hirdetés

Uwant U200 önürítős robotporszívó teszt

Ha kosz lennék, menekülnék

teszt
Uwant U200 önürítős robotporszívó teszt 1

Forrás: Geekbuying

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-08-07

A Uwant márkát nem szoktuk a Xiaomi, de még a Proscenic mellett sem emlegetni, viszont most egy olyan eszközt dobtak össze az U200-zal, ami még a Roidmi EVA-t is megszorongatja. Elég durván mos fel, mindenféle szoftveres és elektromos okosságot tud, például magától észreveszi a szőnyegeket, időzítve lemossa és megszárítja magát, és ez még csak a jéghegy csúcsa. Nem olcsó darab, 226 200 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte az NNNUWU200  kuponnal, EU raktárból, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A csomagban található hengerkefe nem egy tartalék, hanem más típusú takarításhoz való.

A sörtés, szilikon lapátos olyan helyre való, ahol van háziállat, míg a másik kifejezetten pici szennyeződések eltakarítására jó. Ha pedig felfordítjátok a robotporszívót, két hatalmas, kör alakú felmosópárnát láthattok. Itt nincs maszatolás mindenféle VibraRise technológiákkal, meg rezgetés, ez odacsap a kosznak 12 newtonnal, vizez, forog, pörög, mindent eltüntet. Ha pedig a takarításon van a hangsúly, akkor két oldalkefe is rendelkezésre áll, igaz, nem a jobbik szilikonosból, hanem a hagyományos műanyag szálasból.

Ami a termék kinézetét illeti, van egy fehér és egy szürke variáns, és az előbbi néz ki jobban, de nálam az utóbbi járt. Ennek a robotporszívós része elég fura színeket kapott, a fényes fekete és szürke felületeket a LiDAR torony arany gyűrűje töri meg, ez nem annyira szép. Csúnyának sem mondanám, csak valahogy a kínai ízlés nem azt tükrözi, amit mi szoktunk meg. Az összerakottság és az anyaghasználat jó, és nagyon egyértelmű a használat, csak kicsit össze kell húzni a szemet, vagy ritkán ránézni. Az állomás szintén szürke-fekete, illetve van rajta egy kék visszajelző LED, ami mutatja, hogy éppen folyamatban van a töltés.

Ami a műszaki paramétereket illeti, igyekeztek alávágni a konkurenseknek, és ez nagyrészt sikerült is. 5000 Pa-s szívóerő, 3 literes portartály, ami 60 napnyi automatizációra elég, 5200 mAh-s, „soha le ne merülő” akkumulátor és még folytathatnám. Az ürítés ereje 24 000 Pa, nem tudom ez számít-e bármit is, szerintem nem, de ez is magasabb, mint az ellenlábasoknak. Ezek a számok viszont semmit nem mondanak el arról, hogy a LiDAR szenzorral térképet építő robot hogyan viselkedik, de hát ezért vannak az éles tesztek. Ehhez nem kell mást tennetek, mint a Uwant Home appot leszednetek, és már indulhat is a takarítás!

hirdetés

Uwant U200 – Sokat tud, de nem mindet tökéletesen

Szabadjára eresztettem a Uwant U200-at, hiszen a funkciók használatához először kell építeni egy LiDAR alapú térképet is. Hagytam bóklászni és figyeltem, elakad-e valahol. Szerencsére nem, és árnyékbokszot sem nyomott, mint legutóbb a Proscenic Floobot X1, kijött mindenhonnan, de azért nem volt tökéletes.

Például ha engedjük, hogy felmenjen a szőnyegre, akkor néha alátöröl a sarkoknál, és beakad a platnija.

Aztán olyan is volt, hogy benavigálta magát egy szűk szék alá és kellett némi vergődés, mire kiküzdötte magát onnan és ezt nem tette túl elegánsan. Kb. tízszer fejelte le a lábakat, pedig ezt sehol máshol nem csinálta, de úgy látszik, „pánikba esett” a szűk helytől. Ezt leszámítva viszont jól viselkedett, sőt, néha meglepően jól észrevette a dolgokat.

Az egyik, hogy nem jöttem rá, honnan tudja, hogy szőnyeg van előtte, de nagyon ügyesen elkerülte őket felmosó módban.

Nem kell no-mop zónákat beállítani – bár ezt is tudja no tow néven -, egyszerűen kiszúrja őket és nem megy rájuk. Ha viszont arra utasítjátok, hogy a szőnyegeket is takarítsa, akkor végre egy eszköz, ahol jól működik az automatikus szívóerő szabályzás is, nem úgy, mint a konkurenseknél. Úgy tűnik, a magasabb árcédula erre is megoldás. Természetesen mindent szana-széjjel lehet konfigurálni, a szívóerőt, a vízmennyiséget, az ürítések gyakoriságát. 5 szintet menthettek el, vagyis még nagyobb házakkal is megbirkózik.

Van egy nagyon érdekes tulajdonsága, az öntisztítás.

Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a Uwant U200 bizonyos időközönként – én ezt 12 percre állítottam – visszatért a dokkolójára, a beépített víztartályban lévő folyadék segítségével letisztítja a pamacsokat, majd megy vissza melózni. Ráadásul a felmosási műveletet lehet duplázni is, vagyis elképesztően alaposan ki lehet pucolni a lakást. Az egész tisztítási szeánsz végén pedig újra jön a mosakodás, majd a szárítás, aminek szintén lehet a hosszát állítani. Miért? Mert a gyorsabb hangosabb, a lassabb csendesebb. Ez a része zseniális, és mivel pont ez a fő ismérv, amivel el akarják adni ezt a terméket, azt mondhatom rá: ez összejött.

Forrás: Uwanttech

Azért vannak hibák, például az appban néhány menüpont nehezen olvasható, ami egy megmosolyogtató bénaság.

Aztán ott van a feltérképezés és az útvonalépítés. Az első teljesen rendben van, szép az appban a rajzolat, utóbbi – amit Uwant Uranus Super Sensing 1.0 Navigate-nek hívnak – viszont egy Xiaomi eszközzel összehasonlítva kicsit butácska. Még a Dreame D9 Maxom – teszt itt – is finomabban mozog és az egy 65-70 000 Ft-os porszívó, szóval 200 000 körül azért mást várnék el. Ellenben a küszöböket remekül megmászta, annak ellenére, mekkora tappancsokkal kellett dolgoznia.

Az app kapcsán érdemes még annyit megemlíteni, hogy okosotthon rendszerbe integrálható, mindenféle „scene”-eket vehettek fel, illetve irányíthatjátok hang alapon is, bár ennek nem sok értelme van. Az alkalmazás arra is lehetősége ad, hogy állítgassátok a szívóerőt, ami nemcsak azért jó, mert lehet nagyobb teljesítménnyel is összeszedni a koszt, hanem mert alacsonyabb fokozatban halkabban teszi a dolgát. És tényleg nagyon csendes maga a takarítás, de a felmosókorong tisztítása és a kosz kiszívása már nem annyira. Nem elviselhetetlen, de azért nem is csendes, és ha home office-ban vagytok, ez tud idegesítő lenni.

Összegzés

A Uwant U200 beváltotta a hozzá fűzött ígéretet, tényleg remekül mos fel, és alapvetően egy nagyon kompakt egészet alkot. Apró hibákat találtam, ezekkel mind együtt lehet élni, egyik sem különösebben idegesítő. Akinek nagy háza vagy lakása van, viheti a Uwant U200-at, főleg ha felmosni akar, nagyot nem fog csalódni.

A gond az, hogy ennek a jóságnak megvan az ára, ami az NNNUWU200  kuponkóddal is 226 200 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ban materializálódik. Azt is a képbe helyezve, hogy a Roidmi EVA a ROIDMIEVA  kóddal 229 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., vagyis nagyjából ugyanannyiba kerül, mint a Uwant U200, lesz a fogyasztóknak mind gondolkodnia.

Pro

 • Felmosásban király
 • Jó minőség, kicsit eklektikus dizájnnal
 • Remek szőnyegérzékelés
 • Szinte mindent tud, amit a konkurensek

Kontra

 • Az ára a konkurencia szintjén
 • Apró hibák az útvonaltervezésben

hirdetés