hirdetés

ONEMIX All Black cipő teszt

Az év egyik meglepetése

teszt
ONEMIX All Black cipő teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-01-15

A ONEMIX All Black cipő megérkezését nagyon vártam, de egy kicsit mást kaptam, mint amire számítottam. Singles Day alkalmával eléggé olcsó volt Aliexpressen, kb. 5-6000 Ft-ért el lehetett hozni, de Banggoodon is elérhető volt 8000 Ft körül, ami még mindig jutányos egy vízálló futócipőért. Sajnos azonban két lényegi információ hiányzott a képletből, és a fagyi egy kicsit visszanyalt, ugyanis nem egészen azt kaptam, amit vártam. Hanem mit? A lenti sorokban kell a választ keresnetek.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 9

8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ez pont így is van, nagyon lágy, elasztikus mesh anyag, az a típus, amibe egy mozdulattal bele lehet bújni. Ez nagyon kényelmes és trendi viselet nyáron, egy tengerparton, télen viszont maga a halál, legalábbis hőmegtartási szempontból. A cipő sem igazán úgy néz ki élőben, ahogyan a képeken, de azért én összetrükköztem nektek a galéria képeinél, hogy nagyon hasonló legyen. Nincs nagy varázslat, csak benne kell hagyni a fekete, nehezen észrevehető merevítő profilt, mert ha ezt kikapjátok belőle, összepunnyad az All Black Summer, mint a fonnyadt saláta, annyira nincs tartása.

A címben „Az év egyik meglepetése” frázist használtam, de ez inkább olyan, mint amit Csipkés Zoltán a Mónika showban kap, vagyis én is nagyon másra számítottam. Ez a csuka ősszel és télen, a nedves, nyirkos hidegben, kültéren gyakorlatilag használhatatlan, annyira átfúj rajta a szél, szinte semmilyen védelmet nem nyújt az elemek ellen. Ellenben nyáron biztosan király, például remekül szellőzik, csak most sajna nem az az évszak van. Szóval tudjátok, hogy mit vesztek, ezt a cipőt a legmelegebb évszakra kalibrálták, hiába pergeti le a vizet.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A másik számomra kétséges tulajdonsága a futócipősége. Mondom a jó hírt, kényelmes, hiszen az egész talp rész egyetlen nagy, egybeolvasztott „betét”, vagyis egy hatalmas habcsókon lépkedtek, mint ahogy az a 90-es évek patacipőinél is volt. A futólábbeliknek viszont szokott lenni egy olyan tulajdonságuk, hogy mérnöknek nevezett emberek megtervezik a talp minden részét, hogy minél jobban támogassák a mozgásformát. Az eleje például tapad és segíti az ellépést, középen szokott lenni valamilyen „híd”, ami tartja a lábboltozatot, rugóként viselkedik és hasonlók, míg a sarokrész csillapít, elnyeli az ütéseket, és így tovább.

Ezek nagyon egyszerűnek hangzó dolgok, de a komolyabb cipők esetében elég sok technikai know how-t tartalmaz a talp. Mindenféle anyagokat kevernek össze, hogy puha legyen, de azért tartson is, hogy bírja a kopást, de mégse verje szét a bokát. Na ezek a technikai vívmányok azok, amik nem igazán látszanak, de ami rosszabb, nem is nagyon érződnek az All Black Summer esetében. Puhának puha, kényelmesnek kényelmes, de ez a talpszerkezet inkább a dizájnra megy rá, sem mint arra, hogy a futást segítse. Túl sok adat nincs róla, az anyaga TPU – ami a termoplasztikus poliuretán rövidítése -, de mindegyik kb. ilyesmiből készül, szóval ebből nem igazán derül ki az igazság.

A felső rész annak ellenére sokkal jobban tetszett, hogy meglehetősen ruganyos és tartása sincsen. Van viszont több pozitívuma is, az egyik, hogy gyakorlatilag leköveti a lábfej formáját. Ez tipikusan az az anyag, amibe ha megemelitek a nagy lábujjatokat, akkor látszik, ahogy a cipő elején kidudorodik. Belebújni is nagyon könnyű az elasztikus szárat csak széthúzzátok, belecsusszantok és hopp, már meg is fogta a lábat. A soha ki nem kötődő cipőfűzőt pedig a Salomontól nyúlta a ONEMIX, gyorsan megszorítható, és bár ettől még a felsőrész túl sok tartást nem fog adni, rendkívül praktikus a megoldás.

Egy másik teljesen véletlen előnyét is megtapasztaltam a rugalmas, jól táguló felsőrésznek, amikor elvittem az IKEA-s tartóban az összes cipőt a családnak, és kiborítottam eléjük, hogy: akkor tessék próbálgatni. A legtöbb cipő fazonja vagy szűk vagy átlagos, a stabil cipők pedig egyenesen betámasztanak a lábboltozat alá. Vagyis akinek szélesebb a lábfeje vagy magasabb a rüsztje, annak a hagyományos lábravalók nem jók. Pont ezt tudja remekül a ONEMIX All Black Summer, hogy mindenféle lábfejre kiválóan idomul, vagyis, ha a ti lábfejetek eltér a szokásostól, akkor ezt a cipőt keresitek.

Ami az impregnációt illeti, itt eléggé megy a porhintés, hogy ilyen, meg olyan nanotechnológiát használtak, micsoda vízzáró membrán van benne stb. stb. Kipróbáltam a leöntős tesztet, és legnagyobb megdöbbenésemre tényleg nem ázott be, vagyis a cég nem hazudik ebben a kérdésben. A minőség is rendben van, a Read Eagle-lel ellentétben itt eldolgozatlan cérnaszálakat, ragasztási hibát nem fedeztem fel, vagyis a gyártástechnológiai oldalon nagyon feljöttek a kínaiak.

Becsületemre legyen mondva, kimentem benne futni dupla zokniban, hogy ne fagyjak szét. Az érzés, hogy is mondjam, kicsit a légpárnás hajóra emlékeztet, föld felett lebegős, de a fura fajtából. Mintha teleszórták volna gumimacikkal a járdát, olyan volt benne a tempózás. Direkt mindenféle útburkolatot kipróbáltam benne, rekortánt, aszfaltot, kaviccsal felszórt földutat, füvet, de valahogy mindenhol túl zselé a cucc. Amire viszont alkalmas lehet, az nyáron a homokos „bícsen krúzolás”, de nyilván ezt tesztelni most nem tudtam. Ellenben a lágyabb rekortán pályákon – pl. Budapest, Gesztenyés kert – túlzottan behullámzik, oda nem igazán kellemes. Utcára viszont így is király, kellően uniszex a kinézete, nagyjából bármilyen ruházathoz felvehető.

Összegzés

A verdikt az lett, hogy a ONEMIX All Black Summer nyáron, egy sportosabb rövidgatyával és egyéb lezser cuccokkal kombinálva teljesen fasza. Ha csak mászkáltok benne, nem is okoz csalódást, de azért futócipőnek nem nevezném. Véd a zápor és a pocsolyába lépés ellen, nagyon kényelmes, könnyű felvenni, jó a cipőfűzője, de sporthoz én nem ezt a lépőt választanám, arra ott vannak a végtelen számú Li-Ning modellek.

Dizájn cipőnek viszont teljesen jó a szokásos 6-8000 Ft-ért, de legyetek tisztában azzal, hogy mit vesztek, ez nem egy télvíz idejére való lábbeli, emiatt nehogy pofára essetek.

Pro

 • Tényleg víztaszító
 • Nagyon jól szellőzik
 • Alig van súlya
 • Roppant egyszerű felvenni
 • Nagyon praktikus cipőfűző
 • Minden lábhoz – magas rüszt, széles lábfej – nagyon jól idomul

Kontra

 • Nem túl meleg
 • A felsőrész semennyire nem tartja a lábat
 • A talpa túl lágy futáshoz, inkább dizájn- mint futócipő
 • Néha pofátlanul drága, de 6-7000 Ft körül nem rossz vétel

hirdetés