hirdetés

Jimmy Sirius HW10 kombinált takarítógép teszt

Not so serious

teszt
Jimmy Sirius HW10 kombinált takarítógép teszt 1

Forrás: Geekbuying

írta: Don Kartács
2022-06-07

A Jimmy próbál feljebb furakodni a Xiaomi ökoszisztéma táplálékláncában, ezért egyre drágább termékeket dob piacra. A legújabb szerzeményük a HW10, ami egy 3 az 1-ben berendezés, amit lehet porszívónak és felmosó robotnak is használni vagy egyszerre mindkét funkciót is betöltheti. 80 percig képes üzemelni, megtisztítja önmagát, felismeri a szőnyegeket, de még az akkuja is cserélhető. Az ára könnyfakasztó, 188 600 Ft-ot kérnek érte EU raktárból a JIMMYHW10 kóddal, a szállítás viszont ingyenes.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 6

8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Mint látható, elég jól lehet variálni a dolgokat, egy meglehetősen komplett szettel lesz dolgotok.

A kinézete számomra fura, de a távol-keleti ízlés nem feltétlenül vág egybe az európaival. Nekem sok a csicsa-micsa rajta, ezek az aranyozott felületek inkább bazáriak, mint szépek, és az anyagminőség terén is el tudnék képzelni valami exkluzívabbat. Az összerakottság és a gyártási minőség viszont példás, nem érződik gagyinak a készülék. A súlya egy hagyományos állóporszívóhoz képest sok, 7 kilogramm, ezt tologatni még mindig nem vészes, viszont emelgetni már igen. Éppen ezért a középső rész kivehető, és akkor önálló porszívóként is használható.

Ha sima stick poreszként használjátok, akkor toldalékolni kell, így kerülhetnek rá a sörtés fejek és szűkítők, az atkaeltávolító fej és a hosszabbító nyél is.

Ez azért nem teljesen egyenértékű egy sima állóporszívóval, de nagyjából ugyanazokat a feladatokat el tudja látni. Sőt, a csomagban van egy kárpittisztító henger is – ez az, amelyiken szilikoncsíkok vannak keresztben -, amit be lehet tenni a fejbe, és ilyenkor képes a szőnyegeket is hatékonyan takarítani, nemcsak a laminált padló jellegű felületeket.

Szóval egy meglehetősen komplex berendezésről van szó, és emiatt éreztem azt néha, hogy egy kicsit túl bonyolult is az egész. Összesen 14! különböző gomb vagy kallantyú van rajta, amit meg lehet nyomni vagy húzni, ezek egy része mindenféle elemet old, hiszen a cucc brutálisan szétszerelhető. Csak nem mindig adja magát, hogy mi mit csinál, tehát a kézikönyv elolvasása maximálisan ajánlott. Azért ki lehet ismerni a berendezést, amiben nagy segítségetekre lesz az OLCD kijelző, ami a töltöttséget, a fokozatokat és a hibakódokat is kijelzi, igaz kicsit Mórickás ábrákkal. Sőt, ez a porszívó „beszél” is, vagyis van egy hangalapú visszajelző rendszer, ami az adott állapotokat jelzi vissza, mint pl. a „charging” és hasonlók. Ez nem rossz, egy ideje ismerjük már a robotporszívók kapcsán a megoldást, és jó dolog, hogy nem kell agyalni azon, éppen mi történik.

Forrás: Geekbuying

Ami a teljesítményt és a működési időt illeti, 80 percet képes a 3800 mAh-s akkuval üzemelni Eco módban,

40-et padló, 35-öt Max és 20-at kárpit módban, értelemszerűen az idő rövidülésével nő a szívóteljesítmény is, maximum 18 kilopascalig, ami ma már nem egy eget rengető érték. Érdekes, hogy a motor teljesítménye 400 W, ami elég sok, ebből általában nagyobb kPa értékek is ki szoktak jönni. Jó hír, hogy gyakorlatilag mindenféle kiegészítő, többek között pótakkumulátor is van hozzá, vagyis aki kitolná az üzemidőt, annak a lehetőség adott.

 

Jimmy Sirius HW10 – Használatban bizonyított

Alapvetően a Jimmy a Siriust egy nagyon érdekes dologra építette fel: ez a berendezés egy porszívó és egy felmosógép is egyben. Hogyan történik ez a gyakorlatban? Van egy hengerkefe a fej alján, amit tologattok a padlón, illetve egy spricni, amivel vizet locsolhattok a berendezés elé. Ennek piktogramját a száron elhelyezett gombon találjátok, vagyis nem automatikusan spriccel, hanem ti vezérelhetitek, majd ezt a vizet mossa fel a berendezés, ami átkerül a koszos víz tartályba.

Ebből azért látható az első probléma, ha a szőnyeget akartok tisztítani, akkor ki kell venni a puha hengerkefét és be kell helyezni helyette a szilikonosat. Nyilván a szőnyeget is lehet locsolni, ha nem bánjátok, hogy utána száradnia kell a kárpitnak. Ha bánjátok, levehetitek a tiszta víz tartályt – vagy csak nem spriczniztek -, és így tulajdonképpen porszívó módban használhatjátok az eszközt. A kérdés az, hogy ez feltörlés vagy felmosás, de hajlok az utóbbira, mert mechanikailag is csiszatolja a padlót, sőt, a videókban kicsit túlzásként ábrázolt, de egyébként valós dolog, hogy az ételmaradékot is felszedi. Ennek azért vannak korlátai, amit lejjebb bővebben kifejtek.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A gond az, hogy használat közben nem igazán tudott meggyőzni a nagyszerűségéről.

Kezdésnek nyomtam a „naív háziasszony/háziférfi” forgatókönyvet, feltöltöttem folyadékokkal és mindent alapbeállításon hagyva bekapcsoltam. Egyből jött a parasztdiszkó, az arany felület körül megjelent egy vakító kék LED – amit nem is lehet kikapcsolni –, de minek? Sokkal jobban hiányzik ugyanez a motoros fej elejéről, amivel be lehetne világítani a sötét helyekre. A gép magától „mászik” előre, annyira erősen forgatja a takarító hengert a motor, viszont kifejezetten nehéznek érződik úgyis, hogy nem kell emelgetni.

Ez a spricnis felmosás még mindig eléggé esetlegesnek érződik.

Nagyon gyorsan szárad, ha pont ott mostok fel, ahová a vízadag ment, de ha nem, akkor az ellenkezője történik, foltos, vizes marad a padló. Hogy ez ne következzen be, fel kellett kapcsolnom mindenhol a villanyt, mert a fényvisszaverődésekből láttam, hol hagytam még foltokat. Alapból auto módban indul be, gondoltam, van annyira okos, hogy észreveszi, mikor érek szőnyegre vagy éppen laminált padlóra.

Aztán kb. 20 perccel később már hisztizett, hogy mindjárt lemerül, szóval tegyem a töltőre. WTF, hát nem 80 perc volt a leírásban? De, csak ez ugye az Eco módra vonatkozik, és alapból nem ebben indul el, és hiába tologattam a szőnyegen vagy a padlón, nem nagyon szabályozta a saját szívóerejét. Persze mikor később átraktam Eco módba, tényleg 80 percig ment, csak miért nem ebben kezd alapból, ha menet közben úgyis állítgatni kell?

Rendben, visszaraktam tölteni, majd megnyomtam az öntisztítás gombot és nem történt semmi, azt leszámítva, hogy kiírta, hogy 8% maradt az akkuban. A töltöttséget csak a dokkolón írja ki százalékos formában, menet közben nem, pedig ezt ma már minden eszköz tudja. Az öntisztítás meg azért nem indult el, mert nem volt elég fesz az akkuban, ami vicces, mert a dokkolón keresztül ilyenkor is kap áramot, tehát ha nagyon akarták volna, azért ezt meg tudták volna oldani. 1 óra múlva visszanéztem rá, még mindig 8%-on állt, mert hiába tettem bele a tartójába, ez mégsem sikerült tökéletesen. Erre nem utal semmi, de miután megigazítottam, máris normálisan beindult a töltés. Ez azért is baj, mert ha a feltételkor nem tudom egyből megcsinálni az öntisztítást, akkor 5 órával később, mire feltölt, tuti elfelejtem. Elkezdtem játszani azzal, vajon hány százaléktól engedi a pucolást, és 14%-nál ez gond nélkül ment, így a voksomat 10%-ra teszem, mert egyébként a kézikönyve nem írja, mennyi az annyi. Maga az öntisztítás elég hosszú időt vesz igénybe, három vizezés/porszívózás/szárítás ciklus megy le, de legalább faszán elmossa a kefét és meg is szárítja azt, így nem fog rárohadni a kosz a hengerre.

A dokkolóba helyezéskor mondja a porszívó, hogy ürítsétek ki a koszos víz tartályt, nehogy bebüdösödjön. Ez egy sablon szöveg, akkor is mondja, ha fent sincs a konténer, szóval közel sem olyan okos, mint ahogy azt elsőre gondolnátok. Ezt meg is tettem, ami nem a világ leghálásabb feladata, és mivel a tartályt tisztítás után ki is kell szárítani, ez hideg időben azért okozhat nehézségeket. A hangalapú visszajelzést szerencsére ki lehet kapcsolni, amit működés közben egyébként sem igazán lehet hallani, mert a gép elég hangos. Elkezdtem méregetni a 4 módot, és átlagosan 60-65 decibelt mértem, de pl. turbóban belenyalt a 77-be is, plusz az orgánuma sem annyira kellemes, így kimondhatom: vannak csendesebb darabok is a piacon.

Második nekifutásra tudományosabban álltam a dolgoknak,

átraktam Eco módba a padló és a kő takarításához, illetve felraktam a szilikonos szőnyegkefét a kárpitokhoz, végső tesztként pedig nekimentem az atkaeltávolítóval a kanapénak. Az kétségtelen tény, hogy remekül tisztít, brutál, mennyi koszt szed össze vizes módban, és a főleg emberi bőrből képződő port is remekül kiszedi az ülőgarnitúrából. Ami feltűnt, hogy nem nagyon tekerte fel párom hajszálait, ami nagyon jó, mert a szőrök levágása pengével a tengelyről az egyik általam leginkább utált dolog. Szépen teszi a dolgát a padlóra és a szőnyegre való henger is, és tényleg felszippantja az ételmaradékot, ebben nincs hiba. Abban viszont már van, hogyha kikapcsoljátok a gépet és leáll a kefe forgása a dzsuvás lé visszafolyik a padlóra, vagy éppen a szőnyegre, ahogy a galériában lévő képeken is látható. Utána pedig moshatjátok ki a tartályt, tehát a reklámban a földre hulló tojást és a szétszórt csokis drazsét még mindig ne ezzel akarjátok feltakarítani.

Összegzés

Jó nagyot küzdöttem a Jimmy Sirius HW10-zel, mert helyenként azt éreztem, iszonyatosan túl van tolva ez a téma, máskor meg lelkendeztem, milyen jól kitalálták ezt az egészet. Alapvetően nem a működésével, hanem a körítéssel és a bonyolultságával van a gond. Nehezen tudom elképzelni, hogy vizesen takarítok, öntisztítok, majd elmosok mindent, kiszárítom, utána hengert cserélek, legközelebb újrakezdem, meghúzok 10 kallantyút, stb. Szóval ezt az egészet sokkal egyszerűbbre és ergonomikusabbra is meg lehetett volna csinálni, de az kétségtelen, hogy ez egy jó minőségű termék, ami remekül porszívóz és mos fel. Brutális mennyiségű koszt lehet a vizes takarítással összeszedni, ez megváltás lehet az asztmásoknak és az allergiásoknak.

Az egy másik kérdés, hogy közel 2 kilóért annyi a konkurense, mint égen a csillag. Az ára könnyfakasztó, 188 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte EU raktárból a JIMMYHW10 kóddal, a szállítás viszont ingyenes. Nagy tétben mernék rá fogadni, hogy pár hónap múlva ugyanezt 120-ért is haza lehet majd vinni, na akkor sokkal vonzóbb ajánlat lesz, mint most.

Pro

 • Jó minőség
 • Jó sok kiegészítő
 • Remekül takarít
 • Kitisztítja önmagát
 • Porszívóként és felmosógépként is használható
 • Ha ügyesen mostok fel, sokkal gyorsabban szárad a padló

Kontra

 • Bazári kinézet
 • Vannak butaságai
 • Macerás pucolgatni
 • Túlbonyolított a rendszer

hirdetés