hirdetés

Alldocube iPlay 8 Pro tablet teszt

Szerénység és minimalizmus

teszt
Alldocube iPlay 8 Pro tablet teszt 1
írta: Don Kartács
2020-05-01

Most kivételesen nem egy rendkívül figyelemfelkeltő csúcshardverrel szerelt készülékkel jelentkezem, hanem pont az ellenkezőjével: minimál tablet érkezett, nagyon olcsón. Nyilván a legfontosabb paramétert az alacsony ár jelenti, ami bő 22 000 Ft-ot tesz ki. Ebbe belefért 2 GB RAM, 32 GB ROM, 2 db SIM foglalat és 1 db micro SD kártyahely is. Filmnézős, netezős tabletnek az iPlay 8 Pro tökéletes, viszont az ára csak május 4-ig marad ennyi, így érdemes sietni a vásárlással.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A dobozt és tartalmát nem tolták túl, a matt fekete felületet helyenként csillogó csíkok szakítják meg, belül pedig a leírás, a töltő és a micro USB kábel adja a csomag tartalmát. A kinézete eléggé lemaradt a trendi, vékony kávás megoldásoktól, alul és felül hatalmas sík terül el, érdekes módon oldalt sokkal diszkrétebb a káva. Elég puritánra sikeredett az összhatás, amit az is tetéz, hogy a régi iskola elveit követi a gyártó: micro USB port, jack csati, egylencsés kamera, tipikus egyen termék. Egy kis trükk azért van, a felső sávon vehetitek le a műanyag panelt – a hátlap többi része látszólag alumínium -, itt bújik meg a 2 db SIM kártya és a micro SD foglalata, ez utóbbi remek spórolási megoldás, ha nagyobb tárhelyet akartok, de nem fizetnétek a gyári ROM-ért cserébe. Az Alldocube ezt a kérdést azzal oldotta meg, hogy nem is kínál másik variánst a 2/32-esen kívül, így marad a TF kártyás bővítés.

A gombokat elrendezték jobbra, egy oldalra, így valóban könnyebb odafigyelnem arra, hol helyezkednek el, ami praktikus például filmnézés közben. Hangszóróból csak egyetlen egy van, a hangja egész jó, és nagyon hangos is, ez elsőre tud meglepő lenni. Szerintem a legtöbben fülesről fogjátok hallgatni a filmek, videók hangját, szóval mondhatom, hogy majdnem mindegy, milyen zenei élményt nyújt.

 

Alldocube iPlay 8 Pro – Alapszinten egész ügyes

A hardver az ilyen nagyon olcsó tableteknél általában MTK chipre épül, és itt sincsen ez másként, az alsó polcról válogattak a készítők. Az MT8321-et nem akarom túldicsérni, és a sajtóanyagban lévő hozsannázástól is eltekintenék, teszi a dolgát, a rendszert elég jól meghajtja, de ennél többet nem érdemes várni tőle. A 2 GB pedig az elvárható minimum belépő ahhoz, hogy valamire azt mondjuk: vállalható a sebessége.

A gyári rendszer 24 GB-nyi szabad helyet hagy anyagok tárolására és appok telepítésére. Kiindulva abból, hogy a gyenge hardver és a kis kijelző felbontás miatt túl nagy méretű filmeket nem fogtok rámásolni, ez akár elég is lehet. Ha nem, akkor még mindig belecsaphattok egy maximum 128 GB-os micro SD kártyát. Mivel a felhasználása az ilyen low-budget eszközöknek viszonylag korlátozott, ezért felmásoltam rá a filmes mega teszt pakkomat, hogy végigszaladjak azon, mit képes egyáltalán lejátszani. Azért mindenkit arra kérek, hogy maradjon a realitás talaján, nyilván a maxium felbontást 720p-ben érdemes korlátozni, ezt képes lejátszani, így 1080p és 4K filmekkel fölösleges gyilkolni a hardvert. Persze én viccből kipróbáltam, de sok jó nem sült ki belőle.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Lejátszónak a VLC-t választottam, hiszen itthon valószínűleg ezt preferáljátok a legtöbben. A 720p-s filmek nagy részét gond nélkül kezelte, az 1080p-nél már kezdődött a szenvedés, viszont pl. a Quicktime formátumot  Full HD-ben is szerette. A H265-ös kódolást viszont nem érdemes erőltetni. Emlékeztek még a 15 évvel ezelőtti „killa sample” nevű fájlra, amin kismillió madár repül? Nos, ez sem ment túl gördülékenyen. A valós, 720p-s BDRip fájlokat már felmásolni sem egy öröm az átvitel sebessége miatt, lejátszani pedig kétesélyes dolog: vagy megy, vagy nem. Például a fekete humorral megfűszerezett „What we do int he shadows?” prosztó vámpírokról szóló sorozat epizódjait gond nélkül abszolválta.

Ugyanez igaz a különböző Youtube tartalmakra is, mindent tökéletesen lejátszott. Persze itt az a trükk, hogy a YT a nagyobb felbontásokat fel sem kínálja, így nem marad opció, ami akadozhatna. Becsületből azért lefuttattam a hardveres teszteket, egy régebbi alsó-közép kategóriás telefon szintjét hozza.

Ugyanez mondható el a meglepően nagy betekintési szögekkel dolgozó kijelzőről is. A színek kicsit fakók és a fényerő is lehetne nagyobb, illetve ami zavaró, hogy a sötét tónussal dolgozó vagy éjszakai jelenetekkel teletűzdelt filmeket rosszabb rajta nézni, mint mondjuk a Bay Watch pálmafákkal szegélyezett, nap sütötte helyszíneit. Ráadásul brutálisan fénylik a felülete, emiatt az átlagosnál magasabb fényerővel kellett használom, hogy mindent jól lássak, ami értelemszerűen negatívan hat az üzemidőre. Az érintésérzékenysége nem rossz, de ha valaki szeretne a helyzeten javítani, az nyugodtan húzza le a gyárilag felhelyezett fóliát, hiszen ezek a viszonylag gyenge minőségű műanyag felületek is némileg rontanak a használaton.

 

Kicsit féltem, hogy egy bloatware-rel telepakolt, régi operációs rendszerrel szállítják az eszközt, de szerencsére erről szó nincsen. Gyári Android 9 fut rajta, nincsenek fölösleges appok, viszont nem maradt ki az app drawer, van FM rádió is, és persze az összes telefonáláshoz szükséges alkalmazás is felkerült a tabletre, hiszen 2 db SIM – mikro méretű – helyetek is van, hogy telefonáljatok és mobilnetezzetek. Üröm az örömben, hogy csak 3G-s szolgáltatásokat támogat, ami elég egy kisebb méretű weboldal letöltéséhez, de a gyors internettől azért eléggé távol áll. Ha nem éled fel egyből a SIM kártyátok, ne ijedjetek meg, csak indítsátok újra az iPlay 8 Pro-t.

A rendszer sebessége azért hagy némi kívánnivalót maga után, az olyan oldalak, mint az Index, azért nem hipp-hopp töltődnek be, és a weboldalakon a különböző oldallapozásos elemek is érezhetően lassabbak, mint ahogy azt megszoktam. A szenzorokból a minimumot kapjátok, egysávos, 2.4 GHz-es WiFi, GPS, és a már korábban említettek, nekem leginkább az 5 Ghz-es vezeték nélküli kapcsolat hiányzott, ezt még belepréselhették volna az árba. Cserébe tisztességes az üzemidő, az 5500 mAh kapacitású akkumulátorból 10-11 órányi videónézés hozható ki közepesnél kicsit magasabb hanggal és fényerővel, visszatölteni a gyári 5V 2,1 A-es töltővel bő 2 óra alatt lehet, ami nem nevezhető szupergyorsnak, de nem is vészesen lassú.

Összegzés

Bár az Alldocube neve nem említhető együtt a sok prémium gyártóéval, mégis hozta a tőle elvárt, az ár tükrében kompromisszumosnak nevezhető szintet. Ráadásul itthon nem találtam 30 000 Ft alatt semmilyen használható tabletet, így a gyártó jó érzékkel érzett rá arra, hogy itt egy kiaknázatlan piaci rés van. Beletette a hardveres minimumot – 2 GB RAM, 32 GB ROM, MTK proci -, rárakott egy viszonylag friss, fölösleges sallangoktól mentes Android 9.0 operációs rendszert, aztán had szóljon. Extraként pedig a sóherek mentsvárát, a micro SD kártya slotot is mellékelte, és az sem lényegtelen, hogy két SIM-et is bele lehet rakni. Az iPlay 8 Pro tökéletesen alkalmas netezésre, email-ek írására, filmnézésre, és tulajdonképpen erre is találták ki ezt a low-budget kategóriát.

A pakk akkor lenne teljes, ha a 3G helyett 4G-t, és a 2.4 Ghz-es WiFi mellett az 5 Ghz-es sávot is támogatná, illetve örültem volna még egy 3/32-es verziónak és egy jobb kijelzőnek is, de akkor nyilván nem 23 000 Ft alatt lenne elérhető a masina. Az áfa- és vámmentes EU Priority Line szállítási mód miatt még rá kell dobnotok 1200 Ft-ot az árra, de így sem éri el a mágikus 25 000-es határt. Aki pedig még kisebbet szeretne vagy ugyanezt a méretet erősebb hardverrel, az nézze meg az iPlay 7T-t és az M8-at, a linkeket a lenti gombon találjátok.

Pro

 • Itthon ennyiért semmi értelmes nincsen
 • 2 db SIM slot és 1 db micro SD
 • Android 9 mindenféle fölösleges szoftverek nélkül
 • Teljesen jó kisebb felbontású filmek nézésére és netezésre

Kontra

 • Nincs 5 GHZ WiFi
 • Nem támogatja a 4G sávot
 • A kijelző fényereje lehetne nagyobb
 • Fénylik a kijelző
 • A rendszer lehetne gyorsabb

hirdetés