hirdetés

Blurams Dome Lite 2 IP kamera teszt

Remélem, a konkurencia figyel

teszt
Blurams Dome Lite 2 IP kamera teszt 1
írta: Don Kartács
2020-08-05

A Diggo IP kamera csúfos bukása után reméltem, hogy a Blurams nem egy szörnyűséges klón, de minden pont az ellenkezője volt annak, amit elsőre gondoltam. Patent szoftver, normális felhőszolgáltatás, használható mikrofon és képminőség. Az ára tulajdonképpen rendben van, 12 300 Ft-ot kérnek érte, ami már tartalmazza a szállítást is. Erről a termékről elhiszem, hogy 1 év múlva is működni fog.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 6
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 8

7.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az egyetlen trükkös rész a micro SD kártya bemenet megtalálása, ez a kamera is a „szemhéja” alatt hordja rejtve, mint a hasonszőrű társak. Ehhez fel kell fordítani a fekete gömböt, csak akkor válik láthatóvá a nyílás. Természetesen a felhőbe is menthetitek a felvételeket, amihez egy próbahónap jár, hogy legyen mivel próbálgatni a szolgáltatást. A tesztek alatt egy Blitzwolf powerbankról etettem, amiről sokáig el van, viszont ha konstans tápot akartok neki adni, akkor a töltő miatt fixen elfoglal egy konnektort, az elhelyezést pedig a kábelhossz limitálja.

A műszaki paramétereket a beüzemelés előtt érdemes végignyálazni, ebben a leírás is segítségetekre lesz, de a lényeget a lenti listába is összeszedtem:

 • 1080p szenzor
 • vakfoltmentes forgathatóság
 • távoli elérés
 • kétirányú beszélgetés
 • infravörös érzékelők, éjszakai mód
 • mozgásérzékelés
 • app és email alapú riasztás
 • lokális és felhőalapú mentés
 • privát mód, ilyenkor a kamera befordítja a lencsét a burkolat alá
 • Alexa alapú hangvezérlés
 • panormáma kép készítése
 • webes felület a menedzseléshez

A fentiekhez pár dolgot hozzáfűznék. Tipikus olcsókamerás hiányosság, hogy nem kezeli az 5 Ghz-es WiFi sávot, illetve a vakfoltmentes körbeforgás is csak vízszintes irányba igaz, fel-le nem. Különben nem működhetne a privacy mód, amikor a kameralencse befordul a burkolat alá. Horizontálisan 95 fokot fog át, ami egyébként nem kevés, de jó azzal tisztában lenni, hogy azért mégsem egy teljes gömbpaláston fordul körbe a kamera. Az éjjellátó funkció 6 infravörös LED-et használ, a gyártó állítása szerint ez 5-7 méterig elég, vagyis egy nagyobb szobára, de legalább nem kamuztak 10-20 métert, mint a konkurencia. Van olyan eszköz, amennyi tud ennyit, teszteltünk is ilyet, ezek vadkamerák, de az teljesen más kategória.

A Blurams Dome Lite 2-t a Blurams app segítségével lehet életre kelteni, ehhez a hátoldalon található reset gombot kell nyomni, a hatást a fronton elhelyezett LED-en lkövethetitek nyomon. Ha piros, akkor beállítási módban van, ha zöld, akkor normálisan működik.

 

Blurams Dome Lite 2 – Kezesbárány

Ami elsőre feltűnt a szoftver kapcsán, hogy mennyire átlátható, mégis viszonylag sok mindent el lehet belőle érni. A felület leginkább a telefonok kezdőképernyőjére hasonlít. Itt is lapozhattok oldalirányba, ahol az újabb „asztalok” fogják össze az egybetartozó funkciókat. Az elsőn az aktív eszközök láthatóak – elméletileg itt egynél több is elfér -, a másodikon az elkészült anyagok, ami származhat riasztásból vagy kézi indításból is.

A harmadik lapon a felhő és hangszolgáltatásokhoz tartozó piktogramok bukkanak elő, utolsón pedig vegyesfelvágott gyanánt vannak mindenféle segítség menüpontok, kedvencek és hasonlók. Lépjetek vissza az első oldalra és nyomjatok a kamerára, itt fognak kiteljesedni a dolgok. Maga a Bluarms Dome Lite 2 felülete nagyon jól átlátható, és szerintem a rendelkezésre álló helyet is jól osztották fel. Minden, ami kell, logikusan elrendezve tárul elétek, a felbontástól – ami lehet Full HD vagy SD – kezdve a fénykép- és a videókészítésen át a hangfelvétel ki- és bekapcsolásáig.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Az alsó szegmensben látjátok az idősíkot, amin mozogva kis bejegyzések gyanánt érhetitek el a videókat. Nagyon könnyű bennük keresni, egyből átlátható. Tudjátok gyorsítani is a visszanézést négyszeres sebességig, ami szintén jó fícsör. Fölötte az olvasás helyét lehet állítgatni, ami értelemszerűen lehet maga az SD kártya vagy a felhőtárhely. A kameraképen nagyjából ugyanezt csinálhatjátok, csak kiegészül egy virtuális joystickkal és egy hangszóró ki- és bekapcsolással. Aki egyébként a böngésző alapú vezérlést részesíti előnyben, az ezen a linken tud belépni a felületre, innen gyakorlatilag ugyanaz elérhető, mint ami az applikáció oldaláról.

Ellentétben a borzalmas Digoo DG-K2-vel, a mikrofon normálisan használható, tehát egy kvázi babaőr funkciót is megvalósít a Blurams. Érdekes módon még egy méteren belül sem gerjedt a telefonommal, szóval egy tényleg jó minőségű cuccról van szó. A másik, hogy a kamerakép egész jó, annak ellenére, hogy csak 2 MP a felbontás és csak 15 képkocka kerül rögzítésre másodpercenként. A fényérzékenysége elég jó a szenzornak és jól vált az árnyékos és a napsütötte részek között is, illetve éjszaka is normálisan használható.

Kiemelném még a felhő alapú tárhely szolgáltatás működését. Először is végre egy átlátható felületet kaptok, nem csak úgy vannak valahol az anyagok. Másrészt egy viszonylag jól strukturált szolgáltatás strukturát tár elétek a cég, és az alapcsomag díja nem is vészes, 2 dollár havonta, amiért 3 naponkénti felülírást és 1 órányi kedvencek mentési lehetőséget kaptok. A kamerához alapból után jár 1 hónap próba tárhely, tesztelési célból.

Két dolog viszont sokkal kevésbé tetszett, az arcfelismerés csak fizetős csomaggal működik és nincs webes felület arra, hogy a fájlokat egyenként kitörölgessétek. Van még pár említésre érdemes apróság: a kép megfordítható, a hangfelvétel ki- és bekapcsolható, illetve a dewarping funkció a halszemhatást küszöböli ki. Persze számtalan egyéb dolog beállítható, például elrejtési szempontból hasznos, hogy a státusz LED teljesen kikapcsolható.

Maradt sajnos néhány negatívum a végére, például a webes felületen beállítható e-mail alertre nekem mindig kifagyott az oldal, innen hiányzik a videónézés gyorsítása is, az anyagaitokat csak akkor lehet letölteni, ha előtte a kedvencekbe mentitek. Ez azért a gyakorlatban kicsit körülményes, ráadásul a kezelőfelület is lehetne pontosabb, nem használhatatlan, de azért nem is tökéletes. És letörölni hogy lehet az idővonalon lévő feltvételeket? Sehogy, annak ellenére, hogy az appban van egy ilyen menüpont. Csakhogy, a webes felületen továbbra is le tudtam játszani az előző napi anyagokat, vagyis meg kell várni, míg a felhőben az adott előfizetés szerint felülíródik.

Írtam a cégnek egy chat üzenetet, hogy akkor erre mi a megoldás, és csodák csodájára válaszoltak, tehát van támogatás az eszköz mögött. Azt ígérték, javítják az általam jelzett hibát, na ilyet sem látok sűrűn. Semmi probléma, akkor majd micro SD kártyára mentem az anyagokat, nem a felhőbe. A tárolóra viszont valamilyen ismeretlen fájlformátumba kerülnek leírásra az anyagok, az app pedig brutálisan lassan vagy sehogyan sem tölti vissza őket. Végig azt éreztem, mintha a cég nem akarná, hogy ezt használjam, jó lesz nekem a felhő tárhely is, főleg ha nekik kell a dollárjaimat becsengetnem.

Összegzés

Jó kezdés után erős visszaesés, ahogy annak idején az edzőm fogalmazott. Remekül indult a teszt, hiszen a kamera jó minőségű, a szoftver összességében rendben van, készítettek hozzá webes kezelőfelületet is, a kezelés viszonylag egyszerű és logikus, a videóminőség pedig elfogadható. Ilyennek kell lennie egy jó IP kamerának.

Sajnos a képet árnyalja, hogy például csak fizetős csomagban érhető el az arcfelismerés, hogy az e-mail riasztást nem tudtam beállítani sem Chrome, sem Firefox alatt, mert a menüpont kifagyott. A legbosszantóbb viszont az, hogy a videókat nem lehet az SD kártyáról közvetlenül visszanézni, a felhőből meg véglegesen törölni, bár meglepő módon ígéretet kaptam a probléma javítására. Ezekkel a hibákkal viszont mindenképpen együtt kell élnetek, még akkor is, ha 12 300 Ft-os ár – ami tartalmazza a szállítást is – reális. Hosszabb távon viszont a felhőtárhelyért is fizetnetek kell, ami hosszabb távon akár jelentős költség is lehet.

Pro

 • Jó minőség
 • Webes és app alapú kezelőfelület is
 • Rengeteg lehetőség a szoftverben
 • Használható mikrofon és hangszóró
 • Panoráma kép készítésének lehetősége
 • Úgy tűnik, tényleg van a termékhez suppport

Kontra

 • Az arcfelismerés csak fizetős csomagban érhető el
 • Nem tudtam véglegesen törölni a videókat, csak a linket veszi le az app
 • Az e-mail alertet egyetlen böngészőből sem tudtam beállítani
 • A videók kedvencek közé mentegetése kissé macerás

hirdetés