hirdetés

KTC H32S17 hajlított monitor teszt

Nagyban még szebb a látvány

teszt
KTC H32S17 hajlított monitor teszt 1

Forrás: Geekbuying

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-12-04

A KTC monitorokból jó néhányat teszteltünk már, sőt, napi rendszerességgel kettőt is használok és mondhatom, hogy bevált a technika. Ebben a tesztben a KTC H szériájának nagyobb képátmérőjű darabja, a H32S17 került terítékre. Ez lényegében megegyezik a H27S17-tel – teszt itt -, csak ebben egy 32 colos VA panel van, mindenféle gaming tulajdonságokkal. A 72PLRAUM  kóddal 83 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte. Árukeresőn nem kicsit drágább egy ugyanilyen paraméterekkel rendelkező modell.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A KTC H327S217 egy 2560×1440 pixel felbontású VA paneles monitor,

ami  1500R hajlítással – ez annyit jelent, hogy egy 1500 milliméter sugarú kör körvonalára lehetne a monitor paneljének görbületét ráilleszteni – rendelkezik. A legtöbben a hajlításból arra következtetnek, hogy ez egy gamer monitor, ami mondjuk a kinézetéből nem derül ki, elég jellegtelen, nincs LED-es világítás a hátoldalán, cserébe a fekete vékonykávás megjelenítő jól beleilleszthető bármilyen lakásdizájnba. Mondjuk ezzel a logikával lehagyhatták volna a két piros műanyagcsíkot is a hátoldaláról, úgysem látja senki. A lába elegáns, három ponton támaszkodó fém, ami miatt így kevesebb helyet foglal az asztalon, mint a lapos talpas megoldások. A lepattintható hátlapi platni alatt bújik meg a szabványos VESA keret 4 pontja, ezzel állványra szerelhető, hajlítottsága ellenére is, ami azért is fontos, mert egy állíthatósági bajnok a KTC H32S17.

Sajnos sem magasságot állítani sem oldalra forgatni nem lehet a monitort, csak előre-hátra dönteni -5+15 fokban. Az oldalra forgatás csak akkor lenne előnyös, ha mondjuk edzés közben akarnátok valamit nézni, és ezért ki kéne fordítani a szoba másik irányába a panelt. Ha viszont szemben ültök, akkor a hajlítottság nemcsak játékhoz, hanem napi munkához is kiváló, mert jobban teret ölelő élményt nyújt a KTC H32S17. És az sem véletlen, hogy a 16:9-es képarányú monitor 32 colos és nem a 27 colos variánsát érdemes vásárolni, mert ugyan a felbontás megegyezik, de az a +5 inch nagyon sokat számít láthatósági szempontból. Aki Full HD-ről váltana, az nagyon díjazni fogja a plusz helyet, illetve ezen a 32 colon már kicsinyíteni is lehet például az Excel táblákat, akkor pedig még több minden elfér. A betekintési szög merőben irreleváns egy hajlított monitornál, hiszen a középvonalához kell ülni és onnan nézni, így menjünk is tovább.

Ami a portokat illeti, sokkal jobb a felhozatal, mint a nagyon puritán H27V13 esetében – teszt itt -, ami szerintem egy nem annyira ajánlható monitor, bár az tény, hogy piszok olcsó. Szóval, az alábbi csatlakozókkal máguskodhattok:

 • 1 darab DC bemenet (hiszen külső tápegységes)
 • 1 darab USB-A (de ez csak firmware frissítésre való)
 • 1 darab HDMI 2.0
 • 2 darab DisplayPort 1.2
 • 1 darab jack kimenet

Forrás: Geekbuying

Még egy HDMI vagy néhány Type-C port igazán ráfért volna,

főleg, hogy az újabb, vékony notikat inkább Type-C-vel, mint bármi mással szerelik. Szóval nem makulátlan a helyzet, de élhető, és átalakítózással minden megoldható. A monitor hátoldalán van egy beállító joystick, amivel a menübe lehet jutni – ezt még mindig nem kedvelem -, és mindenféle funkciót ki- és bekapcsolni. A teljesség igénye nélkül a lényeg:

 • bekapcsolhatjátok a G-Sync/Freesync szinkronizációt, maximum 165 Hz-ig
 • FPS számláló
 • célkereszt
 • aktuális felbontás és képfrissítés kiírásra
 • HDR

Egy kicsit szálazzuk szét a fenti dolgokat: a sync-ekkel az a probléma, hogy a HDMI 2.0 szabvány csak 144 Hz-et visz át, ellenben a DisplayPort 1.2-vel, ami tud 165-öt. Vagyis, ha nincs DisplayPortotok, akkor nem fog átmenni a 165 hertz. Ezért kénytelem voltam öcsém számítógépén kipróbálni a szinkronizálást, és így át is tudtuk vinni a 165 Hz-et. Tehát a KTC H32S17 tudja, csak nem biztos, hogy a túloldalon lévő hardver is. A másik, hogy a monitor támogatja a HDR 10-et, 8 bites színmélység mellett, míg az RGB lefedettsége 99%-os, ez utóbbiban eltér a H27S17-től, aminek ugyanezen értéke 125%. Ha a H27T22 IPS paneljének képét és színeit hasonlítom össze a H32S17 VA paneljével, akkor azért látom például a színhűség és a kontraszt különbséget az IPS javára. Tehát akinek kettő lesz egymás mellett, az majd egy picit fanyalog, de egyébként mindkét monitor képe eléggé jó.

hirdetés

Mondjuk belefutottunk egy elég fura jelenségbe, amit egyetlen monitorral eléggé nehéz észrevenni, kettővel viszont könnyű. A „black equalize” funkció alapértéke miatt egyes pasztelszürke színek nem látszanak a monitoron megfelelően. A Black eQualizer funkció a BenQ sajátossága, de a KTC-nél ugyanezt csinálja, vagyis kivilágosítja a fekete pixeleket, ami játékoknál jöhet jól, minden másnál viszont szívás. Például a szürke/fehér dizájnnal megáldott weboldalak esetében azzal jár, hogy a szürke vonalak egyszerűen fehérnek látszanak. Megoldás: vegyétek le a Black Equalize értéket alacsonyabbra és máris megoldódik a probléma.

Mondjuk nálam mindegy volt, mert gyorsan agyonütöttem a képet az 50%-os Blue Light beállítással, így viszont kevésbé fárad a szemem és még az alvásra is lesz esélyem.

Ez egyébként Windows alól is szoftveresen bekapcsolható és ott időzíthető is, nem úgy, mint a monitor oldalán. A KTC H32S17 fényereje 300 nit, a H27T22-nek meg 350, éreztem is a különbséget, de ez nem perdöntő, tökéletesen használható a mindennapokban. A gamereknek fontos adat a válaszidő, ami 1 ms, ennél alacsonyabb nem nagyon szokott lenni sehol, és a nagy képfrissítés jól jön majd a komolyabb multiplayer neveknél.

Három hét használat után pedig azt kell, hogy mondjam, kifejezetten kellemes társ a KTC H32S17,

és bár csak a teszt erejéig játszottam rajta, arra is el tudnám fogadni és munkára is tökéletesen alkalmas. Főleg, hogy vagy 40 000-rel olcsóbb, mint itthon egy hasonló paraméterekkel rendelkező monitorok.

Összegzés

Nem nagyon tudtam belekötni, de nem is igazán akartam, mivel a H27S17 kapcsán is elégedettek voltunk, ez meg ugyanaz, csak nagyobb képernyővel. Plusz 5 inch meg sokat számít a monitoroknál, ahogyan a Full HD-s megjelenítőkhöz képesti felbontáselőny is drasztikusan kényelmesebbé teszi a használatot. Viszont csak VA paneles és nem IPS, emiatt a színek fakóbbak. A gamerek pedig tobzódhatnak a műszaki paraméterekben: 165 Hz-es frissítés, G-Sync, Freesync, 1 ms-es válaszidő, 1500R hajlítottságú, tért ölelő panel. Aki meg a LED-et hiányolja, pattintson fel egy jó monitorlámpát rá, aztán indulhat a dizsi a falon.

Számomra ez egy olyan monitor, amiből tuti veszek egyet magamnak is, főleg, hogy a 72PLRAUM  kóddal csak 83 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte. 12 évig dolgoztam egy olyan helyen, ahol 400 darab számítógép volt, és amióta nem CRT monitorokat használtunk, csak elvétve pusztultak meg a megjelenítők, akkor is jellemzően a tápegységük. Azt meg itt pont lehet cserélni, ha baj van, így emiatt sem aggódnék különösebben. A szállítás ingyenes, a cucc EU raktárból érkezik, szóval bőven befér még a karácsonyfa alá.

Pro

 • Jóval olcsóbb, mint itthonról
 • Decens kép a hajlított kijelző ellenére is
 • G-sync/Freesync támogatás
 • Full HD-nál nagyobb felbontás
 • Diszkrét kinézet, de lehet a LED-ek hiányoznak majd valakinek (tipp: monitorlámpa)

Kontra

 • Nulla darab Type-C port
 • Oldalra nem forgatható, magassága nem állítható, csak előre-hátra dönthető
 • csak 300 nit fényerő
 • A VA panel színei fakóbbak az IPS-nél

hirdetés