hirdetés

Suntek HC-700G és HC-900LTE vadkamerák tesztje

Ki lopja a terményt?

teszt
Suntek HC-700G és HC-900LTE vadkamerák tesztje 1
írta: molcsa
2020-07-14

Aki mezőgazdasággal, erdészettel foglalkozik, bizonyára belefutott már megdézsmált, letaposott, megrongált részekbe a területén. Legtöbbször a vadállatok számlájára írhatók ezek a gaztettek, de előfordul az is, hogy egy-egy nem éppen jószándékú „kolléga” keze van a dologban. Ezeknek az ügyeknek a végére tesz pontot egy jó vadkamera, ami éjjel-nappal fotózza/videózza a betolakodókat, és akár rögtön el is küldi nekünk a felvételeket. Két ilyen Suntek kamerát próbáltunk ki egy több hónapos tesztidőszakban, és meglepően jól vizsgáztak. A 700G 30 000, a 900LTE pedig 41 000 forintos áron kínálja magát, ha használjátok a cikk végén található kuponkódokat.

Suntek HC-700G

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 9

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Suntek HC-900LTE

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Bármilyen hazai szolgáltató SIM kártyáját befogadják – mi Vodafone és Telekom kártyákkal próbáltuk -, és ismerik az összes itthon használt mobilfrekvenciát, így ahol van lefedettség, ott garantáltan találnak jelet. Sőt, mivel elég komoly antennával vannak felszerelve, ott is volt térerő, ahol telefonnal már egyáltalán nem láttuk a hálózatot. A tesztidőszakban több különböző helyre is átraktuk őket, sehol nem futottunk bele olyan problémába, hogy nem volt térerő. Arra kell csak odafigyelni, hogy a SIM kártyán legyen letiltva a PIN kód kérés, különben nem tudnak csatlakozni a hálózathoz. Nyugodtan használhatunk sima feltöltőkártyás SIM-et is, a lényeg, hogy legyen mobilinternet is hozzá, hogy az e-mailek át tudjanak menni. Az MMS-ben küldést nem javasoljuk, mert jóval drágább (kb. 30-70 Ft/db), mint az internetforgalom alapú e-mailezés.

A hálózatok terén rögtön van is egy lényeges különbség a két modell között: a 700G csak 3G, míg a 900LTE már 4G hálózatokat is tud használni (természetesen mindkettő visszafelé kompatibilis a 2G-vel is). Papíron a 4G a jobb megoldás, hiszen gyorsabb adatküldést biztosít, így gyorsabban átérnek a képek és videók. Ennek nagy gyakorlati előnyét azonban nem tapasztaltuk, árnyalatnyi külöbség van csak a képek küldési sebességében, és a videók esetében sem volt látványos a 3G „lassúsága”. Esetleg a lefedettség miatt számíthat még, hogy tud-e 4G-t az eszköz, mert bizonyos szolgáltatók 3G lefedettsége nem olyan jó. Ennek érdemes utánanézni a használat helyén, és ha van 3G, akkor felesleges csak ezért több pénzt kiadni a 4G-ért.

A főbb specifikációk a két kamera esetében:

HC-700GHC-900LTE
Kamera16MP, CMOS8MP, CMOS, f/3.1
Látószög120°120°
Infra látótávolság20 m20 m
Infra LED-ek száma32 db44 db
Áramellátás6xAA vagy 9V külső táp8xAA vagy 12V külső táp
Üzemidő akkumulátorrólmax. 5 hónapmax. 6 hónap
Hálózat (vastagon a Mo.-on használt frekvenciák)2G (850/900/1800/1900 MHz), 3G (850/900/1900/2100 MHz)2G (900/1800 MHz), 3G (850/900/2100 MHz), 4G (B1/B3/B5/B7/B8/B20/B38/B40/B41)
VízállóságIP54IP65
KommunikációSMS parancs, MMS és e-mail küldésSMS parancs, MMS és e-mail küldés

A két kamera nagyon hasonló felépítésű és működésű, mindkettőn található LCD kijelző, amit a beállításhoz, a képek/videók visszanézéséhez és a kamera állapotának (térerő, hálózat, memóriakártya telítettség stb.) leolvasásához is használhatunk. A 700G esetében távirányító használatával, a 900LTE-nél a kijelző melletti gombok segítségével tudunk navigálni a menüben. Itt rengeteg beállítási lehetőségünk van, például a képek és videók felbontása, videók hossza, hangrögzítés, timelapse mód, sorozatkép, mozgásérzékelő érzékenysége, idő és dátum, MMS és e-mail beállítások stb. Még az is megadható, hogy folyamatos mozgásérzékelés esetén milyen gyakran készítsen képet, ezzel megelőzve, hogy egy fél óráig a kamera előtt mozgó őzről 5000 kép készüljön. A másik jópofa funkció, hogy mindkét kamera lezárható egy PIN kóddal, így ha el is lopja valaki, a kód ismerete nélkül nem fogja tudni használni.

Ezeket a beállításokat mind meg tudjuk adni PC-ről is, ugyanis mindkét kamerához jár egy CD a megfelelő programmal. Szerintem ez sokkal egyszerűbb megoldás, hiszen csak a program által generált fájlt kell felmásolni a memóriakártyára, és a kamera rögtön tudja is a beállításokat. Az MMS küldéshez 3 db telefonszámot adhatunk meg, e-mail címből szintén hármat állíthatunk be. Az e-mailezés beállítása kicsit trükkös lehet, de Youtube-on számos videó található, ami segít. Arra érdemes külön figyelni, hogy ha Gmail címre kérjük az e-maileket, akkor a kevésbé biztonságos alkalmazásokat engedélyezni kell, különben nem érkeznek meg az üzenetek. Ha jók a beállítások, akkor a kamera innentől kezdve MMS-ben vagy e-mailben is továbbítja a képeket (és akár videókat), így nem kell kimennünk a helyszínre, hogy visszanézzük a felvételeket. Ha megfelelő a térerő, akkor maximum néhány perc a késés, így a hívatlan vendég tettenérése is megoldható.

Ezen kívül SMS parancsokat is tudunk adni a kameráknak, amik szintén SMS-ben válaszolnak. Elindíthatjuk vagy megállíthatjuk a mozgásérzékelést és felvételkészítést, csináltathatunk egy képet, amit rögtön el is küldenek nekünk (így látjuk, hogy mi az aktuális helyzet a területen), és lekérhető az aksi és a memóriakártya állapota is, így nem kell potyára kimenni ellenőrizni az eszközöket.

Egy kapcsoló segítségével tudunk váltani a kamerákon OFF, teszt mód és éles működés között. A teszt mód való arra, hogy beállítsunk mindent, megnézzük az elkészült felvételeket és a kamera állapotát. Az LCD kijelző és a vezérlőgombok is csak ilyenkor működnek. Ha átváltunk éles módra, akkor a megadott beállítások szerint fog működni a kamera, kikapcsolja a kijelzőt és nem is tudunk változtatni a dolgokon, csak ha visszarakjuk teszt módba. Ennek elsősorban az energiafelhasználás miatt van jelentősége, ugyanis a kamera alapból készenléti módban vár, és csak akkor kapcsol be és fotóz/videóz, ha mozgást érzékel. Így az üzemidő nagyban függ attól, hogy hány kép készül, és hogy elküldi-e őket MMS-ben vagy e-mailben.

A 700G 6 darab, a 900LTE 8 darab AA elemmel működik, de mindkettő elfogad külső tápot is (pl. egy zselés akkumulátort). Kipróbáltuk őket így is, tökéletesen megy a dolog. De sima AA elemről is elég jónak tűnik az üzemidő: 300 darab elkészített és e-mailben továbbított kép 10%-ot merített a 900LTE-n, a kisebb modell pedig 500 kép alatt merült 20%-ot. Így nagy aktivitás esetén is egy hónap üzemidővel simán számolhatunk, ha pedig ritkább a mozgás vagy ritkábban fotóztatunk, akkor több hónap is teljesen reális. Ettől függetlenül érdemes tölthető aksikat beszerezni, mert hamar visszahozzák az árukat a sima elemhez képest.

Az anyagminőség és az összeszerelés mindkét kamera esetében jó, de nem kiemelkedő. A műanyagház korrekt, de semmiképp sem prémium hatású, és mindkettőn van gyenge láncszem, ami idővel tönkremehet. A vadkamera iparban valamiért egyébként ez a szokás, szinte mindegyik model hasonló anyagokból épül fel. A leírás szerint -20 °C-ig használhatóak, így bízhatunk benne, hogy bírni fogja a műanyag több télen át. Arra szintén érdemes figyelni, hogy olyan memóriakártyát használjunk, ami bírja a mínuszokat, különben télen kellemetlen meglepetésben lehet részünk, és a maximum kapacitást is tartsuk szem előtt (700G esetében 32 GB, 900LTE-nél 64 GB).

Mindkét kamera ellenáll a víznek és a pornak (a leírás szerint a 900LTE jobban), így bátran kint hagyhatjuk őket az esőben, hóban is. Többször eláztak a tesztidőszak alatt is, de semmi bajuk nem lett, úgyhogy nem csak papíron védettek. Konstrukcióját tekintve a 900LTE a jobb, mivel itt az aksikat egy kihúzható elemtálcába kell betenni, és minden csatlakozó jól hozzáférhető. Itt a gyenge láncszem a kijelzőt és a gombokat takaró nyitható ajtó, ennek van esélye idővel letörni, és akkor a vízállóság is kérdéses lesz.

A 700G hosszútávú vízállóság szempontjából jobbnak néz ki, mivel itt az egész műanyagház egybe van öntve, és a kijelzőt egy jobbnak tűnő ajtó takarja. Ezen kívül nincsenek rajta gombok, ahol befolyhatna a víz, helyette a hátuljába elrejthető távirányítóval tudjuk kezelni. Aki már rohanna is 700G-t rendelni, még várjon egy kicsit, ugyanis vannak negatívumok is: például, hogy beállítás után újra le kell szednünk a kamerát a fáról, hogy be tudjuk rakni a távirányítót a helyére a hátlapon. Így ha valaki gyakran szeretné átállítani a kameráját, akkor mindenképp a 900LTE a nyerő, mivel annak az előlapján vannak a gombok. A másik gond az elemtartó kialakítása. A kamera alját tudjuk kinyitni, és a házba kell becsúsztatni az aksikat, amiket egy nagyon gagyi műanyag lifegős elem tart a helyükön. A különböző kártyanyílások, csatlakozók és a módok kapcsolója is ez alá/mellé van berakva, úgyhogy nagyobb kezű embereknek rendesen feladja a leckét, hogy elérjenek mindent. A másik gond, hogy mivel alig tartja az elemeket a műanyag fül, így teszt módban, beállítás közben ha megmozgatjuk, simán lehet, hogy nem érintkezik egy pillanatra az akkucsomag és kikapcsol a kamera, ezzel elveszítve minden eddigi beállítást. Ez hosszú távon nagyon idegesítő volt, úgyhogy érdemes a PC-s programmal beállítani, és minimalizálni az átállításokat. Ha már beélesítettük a kamerát, akkor nincs gond, mert ha becsukjuk az alján lévő ajtót, akkor már tökéletesen a helyén tartja az elemeket.

A HC-700G fotói:

A képminőségük nagyon jó, nappal összemérhető a két modell tudása. Egész jól látszanak a részletek is, jók a színek, nagy területet belátnak. A beépített fényérzékelő segítségével döntik el, hogy mikor kell éjszakai módba váltani, és ilyenkor is meglepően jó felvételek készülnek. Gyors mozgásnál azért elmosódottak kicsit az állatok, de így is kivehető a lényeg. Éjjel már jobban kijön a drágább modell jobb képminősége, de a kicsire sem lehet panasz. Nagyjából ugyanolyan messzire lát el mindkettő éjszaka, a gyári 20 méter simán megvan, még kb. 25 méteres távból is kivehetőek voltak az állatok (akiket az infra fénye kicsit sem zavar). A videók is szépek, részletgazdagok.

A HC-900LTE fotói:

Suntek HC-700G és HC-900LTE vadkamerák tesztje 42

A mozgásérzékelő erősségét is be tudjuk állítani, a 700G normál módban nagyon stabilan tette a dolgát, kevés fals mozgást rögzített (pl. szél miatt), ellenben a lényegről nem maradt le. A 900LTE szenzora valamivel érzéketlenebb, ezt már high módba kellett tenni, hogy elkapja ugyanazokat az állatokat, mint a kistesó, viszont ilyenkor jóval több fals képet is lőtt. Mindkét modell gyorsan élesedik mozgásra, legtöbbször sikerült lekapni a felelős állatot. Egy probléma azért van, mégpedig, hogy a pára rá tud ülni a lencsékre, és emiatt homályos felvételek készülnek. Ez szerencsére csak ritkán jelentkezett, és azért kivehető maradt a felvétel így is, ahogy a mellékelt ábra is mutatja.

A teszt egy agrármérnök ismerősünk segítségével készült, ezúton is köszönjük neki!

Összegzés

Mindkét kamera jól vizsgázott, ami a hazaiakhoz mérve alacsony árcédulájuk mellett nagyon jó hír. Mindkettőnek jó a képminősége, éjszaka is jól látnak, stabilan működnek, nem maradnak le az eseményekről, és megbízhatóan küldik a képeket MMS-ben és e-mailben is.

Az olcsóbb 700G modell kb. 30 000 forintos áron megy most a BGY3096 kuponkóddal, ez a tudásához képest nagyon kedvező, csak együtt kell tudnunk élni az ergonómiai hibákkal. A 900LTE-ért már 41 000 forintot kell kicsengetni – ha használjuk a BGY3095 kuponkódot -, ami elég nagy felár, hiába jobb szinte mindenben egy kicsit. A jobb kialakítás és könnyebb kezelhetőség azért vitathatatlan előny, de a 4G-ért például nem feltétlen érdemes plusz pénzt kiadni. Én azt mondom, hogy hacsak nem naponta akarjuk áthelyezni és átállítani, akkor a kisebb modell is bőven megteszi, akinek viszont kellenek a nagyobbik tesó adta extrák, az bátran megveheti azt is, nem fog csalódni.

Pro

 • HC-700G: jobb ár-érték arány, jobb mozgásérzékelő
 • HC-900LTE: kényelmesebb kezelés, jobb képminőség, jobb specifikációk, jobb konstrukció

Kontra

 • HC-700G: gagyi elemtartó, kényelmetlen beállítás a kamerán
 • HC-900LTE: nem annyival jobb, mint amennyivel drágább

hirdetés