hirdetés

Sculpfun S9 lézergravírozó

Gravírozásra jó választás

teszt
Sculpfun S9 lézergravírozó 1

Forrás: Geekbuying.com

Norbi
írta: Norbi
2022-04-30

Az otthoni lézergravírozók ára már elért egy olyan szintet, hogy akár barkácscélra is beszerezzünk egyet. Én is sokszor eljátszottam a gondolattal látva a jobbnál jobb ajánlatokat, hogy mi lenne, ha rendelnék egyet. Mikor a Geekbuying felajánlotta, hogy elküldi kipróbálásra a terméket, kapva kaptam az alkalmon. A gép viszonylag hamar meg is érkezett köszönhetően annak, hogy a cég német raktárából küldték, 104 000 Ft-ot kérnek érte a NNNSCULPS9  kuponkódot.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 7

8

Népítélet

9.8

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:9
 • ergonómia:10
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

A gravírozó viszonylag nagy méretű,

410×420 milliméteres, amivel már méretesebb alkotásokat is létrehozhatunk. Ez a jövőre nézve hasznos lehet, viszont akár gondot is okozhat, ha helyhiánnyal küzdünk a lakásban. Nem volt egyszerű egy olyan sarkot találni neki, ahol elfér a gravírozó, kap tápot is, a számítógép is USB kábelnyi közelségben van. Miután ezt megtaláltam számára, mindent összedugtam mindennel, majd jöhetett a bekapcsolás. A számítógép automatikusan nem ismerte fel, le kellett tölteni hozzá egy USB-s illesztő drivert. A gyártó a használathoz két szoftvert is ajánl, az első ezek közül a LaserGRBL, ami picit egyszerűbb, de cserébe teljesen ingyenes, ezt minden gond nélkül le tudtam tölteni a fejlesztő weboldaláról.

A második kicsit komolyabb progi a LightBurn névre hallgat,

itt már szélesebb a lehetőségek tárháza, viszont ez sajnos fizetős, de itt elérhető belőle egy 30 napos próbaverzió. Miután letöltöttem a programokat neki is álltam a gravírozásnak, az első darab nem mondhatnám, hogy jól sikerült volna. Kis utánaolvasással, gyakorlással már sikerült vállalható eredményeket elérni. A LaserGRBL programban találunk is egy kis segítséget, ami kifejezetten ehhez a géphez készült kalibrálási értékeket adnak meg. A képek között elől látható az első próbálkozás, a végén pedig amikor megtaláltam a megfelelő beállításokat. Meg kell mondjam mire a nyuszis gravír elkészült, az beletelt nagyjából 4 órába, tehát nem volt túl gyors a dolog, de az eredmény kárpótolt a várakozásért.

A teszt során nagyrészt fára dolgoztam, emellett próbáltam még csempét, illetve műanyagot is gravírozni,

ez utóbbi egy régi szilikon telefontok volt, mert az interneten láttam, hogy ebbe is lehet mintákat égetni. Sajnos ez nekem nem sikerült, bárhogy játszottam az erősséggel, sebességgel nem sikerült használható mintát kreálni. A csempén sem lett túl jó az eredmény. Egyedül az idehaza fellelhető pizzakőre sikerült látható mintát kreálni. Valószínűleg az nem olyan kemény, mint a csempe, amivel próbálkoztam.

Ezután próbálkoztam a vágással, először a hozzá kapott vastagabb lemezen próbálva, mert a YouTube-on talált videókon láttam, hogy simán boldogult az 1 centi vastag fával is, nekem valamiért meg se rezdült, pedig követtem a program által javasolt beállításokat. Mondtam sebaj, próbáljuk meg a vékonyabbat, azt simán vinnie kell. Lelövöm a poént, nem vitte. Próbálkoztam pedig mindennel, bújtam a különböző fórumokat, de hiába növeltem az erősséget, valamint csökkentettem a lézerdióda sebességét csak nem sikerült legyártanom életem első saját készítésű puzzle-ját. Az látszott, hogy próbálkozik erősen a gép, de amit sikerült elérnem, az egy vastagabb égett felület, kb 1 mm mélységgel, a tervezett hajszálvékony sebészi pontosságú metszés helyett. A végén feladtam ezt az elképzelést, már így is jóval hosszabbra nyúlt a tesztelési időszak a megszokottnál. Betudtam annak a dolgot, hogy hiába ír a gyártó 90 wattos teljesítményt, maga a dióda teljesítménye 5,5 W, ami nem elegendő a lézervágásra, az ipari gépek teljesítménye ennek a sokszorosa.

Ha valaki rendelkezik ilyen géppel és esetleg mégis sikerült vágásra ösztönöznie, írja le mi a trükk, már ha létezik ilyen, és mellékeljük a tesztben.

Összegzés

Itt jönne az a rész, amikor elmondom, hogy mennyire elégedett voltam a termékkel, mennyire ajánlanám megvételre, és hasonlók. Igazából nem is tudom, ha tisztában vagyunk a korlátaival, nem akarunk vele vágni, illetve keményebb anyagokra gravírozni, akkor a gép szépen dolgozik, hozza amit elvártam tőle. Végülis a nevében is az szerepel, hogy lézergravírozó, de olvasva a termék leírását, nézegetve az influenszerek videóit óhatatlanul többet vártam tőle, így egy picit csalódtam. De ez senkinek ne szegje kedvét, mert ez csak az én véleményem. Aki fa, bőr, egyéb hasonló, puhább szerkezetű anyagokra szeretne műalkotni, annak ez a gép tökéletes választás, nagyon szép dolgokat ki lehet belőle hozni, biztosan jóval szebbeket is, mint amiket én készítettem. A készülék ára nagyjából reális, 104 400 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., ha használjuk a NNNSCULPS9  kuponkódot. A gravírozó európai raktárból érkezik, gyors szállítással, ebben az árban már az áfa is a szállítás is benne foglaltatik, semmilyen más költség nem merül fel a rendeléssel kapcsolatban.

Pro

 • Nagyméretű munkaterület
 • Kedvező ár
 • Megfelelő támogatottság

Kontra

 • Erőtlen lézerfej

hirdetés