hirdetés

KTC H27T22 forgatható monitor teszt

A nyugat egyenlő ellenfele

teszt
KTC H27T22 forgatható monitor teszt 1

Forrás: Geekbuying

írta: Don Kartács
2022-11-20

A KTC márka valószínűleg nem túl ismert itthon, pedig remek monitorokat gyárt, és ebből most a H27T22 futott be hozzám. Ez a modell a 27 colos, 165 Hz képfrissítésű, QHD modell, 2560×1440 pixeles felbontással, de ez a széria forgatható verziója, vagyis képes 90 fokban elfordulva, álló módban is működni, ami bizony sok munkakörben egy áldás. Programozók, grafikusok, újságírók, bloggerek előnyben, de netezni is sokkal jobb így. A remek monitorért 94 200 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek a NNNAFFBF199 kuponkóddal, magyar raktárból, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A magassága elég nagy tartományon belül állítható, 16 centit tudtok emelni vagy süllyeszteni rajta, és oldalirányba is elfordul mindkét oldalra 45 – a sajtóanyag szerint csak 30, de ennél tuti több –, vagyis összesen 90 fokot, és persze a már említett 90 fokos elforgatás is rendelkezésetekre áll, sőt még dönthető is -5/+20 fokban, szóval tényleg elég tág határok között állítható a H27T22. A talpa iszonyatosan tapad az asztalra, megfelelően gondoskodott a cég a csúszásgátlásról, illetve az állványon van egy lyuk, ami elvileg kábelrendezésre szolgál.

Túl sok cuccot nem adnak a monitor mellé, tápegység és tápkábel, egy DisplayPort kábel és ennyi. HDMI zsinór nincs is, a Type-C pedig azért maradt ki, mert a monitor nem tartalmaz ilyen bemenetet, amiért kár. Na de akkor mi van a hátoldalon?

Ez a felhozatal:

 • 1 darab HDMI port (ez valószínűleg 2.0-s, de ezt nem árulja el sehol a gyártó)
 • 2 darab DisplayPort
 • 1 darab 3,5 mm-es jack port a fülesnek
 • 1 darab USB 2.0 szervizport (ennek mi nem vesszük hasznát)
 • 1 darab DC port a tápellátás miatt

Ennél azért már láttam jobb leosztást, például a 2 darab DisplayPortot semmire nem tudtam használni, hiszen ilyen nincs a laptopomon, ellenben Type-C van, szóval maradt a HDMI használata, ami azt eredményezte, hogy a korábbi megjelenítőmet le kellett húznom, szóval szívesen feláldoztam volna az egyik DisplayPort bemenetet valami másért cserébe. Viszont a neten kapható DisplayPort-Type-C kábellel a fenti probléma megoldható, ami további durván 10 000 Ft-os kiadást jelentene.

KTC H27T22 forgatható monitor teszt 15

Forrás: RendeljKínait

Ami a minőséget illeti, az rendben van,

bár monitor dizájnban azért láttam érdekesebb darabokat, például az általunk is tesztelt Xiaomi Mi Curved Gaming monitor pofásabb külcsínt kapott. A hátoldala görbített, ami azért rossz, mert például a csiptetős monitorlámpákat nem lehet rárakni fektetett módban, csak állóban, és azért jó, mert így elfért egy RGB LED a hátfal közepén. Ez mondjuk annyira halvány, hogy 2 hétig észre sem vettem, hogy van, szóval nagyjából nem ér semmit, kivéve, ha panellel a fal felé fordítjátok a KTC H27T22-t, mert csak akkor láthatjátok a színeit. Ami a kávavastagságot illeti, az rendben van, kellően vékony, gyakorlatilag borderless, leszámítva az alsó élt, hiszen valahol el kellett férnie a vezérlésnek, a KTC feliratnak és a működést mutató kék színű LED-nek is.

A beállításokról egy meglehetősen idegesítő többfunkciós joystick gondoskodik,

megnyomva előugrik a menü, ahol jobbra-balra lépkedve tudtok a lehetőségek közül válogatni. Az enter, vagyis a funkciók leokézása úgy működik, hogy az adott sorban állva jobbra kell lépegetni, majd a sor végén lévő utolsó jobbra parancs aktiválja a beállítást. Nem mondhatnám, hogy túl logikus, de egy ábra folyamatosan mutatja, hogy mit kell csinálni. A menü eléggé tipikus gamer monitoros, a szokásos világosság, kontraszt, élesség, színek és hasonló lehetőségek mellett van egy játékosoknak szánt halmaz, ahol a FreeSync/G-Sync aktiválható, illetve felül mindig mutatja egy kis összefoglaló adattáblában, hogy éppen milyen felbontásban és milyen sebességgel frissül a H27T22 képe.

Szintén itt található a GamePlus lehetőség, ahol időzítőt, célkeresztet és egy FPS számoló menüt lehet kirakni,

ha akartok némi támogatást a játékokhoz. Ha a menüvezérlő gombot nem megnyomjátok, hanem valamelyik irányba elhúzzátok akkor pedig az előre beállított preseteket és a bemeneti portok listáját lehet előhívni. Őszintén szólva nem szerettem meg ezt a rendszert, jobb lett volna valamilyen több gombos megoldás.

 

KTC H27T22 – Remek képminőség

A KTC H27T22 egy QHD felbontású – de sok helyen WQHD-ként említik, ami ugyanúgy QHD, csak széles képernyőn –, 2560×1440 pixeles, 16:9-es képarányú, 165 Hz frissítésre képes monitor. A technológia FAST IPS, vagyis egy fajta LCD technológia, ami arról ismerszik meg, hogy remek betekintési szögekkel – a gyártó állítása szerint 178 fokkal – rendelkeznek, illetve a színvisszaadásuk is sokkal jobb, mint a régebbi TN paneles megoldásoknak. Ez valahol logikus, hiszen ezt a monitort az össze-vissza forgatásra találták ki, furcsa lenne, ha rosszak lennének a betekintési szögei.

A másik fontos paramétere egy monitornak a válaszidő,

amit a GtG – Gray to Gray – értékkel szoktak meghatározni, ez azt mutatja meg, hogy a monitor egy pixele milyen gyorsan képes egyik színről a másikra átváltani. A H27T22 GtG értéke 1 milliszekundum, ami igencsak rendben van, ahogyan a kontraszt aránya sem rossz, 1000:1, vagyis egy fehér kép ezerszer világosabb, mint a fekete. Oké, nem egy VA, pláne nem egy AMOLED technológia, de így is kellően világos, és a fényereje sem kicsi – 350 cd/m² vagy máshogy kifejezve 350 nit –, a sötétebb sarokban, ahol ülök, konkrétan vakított, így vissza is kellett vennem a fényerőből. A színekre sem lehet panasz, hiszen az sRGB skálát 99%-ban lefedi, 8 bites színmélység és 16,7 millió megjelenített szín mellett. Tudom, hogy ez eddig csak műszaki bla-bla volt, de a személyes tapasztalatom az, hogy a színek nagyon kontrasztosak, az árnyalatok élénkek, érzésre veri a Xiaomi Mi Gaming notebookom monitorját is, pedig azt a műszaki sajtó annak idején egyöntetűen dicsérte. Természetesen támogatja a HDR10-et is, illetve villogásmentes technológiaként emleget valamit a KTC, de hogy ez pontosan micsoda, arra nem tudtam fényt deríteni. Van benne kékfényszűrő mód – a TÜV Rheinland tanúsítványt is megtaláltam –, de mivel ez a beállítás átszínezi a képet, nem igazán használtam.

Még egy dologról kell szót említenem, ez pedig a FreeSync/G-Sync támogatás, előbbi az AMD, utóbbi pedig az NVIDIA védjegye. Ezek lényege az, hogy kiküszöbölik az úgynevezett screen tearing – magyarul talán képtörésnek lehet fordítani – jelenséget. A tearing akkor következik be, amikor a grafikus processzor az egymásutáni képkockákat változó ütemben küldi a monitornak és az eszközök frissítése nincs szinkronban, így egy adott objektum kirajzolása még nem történt meg teljesen a megjelenítőn. Ilyenkor tulajdonképpen megtörik a kép, és ez nagyon zavaró játék közben, ezt küszöbölik ki a különböző, korábban említett szinkronizálási eljárások.

A notebookomban egy NVIDIA Geforce GTX 1060-as GPU van, ami elvileg mindkét technológiát támogatja, csakhogy az én DisplayPortomat egy DP Alt módban működő Type-C port mögé tokozták be, így egy spéci DisplayPort-Type-C kábelre lett volna szükségem. A másik lehetőség az lett volna, hogy egy HDMI 2.1-es szabványt támogató porton keresztül oldom meg a dolgot, de ilyenem szintén nem volt, így sajnos ezt nem tudtam kipróbálni a notebookommal. Ti viszont, ha minden feltétel adott, ki tudjátok, az alábbi módon: erről a linkről szedjétek le az NVIDIA G-Sync Pendulum Demo nevű szoftvert, és akkor kapcsolgathatjátok a dolgot, illetve, ha valami nem sikerül, ezt a videót nézzétek meg.

A dolgot viszont nem akartam teszteletlenül elengedni, így végül úgy oldottam fel a problémát, hogy a családban van Freesync képes Acer monitor és olyan videókártya, ami ismeri a technológiát, így végül erre dugtam fel a KTC üdvöskéjét. A technológiák tökéletesen működni kezdtek az erre alkalmas környezetben, szépen ment 165 Hz-en a monitor, a Pendulum teszten pedig képesek voltunk screen tearinget is előidézni, ha nem ment a szinkronizálás. Sőt, arról is meggyőződhettem, hogy

a KTC 100 000 Ft körüli monitorjának a panelja semmiben nem marad el az Acer sokkal drágább megjelenítőjétől,

ez bizony egy igencsak tisztességesen sikerült IPS technológiás darab.

 

KTC H27T22 forgatható monitor teszt 23

Forrás: RendeljKínait

KTC H2T22 – Gyakorlati tapasztalatok

Egy 24 colos, Full HD felbontású, IPS paneles, 60 FPS-re képes, régi low-end monitort váltottam le vele, és hát ég és föld a különbség. Olyan 75 centiről nézem a kijelzőt, de mivel 3 monitorom van, a térérzetet így oldottam meg, ezért sem hiányzott a hajlított paneles verzió. Mivel a T22 forgatható, folyamatosan váltogattam az álló és a fekvő elrendezés között. Önmagában az, hogy 80%-kal több területem van dolgozni, mint Full HD-n, már nagyon érezhető, simán el tudok rajta helyezni 2 böngésző ablakot, de még nem annyira kicsi a tartalom, hogy ne tudnám elolvasni.

A tördelésekhez, de a weboldalak olvasásához is remek a portré mód,

a különböző Excel listáknál pedig a fekvő jön jól. Videók és filmek nézéséhez pedig kifejezetten előnyös a 16:9-es képarány, mert így nincs fekete sáv a tartalom körül, ami egy 21:9-es panelnél nettó veszteség lenne. A monitor nagyon kontrasztos, szépek a színei, jó rajta sorozatokat vagy egyéb tartalmakat fogyasztani.

Gamingnél az a tapasztalat, hogy igazából ez a 16:9-es képarány egy 21:9-essel szemben nem a legjobb, hiszen picit szűk a látómező, de azért a dolog elmegy. A Freesync tényleg jó, nem szakadozik és csúszik a kép, de ez inkább egy élményfaktor, nem egy jól kvantifikálható valami, meg kell élni, hogy értsétek a különbséget. A lényeg az, hogy a valóságban ez eléggé jól kijön, és annyira meg nem drága a monitor, hogy ne fizetném ki ilyesmiért a felárat. Az viszont egy másik kérdés, hogy ti vérbeli gémernek érzitek-e magatokat, mert ahhoz jobb egy hajlottabb kijelző, és vannak ennél jóval látványosabb, szét RGB LED-ezett variánsok is.

Forrás: RendeljKinait

A dilemma persze az, hogy a KTC H27S17-es testvér monitorja – ami VA paneles –, vagy a H27T22 jobb-e játékokhoz.

Nekem végig az volt az érzésem, hogy a H27T22 egy amolyan félig játékosoknak, félig irodai munkára szánt megoldás. Nem igazán éreztem benne a gaming faktort, nem hajlított a panel, nem elég tért ölelő az érzet, és a képarány sem ideális, legalábbis számomra. Ez inkább egy jó all-round periféria, amivel játszani is lehet, de egyéb általános munkákra ez az elrendezés a jobb. Ha autó lenne, azt mondanám, hogy ez egy sportkombi és nem egy versenyautó, például egy Octavia RS. Apu nyomhatja neki, ha kell, de van olyan csendes, hogy a gyerek is elaludjon a hátsó ülésen, és annyira kényelmes is, hogy anya jobb elöl ne dobja ki a taccsot olvasás közben. Szóval mindenre jó, nem túl fájdalmas megkötésekkel.

Összegzés

Remek monitor a KTC H27T22, de szerintem nem fog beletalálni a játékosok szívébe, ahhoz nem kellően csili-vili és erre vannak nagyobb képfrissítésű, hajlított megoldások. Viszont valakinek, aki kocajátékos – ilyen az emberek többsége –, és néha lövöldözne egy kicsit, de alapvetően inkább munkára keres egy megjelenítőt, annak ideális megoldás. Ami nem tetszett, az a menüje, idegesítő használni, igaz megszokható, illetve, hogy nincs rajta Type-C port. A forgathatóság remek, de ez ma már nem olyan nagy szám, a konkurensek is tudják. A képe nagyon szép, kellően fényes, kontrasztos, jók a betekintési szögei, szuper a késleltetése, 165 Hz-en frissül, szóval hozza a középkategória követelményeit. Szolid performansz, nem túl nagy extrákkal, cserébe az ára sem rossz.

94 200 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte az NNNAFFBF199 kuponkóddal, ami nem sok, az Árukereső szerint az ugyanilyen paraméterekkel rendelkező legolcsóbb monitorért nagyjából 124 000 Ft-ot kérnek, vagyis jelentős az árelőny a KTC javára. Hazai raktárból küldi a Geekbuying, így extra gyorsan megkapjátok, a szállítás pedig ingyenes.

Pro

 • Olcsó
 • Nagyon szép, kontrasztos kép
 • Működő, 165 Hz-es szinkronizálás
 • Elég sok gamer funkció
 • Nagy tartományban állítható és dönthető

Kontra

 • Nincs rajta Type-C port
 • A beállító menüjét nem szerettem

hirdetés