória hozzáadásával 16, a 256 GB-os tárhely mellé 1 TB-os micro SD kártyás bővíthetőség társítható, és az MTK MT8788-as SoC-ről is le lehet írni, mennyivel erősebb, mint egy random másik chip, ami egyébként igaz is lesz.

Ezért az jutott eszembe, hogy érdemes lenne a főbb műszaki paramétereket összevetni a Fossibot DT1 és az Oukitel RT5 sajátjaival, így kiderül majd az igazság.

Mindegyik 8 GB RAM-ot vonultat fel, mindegyikben MT8788-as, 12 nm csíkszélességre építkező központi mag van, és egységesen 256 GB a háttértár kapacitása, így ezekre nem érdemes táblázatot alkotni. Az akkukapacitások pedig 10-11 000 mAh körül szórnak, sőt szenzorok terén is gyakorlatilag ugyanazt nyújtják ezek a termékek. Lefogadom, hogy mindhárom cucc egy kínai „gigafaktoriban” készül, csak mindegyik gyártó kér ezekre egy másik dizájnt, de a lényeget tekintve a három tablet azonos.

Mitől strapa a telefon és a tablet?

A strapa kifejezést először telefonoknál láthattátok, ezek jellemzően mindenféle  IP és MIL-STD szabványt teljesítő, nagyon ellenálló eszközök. Elvileg speciális feladatokra, kültérre találták ki őket, ezért bővített szenzorkészlettel, funkcionalitással és szoftverekkel rendelkeznek. Az első halmazban légnyomás és hőmérsékletérzékelő szenzor, hőkamera és hasonlók tartoznak, funkcionalitás terén pedig például a kesztyű mód vagy a programozható funkció gomb. Szoftveres oldalon vízmérték, távolságmérő, inga és egyéb mérnöki alkalmazások kapnak helyet.

Senkit nem fog ezek után mellbe vágni a tény, hogy a benchmarkok szintjén is nagyjából ugyanazt hozza a Cubot Tab Kingkong, mint a másik két ellenlábas. Antutu 216 000 pont, GFX Bench 34 FPS, háttértár sebessége 254 Mbps olvasási és 214 Mbps írási sebesség. Mintha egy hajónaplót olvasnék fel, annyira egyforma a három eszköz. A Widevine szint L3, szóval még amiatt sem erőlködtek az alkotók, hogy valami extrát adjanak a streamereknek. Játszani egyszerűbb nevekkel ezen is lehet, persze csak azért mert a progik leskálázzák magukat erre a teljesen középszerű hardverre, de egy 820 grammos cuccnál azért vannak könnyebb dolgok, amiket kézben lehet tartani.

A sorminta az 1200×1920 pixeles, 10,1 colos IPS panellel folytatódik.

A 16:10-es képarányú megjelenítő, nem fogjátok kitalálni melyik konkurenssel egyezik. Segitek, Oukitel RT5, viszont a Fossibot DT1 egy másik panelt használ, végre megtörik a lánc. A Cubot Tag Kingkong sajátja egyébként egészen tisztességes, nem rosszak a színek és a betekintési szögek, de tipikusan a semmi extra kategória. Ez a felbontás pedig pont arra jó, hogy a filmek mellett legyen egy szép fekete sáv, mert az 1080 pixel feletti részt nem fogja kitölteni. Amiben viszont minden tablet – így a Cubot Tab Kingkong is – igyekszik villantani, az a szoftver. Ez is Android 13-ra építkezik, de szerintem egy teljesen stock droid fut rajta.

Valójában egyetlen említésre méltó dolgot sem tudok felsorolni, ami eltérne az operációs rendszer alapverziójától,

azt leszámítva, hogy a bele nem nyúlkálásnak van egy hatalmas előnye: hiba nélkül teszi a dolgát a rendszer. A szokott alkalmazások előretelepítve természetesen itt is megvannak, YT, GAPPS, Play áruház és hasonlók. Feltettem pár appot, leteszteltem a műholdas rendszert, az iránytűt, minden tökéletesen működött, még ebben a nagyon felhős időben is.

Kamerafronton mindenki próbál valamit domborítani, de általában a tabletek nem villognak ezen a téren.

A Cubot Tab Kingkongnak két egysége van:

 • 16 MP-es hátsó kamera
 • 8 MP-es szelfi kamera

Szerintem mindenki el tudja képzelni, milyen csodák készülnek a két szenzor segítségével. A háttérfényt teljes mértékben képtelen kezelni, ha pedig felhős az ég – mint mostanában a hóesés miatt annyiszor -, akkor vagy az előtér lesz sötét vagy rommá égeti a képeket. A halvány színeket pedig kifehéríti, például a galériában lévő virág eredetileg rózsaszín. Ez a „videóhívásra jó” kifejezéssel illetett kategória, vagyis nagyon egyszerű és rossz minőségű képeket lehet vele lőni, meg alap videós meetingeket lebonyolítani és ennyi. Ami viszont meglepett, hogy van képstabilizálás, amit külön be kell kapcsolni a menüben, bár túl sokat nem javít a minőségen. Nagyjából ugyanez igaz a videókra is, amit előszeretettel újrazoomol, lévén nem mindig sikerül eltalálni az élességet. A kép ugyan nem ugrál, de a fókuszrángás miatt eléggé idegesítő nézni, így fel sem töltöttem, megkímélve mindenkit az élménytől.

Összegzés

A verdikt egyszerű: ez egy újabb alsópolcosnál eggyel jobb tablet strapaköntösben, de a strapaságból túl sok mindent nem valósít meg. Nincsen kesztyű mód, mérnöki alkalmazások, SOS gomb és hasonlók. Sajnos a fényérzékelő szenzor is hiányzik, vagyis kézzel kell állítgatni, ami eléggé idegesítő. Minden más részegysége merőben átlagos, de használható, és a működés is hibamentes volt, a gond az, hogy miért választaná ezt bárki a RKCBTab  kóddal elérhető 60 200 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért, hongkongi raktárból – a szállítás ingyenes, az áfát a Gshopper fizeti -, mikor hagyományos táblagépekből ott a remek Alldocube iPlay 50 széria – tesztek itt -, kb. 50 000-ért, csak éppen ezért az összegért másfélszer ekkora teljesítményt kaptok, és jellemzően EU raktárból érkeznek.

Ha valakinek strapatablet kell, akkor pedig az Oukitel RT5-nekteszt ittjobb a kamerája és nagyjából ugyanezt tudja, igaz, drágább. Ezek után mindenki tegye fel magának a kérdést, hogy a most felsorolt eszközök közül melyiket vinné haza.

Pro

 • Jó összerakottság
 • Alapvetően problémamentes használat
 • Tabletnek nem rossz

Kontra

 • Ez egy normál tablet, morcos külsőben, nem egy igazi strapatablet
 • Nincs fényérzékelő szenzor
 • A konkurensek termékei szerintem jobbak
 • Ahhoz képest, amit tud, nem mondanám olcsónak

hirdetés