hirdetés

UWANT B100-E kárpittisztító teszt

Feléled a Jetson család

teszt
UWANT B100-E kárpittisztító teszt 1

Forrás: Geekmaxi

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-02-26

Nehéz a takarítás terén olyasmit mondani, amit még soha nem teszteltünk, de azt hiszem, hogy kárpittisztító gép még nem járt nálunk. A UWANT B100-E pont ilyesmit tud, vízzel képes mindenféle szövetanyagokból az oda nem illő koszt eltávolítani. Ez lehet autókárpit, kanapé, szőnyeg, függöny vagy bármi más, ami hasonló anyagból készült. Márpedig ezekből számtalan van a lakókörnyezetünkben, sokszor nem férnek be a mosógépbe, de azért mégiscsak kellene kezdeni velük valamit. Erre kínál megoldást a UWANT B100-E, amit 63 800 Ft-ért vásárolhattok meg a 5JVTvIYx  kuponkóddal, és a Geekmaxi EU raktárból küldi a terméket, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 8

8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Hátul van még rajta egy gomb, amivel vissza lehet csévélni a kábelt, illetve egy tálca, ide kell önteni a kárpíttisztító folyadékot, az alján pedig van egy szűrő, amit tisztítási célokból eltávolíthattok. Ez egyébként alapból jellemző a B100-E-re, szinte mindent le lehet róla szedni vagy ki lehet nyitni rajta, a pucolással nem lesz problémátok.

Ami a minőséget illeti, a srácok nem a Xiaomitól lesték el a berendezésépítés fortélyait, az illesztések nem különösebben szépek, az anyagok egyszerűek, de tartósak, mégsem lengi körbe az elpuszíthatatlanság érzése a cuccot. Kicsit olyan 90-es évek feelingem volt vele kapcsolatban, ami már az orosz rakétaporszívón túl, de még a Dyson termékeken innen van. Oldalt két tartályt találtok, a jobb oldaliból szívja a tiszta, a bal oldaliba nyomja bele a koszos vizet, ez ugyanis egy átfolyó rendszerű vizes tisztítógép. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy egy spricni ráspricceli a folyadékot a felületre, majd egy kefés sörte ezt visszaszívja már koszos formában. A módszert számtalan gyártó használja, elég jól is működnek, de azért van néhány hátránya, amit később részletezek.

Kicsit visszatérek a dizájnhoz, mert van egy trükkös része, ez pedig az eleje.

A fura arany U alak alján van egy fekete keret, ami egy panelt rejt, ahol van két érintőgomb, de amíg nem kapcsoljátok be, addig ezek nem fognak látszani. Az egyik a szokásos ki- és bekapcsolást, a másik a teljesítményt változtatja, viszonylag gyorsan kiismerhető minden, de ha nem, akkor segít a leírás, amit mellékelnek a dobozban. Van még hozzá egy mérőedény, amivel a tisztítófolyadékot lehet adagolni – ilyet egyébként nem mellékelnek, teszem hozzá, jogosan -, illetve van egy hordszütyő azért, hogy a kiegészítők ne kallódjanak el a lakásban.

 

UWANT B100-E – Gondolatok a szőnyegtisztításról

Szerintem sokaknak nem ugrik be elsőre, miért probléma a mindenféle szőnyegek, függönyök és hasonlók tisztítása, mert nem biztos, hogy mindenkinek nagy számban van otthon. Az viszont könnyen belátható, hogy ezek nem mindegyike fér bele a mosógépbe, de pl. egyes bútorokat is fizikailag iszonyatosan macerás elvinni kitisztíttatni. A múltkor el akartam dobni egy IKEA-s szőnyeget a tisztítóba, ami 6000 Ft-ba került volna, pont ennyi volt a szőnyeg ára is, tehát gazdaságilag teljesen indokolhatatlan lett volna ez a döntés.

Kidobni viszont nincs miért, mert nincs semmi baja csak koszos, és például ugyanez lenne a helyzet akkor is, ha leönteném a kanapémat valamivel. Mozgatni az ekkora méretű bútorokat iszonyatos macera, kézzel súrolni nem hatékony – sok víz, csak szétkened a koszt, lassan szárad -, szóval minél több ilyen cucc van a házatokban, annál nagyobb probléma ezeket rendben tartani. Nyilván megoldás, ha nincsenek ilyen dolgaitok, de ez nem túl életszerű, és szinte minden családban van autó, aminek a tisztíttatása akkor lesz hirtelen drága, amikor a gyerek belekeni a csokit az üléshuzatba, mert kb. 40 rugó egy külső-belső takarítás. Nem mondom, hogy a UWANT B100-E ugyanazt tudja, mint egy ipari takarítógép, de azért el lehet tüntetni vele ezt-azt, ahogyan azt majd látni fogjátok.

A beüzemelése egyszerű,

fel kell tölteni a jobb oldali tartályt tiszta vízzel – Vajon desztillált kell bele? Sehol nem írják. -, beleönteni egy kis tisztítószert, bekapcsolni a fronton, majd mehet a tisztítás. Van „öntisztító” módja is – simán húzni kell a ravaszt egy nem koszos felületen és visszaszívni a tiszta vizet -, ami eleinte nem tűnik annyira fontosnak, de csak addig, amíg az első tisztításon túl nem vagytok. Ezt használva kimossa magából a koszt, ami egész jó hatásfokkal képes működni, de azért nem 100%-os, szerencsére mindenféle részét ki lehet nyitni a gépnek, így az kézzel is takarítható.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Az alábbi feladatokat találtam ki, ahol a UWANT B100-E jól használható:

 • IKEA szőnyeg kitisztítása
 • KIKA ülőgarnitúra kipucolása
 • az ülőgarnitúrához tartozó párnák kitisztítása
 • autókárpit takarítás (ami végül elmaradt, lejjebb lásd, miért)

Volt pár dolog, ami nem tetszett.

Az egyik, hogy mivel nincs benne akkumulátor, ezért folyamatosan szőrözni kell a kábellel. Tuti, hogy ennek a rugója is be fog dögleni, mint a világ összes porszívójának, ráadásul leveri az ajtófélfáról a festéket, ahogy az az én lakásomban is megtörtént korábban, igaz egy másik porszívóval. Az autónál egyszerűen képtelen voltam áramforráshoz jutni, a jóféle Loskii LS-LKPS10 power station pedig nem volt már nálam, illetve az összes hosszabítót összedugva sem ért le a második emeletről a kábel. Elég nagy a súlya, 4 kg üresen, 7 kilogramm vízzel tele, ami azért nem kevés. Nyilván vannak kerekei, amin gurul, így lehet normálisan mozgatni, de ez közel sem egy stick porszívó, amit csak úgy felkaptok.

Szintén probléma, hogyha nem öntitek ki belőle a koszos vizet minden takarítás után, akkor az be tud büdösödni,

vagyis azért ezt is rendbe kell tenni elrakás előtt.

A spricni ereje nem szabályozható, ha húzzátok a fejen lévő ravaszt, akkor túlzottan vizez, ami sokszor teljesen felesleges, ráadásul emiatt lassan is száradnak meg a dolgok, de pl. simán a szőnyeg széle mellé megy, amit utána lehet feltörölni. A gyengébb minőségű IKEA szőnyegemen, ha a fejet száliránnyal szemben toltam, akkor elkezdett bolyhosodni. Szerintem ez nem a gép, hanem a szőnyeg hibája, mert már a Moosoo K17 is csinált ilyet, de azért akkor is érdemes megemlíteni. Mint ahogy azt is, hogy hangos, az erősebb fokozatban – ahol a szívóteljesítmény 12 kPa – 75 dB-t is eléri a zaj, amit generál, ez kb. egy durvább kávédaráló vagy mixer szintje.

Jöjjön pár dolog, ami viszont kifejezetten bejött.

Volt néhány kávéfolt a szőnyegen, évek óta. Ezt úgy kikapta sima vízzel, mint a huzat. Ennyi retket én még életemben semmivel nem szedtem ki szőnyegből, szóval aki porallergiás, annak ez egy megváltás lesz. A víz ráadásul megköti a koszt, így alig száll a por, és tényleg sok mindent eltávolít a UWANT. Ráadásul a tisztítási folyamatot az átlátszó elemek miatt könnyen nyomon lehet követni, ami lelkesítő, hiszen így a munkátok hatását közvetlenül láthatjátok. Ez alapján az old school lenne a new school? Nem hiszem, de az tagadhatatlan tény, hogy a berendezés használható arra, amire kitalálták, de azért olyan nagy újdonságokat nem fedeztem fel.

Összegzés

A UWANT B100-E nem tudom miért 2022-ben jelent meg, mert a 90-es évek sztárja lehetett volna. Semmi olyat nem vontultat fel, amitől azt mondanánk rá, hogy: „Azta, mekkora újítás, hú de hasznos, de menő”. Ez egy vizes takarítógép, de a BT képes, automatikusan teljesítményt szabályzó, akkus, OLED kijelzős álló- vagy a szuper okos, tárgyakat is felismerő robotporszívók között semmivel nem tud kitűnni. Emellett elég hangos is, sok vizet használ, így a kitakarított dolgok lassan száradnak meg, szóval egy kicsit idejétmúlt az összhatás.

Van azonban egy réteg, akiknek életmentő lehet, ők a porallergiások, akiknek kifejezetten jól jön, hogy a gép vízzel takarít. Ha ti pont ilyenek vagytok, akkor a UWANT B100-E takarítógépet 63 800 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért rendelhetitek meg a 5JVTvIYx  kuponkóddal, a Geekmaxi pedig EU raktárból küldi a terméket, ingyenes szállítás mellett.

Pro

 • Tényleg kiszedi a koszt
 • Elég erősen szív, jól tisztít
 • Egyszerű, mint a faék, nem bonyolult használni
 • Elég nagy a kapacitása, sokáig lehet vele takarítani

Kontra

 • Ma már ennél jobb anyagminőséghez vagyok szokva
 • Kicsit idejétmúlt az összhatás
 • Nincs benne akkumulátor (pl. ez a kocsinál lehet gond), de így legalább az üzemidő „végtelen”
 • Hangos
 • Szerintem túl sok vizet használ, emiatt a dolgok lassan száradnak

hirdetés