hirdetés

Proscenic A9 légtisztító teszt

Akár Xiaomi is lehetne

teszt
Proscenic A9 légtisztító teszt 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-05-09

A Proscenic egy kevésbé ismert márka, pedig remek eszközöket gyárt, simán hozza a Xiaomi vagy a Blitzwolf szintjét. Most a légtisztító szegmensbe dobott be egy kiváló eszközt A9 néven, ami jól néz ki, kellemes minőségű, és valami elképesztően csendes. 46 000 Ft-ot kérnek érte a BGHU2042  kóddal cseh raktárból, ingyenes szállítás mellett, vagyis egyéb költségetek nem lesz a vételár kifizetésén túl.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A vezérlése egyszerű,

balról jobbra haladva gyerekzár, időzítés, ki-és bekapcsolás, illetve a teljesítményállítás gombjai találhatók, de ne rohanjatok nyomkodni, mert ugyanezek a ProscenicHome appból is vezérelhetők, amit a gyorstalpaló kézikönyvben található QR kóddal lehet letölteni. Illetve lehetne, ha nem lenne már ennél is újabb progijuk sima Proscenic néven, szóval ezt kell majd használnotok.

Kiemelném még a fronton található kijelzőn lévő információkat, egyrészt a szín azt jelöli, hogy milyen a levegő minősége – ez lehet zöld, narancs vagy piros -, illetve mellette számokkal kiírja a PM, vagyis particulate matter értéket is, ami a mikrorészecskék számát jelenti. Ez minél alacsonyabb, annál jobb, ha ennek a száma megemelkedik, akkor a Proscenic A9 nagyobb teljesítményre kapcsol és gyorsabban forgatja át a levegőt. És ha már itt tartunk, érdemes leírni, hogy a gép 460 köbméter levegőt képes óránként cserélni – ez a CADR érték – , de ez önmagában sokat nem mond. Ha viszont leírom azt, hogy a Xiaomi Air Purifier 2C-t, 2H-t és a 3H-t is veri, az Air Purifier Pro tud 500 köbmétert, ahogyan a Blitzwolf BW-AP2 is, szóval ezekkel van egy szinten.

A szűrési szisztémája ugyanaz, mint a konkurenseknek,

egy többlépcsős, H13 HEPA filtert használ, amiben vannak sima fizikai szűrők, aktívszén a szagok ellen és egy nano-ezüst szűrő is a baktériumok ellen. Erre a gyári adat 99,97%-os szűrési képesség a 0,3 mikron méretű, levegőben lebegő mikrorészecskékre, amit nyilván lehetetlen ellenőrizni, így el kellett hinnem. Ennél sokkal izgalmasabb, hogy a 460 köbméter mekkora alapterületre elég, ez 968 négyzetlábat jelent, ha nem tudjátok, ez mennyi – én sem tudtam, de itt lehet konvertálni -, akkor az nem meglepő, ez nagyjából 90 négyzetmétert jelent. Csereszűrőt viszont csak a Proscenic oldalán találtam, és hát elég borsos az ára, de ez minden új terméknél így szokott lenni, pár hét múlva jó eséllyel a Banggoodon is lesz olcsóbban.

Forrás: Banggood

Ahogyan már másik légtisztítós cikkeimben is írtam, soha senki nem fogja ezt maximum teljesítményen üvöltetni, egyszerűen azért mert itt már minden ilyen berendezés hangos. Ez 75+ dB-t jelent, viszont az alsó két fokozaton a Proscenic A9 megdöbbentően csendes. Már automata fokozatban is alig hallani – kb. 30 decibel -, de éjszakai módban konkrétan alig bírtam kimérni. Feküdtem a díványon, és elkezdett korogni a gyomrom, ami hangosabb volt mint az A9, majd hozzáért a lábam a laminált padlóhoz és az is. Vacakoltam vagy 3 percet vele, mire meglett az eredmény, kb. 25 dB erősségű hangot ad ki, ami megdöbbentően kevés, megkockáztatom, ez a legcsendesebb légtisztító, amit eddig teszteltem. Éjszakai módban ráadásul a LED-eket is kikapcsolja, igazán megsüvegelendő, hogy nem világít a szemetekbe.

Az appja szintén tetszett, egyszerű, és többet tud, mint a konkurensek.

Amikor először láttam a Xiaomi sajátját, meglepődtem, milyen puritán, már-már zavart, mennyire semmit nem lehet benne csinálni. A Proscenic előnye az, hogy pont ugyanazt véghez lehet innen is vinni, mintha a gombokat nyomkodnátok, szóval akkor miért ne tennétek ilyet? Egy dologra kell figyelni, hogy csak a 2.4 Ghz-es sávot támogatja az A9, viszont ha egyszer felkonfiguráltátok, utána már a routeretek megoldja a csomagok átpakolását, így én is 5 gigahertzen nézegettem, mi történik az appban.

A felület pofonegyszerű, és ami nagyon tetszett, hogy a PM 2.5 értékeket és az átforgatott levegő mennyiségét is írja.

Ez utóbbi érdekes, de nem annyira hasznos, viszont a teljesítmény megemelésével sokat gyorsul, így végülis jó indikátora annak, hogy mit nyertek a hangoskodásért cserébe, és ezt a konkurensek nem is tudják. Mivel az app az adatok változását online leköveti, ezért így még értelmet is nyer a funkció. Maximum fokozaton konkrétan éreztem a szoba másik oldalán a légmozgást, és még az egyik füles zajszűrését is le tudtam tesztelni rajta.

A többi menüpont teljes mértékben megegyezik azzal, amit gombról is beállíthattok, azzal a különbséggel, hogy a LED fényeket itt önmagukban is ki lehet kapcsolni. Az időzítést óránként, maximum 24 órás időtávra lehet beállítani, viszont a kezdő időpont teljesen szabadon határozható meg, és akár a hét minden napjára is beállítható. Szintén ellenőrizhetitek, mikor kell a szűrőt cserélni, ezt ráadásul működési órában adja meg, ami praktikus, és könnyen nyomon követhető.

Összegzés

Az volt az érzésem a teszt alatt, hogy olyan a Proscenicet használni, mintha egy Xiaomi terméket nyomkodnék. A kinézetet leszámítva ez is van annyira jó, mint a konkurensek, sőt, a légszállítása még több is, és az appban is vannak extra funkciók a konkurensekhez képest. A dizájn tetszett, az anyagminőség nem rossz, de ami a legfontosabb az ilyen eszközöknél, hogy csendes, simán lehet mellette aludni. Leszámítva a már említett szűrőbeszerzési kérdéseket, nem tudok a Proscenic A9-be belekötni, és az árát sem érzem elrugaszkodottnak a teljesítménye függvényében.

46 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte a BGHU2042  kóddal cseh raktárból,-ot kérnek érte cseh raktárból, ingyenes szállítás mellett, vagyis egyéb költségetek nem lesz a vételár kifizetésén túl.

Pro

 • Nagy teljesítmény
 • Jó minőség, kellemes kinézet
 • Használható app
 • Okos funkciók, mint az alvás mód, az időzítés és a LED-ek kikapcsolása
 • A legcsendesebb modell, amit eddig próbáltam

Kontra

 • A HEPA szűrője drága

hirdetés