hirdetés

KTC H27V13 monitor teszt

Port spórolás

teszt
KTC H27V13 monitor teszt 1

Forrás: Geekbuying

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-11-14

Rengeteg KTC monitort teszteltünk korábban, aminek egyszerű oka van: kiváló ár/érték arányú termékekről van szó, amik megbízhatóan teszik a dolgukat. A KTC belépőmodellje a KTC H24T09P, e fölé lőtték be a H27V13-at, ami egy hasonló monitor, csak 27 colos alapokon. Egyszerű, mint a kő, de teszi, amit kell és cserébe olcsó. 44 400 FTAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte a 84NZDCNE  kuponkóddal, EU raktárból, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Se DVI, se DisplayPort, a Type-C-ről meg ne is beszéljünk.

A fenti azért eléggé oldschool lista, és szerintem karcsú is, főleg, ha 3 monitorral szeretnétek egy konfigurációt használni. Plusz egy csomó gyártó a HDMI port mögé nem tesz normális vezérlőt, de szerencsére ez itt azért nem lényeges, mert a Full HD felbontás 100 Hz-es frissítéssel párosul, és ezt még a HDMI 1.4-es szabványa is átviszi. Vagyis, ez itt nem igazi limitáció, de ettől még az analóg VGA port helyett lehetett volna valami más, mert ilyet már évek óta nem szerelnek notebookokra, szóval sokatoknak nem lesz VGA csatija.

Ezzel pedig vissza is jutottunk oda, hogy mit is tud pontosan a VA panellal szerelt, 1920x1080p felbontású monitor. Túl sokat nem, a legnagyobb előnye a 27 colos mérete, illetve az, hogy a Freesync-et és a G-Sync-et is támogatja 100 Hz-ig a KTC H27V13. Hogy ez miért fontos, erről bővebben ebben a tesztben írtam, de a lényeg az, hogy meggátolja a screen tearinget, vagyis a képtörés jelenségét. Ez a gamereknek fontos, napi használatban nem fogtok vele találkozni, a játékosok viszont jó eséllyel nem ilyen monitort fognak venni. Hanem valami komolyabbat hajlított kijelzővel, például a már említett KTC H27S17-et vagy ennek a nagyobb testvérét, a KTC H32S17-et, amit éppen most tesztelek.

A kontrasztaránya  4000:1-hez, ami egy viszonylag semmitmondó adat, a horizontális betekintési szöge jó, ellenben a vertikálissal, amit csak azért vettem észre, mert feltettem az elektromosan állítható ACGAM ET225-ös asztalomra, aminek a tesztjét itt találjátok. Kétlem, hogy valaki felülről nézne rá, de jó tudni ezt a gyengeségét. Van HDR támogatás 10 bites színmélységgel, az sRGB színtér lefedettség 106%, a DCI-P3 pedig 79%-os, de ezek jó eséllyel csak a grafikusoknak mondanak majd valamit. Ennek ellenére kicsit fakónak éreztem a színeket, de egy kis kalibrálással lehet rajta némileg segíteni. Mondjuk elég gyorsan bekapcsoltam a menüben a kékfény szűrést, innentől kezdve meg a színeknek semmi köze a valóságoshoz, de ez egy vállalható kompromisszum, főleg este, ha alvási gondjaitok akadnak.

Forrás: Geekbuying

A monitor fényereje 300 nit,

ami egy sztenderd érték, se nem kevés, se nem sok, tökéletesen tudtam használni, kivéve, mikor nagyon sötét filmeket néztem rajta, és besütött a nap. A Kék Szemű Szamuráj esetében volt némi kínlódás nappal, de ennyi, a jóval drágább KTC H27T22 – ez a saját monitorom – sem tud sokkal többet, az 350 nit. A KTC H27V13 válaszideje 8 ms. Ez kvázi egy input lag a megjelenítő oldalán, vagyis ennyivel később jelenik meg a monitoron az, amit csináltok, például a kurzor mozgása. Ezzel az értékkel ma már nem lehet a menő műszaki paraméterek versenyén top helyezést elérni, de igazából nem is nagyon számít, mert ezt a modellt nem nevezném gamer monitornak.

Összegzés

A KTC H27V13 nem egy különleges monitor, hozza az árszintjének megfelelő teljesítményt, de semmi érdekeset nem tud, viszont VA és nem TN paneles. Azt kétlem, hogy gamerek garmadái fogják vásárolni, mert a 100 Hz-es frissítésnél és a 8 ms-os válaszidővel olyan nagyon nem villoghat, vannak nagyobb tudású és felbontású monitorok, igaz, drágábban. A VGA port meglepett, még az is lehet, hogy a régebbi gépek esetében hiánypótló lesz, de sokkal inkább gondolom problémának az 1 db HDMI portot. Se DVI se DisplayPort se Type-C, ez 2023 végén már eléggé karcsúnak számít.

Igaz, az ára is az, 44 400 FTAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte a 84NZDCNE  kuponkóddal, EU raktárból, ingyenes szállítás mellett. Majdnem ennyiért viszont itthon is lesz alternatíva. De mondok ennél jobbat is: a KTC H24T09P monitor 24 colos,  IPS paneles, FHD felbontású, 165 Hz-en frissül, 1 ms a válaszideje és a PTKTCH24  kuponkóddal 48 900 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte.

Pro

 • Már 50 000 Ft alatt is adnak G-sync-es és Freesync-es, 100 Hz frissítésű monitort
 • Árban ez a piac alja
 • Sallangmentes működés, átlagos használatra egy teljesen jó, 27 colos monitor

Kontra

 • Se DVI, Se Type-C, és csak 1 darab HDMI
 • Olcsó, de nem véletlenül
 • Elég korlátozottan dönthető a panelja

hirdetés