hirdetés

Wanbo T2R Max projektor teszt

A dizájn felfalta a lényeget

teszt
Wanbo T2R Max projektor teszt 1

Forrás: Banggood.com

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-09-22

Két Wanbo terméket is teszteltünk már, a nagyobb T6 Maxot, és a kisebb T2 Maxot, utóbbi szellemi utódja a mostani Wanbo T2R Max. A Wanbo arra specializálódott, hogy nagyon pici, hordozható vetítőket gyártson, ennek szellemében az újdonság sem lett hatalmas. A felbontása 1080p, de a 4K-t is támogatja, és egy androidos rendszer is fut rajta, hogy ne kelljen TV boxot társítanotok hozzá. 80 600 Ft-ot kérnek érte a BGHU2556  kuponnal cseh raktárból, a szállítás ingyenes, az áfával pedig nem kell foglalkoznotok, hiszen EU-n belül van a termék.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 6

7.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Valahogy én is így voltam a T2R-rel, hogy jól néz ki 3 méterről, de azért 30 centiről már nem annyira.

Minden iszonyatosan fényes műanyag, ami hol fehér, hol pedig ratyi kályhaezüst, amiről mindenki azt fogja vizionálni, hogy az első kézbevételre lekopik. Tipikusan azt az érzetet kelti a csili-vili külső, hogy megpróbáltak valami nagyon prémiumot létrehozni, de a sok akarásnak csak nyögés lett a vége, az Apple, de még a Xiaomi termékek is sokkal minőségibbek, és nem ilyen bazáriak. A hátoldalra kerültek a portok, DC – itt kapja az áramot –, USB port a filmek lejátszásához, HDMI – itt kapja a videó jelet – és egy jack a fülhallgatónak. Semmi extra, de ennél nem is kell több, kivéve, ha perifériákat akartok rácsatlakoztatni, viszont van benne BT modul, így végső soron ez a limitáció feloldható.

Érdemes még kiemelni egy érdekességet: az alján van egy szabványos menetes furat az állványra rögzítéshez.

A tetején a bekapcsoló gomb és a fókuszállító tekerő bukkan fel, a többi kezelőszerv azonban a távirányítóra került. Ez utóbbi egész pofás lett, 2 darab AAA elemmel lehet életre kelteni, és a szokásos gombokat – előre-hátra lépkedés a menükben, hangerőállítás, menü előhívása és hasonlók – lehet róla aktiválni. A fronton elhelyezett projektor lámpa teljesítményét a korábbi 250 ANSI lumenről – ez a T2 Max – 350-re növelték, ami 40%-kal magasabb érték, mint korábban. Ez sem sok, de lényegesen több, mint eddig.

 

Wanbo T2R Max projektor – Akkor toljuk neki

Nem volt más hátra, mint áram alá helyezni a cuccot, és meghallgatni a hangját, ugyanis az egyik legidegesítőbb problémája egy projektornak az, ha hangos. A T2R viszont egyáltalán nem az, a mérőapp 30 dB-t mutatott, ami a suttogás szintje, szóval ez teljesen rendben van. Aztán a már említett fényerő is elegendőnek bizonyult, felhős napon, a mennyezeti lámpa nélkül is kellően világos volt a vetített kép.

Nem mondom, hogy napfényben is elég lenne, de ki látott már olyat, hogy vetítéshez nem sötétítenek be.

Aztán kisütött a nap, és vége lett a jó világnak, lehetett lehúzni a redőnyt. Gyorsan beállítgattam a dolgokat, WiFi kapcsolat, trapézkorrekció, és meglepve tapasztaltam, mennyire simán ment minden. Van többféle megoldás is a kép korrigálására, van egyfajta digitális zoom, négypontos, sarkokból induló és szimpla trapézkorrekció, automata korrigálás és képforgatás is. Vagyis mindent tud, pofonegyszerűen használható, ez a része nagyon frankó, bár minden ilyen lenne.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Ami a menürendszerét illeti, az is kifejezetten bejött.

Nagyon egyszerű benne navigálni, szinte az összes streaming szolgáltató alapértelmezetten elérhető a kezdőképernyőről, és eléggé logikusan rendeztek el mindent, így könnyen rá lehet lelni arra, amire kerestek. Az örömöm viszont csak addig tarott, amíg el nem indítottam a Google Play Store-t, innentől kezdve csigalassú módba váltott a Wanbo T2R Max, fájdalmasan elszenvedve magát a végcélig. Valamikor másodpercekig nem történt semmi, ami elég gyorsan felbosszantott, pedig sejtettem, hogy a gyenge androidos hardver és az 1 GB RAM hozadéka ez lesz. Gyorsan feltettem a DRM Infót, és megnéztem a Security Levelt, ami eldönti, milyen felbontásban lehet a streamelt tartalmakat lejátszani.

LVL3, na ez az, amit nem akartam látni, ez ugyanis maximum 720p felbontást tesz lehetővé,

akkor is, ha az eszköz natív felbontása Full HD. Innentől kezdve édes mindegy, hogy támogatja-e a 4K tartalmakat, mert nem nagyon lesz senki, aki ilyet adna nektek. Újabb reménysugár foszlott szét, amikor megnéztem az operációs rendszer típusát, bár azt sejtettem, hogy nem Android TV-vel van dolgom.

Tényleg nem, sima Android 9, annak minden nyűgjével, ezért is írom mindig azt, hogy felesleges droidos projektorokat vásárolni, jobban jártok egy e nélkül szállítottal, plusz egy TV boxszal, mert azokban legalább megfelől mennyiségű port és kellően erős hardver is van.

Itt már tudtam, hogy nem leszünk közeli barátok, de azért lefutottam a kötelező köröket. A hangja az elmegy, semmi extra kategória, nyilván 3 W nem váltja meg a világot, és maximum rádugtok egy akármilyen hangszórót jack kábelen keresztül, és máris megoldódott a probléma. Ami viszont igazán kiakasztott, az a tesztfájlok lejátszása, ugyanis az első 10-ből 8-at képtelen volt megjeleníteni. „Unsupported video format” hibával dobálta vissza az mp4, az mkv és az m2ts fájlokat, míg a ts, a mov és az avi formátumok elindultak, sőt később találtam olyan mkv-t, ami szintén, de hogy miért, arra nem jöttem rá. Ez a 80% körüli bukta a továbbiakban is megmaradt, én őszintén szólva ilyennel korábban még nem találkoztam. Aztán felraktam a Kodi média centert – miért nincs fent alapból? -, hátha az segít a helyzeten, és valóban, máris ment a videók nagyobb része. Szóval a lényeg, hogy a gyárilag felrakott „player” nem jó semmire, használjátok helyette a Kodit. Azt azért nem állítanám, hogy ne szaggattak volna bizonyos dolgok, a négymagos Cortex A53-ös proci és az 1 GB RAM nem váltja mega világot, de egy átlagos filmet végig lehet vele nézni.

Nézzük meg a képét, mert a fenti hibák ellenére még egyfajta média boxnak lehetne használni, Youtube-ot nézni rajta, meg tükrözni a Miracast, iMirror vagy az Eshare segítségével a telefonos tartalmakat. Ilyen értelemben egész jó a cucc, szépen tükrözte a mobilomról az anyagokat és a képe sem rossz, de egy kicsit fátyolos az összhatás. Az a baj ezzel, hogy ez nem egy 80 600 Ft-os kép, ilyet azért a konkurensek bőven tudnak a 40-50 000 Ft-os sávban is.

Aztán elkezdtem megírni a tesztet, és hagytam bekapcsolva a projektort, ami még 4 óra múlva is ment. Nincs automata leállító funkció, folyamatosan égeti a lámpáját, fölöslegesen fogyasztva az áramot és csökkentve az élettartamot. Ez sosem derült volna ki máshogy, de azért erre is kap egy fekete pontot.

Összegzés

Komolyan nem értem, hogy 2022-ben mit akart a Wanbo a T2R Maxszal akkor, amikor 80 000 Ft fölé árazta a projektorát. Vannak jópofa dolgai, de hát ezzel a hardverrel inkább csak szenvedni lehet, amit a sima Android limitációi még tovább rontanak. Ennek tükrében a BGHU2556  kuponkóddal elérhető 80 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os ár számomra teljesen értelmezhetetlen, mikor 40-50 000 Ft-ért lehet kapni nem okos 1080p projektort, 20 000 Ft-ért pedig TV boxot, és az még mindig csak 60-70 000. De az se lenne baj, ha 80 lenne, csak működjön jól, és az előnyök oldalán ne csak az legyen, hogy csendes, hogy elfogadható a fényereje és a képe, hogy jó a menüje, meg a trapézkorrekciója. Szerintem ez ennyiért nem egy ajánlott vétel, majd ha 40 rugóért odaadják, elgondolkodhattok rajta, addig meg inkább keressetek magatoknak valami mást a tesztelt projektoraink közül.

Pro

 • Egész pofás a kinézet
 • Remek trapézkorrekció
 • Halk
 • A fényereje 40%-kal nagyobb, mint a korábbi modellnek
 • Bluetooth segítségével lehet hozzá külső perifériákat párosítani

Kontra

 • Az androidos rendszer egy borzalom
 • Gyenge hardver, iszonyatosan lassú programindítás
 • Csak 720p formátumokat játszik le a streaming szolgáltatókon keresztül
 • A tesztfájlok 80%-át nem tudta kezelni, köztük az mkv formátumot sem
 • Drága
 • Kevés csatlakozó, nincs HDMI kábel a dobozban

hirdetés