hirdetés

Onemix Slant Tonge cipő teszt

Fél lábbal a paradicsomban

teszt
Onemix Slant Tonge cipő teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-09-22

A Onemix cipői már egészen régóta kísértenek, és vannak ötleteim, hogy miért van ez. A csukáik zöme átlagos kinézetű, semmi extra, de néhány esetben annyira elgurult a medicina, hogy azt sem lehet tudni, hogy ez most „valami, vagy megy valahova”. Emellett a mesterien lekopizott Nike Air MAX 2015 formát sem tudták elrontani, csak nagyon sokkal olcsóbban adni. Szóval másfél évnyi nyálcsorgatás után végre megvettem a Onemix OM164401 nevű lépőjét és egészen elégedett vagyok vele. A lábbeliért jelenleg 8500 Ft-ot kérnek, de akció keretében olcsóbban is be lehet húzni Aliexpressről.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9.6

Népítélet

9

 • megbízhatóság:9
 • design és anyagminőség:9
 • felszereltség, funkciók:10
 • ergonómia:8
 • ár/érték arány:9
Véleményt írok

Köszönjük Gyurinak, külsős írónknak a tesztet

Micsoda elpocsékolt idő. A Onemix ezzel szemben körülbelül kizárólagosan erre a technológiára épült. Az első kollekció mesterien másolta a 2016-os Air MAX Flyknit talpát és a körkötött felső részét. Egy Aliexpresses, a  brandet bemutató videóban, ahol a tervezőnek éppen felgyullad a fejében a villanykörte, olyan gátlástalanul mutogatják a teljes Air MAX technológiát, hogy én kérek elnézést.

Nem is érdemes tovább rugózni a részleteken, mert Kínában kicsit másképp kezeli a kormány a szellemi értékeket, mint felénk. Míg nyugaton azé lesz a dicsőség egy védjegybejegyzésben, aki bizonyíthatóan először használta a technológiát, Kínában viszont az kapja az elsőséget, aki elsőként levédeti a vonatkozó okosságot. Hogy most sima reverse engineering történt, vagy másképp kapott tudományt a Onemix, az már sosem fog kiderülni.

Azért a kínaiak is érezhették, hogy miután berántották a buliaggregátort, valami újdonságot is illenék mutatni, ezért a sok, semmihez sem hasonlítható modelljük mellett az “air cushion” széria tagjait is elkezdték felpimpelni. Ennek a finom átdolgozásnak az eredménye a saját cipőm is, a „ferde nyelvű” Onemix.

Onemix Slate Tongue – Nyomás, utána!

A cipősdobozt az olcsóbb szállítás érdekében egy sima bubifóliára cserélték, a pakett 3 hét alatt meg is érkezett, a postás pedig egészen az ajtóig hozta, nem is emlékszem már, mikor volt ilyen utoljára. A sárga modellt egyszerűen azért választottam, mert bitangul jól néz ki, és élőben egy kicsit még jobb. Nem ez a neonzöldes/neonsárgás vonal, sokkal inkább napsárgának mondanám, és hiába a fekete a másodlagos szín, elkerüli, hogy darázsosan veszélyesnek tűnjön.

A körkötött textil felsőt nagyon szépen eldolgozták, és előírás szerint összevarták az insole-lal. A midsole anyaga EVA hab, látszólag tökéletesen színre van fújva kívül, de szűkebb fényben már élesen elkülönül a napsárga felső- és a neonsárga középrész, ami elképesztően jól néz ki együtt, de sajnos fotózhatatlan, így el kell hinnetek, hogy így van. Ez után jön a nitrogénnel töltött cushion, ami tényleg mesteri munkának tűnik. Végigfut a cipő egészén, szép halványsárgán dereng, bár ujjal nyomkodva mintha túl puha lenne, de a leírások szerint 4 réteg anyagból van. A „bionikus polip” fantázianevű alsó talp pedig a hab a tortán, egyedi a lábnyoma, elég vastag, hogy bírja a kopást és mindemellett remekül tapad. Kézbevéve az az első benyomásom, hogy ebben bizony van anyag, hiába reklámozzák könnyű futócipőnek. 450 grammot mértem darabonként, ami megegyezik a bucira erősített túracipőm súlyával, és majd 100 grammal több, mint bármelyik utcai cipőm, szóval „relatíve” könnyű, és akkor rendben vagyunk. Viszonyítási pontként érdemes a Li-Ning Rouge Rabbit IV-gyel és a Mid Racinggel összehasonlítani, előbbi 276, utóbbi 235 gramm.

Kicsit féltem a méretezésnél, de hűen követtem a bolt leírását, miszerint tedd a sarkad a falhoz, A4 papír a talpad alá, majd ceruzával jelöld meg a leghosszabb ujjacskádat, a végén pedig mérd meg egy centivel. Az esetemben fél számmal kellett nagyobb, mint általában, amikor pedig felpróbáltam, tökéletesen, mondom tényleg eszményien pontos volt a cipő, egy bármilyen boltban is ezt választottam volna. Az első lépéseimet úgy tudnám leírni, hogy ruganyosak. Nagyon vicces, amikor egy talpnehéz cipő annyira rugalmas és puha, hogy beleremeg a térded az első pár percnyi flangálás után. Ha valamit tud ez a cipő, az a lépések tompítása. Annyira párnázott az érzés, mintha egy csomó mályvacukorkán lépkednél mezítláb, miközben a felsőrész nem nyomja el a rüsztödet, a lábujjak pedig szabadon zongorázhatnak az elülső lábrészben, szóval boszorkányos, főleg ha szereted ezt az érzést.

A lépésérzet szerintem neutrális lábálláshoz a legmegfelelőbb, középen támaszt legjobban az EVA középtalp; a bokát egész jól tartja a külső műanyag merevítés, összességében stabilnak érződik a járás. Én eddig sokkal merevebb és kisebb csillapítású cipőket vásároltam, emiatt nekem eléggé szokatlan ez a felhőn óvakodós helyzet. A használat 3. hetét taposom, és munkán kívül igyekeztem mindent a Onemixben végezni, és bekoptatva a cipőt még jobban tudom értékelni a terméket. A járáskomfort habkönnyűségéről már írtam, a kinézetet viszont még nem dicsértem eléggé. A design vett meg kilóra, ezt nem is tagadom.

Rettenetes jól néz ki az eltolt nyelves megoldás mind lábon, mind magában, valójában pólóra kéne nyomtatni, hogy mindenki láthassa. Elvileg van mögötte valami homályos tudományos rizsa, de legyünk őszinték, én ezt a cipőt belvárosi páváskodásra vettem, nem futkorászni. Az Alis adatlapon többen esküdöznek rá, hogy 5-10 kilcsire is ideális a cipő, de ez nekem egyszerűen túl sok csillapítás. Mintha országúton egy össztelós 29’er montival időfutamoznál, de nyilván embere válogatja; ha szereted a csillapítást, ezt a lépőt neked „innoválták”.

Összegzés

A Onemix engem meggyőzött, mert csekély összegből beleugorhattam az igazi „air cushion” világba, és még némi egyedi designra is futotta, nem is beszélve a “nem jön szembe” faktorról. A minőségre nem lehet panasz, jó a méretezés, penge a design és az ár is lehet bomba, ha elég időt vársz, de azért a jelenlegi 8500 Ft sem rossz . Ha eddig csak gondolkodtál rajta, hogy Kínából vegyél cipőt, szerintem eljött az ideje, hogy rányomj a Buy gombra, nem fogod megbánni.

Pro

 • Remek minőség
 • Majdnem egy-az egyben Nike Airmax technika
 • Jól szellőzik
 • Dögös a kinézete

Kontra

 • Meglepően nehéz a talaptechnológia miatt
 • Vadászni kell rá az akciókat, bár a 8500 Ft egyáltalán nem vészes

hirdetés