hirdetés

HOTO konyhai okosmérleg teszt

Remek darab, hasznos funkciókkal, rosszul kivitelezve

teszt
HOTO konyhai okosmérleg teszt 1
írta: Don Kartács
2021-06-29

A konyhai mérlegeket eddig rendkívül egyszerű szerkezeteknek gondoltam, de az innovatív HOTO-nak sikerült erre rácáfolnia. Az applikációba menthető receptek kifejezetten jó ötlet, ráadásul a kiváló anyaghasználat gyönyörködteti a szemet, míg a precíz mérés a főzést segíti. A hiánypótló darabért a BGJUTD542 kuponkóddal 8 200 Ft-ot kérnek, viszont a vám és áfamentes EU Priority Line szállítás eléggé húzós áron érhető el, további 1800 Ft-ot kérnek érte. Köthető mellé vámbiztosítás, ami a felmerült költségeket téríti, a július 1 előtti rendelések kapcsán.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 5
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 6
 • ár/érték arány: 9

7.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az alsó peremen egy rejtett panelen jelennek meg a mért értékek,

illetve a BT kapcsolat állapotát mutató kis ikon. A jobb oldali multifunkcionális gombbal lehet lapozni a mértékegységek között – gramm, milliliter, uncia, font -, ilyenkor a mérleg nem veszíti el a mért értéket, csak átszámolja azt az adott mértékegységre. Úgy vettem észre, hogy folyadékoknál a víz fajsúlyát veszi alapul, vagyis 1 gramm valamit mindig 1 milliliterre számolt át. Rövid nyomásra pedig tárázhatjátok – ezt jelölik tare felirattal a legtöbb helyen -, vagyis nullázhatjátok a mérleget. Ez arra jó, hogyha feltesztek egy mérőedényt rá, majd kinullázzátok, utána töltitek fel valamivel az ibriket, akkor annak tömegét nem számolja hozzá a végeredményhez. Pl. lisztet vagy folyadékokat tipikusan így szoktunk mérni. Hosszú nyomásra pedig ki- és bekapcsol a cucc.

A mérési tartomány 0,1 és 3000 gramm közé esik,

a mérési pontosság 0,1-0,5 gramm, vagyis nem sokat téved a mérleg. Ráadásul elég ritka, hogy a gramm tizedének pontosságával rendelkeznek az ilyen eszközök, pedig ez akkor jön jól, ha valamiből nagyon kevés – pl. egy-egy süteményben pár gramm – szükséges, és az sem mindegy, hogy egy erősebb fűszerből mennyit használtok fel egy finomabb fogáshoz. A HOTO cucca, ha nem használjátok, 180 másodperc után kikapcsol, ezzel is spórolva az energiával. Azt viszont a cég elkummantotta, meddig bírja egy adag áramforrással, bár itthon sok éve nem cseréltem a saját mérlegünkben elemet.

Jöjjön az érdekes rész, az applikáció, ami a szokásos Mi Home, hiszen ez is egy Xiaomi égisze alá tartozó termék. Az alkalmazás bemutatása előtt azonban tennék egy kis kitérőt a BlitzWolf BW-SC4 Pro mérleg és a Yazio nevű kalóriaszámláló applikáció felé. Mindkettőnek az az értelme, hogy fogyásnál vagy edzésnél jól nyomon lehet követni a kalóriabevitelt. Ez utóbbit én is használtam a futáshoz – és így a sportórák teszteléséhez is -, és remekül működött. Egy problémát viszont nem tudtam megoldani vele: pontosan kimérni az egyes adagokat. Ez csak úgy lett volna kivitelezhető, ha minden étkezésemet szétszedem alkotóeleimre, lemérem őket külön-külön, beírom egy „kockás füzetbe” a tömegüket és kiszámolom hozzá a kalóriát, amit el kell égetnem. Nyilván, ezt nem tettem meg, de szerencsére pont az ilyen „grammolásokra” alkalmas a HOTO.

A Mi Home alatt az alábbi lehetőségeket fogjátok látni: kávé, mérés, saját. Az első funkciója kitalálható, a „pour over” típusú, forró vizes kávékészítéshez használható. Ez itthon talán nem annyira elterjedt, a legtöbben kotyogósban, hagyományos kávégéppel vagy kapszulással készítik a fekete levest, de aki esetleg mégsem, az ezt a funkciót használhatja. A kávé súlyához a program kiszámolja, hogy mennyi forró vizet kell öntenetek, bár ha kávé gourmet lennék, akkor valószínűleg azért nem erre hagyatkoznék. A második mérés menüpont alatt az összetevőket lehet megmérni, elnevezni és menteni. A reggeli szendvicsemet már úgy „építgettem fel”, hogy a tárázás funkcióval lementettem minden hozzávalót külön-külön, mindegyik előtt nullázva a tömeget. Itt jön jól az, hogy az appban is látszik mindennek a tömege, így pl. ha egy tányér kitakarja a kijelzőt, akkor is tudjátok, hogy mennyit nyom a kaja.

Ezeket az összetevőket a tömegükkel együtt a saját fül alatt gyűjti össze a szoftver, amelyekből összeállítható egy étellista a create menu funkció alatt. Vagyis a lényeg az, hogy ha ettem vagy főztem valamit, akkor elmentettem a hozzávalókat, így egyrészt lett egy recept táram, amit bármikor elővehettem – akkor is, ha offline a mérleg -, másrészt láttam, hogy miből mennyit fogyasztottam el. És itt jutott eszembe, hogy az ételek gramm adatait át tudom vezetni a Yazio appba, ami megmondja, mi mennyi kalóriát tartalmaz.

Legalábbis ez lenne az elmélet, gyakorlatban sajnos nem ilyen meggyőző a dolog.

Receptek tárolására teljesen jó az app, az étkezések kezelésére viszont nem, igaz, ezt így konkrétan nem is ígéri meg a cég. Az a gond, hogy elég rossz maga a kezelőfelület, pl. egy hosszabb ételnév – mondjuk Gyulai kolbász – már nem fér ki, nem is engedi menteni az app. A másik, hogy nem lehet normálisan csoportosítani a dolgokat, csak bedobálni őket egy címke alá. Ez egy receptnél érthető, viszont pl. azt bevinni, hogy reggelire ettetek 3 db szendvicset, nem lehet, ehhez háromszor fel kell vinnetek ugyanazokat az összetevőket. Szóval sok lehetőséget nem aknáztak ki a készítők, pedig ez akár egy nagyon jó funkció is lehetett volna.

Két dolgot még megjegyeznék a fentieken túl. Az egyik, hogy bevinni egy tál paprikás krumpli összetevőit is eléggé sziszi-fuszi folyamat, egyszerűen sokáig tart. A másik, hogy a BT kapcsolat – amit nyomonkövethettek a kis Bluetooth ikon villogásán -, hasonlóan a HOTO távolságmérőhöz, itt is eléggé hektikus. Néha csatlakozik, máskor pedig nem, és inkább ez az utóbbi a jellemző. Ha letörlitek a Mi Home-ból a mérleget, majd újra felveszitek, akkor megjavul, csak így bukjátok az eddig elmentett recepteket/összetevőket is, lehet elölről kezdeni mindent, vagyis az egész értelmét veszti. Megint kipróbáltam több telefonon, de mindenhol ugyanazt tapasztaltam, és mostanában sajnos ez egy általános trend. Nem tudom, hogy a Xiaomi telefonok BT problémája-e vagy a HOTO eszközeivel van valami gond, de ez eléggé megöli a használhatóságot.

Összegzés

A HOTO konyhai okosmérlege pontosan ugyanolyan lett, mint a HOTO távolságmérő. Zseniális alapötlet, hektikusan kivitelezve. Komolyan nem értem, hogy a gyári teszteknél miért nem bukik ki a Bluetooth kapcsolat ilyen szintű instabilitása, de bárhonnan is nézem, nagyon bosszantó. A helyzetet az menti meg, hogy ettől még mérlegként remekül használható, nagyon jó a minősége, csak a poén rész így elveszik a használatból.

Nyilván így az árra is másként tekintek, hiszen ha ez „csak” egy sima mérleg, így sok érte a BGJUTD542 kuponkóddal elérhető 8 200 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., viszont 5-6000-ért még így is kéne, mert ez a dizájn és minőség ér annyit, de ettől még a szám íze keserű marad. Ha esteleg az előző kód nem működne, a BGHU0625 kóddal is próbálkozhattok. A vám és áfamentes EU Priority Line szállításért további 1800 Ft-ot kérnek. Köthető mellé vámbiztosítás, ami a felmerült költségeket téríti, a július 1 előtti rendelések kapcsán.

Pro

 • Remek minőség
 • Ez a dizájn nagyon kellemesre sikeredett
 • Jó, hogy látszik az appban az ételek tömege, akkor is, ha egy tányér takarja a kijelzőt
 • Lehet használni recepttárnak

Kontra

 • Iszonyatosan hektikusan működő BT kapcsolat
 • Ha letörlitek és újra felveszitek a Mi Home-ba, elveszti a korábban mentett adatokat
 • A szoftver ergonómiai hibáktól hemzseg

hirdetés