hirdetés

Xiaomi Roidmi Z1 sterilizálós állóporszívó teszt

Baktériumok börtöne

teszt
Xiaomi Roidmi Z1 sterilizálós állóporszívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-04-27

Amikor már azt gondoltam, hogy nincs új a nap alatt az állóporszívók piacán, megjelent a Roidmi Z1, sterilizáló filterekkel és anyagokkal felszerelt eszköze. Hosszú üzemidő, nagy szívóerő, feltörlés és a baktérium- és vírusgyilkos környezet, amivel a gépezet a kórokozók ellen harcol. Az ára a középkategóriába helyezi, a Roidmi.hu-nál közel 105 000 Ft-ot kérnek érte, de a hazai vásárlás minden előnyét maga mellett tudhatja: magyarországi garancia, gyors szállítás, magyarnyelvű ügyfélszolgálat.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 8

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Adnak még egy lefóliázott levendula szappant is, erősítendő az összképet, ami kedves, ámbátor fölösleges figyelmességnek tűnik. A mostanában divatos cserélhető akku helyett egy fixet kapott a Z1, de mivel 60 perc az üzemideje, erre olyan nagyon nincs szükség. Említésre méltó két adapter, amit a doboz belső oldalán feltűntettek, de külön kell őket megvásárolni: a flexibilis cső a nehezen elérhető helyekhez – pl. az autó takarításához -, míg a kisállatok ápolásához való fej a házi kedvencek szőrének összegyűjtéséhez kiváló. De ezeket azért nem mondanám esszenciálisnak egy átlagos háztartásba, ellenben a szintén külön megvásárolható, falra fúrható porszívó és kiegészítő tartó jól jött volna. A töltöttség kijelző LED-es, nem kapott OLED kijelzőt az eszköz, ami mostanában meglehetősen népszerű.

De ennél az eszköznél nem is ezek a dolgok a lényegesek, hanem a know how,

amit összehoztak kooperációban. A rendszer neve ZiWei – a ZWSS jelölést kell keresni – sterilizálás, amit a Roidmi japán cégekkel karöltve dolgozott ki. Ennek az alapja az ezüst-ion, amit befecskendeztek a hengerkefébe, a szűrőrendszerbe, illetve a takarító lapkák is sterilek, és ez a cég állítása szerint hatékonyan végez a baktériumokkal.

Ez elsődlegesen azért fontos, mert a porszívók egy fajta baktérium börtönként tudnak működni, ha nem pucoljátok ki őket megfelelően. A tenyészet elszaporodik, és a következő bekapcsolásnál a levegőbe fújja a kórokozókat. Tipikusan ilyen helyek a portartály és környéke, a toldócső vagy a szívónyílás, ahol a kosz megül és megfelelő táptalajt nyújt a kórokozóknak. Őket hivatott eliminálni a rendszer két H12-es szűrővel – egy a tartály előtt, egy pedig a motor kifújó nyílásánál -, illetve a már említett ezüstion bevonatokkal, de mivel ennek a hatékonyságát nem tudom vizsgálni, ezért el kell hinnem amit a cég állít, vagyis a 99%-os baktériumölő hatékonyságot. Bővebben erről itt olvasgathattok.

 

Xiaomi Roidmi Z1 – Vannak azért bajok

A fentiek szerintem tipikusan azok a dolgok, amiket vagy elhisztek, vagy nem. Ha ilyen gondom lenne, valószínűleg megvásárolnám a berendezést és kész. Ha viszont ez nem szempont, akkor előtérbe kerülnek a szokásos műszaki paraméterek, amik az esetek jelentős többségében meghatározzák az átlagos vásárlási szokásokat. Szerintem mindenki felcsattint ilyenkor néhány böngészőablakot és összeméri az egyes modelleket, melyik, mennyiért pontosan mit tud.

Ebben a kérdésben nem áll rosszul a Roidmi Z1, 60 perces üzem- és 3 órás töltésidő, 22 000 pascal maximum szívóerő, 72 dB-es zajszint – én kevesebbet mértem, fokozatonként 60/62/68 dB-t -, szóval bőven hozza a középkategóriás porszívók átlagát. Érdemes még megemlíteni a szokottnál nagyobb, 0,65 literes portartályt, ami némileg ritkább ürítést biztosít. Ezek a műszaki paraméterek teljesen rendben vannak, a gond nem itt kezdődik, hanem az ergonómiánál és a kezelésnél.

Mit kell tudni a robotporszívókról?

Mivel sok kérdés szokott felmerülni a különböző takarítóeszközök kapcsán és mindenre nem tudunk kitérni a tesztekben, ezért létrehoztunk a Tudnivalók alatt egy külön szekciót, ahol sokkal több információ között mazsolázhattok. Nemcsak a robot-, hanem az állóporszívókról és egyéb takarítóeszközökről is lesz szó.

A takarítás azonban nem áll meg a por eltüntetésénél vagy feltörlésénél, hiszen a levegő tisztítása és a párásítása is lehet megoldás bizonyos problémákra. Ezekről bővebben a “Robotporszívók és takarítóeszközök” szekcióban olvashattok.

Az egyik, hogy a ravaszt a működtetéshez folyamatosan húzni kell,

nincs zárt állása, pedig ezt egy Xiaomi TROUVER Power 11 feleennyiért tudja. A mai napig vita tárgya, hogy ez jó-e vagy sem, lehet vele üzemidőt spórolni, cserébe nem túl kényelmes. Az is gond, hogy ha elengeditek, akkor automatikusan visszalép a Zero 1 az alap teljesítményfokozatra, vagyis oda kell mindig nyúlni, ha ezt állítgatni akarjátok. Egy szóval, kényelmetlen, de megszokható. A másik dolog, ami idegesített, hogy a szokásos IKEA LUMSAS tesztszőnyegen a maximum fokozaton elakadt a fej, bekapcsolt a túlfeszültség elleni védelem, és leállt a cucc. Pedig a Roborock H6 szőnyegérzékelése óta tudjuk, hogy pont ott kell a teljesítmény, ahol „kárpit” van a padlón. Többször megpróbáltam, de mindig megismétlődött a dolog, de csak ezen a szőnyegen.

Ezt leszámítva remekül takarít a Roidmi Z1, viszont ha nagyon sok shaggy szőnyeg van a lakásban, akkor néznék hozzá egy V alakú, szilikonos kefét a motoros fejbe. Az atkaeltávolító kíméletlen alaposággal pucolja ki a kanapét vagy az ágymatracot, érdemes használni. Ellenben a feltörléssel/felmosással még mindig nem békültem ki, ráadásul a Roidmi Z1 nem is igazán a jó oldaláról közelítette meg a dolgokat. Egyrészt nincs víztartálya, csak egy mechanikusan felcsattintható platni, amit fel kell akasztani a motoros fej mögé, másrészt a rongy, ami az alján van, azt kézzel kell bevizeznetek. Aztán 10 négyzetméter után lehet újracsinálni az egészet, mert már nem elég nedves és ez ismétlődik újra és újra. Verzió 2, használjátok a steril eldobható lapkákat, amiből képződik egy csomó szemét, egyik sem túl szívderítő.

Az viszont igaz, hogy ez a fajta feltörlés jellegű felmosás sokkal gyorsabban szárad mint a pamaccsal pacsmagolás,

nagyon szépen egyenletesen viszi fel a nedvességet a padlóra. Sajnos a makacsabb koszfoltokkal így sem bír el, és az is probléma, hogy nem tudtok majd teljesen a bútorokig vagy a szegélyléc mellé állni, mivel az előre álló motoros fej miatt egy rész mindig kimarad, ahol képtelenség felmosni. És ezzel vissza is jutottunk az eredeti problémához, hogy az egyik nagy extrát nagyon körülményes használni.

Összegzés

A Roidmi Zero 1-nek van egy vihatathatatlanul egyedi előnye, amit egyik konkurense sem tud: a ZiWei sterilizálás. Ez biztosan sok embernek megnyugvást jelent, különösen a mostani vírusterhelte időszakban. Az eszköz másik specialitása – a feltörlés -, viszont a gyakorlatban nem igazán működik, az pedig hogy a ravaszt állandóan húzni kell, engem zavart. Takarítani viszont remekül takarít a Z1, jó erős, sokáig üzemel, gyorsan fel is tölt, de azért még néhány ezrest el lehet szórni kiegészítőkre, ha nektek éppen arra van szükségetek, ami nincs a dobozban.

Itthon közel 105 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte a Roidmi.hu-nál- ami ugyanúgy a Yamato boltcsalád tagja, mint a Xiaomishop -, de a hazai vásárlás minden előnyét maga mellett tudhatja: magyarországi garancia, gyors szállítás, magyarnyelvű ügyfélszolgálat. Aki akar sterilizálni, nyugodtan megveheti, ha a felmosás a szempont, akkor inkább a Jimmy JV65 Plus, ha pedig az alacsony ár és az extrák, akkor a Xiaomi TROUVER modellekre tegyétek voksotokat.

Pro

 • Remek minőség
 • Egyedi sterilizáló funkció
 • Duális HEPA filter

Kontra

 • Nem lehet cserélni az akkumulátort
 • Nincs OLED kijelzője
 • Bizonyos kiegészítőket csak külön lehet megvásárolni
 • Folyamatosan húzni kell a ravaszt a működtetéshez
 • A felmosás semmit nem ér.

hirdetés