hirdetés

Fossibot DT1 strapatablet teszt

A név kötelez?

teszt
Fossibot DT1 strapatablet teszt 1

Forrás: Geekmaxi

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-11-16

Azt hiszem, hogy a Fossibot DT1 nevet nem a magyar piacra találták ki, pedig a strapatabletnek vannak sajátos érdemei, ami egy bizonyos rétegnek kapóra jöhet. Mindent kibíró szabványrengeteg, 8 GB RAM és 256 GB háttértár, viszonylag friss Android 13, és egy brutális nagy akku teszi teljessé a kültéri strapaterméket. Az NNNDT1142  kuponnal 64 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte EU raktárból, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 9

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A dobozban a tablet mellett csak egy töltőt, kábelt, SIM tűt és a leírást találjátok, a legelső teljesítményéből már következtethettek is a gyorstöltési szabványra, ami 18 W-os teljesítménnyel tolja be a telepbe az elektronokat. Ez nem lenne rossz, ha nem egy 11 000 mAh-s hodályt kellene etetni, szóval ettől nem dobtam el az agyam. Az viszont biztos, hogy a szabványokat teljesítő szilikon ajtók alatt lakó portok jó mélyen helyezkednek el, így rendesen nyomjátok be a Type-C csatiba a kábelt, különben nem lesz megfelelő a csatlakozás. Ami a kinézetet illeti, maszkulin erősítések mindenhol, amit szerencsére ez a narancs színezés kellően feldob, én nem erőltetném a full feketét, mert a kómába esés veszélyével fenyeget.

Az összerakottság jó, rosszabb környékeken verekedésre is alkalmas lenne a Fossibot DT1,

nem véletlen, hogy az elejtés ellen is védett a termék. A kamerasziget a hátoldalon eléggé ordenáréra sikeredett, de szerencsére a kameraszett sosem volt fajsúlyos eleme a tableteknek. Alul és felül quad hangszórók szólnak nem különösebben jó minőségben, míg az élen 3 szokásos gomb található. Ebből már lehet következtetni arra, hogy semmilyen spéci funkciót – programozható gomb, SOS, stb. – nem implementáltak a tabletbe, szóval ez egy átlagos táblagép lesz, durvább tokozással. Alul egy másik ajtó mögött bújik meg a többelemű SIM+TF tálca, ide pakolhattok micro SD kártyát a háttértár bővítése végett, további 1 TB-tal.

Szenzorfronton túl sok extrával nem fogtok találkozni, fájó pont a fényérzékelő hiánya,

így marad a manuális állítgatás. A WiFI duális, de nem támogatja a 6-os szabványt, van BT modul, műholdas helyzetmeghatározás – támogatja a GPS, a GLONASS, GALILEO rendszereket – Face ID, duális SIM kártya, és persze 4G modem, viszont nincs infra, ujjlenyomat-olvasó és NFC sem. A lényeg az, hogy nagy extrákat itt sem találtok, és ez nem véletlen, ez egy teljesen átlagos, áttokozott tablet.

Bár a sajtóanyag azt állítja, hogy ez a táblagép „lightweight”, ez egy elég nagy ellentmondás egy strapatablet esetében.

A 782 gramm nem kevés, és a 252,8*162,65*14,6 mm sem éppen csekély – a vékonyabb telefonok 8 mm vastagság körül vannak, ez majdnem a duplája -, de szerintem erre mindenki alapból számít, aki ilyen terméket választ. Nagy testben viszont nagy kijelző fér el, egy 10,4 colos, 2000×1200 pixeles panel termeszkedik középen, a teljesítményéről egy picit később. Ami viszont szúrta a szememet, hogy a Fossibot DT1 tabletre sem sikerült a kijelzővédő fóliát megfelelően felrakni, a sarkoknál foltokban eláll, ami így egy kicsit tróger hatást kelt.

hirdetés

Fossibot DT1 strapatablet teszt – Nem rossz hardver, olcsón

A hardver gyakorlatilag az Oukitel RT5 copy paste-elt verziója, mindkettő 8 GB RAM-ot – ami 8 GB virtuális memóriával egészül ki -, 256 GB háttértárat és egy MTK 8788-as központi magot kapott. Ez utóbbi nem mai csirke, egy 12 nm-es SoC-ről van szó, így nem véletlen, ha a benchmarkok nagyon hasonló számokat hoztak, mint az RT5 esetében.

Ez azt jelenti, hogy Antutun 242 000 pontot, GFX-Benchen 33 FPS-t szedegetett össze a T-Rex Offscreen teszten,

ami nagyon közel van az Oukitel RT5 „testvérmodell” értékeihez. Ebből az is következik, hogy ez nem egy gamer modell, de persze lehet rajta játszani, csak kényelmetlen a háromnegyed kilós cuccot kézben tartani. Jó hír viszont, hogy tenyérrel 4 hangszórót nem lehet lefogni, szóval az élmény nagyjából megvan, csak vannak a Fossibot DT1 tabletnél erre alkalmasabb modellek. A háttértár sebessége azért nem sokkolt le, 287 MBps-sel olvas és 126 MBps-sel ír, ami ennyiért elmegy, de kiemelkedőnek nem nevezném.

Kicsit visszatérnék a kijelzőre, hiszen az élményhez ez elég sokat hozzá tud adni vagy el tud venni. Valahol a skála közepén helyezkedik el használhatóság terén egy elég gyenge minőségű képernyővédő fóliával, ami mivel nincs is szépen felrakva, akár le is vehető. Ettől egyébként javul az érintés érzékenysége, de semmi extrára nem kell számítani a 2000×1200 pixeles IPS paneltől. A fényereje elég jó, napfényben is látszik, de a kézi fényerőállítgatás nem éppen az energiaspórolásról szól. A felület brutálisan gyűjti az ujjlenyomatokat, némi használat után nem nyújt éppen gusztusos látványt és még tükröződik is.

A közepes kijelzőt jól kiegészíti a sallangmentes Android 13 rendszer,

ami némi átalakításon esett át, de semmi komolyra nem kell gondolni. A navigáció nekem nem igazán jött be, kicsik az ikonok, teljesen felesleges ugyanabba a sávba még widgeteket is pakolni. Bloatware-eket nem találtam, és semmilyen problémába nem futottam bele, a rendszer elég gyors ezen a hardveren is, de azért nem egy Samsung Galaxy S23 sebességre kell gondolni. Mivel teljesen GAPPS kompatibilis, ezért az összes androidos app feltelepíthető, viszont az egyedi dolgokat – pl. kesztyű mód, mérnöki és egyéb eszközök  – nem tartalmaz. Akkor mitől strapatablet?

Végezetül pár szó a kamerákról, ami finoman szólva sem a húzóágazata a tableteknek. A hardver az alábbiakból áll össze:

 • 48 MP-es fő kamera, PDAF támogatással
 • 16 MP-es szelfi kamera

A kemény viszont az, hogy a dizájn úgy néz ki, mintha a hátlapon 3 kamera lenne. Nem tudom, mit csinál az alsó fekete kör, szerintem semmit, pedig távolról kamerának, közelről ujjlenyomat-olvasónak néz ki, de egyik sem.

A képek egészen elfogadhatók,

amíg közelről fényképeztek, de például a szembe fénnyel semmit nem tud kezdeni, egy fehér massza lesz a fotókon, plusz a fókuszt is szereti össze-vissza rángatni. Mondjuk azt nem értem, miért kell 15 MB-os képeket  készíteni, főleg, hogy gyanús, ezek interpolált képek 12 MP-ről, 48-ra. Megdöbbentő, de van EIS, vagyis elektronikus képstabilizálás, amit nem is tudom, utoljára mikor láttam kínai tabletek esetében. Sőt, a videóknál is van, amit maximum 1080p felbontásban tud rögzíteni. De ne akarjatok ilyet, mert ettől még a minősége csapnivaló, és ugyan dicséretes, hogy többet ad kamerafronton ez a tablet, mint a konkurensek, de pl. rángatja a stabilizálás a képet és ellenfény kezelése ettől még mindig nincs a szenzornak. Szélzajszűrésről meg pláne ne beszéljünk, ahogyan az ebből a videóból is kiderül.

Összegzés

Valaki találja meg a piacon a Fossibot DT1 tablet helyét, mert nekem nem sikerült. Mitől strapa a cucc, ha a strapatelefonok szenzorkészletét és funkcióit nem kapta meg? Szerintem ez csak egy áttokozott normál tablet, ami persze még mindig nem rossz, amennyiben olyan helyre viszitek, ahol ütni-vágni fogják a dolgokat. A hardver tisztességes, de semmi extra, viszont az Oukitel RT5-nél egyértelműen jobb vétel, mert ugyanazt tudja csak majdnem 30%-kal olcsóbban.

Ha te olyan réteg vagy, akinek egy ilyen kialakítású táblagép kell, vagy a gyerekeiteknek adnátok egy mesenézős eszközt, akik a korukból kifolyólag nem tudnak úgy vigyázni a dolgokra, mint a felnőttek, esetleg nagyon sokat navigáltok kültéren, akkor ez egy olcsó és jó választás lehet. Csak nagy extrára ne számítsatok az NNNDT1142  kuponnal elérhető 64 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os árért. A cuccot EU raktárból küldik, ingyenes szállítás mellett.

Pro

 • Masszív, ellenálló tokozás
 • Ennyi pénzért nem drága
 • A teszt alatt két frissítés is jött rá, úgy tűnik normális szoftveres támogatása van
 • Nem rossz használni, legalábbis beltérben
 • Van EIS, ami meglepő

Kontra

 • Kicsit keresik a helyüket a strapatabletek a piacon
 • Hol vannak a strapatabletes funkciók és szenzorok?
 • nem utáltam, de 2 hónap múlva nem fogok rá emlékezni

hirdetés