hirdetés

BlitzWolf BW-AP2 légtisztító teszt

Bojler a nappaliban

teszt
BlitzWolf BW-AP2 légtisztító teszt 1
írta: Don Kartács
2020-12-21

Megjött a nagyobbik berendezés a BlitzWolf kételemű légtisztító palettájáról. A BW-AP2 a Xiaomi Air Purifier Pro-nak állít ellenfelet, és egyáltalán nem esélytelen a nevesebb ellenlábassal szemben. 500 köbméter levegőt képes megmozgatni óránként, ami egy kisebb lakásra is elegendő. Nemcsak a mikrorészecskék számát, de az illékony szerves vegyületek mennyiségét is kijelzi, és természetesen ez a masina is applikációból vezérelhető. Az ára pedig bőven a Xiaomi berendezése alatt marad, 52 000 Ft, és ebben már benne van az EU Priority Mail szállítás költsége is.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9

Népítélet

4.6

 • megbízhatóság:3
 • design és anyagminőség:6
 • felszereltség, funkciók:6
 • ergonómia:6
 • ár/érték arány:2
Véleményt írok

A dizájnt jól kiegészíti a fronton elhelyezkedő kijelző, ami a levegőminőségi adatok kijelzéséért felel. Ezt két módon is megteszi, a színek változása mutatja a minőségváltozást, míg a számadatok a tényleges értékeket fejezik ki. A henger tetején érintésérzékeny vezérlőpanel helyezkedik el, a matt fekete alap 5 gombot tartalmaz, amivel a berendezés működési állapotait kapcsolgathatjátok. Ugyanezt az applikációból is eléritek, de eleinte valahogy a nyomkodás jobban adta magát. Sorban a funkciók a következők:

 • teljesítményszabályozás
 • WiFi állapota
 • ki- és bekapcsolás
 • anion funkció
 • időzítés
 • több kapcsoló egyidejű nyomásával a gyerekzárat aktiválhatjátok, illetve a szűrő elhasználtságát állíthatjátok alaphelyzetbe

Ami az applikációt illeti, itt több alkalmazás is szóba jöhet, hiszen a BlitzWolf app funkcionalitásban gyakorlatilag egyezik a Smart Life és a Tuya rendszerekkel. A Smart Life-ot alapvetően okoseszköz rendszerek vezérlésére találták ki, így értelemszerűen a BW-AP2 is integrálható ilyenbe, vagyis felállíthattok logikai kapcsolókat, amelyek vezérlik a működést. Én maradtam a gyári BlitzWolf appnál, de akinek van igénye mélyebben elmélyedni a dologban, az a másik kettőt is használhatja.

 

BlitzWolf BW-AP2 – Nincs hiba a működésben

Kiemelnék egy funkciót, aminek a megléte számomra deal breaker, és a BW-AP1 nem tudta, ez pedig a LED-ek kikapcsolása. Sajnos külön a fényerőt nem lehet állítani, sem a fényeket kapcsolgatni, viszont alvó módban a berendezés ezeket automatikusan kikapcsolja, hogy ne zavarja a pihenést. Ilyenkor egyébként megdöbbentően csöndesen – 34 decibelen – működik, simán lehet mellette aludni. Természetesen további 3 lépésben is lehet szabályozni a légszállítás mértékét, illetve auto módban a berendezésre bízhatjátok a szabályzást, ilyenkor az érzékelői által mért értékek lesznek az irányadók.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Mivel a légszállítás a ventilátor forgási sebességétől függ, ezért érdemes megemlíteni, hogy maximális teljesítményen használva óránként 500 köbmétert képes átforgatni, ez egyébként megegyezik a Xiaomi Air Purifier Pro hasonszőrű értékével. Azt viszont nem adja meg a gyártó, hogy a kisebb fokozatok esetében mennyi a légszállítás, ellenben a maximális teljesítmény melletti zajterhelést igen, ez 69 dB. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ilyenkor úgy ordít a BW-AP2, mintha porszívóznátok, egyáltalán nem kellemes hallgatni, cserébe egy 60 nm-es lakás levegőjét megtisztítja, viszont ez nem túl életszerű felhasználási mód.

Ennél elvileg a Xiaomi Air Purifier Pro csendesebb, de a dolog nem hagyott nyugodni, így a Sound Meter appal megmértem mindegyik működési állapotban a hangját egy méterről, a kanapén ülve és 30/45/60 dB lett az eredmény. Ezzel gyakorlatilag pariban van a két konkurens, ez alapján nem tudnám eldönteni, melyiket válasszam. Mint ahogy az app alapján sem, eléggé fapados, de jó értelemben véve. Nagyon egyszerűen átlátható, középen a PM2,5 értéket, vagyis a tüdőből már ki nem ürülő mikrorészecskék mennyiségét mutatja, míg alul a vezérlő menü található. Nagyon szimpi, hogy sleep módban is mutat minden adatot, és a kijelzőt sem kapcsolja fel a menü nyomkodásra, hagyja aludni a családot.

Egy dolog szorul magyarázatra, ez pedig a TVOC érték, ami a „total volatile organic compounds” szakszavak rövidítése, és magyarra illékony szerves anyagokként szokták fordítani. Aki szeretne elmélyedni a kifejezés magyarázatában, az egy kis angol tudással ezen a linken kutakodjon, a lényeg az, hogy a levegőminőség egyik mutatószámaként használják a TVOC-t, és a különböző, elvileg ártalmas anyagokat – formaldehid, benzol, toluol stb. – foglalja össze. Gyorsan megnéztem, hogy mi az elfogadható szint, ezen oldal szerint 0,3 és 0,5 mg/köbméter között minden rendben van, és ezt mutatta a BW-AP2 is.

Ezt az értéket a Xiaomi Air Purifier széria nem méri,

viszont eléggé megfoghatatlan és ellenőrizhetetlen a dolog, így jobb híján elfogadtam, hogy biztonságban vagyok. A cég azt állítja, hogy a HEPA filterben található aktív szénszűrő ezeket is megfogja, ami azért érdekes, mert erre a Xiaomi három különböző betétet is használ. Hogy ez tényleg megtörténik-e, azt gyakorlati tapasztalattal sajnos sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom. Van még egy érdekes funkció az appban, amit bekapcsolhattok, ez pedig az anion képzés. Az anion semmi mást nem jelent, mint negatív iont, amely képes megkötni a nagyon pici részecskéket is, így semlegesítve például a különböző mikroorganizmusokat.

Számtalan ilyen ionizátort lehet kapni a piacon, ami mind a levegő tisztításáért felelős, azért utánaolvastam, hogyan kell ezt az egészet elképzelni. Egy tiszta vidék természetes ionkoncentrációja kb. 2000 ion/köbcentiméter, míg vízesések közelében ennél jóval magasabb, a 100 000 ion/köbcentimétert is elérheti, ellentétben a zárt helyiségekkel, ahol ez 100 ion/köbcentiméterre is eshet. A több a jobb, szóval akkor gyártsunk minél többet ebből a mikroorganizmusokat semlegesítő, a sejtek oxigénmegkötő képességét növelő dologból, elvileg ezt csinálja a BW-AP2-ben lévő funkció bekapcsolása.

A helyzet viszont az, hogy az ég világon semmi különbséget nem vettem észre a használat közben,

simán lehet humbug és egy szuper egészségmegőrző dolog is. Én az „úgynevezett” szellőztetést szoktam használni lakókörnyezetem levegőjének felfrissítésére, de most már tudom, hogy tulajdonképpen csak az ionokat engedem be, vagy nem. A fentieken túl említést érdemel még az időzíthetőség, amit 1/2/4/8 órás lépésekben lehet megtenni. Teljesen jól működik, de azt nem értem, ezt miért nem lehet tetszőleges hosszra állítani, nekem ez lenne a logikus.

Összegzés

A BlitzWolf tengelyt akasztott a Xiaomi Air Purifier termékvonalával, amikor kiadta a BW-AP sorozatot, és azért, hogy ne legyen túl nehéz a választás, egy hangyányit a konkurencia alá árazta a termékeket. Így az Air Purifier Pronál olcsóbban kaphattok egy vele megegyező teljesítményű, de némileg gyengébb anyagokból építkező terméket. A BW-AP2 applikációból vezérelhető, végig hiba nélkül működött, okosotthonba integrálható és van egy-két érdekes plusz funkciója is, mint az anionok létrehozása.

Az egy másik kérdés, hogy nektek kell-e egy ekkora területet is megtisztítani képes termék, a lefedhető 60 négyzetméter ugyanis nem kevés. Ehhez képest viszont az 52 000 Ft-os ár meglehetősen jutányosnak tűnik, főleg, hogy cseh raktárból érkezik, és hogy ebben már benne van a szállítási költség is.

Pro

 • Olcsó
 • Egész sok mindent tud
 • Nem vakít éjszaka sem
 • TVOC mérés és anion funkció
 • A halk módja tényleg halk

Kontra

 • Nem lehet tetszőleges időtartamra időzíteni
 • A Xiaomi Air Purifiereknek kicsit jobb a minőségük

hirdetés