hirdetés

Proscenic Floobot V10 robotporszívó teszt

A kispadról száll be

teszt
Proscenic Floobot V10 robotporszívó teszt 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-08-14

A Proscenic egy másodvonalas műszaki eszközöket gyártó vállalat, ami azért már párszor belenyúlt a tutiba, gondoljunk csak az M8 Próra, aminek a tesztjét itt találjátok. A V10 is ezt a sikert igyekszik megismételni, és ehhez minden meg is van: nagyon fejlett szoftveres funkciók, remek porszívózási és felmosási képességek és a tudásához képest decens ár. A BGa16bef  kuponkóddal 61 200 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte EU raktárból, egyéb többletköltségektől mentesen.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Szerencsére a navigációja teljesen más, nem kódorog bután, mint a tesója,

hiszen ez egy LDS-sel – vagyis lézeres távolságmérésre alkalmas szenzorral  – rendelkező modell, amihez nem a tetőn lévő ”AWACS radart”, hanem a frontba épített szenzort használ. Még el is nevezték a technológiájukat NeuVis LiDAR-nak, rendkívül fantáziadús módon. Honnan lehet ez a technológia ismerős? Naná, hogy a Floobot X1-ből, ami a cég önürítős szuperporszívója és természetesen teszteltük is. Ez két dolgot jelent: a 8 centinél is alacsonyabb porszívó szinte bármilyen bútor alá befér, és hogy viszonylag sokat fog forgolódni, hiszen nem tud körködösen, csak kb. 100 fokban pásztázni.

Ami kevésbé tetszett, hogy hasra fordítva a cuccot, egy viszonylag olcsó főkefe és oldalkefe tárult elém,

aminél a szilikonos megoldások időtállóbak. Szerecsére az app jelzi, mikor jön a csere, szóval azért ezzel is együtt lehet élni, a kellékanyagokat megvenni is olcsóbb. A használathoz a Proscenic appot kell leszednetek, az első takarítás viszonylag szabad bóklászással fog eltelni, hiszen ilyenkor épül a térkép, amihez a legtöbb funkciót szoftveresen hozzárendelik. Ha ezzel megvagytok, akkor indul az érdemi takarítás. Lássuk, hogyan teljesített a Proscenic V10.

hirdetés

Proscenic Floobot V10 robotporszívó teszt – Ismeretlen ismerős

Az app automatikus felfedezési funkciója és a WiFi-s párosítás elsőre is flottul ment. A program ráadásul folyamatosan mondogatja mi történik, ahogy a porszívó is, de az indokoltnál egy kicsit hangosabban. Ahogy lapozgattam az appot, feltűnt, hogy én ezt már láttam valahol, aztán beugrott: egy az egyben a Floobot X1 dolgait találom a menüben, azt leszámítva, hogy mivel nincs önürítő dokkolóállomás, ezért ezeket a funkciókat eltávolították.

Vagyis a Proscenic Floobot V10 nem más, mint egy Floobot X1, dokkolóállomás nélkül, egy picit más dizájnnal, de lényegében azonos funkciókkal. Ez az alábbiakat jelenti:

 • többszintű épületek kezelése
 • időzítés
 • takarítási történet
 • ne zavarj mód (szerintem bugos)
 • virtuális távirányító
 • nyelv és hangerő
 • hol vagyok funkció
 • LED-ek kikapcsolása (egyik kedvencem)
 • terület alapú és pont takarítás
 • rezgős felmosás (A Roborocknál ez a VibraRise)
 • térkép elforgatása (másik kedvencem)
 • szívóerő és folyadék szabályzása
 • porszívózás, felmosás vagy kombinált mód
 • térkép feldarabolása
 • szobák paramétereinek testreszabása
 • no-mop és no-go zónák kipakolása
 • takarítási adatok – időtartam, töltöttség, bejárt terület – kijelzése

Mint látható, a lista megegyezik a Floobot X1-ével, leszámítva az önürítő funkcióit, amik értelemszerűen hiányoznak. Sajnálatos módon a DND mód még mindig hibás, és a V10 is eléggé „vehemensen” takarít, vagyis, nekizúz bizonyos dolgoknak, de olyan lendülettel, hogy odafordultam, hogy mi volt ez a puffanás. Máskor meg finoman érintette csak a tárgyakat, szóval az a hektikusság itt is megvan, ami a Floobot X1 esetében. Ez nem véletlen, szerintem majdnem ugyanaz a hardver – az X1-ben nagyobb akku van – és a szoftver, csak más műanyag köntösbe burkolták a beltartalmat. Mondhatjuk, egymás klónjai, vagy a V10 az X1 cserejátékosa, csak az előbbi jóval olcsóbban kapható jelenleg.

Ami a hangját illeti, alapból azt mondanám rá, hogy halk, de van valami idegesítően nyekergő zaj, mikor mozog,

szóval a hangerő nem minden, maradjunk ennyiben. Volt korábban egy félelmem, ez pedig az alacsony hasmagasság, amire 15 mm-t ad meg a gyártó felmosó platni nélkül, és 12-t a felmosóplatnit felszerelve. Legnagyobb meglepetésemre simán kijött az elég magas burkolatválasztóval határolt fürdőből, majd a konyhából is, ezek szerint ezeket a milliméterben megadott értékek olyan sokat nem számítanak.

A LiDAR torony hiánya egyébként tényleg hasznos, hiszen könnyedén befért a konyhabútorom és a cipőtartó szekrényeim – kettő van a lakásban – alá is,

ami például a saját Xiaomi Dreame D9 Maxomról – teszt itt – nem mondható el. A V10 elég sokat forog jobbra-balra, ahogy pásztáz, alaposan takarít, már a feltörlést is majdnem felmosásnak nevezném, hiszen rezgeti is a platniját. Az igazi persze a Uwant U200 féle köralakú felmosópárnák dörgölése – amiről itt olvashattok -, de ez sem rossz, a por lekötésére, enyhébb foltokra ez is jó. Sáros bakanccsal meg nem érdemes a lakásban mászkálni.

Néhány funkciót kiemelnék szoftveres oldalon, ilyen a LED-ek kikapcsolása és a térkép forgatása.

Ezek apróságok, de megkönnyítik a használatot, sokkal jobb így kezelni a felületet, mint ezek nélkül. Ugyanez igaz a térkép elmentésére, feldarabolására is, hiszen ez abszolút nem szükséges, viszont nagyon hasznos. Pont ahogyan a no-go és a no-mop zónák kipakolgatása is.

A távirányítóról már korábban kifejtettem a véleményemet: van, de minek. Egy dologra viszont jó, ha kifagyna az app, vagy letérdelne a router, haza lehet terelni, meg el lehet indítani így is a robotporszívót. Ahogy apukám mondta: a történelmi tapasztalat azt mondja, hogy jobb a nadrágöv és a hosentróger is egyben, hiszen sosem lehet tudni, mi történik.

Összegzés

Egyetlen dolog böki a csőrömet a Proscenic Floobot V10 kapcsán, hogy vannak szoftveres hibái, és a bútorok érintése is lehetne finomabb, olyan xiaomis. Ezt leszámítva viszont egy igen decens porszívóról van szó, ami hozza a kor követelményeit, sőt, ha az árat is figyelembe veszem, akkor még túl is teljesít.

Bár a Floobot X1 már 100 000 forint alatt is elérhető, a V10 még ehhez képest is olcsó, a BGa16bef  kuponkóddal csak 61 200 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., és EU raktárból érkezik, ingyenes szállítás mellett.

Pro

 • Szolid, használható cucc
 • Csinos
 • Alacsony, sok helyre befér
 • Ennyiért ez nagyon olcsó

Kontra

 • Néha elég fura dolgokat csinál
 • A küszöbmászó képessége lehetne nagyobb
 • Azért az érezhető, hogy a drágább konkurensek előbbre tartanak

hirdetés