hirdetés

Zigma Spark 980 lézeres robotporszívó teszt

Erre ‘unnepelni’ kell

teszt
Zigma Spark 980 lézeres robotporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2019-12-19

A Zigma új fiú a piacon, ennek megfelelően kiemelt figyelmet kapott a lézerszenzoros takarítóeszközük a szerkesztőségben. Az után meg pláne, mikor rájöttünk, hogy majdnem ugyanazt tudja, mint a Roborock S50, annál olcsóbb, és lehet rátölteni Fekete Pákó egyedi hangfájlokat is, így nemcsak jól takarít, hanem még szórakoztatja is a gazdáját. 92 000 Ft-ba kerül a BRZ2YUMT  kuponkóddal, mindent tud, amit a konkurencia, és EU raktárból érkezik, mi ez, ha nem főnyeremény?

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az anyagminőség és az összerakottság közelíti a 360 és a Roborock eszközeit, de azt nem éri el, viszont a csörgésre hajlamos Mi Robotnál jobb, így az árkategóriának megfelelő. Bizonyos tekintetben még meg is veri a Xiaomi modelleket, például az appja sokkal gyorsabb. Azt viszont furcsállottam, hogy miért van külön bekapcsoló gomb, amikor a két másikra is ki lehetett volna ugyanezt a funkciót programozni. A fekete felületek viszonylag minőségi hatást keltenek, de gyorsan koszolódnak. Nem így a dokkoló, ami inkább a régebbi iLife-okat idézi, mint a komolyabb vetélytársakat. Elég egyszerű, ráadásul az egyik érzékelője gyárilag szorult.

A hason néhány érdekes részletet fedezhettek fel. Az egyik a hengerkefe, ami a szőnyegek hatékony tisztításához szükséges, a másik az elfordulásért felelős első görgő, amit rétegesen vontak be szilikon gumival, ami valószínűleg a hatékonyabb küszöbmászást segíti. A 600 ml-es portartályt nem felfele, hanem hátra húzhatjátok ki, és végre van egy kis lamella, ami megakadályozza a kosz visszahullását. Van még egy specialitása – ebből is látszik, hogy nem licenszelt, hanem saját fejlesztésű a termék -, a portartály oldalán „turbófeltöltő” gyanánt van egy motor, ami talán a levegő átnyomását könnyíti meg.

 

Zigma Spark 980 – Úrallomás

Mivel minden modern robotporszívó manapság applikáció alapú, ezért a Zigma Sparkhoz is le kell töltenetek a Zigma névre keresztelt szoftvert. Egy gyors regisztráció, WiFi csatlakozás és máris mehet a móka. Azon meglepődtem, mennyivel gyorsabban elindul, mint például a Xiaomi Mi Home appja, és nagyjából ugyanazokat a dolgokat nyomkodhatjátok be, amit a Xiaominál is. A menürendszerben nem lehet elveszni, de azért igényel némi megszokást az elrendezés.

A Zigma Spark elég sok mindent tud, amit a mai kor követelményei megkívánnak. A fontosabb, appból is elérhető funkciók ezek:

 • időzítés
 • takarítás elindítása
 • szívóerő állítása (ami egyben a működés hangerejét is állítja)
 • térképkészítés
 • takarítási zóna lehatárolása vagy kizárása
 • virtuális fal húzása
 • egyedi hangfájlok készítése
 • hangerőállítás
 • takarítás folyatása
 • felmosás három fokozatban
 • takarítási statisztika
 • térképelőzmények
 • automatikus dokkolás
 • takarítás ideje, területe, akkumulátor töltöttsége

A Zigmaban az a nagyszerű, hogy lehetőséget ad okosotthonos integrációra is, ezt a „third party connection” menüpont alatt találjátok meg. Alexa, GoogleHome, Tmall Genie, DuerOS lehet a kiválasztott rendszer, ezeket sajnos eszközök hiányában nem tudtam kipróbálni. Az okosotthonos logika tetten érhető máshol is, a Boole algebra szabályai szerint lehet például beidőzíteni a robotot. Vagyis nem azt látjátok, amit más porszívóknál, hogy benyomkodjátok az időpontot, és arra elindul az időzített takarítás, hanem VAGY/ÉS kapcsolókkal összerakhatjátok, mit csináljon.

Így elvileg több robotot több dologra is felprogramozhattok, bár a lehetőségek egyelőre elég szegényesek, dokkoljon vagy takarítson, viszont látszik a törekvés arra, hogy a jövőben egyéb opciókkal bővítsék a rendszert. Érdekes még egy ritkán látható funkció a „breakpoint sweep”, amit folytatólagos takarításnak lehet fordítani. Lényege hogy a felépített térkép alapján a Zigma Spark megjegyzi, hol hagyta abba a takarítást a töltés előtt, majd oda visszatérve folytatja azt, ennek nagyobb ingatlanoknál lehet szerepe.

A takarítási statisztika is egy viszonylag ritkán implementált funkció, egy tortadiagramba rendezve láthatjátok a különböző működés állapotokat – standby, takarítás, dokkolás, hiba stb. -, illetve ugyanitt megnézhetitek az előző takarítások térképeit. Hiányoltam viszont azt, hogy ezeket nem lehet visszatölteni, és ez alapján újra lefuttatni, mert ennek a lehetőségnek akkor lenne igazán értelme. Mint ahogy nincs „szőnyeg mód” sem, ezt ellentételezi a három fokozatban állítható szívóerő, igaz a maximum csak 1200 Pa, de ez is bőven elég. A többi műszaki paraméterrel itt kaptok bővebb információt.

Megosztok veletek néhány gyakorlati tapasztalatot is, ezekre érdemes odafigyelni. A hengerkefe miatt jól takarítja a robot a szőnyegeket, de mivel két oldalsöprögetője van, ezért például ennek az IKEA szőnyegnek felhajtja a szélét. A rongyszőnyegek továbbra is tabu kategóriának számítanak. Alapvetően németül beszél a Zigma Spark 980, de a nyelvet szabadon lehet váltogatni angol, német és francia között, ami egy hatalmas előny.

Milyen nyelven beszél a Zigma? Amilyenen akarjátok.

A Zigma hangfájljai szerkeszthetőek tetszés szerint, a szerkesztőségben lévő most éppen Fekete Pákó és Elek Zoli bácsi hangján kommunikálja az aktuális történéseket, amelyeket az Instagram fiókunkban nézhettek/halgathattok meg.

Ha valaki rájönne, hogyan lehet felülírni közvetlenül a tárolt MP3 állományokat, az ne habozzon, jelezze nekünk valamilyen csatornán, és akkor csinálunk nektek mindenféle verziót.

Semmi kínai vartyogás nincs, látszik, hogy nem belpiacos a termék. A legnagyobb fícsör viszont az, hogy készíthettek egyedi hangfájlokat is, amit a beépített mikrofon funkcióval vehettek fel. Próbáltuk felülírni fizikailag is az állományokat, hogy összehozzunk egy „Fekete Pákó editiont”, de sajnos egyelőre nem jártunk sikerrel, pedig az lett volna az igazi móka. Aki szeretne vele játszani, az a „zigma/video/random karakterek/voice” alkönyvtárban próbálkozhat.

A készülék remekül takarít és viszonylag csendes, viszont magának a motornak akkor is van alapzaja, ha a szívóerőt minimumra állítjátok, így szerintem csak a felső kettő fokozatnak van értelme. A portartály lehetne nagyobb, viszont az zseniális, hogy nem hullik belőle vissza semmi, legalábbis mindaddig, amíg annyira tele nem lesz, hogy a kosz beékelődjön a lamella alá is.

A Zigma működési kultúrája nagyon jó, finoman érinti a tárgyakat, nem csattan neki semminek, mint például a Mi Robot. Minden leprogramozott funkció jól működött, nem úgy, mint például a 130 000 Ft-os Viomi V2 Pro-nál, amely szégyenszemre nem tudta az időzítést. Egyetlen dologgal voltak problémáim, a szőnyegen dokkolással. Ilyenkor meg tud süllyedni a mélyebb anyagon a porszívó és nehezen mászik rá a töltőállomásra. Ugyanezt parkettán, kövön, illetve laminált padlón nem tapasztaltam, így lehetőleg ilyen helyre helyezzétek majd el az eszközt.

Bár hivatalos adat nincs a takarítás hosszáról, tapasztalataim szerint nagyjából 70 percig képes dolgozni, lassan de kifejezetten alaposan tevékenykedik. A gyárilag megadott 2 centiméteres küszöbmászó képességet túlzónak tartom, nálam már nem jutott át ezen a magasságon, ami valószínűleg a nagyon érzékeny ütközőnek köszönhető, hiszen előbb fordul vissza, minthogy áterőltetné magát rajta. Ebben a kategóriában még mindig a Xiaomi Xiaowa a király, igaz az meg barbár módon gyilkolja magát minden burkolatelválasztó elemen.

Van még egy misztikus szenzor a tetején, amiről egy szó sem esik a sajtóanyagban, szerintem beszorulás ellen véd, hiszen a robot megáll, ha megérintem, ez például a bútorok alatti takarításnál jöhet jól.

Érdemes még néhány szót ejteni a felmosásról. A tartály nem az alapdoboz része, de most a két felmosópárnával együtt ingyenesen megkapjátok a porszívó mellé. Várhatóan a közeljövőben külön extraként lesz megvásárolható. A kiegészítőt a hagyományos portartály helyére kell elhelyeznetek, miután a felső, kék szilikongumi által fedett nyíláson vízzel töltöttétek fel.

Maga a tevékenység három lépésben szabályozható, de gyakorlatilag végig maximum fokozaton használtam, mert így is gyorsan szárad. Kifejezetten szépen mos fel a konkurensekhez képest, és mivel filmszerű réteget hagy maga után, ezért gyorsabban is szárad a padló, mint a hagyományos maszatolós felmosás esetében.

A tartály jó nagy, lassan fogy ki, és „2 in 1” megoldásként port is képes tárolni, igaz a kosz visszatartó lamella innen hiányzik. Mivel a robot felmos mindent, érdemes a virtuális falat, illetve a „no go” zónákat használni. A felmosótartály feltétele nem segít a küszöbmászáson sem, vagyis ezeket tartsátok észben, mikor így használjátok a Zigma Sparkot.

Összegzés

Kifejezetten díjaztam, hogy a Zigma Spark 980 egyedi fejlesztés, nem valami licenszelt, összelopkodott dolog, mint amit az Alfawise termékeinél szoktam tapasztalni. Alapvetően mindene jól működik, rengeteg előre mutató dolgot tud – például statisztika, okos otthonba illeszthetőség, térképmentés -, három fokozatban felmos, tehát tényleg eléggé top polcra helyezhető a kütyü. Az egyedi hangfájlok kreálása pedig a legszórakoztatóbb dolog, amit eddig robotporszívóknál tapasztaltam.

Az viszont igaz, hogy a Xiaomi Roborock széria minőségét nem éri el, illetve nem egy küszöbmászó bajnok, tehát akinek a lakása tele van burkolatelválasztó elemekkel, az nem a Zigma Spark 980-at keresi. Ezt leszámítva egy korrekt, remek ár-érték aránnyal megáldott eszköz, ami durván 92 000 Ft-os árával olcsóbb is – ezzel a kuponkóddal: BRZ2YUMT -, mint a legnagyobb konkurens, ráadásul EU raktárból érkezik, a szállítás 11 EUR-t teszt ki.

Pro

 • Olcsó és elég jó minőségű
 • Tonnányi elektronikus funkció
 • Három fokozatban felmos
 • Széleskörű statisztika
 • Integrálható okosotthonba
 • Angolul/németül/franciául is „beszél”
 • Saját hangfájlokat is fogad, ami extra viccessé teszi a használatot

Kontra

 • Szőnyegen nehezen dokkol
 • A mentett térképek nem visszatölthetőek
 • Nem a legjobb küszöbmászó

hirdetés