hirdetés

LIVEN G-5 forrólevegős fritőz teszt

Nemcak cípős cíkéhez

teszt
LIVEN G-5 forrólevegős fritőz teszt 1
írta: Don Kartács
2021-08-01

Eléggé belejöttünk a különböző kínai konyhai kisgépek tesztelésébe, és egyelőre meggyőző a felhozatal, elég ha csak a BlitzWolf kiváló sütőjére vagy kávéfőzőire gondolunk. Most azonban távolabb eveztünk a márkától, helyette a Xiaomival nem túl szoros szálon összekapcsolható LIVEN termékét vettük górcső alá, ami egy 2,5 liter kapacitású, 1400 W-os fritőz. Az érintőpaneles konyhai csodáért 23 300 Ft-ot kérnek a BGHU0800 kuponkóddal, és szerencsére Lengyelországból küldik, hiszen a Banggood rengeteg termékét áthelyezte európai raktárakba, megoldva ezzel a vám és az áfa kérdéskörét. További örömhír, hogy a szállítása is ingyenes.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 7

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Köszönjük a tesztet olvasónknak, Rebekának

Arra viszont felhívnám a figyelmet, hogy a berendezés nem EU, hanem kínai szabványú hálózati dugóval érkezik,

így átalakítózni kell, és 1400 W-nál már nagyon nem mindegy, hogy milyen adaptert használtok. A bevált cucc erre a Bull GN konnektora, de ha ez nem elérhető, akkor bármilyen, jó minőségű átalakító is megfelel, de akár át is köthetitek a konyhai kisgépet egy szerelhető végre. A kézikönyve kínai, de szerencsére az érintőpanelen elhelyezkedő piktogramok intuitív módon segítenek a használatban, így erre különösebben nincs szükség. Adnak hozzá még egy ételkiszedő csipeszt is, ami hasznos a cuccok ki- és bepakolásához.

A gép aljában található a kivehető tálca, ami egy kicsit kisebb, mint amire számítottam,

és elsőre azt gondoltam, hogy nem is lesz elég két főre egy vasárnapi ebédhez. Szerencsére kellemes csalódás volt, a 2,5 literes – egyébként a fritőzök között nem túl nagynak számító – sütőrész 2 embernek egy étkezésre elegendő, kivéve, ha grill csirkeszárny készül, mert akkor a párom simán megeszi az egészet egyedül is. Az étel behelyezése után a kijelző nyomkodásával kiválasztható, hogy milyen ételt készítünk, és azt milyen hőfokon, hány percig szeretnénk sütni. A használat során feltűnt, hogy kicsit alacsonyabb hőfokon kell sütni, mintha ezt a sütőben tennénk, de és egy picit több ideig is. Ez nagyjából annyit jelent, hogyha normál sütőben 180°C-on, 30 percig süti valaki a csirkéjét, akkor ebben elég lesz 160°C is, de 50 percen át.

A sütési idő beállítása 0-60 perc közötti tartományban lehetséges, a hőfok pedig 80 és 200 fok között állítható. A sütéshez, ha húst sütünk, adhatunk egy pici olajat is, én rántott hús, cukkini és egyéb társaiknál javaslom is, mert különben túl száraz lesz az elkészített étel. A LIVEN G-5 a tálca kihúzására automatikusan megállítja a sütési folyamatot, vagyis a készítők gondoltak a biztonsági funkciókra is.

Ha már úgyis emlegettem a csirkeszárnyakat, erősen javasolt az olyan ételeket áthelyezni, megforgatni benne 15-20 percenként, amelyek nagyobb felülettel érintkeznek az oldalfallal, mert ott értelemszerűen nem éri a keringetett-befúvott forró levegő, így az a rész lassabban sül, és alig vagy egyáltalán nem pirul meg. Csirkeszárnyak készítésénél például nekem 2-3 forgatás kellett a “tökéletes” végeredmény eléréséhez. Ez macerás tud lenni, ezt mindenképpen negatívumok közé sorolom. Cserébe viszont nem fröcsköli szanaszét a zsírt, mint ahogyan az a sütőben történne, és a tisztítás is nagyon egyszerű: a sütőfiók aljában van egy kivehető távtartó tálca, hogyha valami esetleg levet eresztene, akkor se süljön közvetlenül a saját levében. Ez mehet a mosogatógépbe, a fiókot pedig kézzel elég könnyű elmosogatni.

Érdemes megnézni még a mellékelt videót is, hiszen a kínai konyha eléggé más alapanyagokkal dolgozik, mint a magyar, például seafoodban elég erősek, és remek ötleteket lehet meríteni tőlük a repertoárunk szélesítésére, és természetesen az elkészítésükre is alkalmas a LIVEN G-5.

Akinek esetleg valamiért nem felelne meg a LIVEN G-5 – például mert nagyon kapacitásút vagy más formavilággal rendelkezőt szeretne -, annak érdemes tudni, hogy a márka számtalan másik terméket is gyárt fritőz kategóriában, így van miből válogatni, de általánosan erősek konyhai gépekben. Csak a Banggoodon kapható 5 különböző méretű termékük, amiket rangsoroltam űrtartalom szerint:

Összegzés

A LIVEN G-5 semmivel sem rosszabb fritőz, mint bármelyik nyugati márka terméke, és az érintőképernyős vezérlés elég sokat hozzáad a használati élményhez. Persze 2021-ben is lehet létjogosultsága a tekerőkapcsolóknak, de egyrészt azok nem néznek ki ilyen jól, másrészt meg, ha zsíros kézzel összefogdossátok, sokkal nehezebb őket takarítani. Ebben a szegmensben igazán erős a G-5, az edénytárolója is egyszerűen elmosható, szóval a konyhagépekhez köthető legutáltabb mozzanatot – a takarítást – viszonylag könnyen kivitelezhetitek.

A nagy kérdés persze mindig az ár, a BGHU0800 kuponkóddal elérhető 23 300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint). nem tűnik soknak a tapipados fritőzért, de ennyiért azért szép számmal vannak konkurensek a hazai piacon, amelyeknek nagyobb az űrtartalma és nem kell vacakolni az EU dugóra való átalakítással sem. Aki viszont az esztétikát részesíti előnyben, és nem akar egy nagyobb családra egyszerre főzni, annak be fog jönni a LIVEN G-5, ami dizájnterméknek sem utolsó. A konyhai eszközt lengyel raktárból küldik többletköltségek nélkül, hiszen még a szállítás is ingyenes.

Pro

 • Nagyon szép dizájn
 • Érintőkijelző, ami sokkal esztétikusabb és könnyű takarítani is
 • A használatakor nincs olajszag
 • Könnyű a sütőtartály és a benne lévő tálca tisztítása

Kontra

 • Egyes esetekben többszöri forgatásra is szükség lehet
 • Nem EU dugós
 • Ennyiért azért már akadnak konkurensek
 • Kisebb a teljesítménye, mint egy hagyományos sütőnek, emiatt hosszabb lehet a sütési idő

hirdetés