hirdetés

Xiaomi Mijia MAF01 okosfritőz teszt

Nyelvi nehézségek

teszt
Xiaomi Mijia MAF01 okosfritőz teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-01-10

Főzni mindenki szeret, ráadásul eléggé uniszex dolog, így mindkét nem korosztálytól függetlenül sokat bíbelődik ezzel a tevékenységgel. Ehhez viszont olyan konyhai eszközök kellenek, mint a Xiaomi fritőze, ami nemcsak szép és jó minőségű, de még okos is. Applikációból vezérelhető a berendezés, így nagyon kényelmesen nyomon követhető a folyamat. A remek konyhai sütőért 31 200 Ft-ot kérnek a BGHU1350  kóddal, lengyel raktárból érkezik, további költségek nélkül.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 8

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ha kihúzzátok a Xiaomi Mijia MAF01 sütőterét, akkor feltárul a 3,5 literes „tartály”,

ide lehet az étkeket elhelyezni. Adnak hozzá egy szaft felfogó és egy hússütő rácsot is, mindkettő könnyen tisztítható, még a tartó is elmosható mosogatógépben. Próbából elmosogattam őket kézzel is, az sem egy nagy kaland, ebből a szempontból csillagos ötöst kap a gép. Itt jegyezném meg, hogy a BH-AF2 térfogata 5 liter, ez meg csak 3,5, ami nem elhanyagolható különbség, a farkasos cég javára. Mindkettő 1500 W-os, ami elég szép érték, ezzel azért már viszonylagos gyorsasággal lehet az ételeket elkészíteni.

Ami a használatot illeti, itt jött az első nem várt saller a kínai csirkelábak formájában,

a kijelzőre kiírt dolgokat ugyanis alapból nem angolul jeleníteni meg, ami elég fájdalmas, különösen annak tudatában, hogy a konkurencia ugyanezt simán megoldja piktogramokkal. A hőmérséklet érték pedig Kínában is Celsius, szóval ezt jobban is kivitelezhették volna a mérnökök. Ami a Mi Home appot illeti, a gép a „chinese mainland” régió beállításával működik, vagyis ez nem egy európai piacra szánt variáns, ami bosszantó.

Aztán láttam, hogy itthon az egyik nagy áruházlánc is forgalmazza, de a komment szekcióból azért kiderült, hogy az meg orosz régiós, ezt persze sehol nem tüntetik fel, szerencsére az ilyen tesztek pont az ehhez hasonló buktatók feltárására jók. Szóval, a lényeg az, hogy a kijelzőn megjelenő szövegek kínaiak, szerencsére a Mi Home felülete angol, vagyis egy kis kényelmetlenség árán azért használható a konyhai kisgép, csak az appot kell nyomogatnotok a tekerőgomb használata helyett. Van még egy trükk a kvázi magyarításra, ha felvesztek magyar nyelven egyedi profilokat, akkor azt fogja kiírni a fronton elhelyezett panel.

Azt kell hogy mondjam, hogy az alkalmazás nem rossz, mindenesetre többet tud, mint a BlitzHome sajátja. Itt is vannak klasszikus, előredefiniált profilok, mint a sültkrumpli, a csirke, édesburgonya, torták, de vannak működési módok is, mint pl. a kiolvasztás, ami a fagyott húsok esetében jön jól. Lehet vele szárított gyümölcsöket, de még joghurtot is csinálni, hiszen 40 és 200 Celsius fok között állítható a hőmérséklete, ennyire alacsonyra emlékeim szerint a konkurensek nem is tudnak lemenni. Természetesen felvehetők egyedi étkek is, apró szépséghiba, hogy a nevük maximum 8 karakter lehet, így lett a panírozott hagymakarikából nálam „hagymaka”, ami 2022-ben egy elég nyomi korlátozás.

Sajnos voltak más idegesítő hibái is,

például érzékeny az app a Wifi jel erősségére. Ha ez megszakad, akkor vagy nem hajtja végre az utasításaitokat, vagy pedig többszörösen ismétli azokat, így sikerül nyolcszor felvennem a csirke – mivel a csirkemell szó nem fér ki – profilt egymásután. Voltak még egyéb nyűgjei is, a mai napig nem tudom, hogy a „could not operate” konkrétan mire utal. Szerencsére a windowsos hibajavítás – kihúz, bedug, újraindít – itt is jó mindenre, ha ezt megteszitek, helyreáll a rend.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Az appban vannak előre leprogramozott lehetőségek, mint a popup üzenet a sütés végéről vagy a félidei forgatásra figyelmeztető felugró ablak. Aki pedig szeret okosotthonos rendszerekkel foglalkozni, annak jó hír, hogy természetesen ez is integrálható ilyen környezetbe, például ha véget ért a sütés, akkor azt képes a Mi AI Speaker nevű hangszóró hangosan kimondani ezt, így figyelmeztetve a felhasználóját a folyamat végére, legalábbis az applikáció közlése szerint. Viszont azt gondolom, hogy a magyar társadalom nagyobb részének ez még nem igazán lényeges, viszont a lehetőség adott.

Ami a sütési folyamatot illeti, az elkészültét – nem pedig a hátralevő időt – és a hőfokot folyamatosan nyomon lehet követni a kijelzőn, így nem volt más hátra, minthogy bedurrantsam a sütőt egy jó kis panírozott hagymakarika elkészítéséhez, ami egy olyan bűnös élvezet, amit természetesen a tesztre fogok. Az eredmény a képeken látható, remekül abszolválta a Xiaomi Mijia fritőz, és érzésem szerint ez a 3,5 liter sem olyan kevés, hogy ne tudnátok magatokat a rosszullétig telezabálni. Nyilván ez egy 2-3 emberes móka, de például a BlitzWolfnak van olyan sütője, ami 6 literes, az már 5-6 főt is képes kiszolgálni. Hagymakarikában kifejezve, a BH-AF2-be befért egyszerre 15, ugyanez a Xiaominál 10-11 db.

Aztán jöttek a szokásos étkek, csirkemell, apróhúsok és hasonlók. Pontosan úgy működik, mint bármilyen másik fritőz, sokkal gyorsabban bemelegszik, mint egy normál sütő, kényelmesebb pakolászni, mert kisebb, mint a konkurensek, nagyon egyszerű tisztítani, szóval praktikus egy jószág, viszont a beépített megoldásokhoz képest plusz helyet foglal a konyhában. A gyakorlatból kiindulva viszont nagyon sok húst – mi 1 kg-mal próbálkoztunk – nem érdemes belerakni, mert a közepe nem fog jól átsülni, és emiatt folyamatosan forgatni kell benne az ételt, vagy a megsült felső réteget esetlegesen leszedni.

Tapasztalataink alapján a megfelelő mennyiség nagyjából fél kiló, ez kb. egy kétemberes adag, ebből is látszik, hogy azért ezt a cuccot nem tömegétkeztetésre gyártották. Ezek persze minden konkurensére elmondhatók, túl sok újdonságot azt hiszem senkinek nem mondtam vele.

Összefoglalnám a fentieket egy kicsit annak tükrében, hogy a Xiaomi Mijia MAF01 milyen a BlitzWolf termékéhez, a BlitzHome BH-AF2-höz képest. Ami a Xiaomi mellett szól, az a kinézet és az anyaghasználat, ez egyszerűen egy szebb használati tárgy. Sajnos szinte minden más a Villámfarkas oldalára billenti a mérleg nyelvét. Egyrészt az sem csúnya és az anyaghasználata is rendben van, másrészt nagyobb a sütőtér űrtartalma, az is okos, és nem mellékesen nem kínai csirkelábak jelennek meg a kijelzőjén. Az appja szerintem butább, de hibamentes, a Xiaomi szoftvere többet tud, de vannak benne béna ergonómiai problémák, és még kb. 5-6000 Ft-tal drágább is. Ez nem tűnik soknak, de az alacsony árak miatt kb. így is 15-20%-os az árelőny a BlitzHome javára.

Ha okosotthonba akarjátok integrálni a termékeket, arra a BlitzWolf rendszere számtalan lehetőséget ad – saját app, Tuya, SmartLife -, de a Xiaomi ökoszisztémáját kiforrottabbnak érzem, viszont ott meg a régiózással lehetnek szívások. Vagyis, nekem a BlitzHome konyhai kisgépe meggyőzőbb, és ebben az esetben elég sok az olyan objektív elem, ami jól alátámasztja a véleményemet, így nemcsak szubjektív tényezőkön – pl. melyik tetszik jobban – dőlt el a párbaj.

Összegzés

Xiaomi Mijia MAF01 egy remek minőségű, nagyon jó anyagokkal dolgozó termék, sajnos azonban a nagy név ma már kevés az üdvösséghez. Bosszantó, hogy alapból csak kínai nyelven jelenít meg dolgokat – de szerencsére ez az appal feloldható -, a konkurens termékek űrtartalma nagyobb és az árban is alámennek a leghíresebb kínai cég fritőzének. Ráadásul nem EU dugós és találtam ergonómiai hibákat is az appban, de ezek viszonylag könnyen kiküszöbölhető problémák. Az viszont kétségtelen, hogy az eszköz remekül teszi a dolgát mint fritőz, gyorsan bemelegszik, szépen süt, csomó mindent el lehet vele készíteni – húsok, köretek, aszalt gyümölcs, joghurt – és alapvetően jó ránézni, mert egy szép tárgy.

A fentieket is figyelembe véve nem tűnik soknak a konyhai sütőért a BGHU1350  kóddal a 31 200 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., de a BlitzHome BH-AF2 jellemzően olcsóbban érhető el. Ha ennek ellenére a Xiaomi termékére voksolnátok, azt is megértem, a cuccot lengyel raktárból küldik, további költségek nélkül.

Pro

 • Remek anyaghasználat és dizájn
 • Letisztult külső, könnyű takarítani a belső tartozékokkal egyetemben
 • Az appja elég jó
 • Jelzi a sütési folyamat végét

Kontra

 • Sok üzenetet csak kínai nyelven jelenít meg
 • Kicsi a sütőtér (3,5 liter)
 • Nem EU dugós, át kell szerelni vagy átalakítót használni
 • A szoftverben helyenként vannak ergonómiai hibák

hirdetés