hirdetés

Xiaomi Wanbo T6 Max projektor teszt

Közel van a jóhoz vagy távol van a rossztól?

teszt
Xiaomi Wanbo T6 Max projektor teszt 1
írta: Don Kartács
2021-11-24

A Wanbo egy újabb Xiaomi almárka, ami egészen jó eszközöket csinál, egy korábbi modelljüket, a Wanbo T2 Maxet teszteltük is. Nem volt hibátlan, de azért egy vállalható projektor volt, nem túl drágán. Ennek a jelentősen fejlesztett változata az androidos T6 Max, ami elvileg kijavított a korábbi modell problémáit, és nem is lett esztelenül drága. A BGWBAT6M kuponnal 81 700 Ft-ért előrendelhető projektort a Banggood Kínából küldi, de fizeti helyettetek az áfát, míg a szállítás 1300 Ft további költséget fog jelenteni.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 8

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A projektorok használatának egyik kulcsmomentuma, hogy legyen minél több bemenete,

mert valahol be kell vinni az adatokat. Az alábbi portokkal gazdálkodhattok:

 • 2 db USB-A
 • 1 db jack
 • 1 db AV
 • 1 db HDMI
 • 1 db adapter az elektronok átviteléhez

Ha szemből megnézitek a projektort, akkor semmiféle tekerőt nem láthattok. Ebből kitalálható, hogy itt csak elektronikus trapézkorrekció van, tehát kézzel nem fogjátok tudni állítgatni. A hasán egy 1/3 colos csavarmenet biztosítja az állványra szerelhetőséget, és szoftveresen meg is tudjátok fordítani a képet, ha esetleg fejjel lefelé szeretnétek felszerelni. A tetején egyetlen gomb van, ezzel lehet ki-és bekapcsolni, azonban ha megkukkantjátok a távirányítót, akkor láthatjátok, hogy azért többről van szó.

 

Xiaomi Wanbo T6 Max – Fénylik, de ettől nem arany

Bár fizikai gombbal is be lehet kapcsolni a projektort, de úgyis mindenki a távirányítót fogja használni, kezdjünk azzal. A jobb felső sarokban van a repülő egér, amit nem fogtok tudni nélkülözni, pl. a Netflix kezelése alatt. Középen a körkapcsolóval tudtok lépkedni, a közepével „OK”-ézni a műveletet. Bal alul az élességet állíthatjátok, jobb oldalon pedig a hangerőt, középen pedig a vissza, illetve a kezdőképernyőre léphettek.

A Wanbo T6 Max-on az Android 9-re épülő Android TV fut,

tehát végre értelmes, működő felületen lépkedhettek, de mivel 2 GB RAM és 16 GB háttértár – amiből 8 GB szabad – marad szabadon, ezért ide túl sok filmet nem fogtok felmásolni. Gyorsan átraktam a nyelvet angolra, belőttem a duális WiFi-t, beállítottam egy Google fiókót, majd megkerestem a trapézkorrekciót. Itt több lehetőségetek is van, automatán is ki tudja magát húzni, de ez csak olyan 95%-ban pontos, illetve kézzel is állíthatjátok minden sarkát a képnek, ami igencsak király. Azt viszont érdemes tudni, hogy ettől még a hátteret bevilágítja a projektor, tehát ugyan a képet szépen kihúzza téglalap alakúra, de a szélén halványan látszik az eredeti trapéz alak is. Az viszont furcsa, miért nincsen magasságállító lába, gondolom a szoftveres korrekció miatt úgy ítélték meg, hogy ez nem szükséges. A natív felbontása 1080p, de támogatja a 4K tartalmak megjelenítését is, csak ezeket visszaskálázza Full HD-ra.

Két dolog egyből feltűnt a használat kezdetekor, az egyik, hogy a képe nagyon szép a Wanbo T6 Maxnak. Nagyon jók a színek, élesek a kontúrok, de azért egy baja van, hogy az élességállítás nem tudja a teljes képet „kiélesíteni”, vagy alul van eltérés a felülihez képest vagy középen penge, de akkor meg a széleken homályos egy hangyányit. Én ez utóbbin hagytam, mert filmnézés közben a fókusz középen van, és így egyáltalán nem zavaró ez a hiányosság. A másik a hangja, megmértem, az átlag 42 dB lett, de van valami zörgés a ventilátorban, aminek elég zavaró az orgánuma. Vagyis nem ordít, de azért mégsem nevezném egyértelműen halknak.

A szokásos rutinomnak megfelelően lefuttattam a DRM Info alkalmazást,

hogy ellenőrizzem a security levelt, amitől függ, hogy pl. a Netflix streaming szolgáltató milyen felbontásban engedi megnézni a videókat. A level 3 a létező legrosszabb, vagyis a Wanbo T6 Maxon csak SD tartalmakat fogyaszthattok, ami eléggé sajnálatos ezen az árszinten. Ennek ellenére is jó volt rajta filmet nézni, mert olyan nagy a fényereje – 550 ANSI lumen -, hogy még felhúzott redőnynél is tudtam használni, de nyilván sötétben az igazi, ott viszont nagyon ütős. Ezzel ki is javították a Wanbo T2 Max egyik nagy hibáját, az alacsony fényerőt. A képméretet 40 és 120 inch között lehet állítani, de én egy hagyományos méretű TV-ként használtam, vagyis kb. 60 colig tökéletes a képe.

Találtam még egy hibát, ami bosszantó, néha olyan, mintha „kifagyott” volna Netflix alatt a Wanbo T6 Max. Ilyenkor ki tudtam lépni a kezdőlapra, de ha elindítottam újra a programot, az előző állapotot töltötte be és szintén nem reagált semmire. Vagyis, le kell lőni fizikailag az appot, majd újra elindítani, hogy jó legyen. A repülő egér funkció sokat segít a navigációban, de ha nem ment valami, akkor visszaváltottam a sima vezérlésre és újra jó volt minden. Mivel még a megjelenése előtt teszteltem a projektort – olyannyira, hogy a hivatalos oldalon még nem is listázzák -, ezért nem állítom, hogy ezeket a hibákat a későbbiekben nem javítják, hiszen ezek jellemzően szoftveres problémák.

Érdemes még megemlíteni a hangját ami egészen jó,

igaz csak amolyan projektoros mércével mérve. Egészen tisztán szól, tud nagyon hangos is lenni, de a hangerő növelésével fokozatosan torzítani kezd, szóval inkább kössetek rá valamelyik kimenetre egy komolyabb hangfalat. Ettől még rossznak nem nevezném, az átlagnál mindenképpen magasabb színvonalat képvisel.

 

Ami a fájltípusok lejátszását illeti, a szokásos pakkot eresztettem rá, amiben volt mov, mkv, avi, M2TS fájl, illetve 720p, 1080p, 2,7K és 4K méretű videó is. Megnéztem mit kezd a H.264 és a H.265 kódolással is. Hangból pedig nagyjából minden formátumot kezel, ami a piacon van, de meg lennék lepve, ha valaki egy sima hangszóróra degradálná az eszközt. Ezekről egyébként bővebb tájékoztatást ad a leírás, tehát nem kell találgatnotok azt illetően, hogy mivel birkózik meg a T6 Max és mivel nem. Gyakorlatilag mindent lejátszott, még a 4K 120 FPS tesztfájlt is, ami ráadásul H.265 kódolású volt, tehát a teljesítményébe ezen a téren nem tudok belekötni.

Ami a képmegosztási lehetőségeket illeti, Apple termékeket használóknak jó hír, hogy van AirPlay, míg az Androidos tábor az Eshare appot használhatja,

ez utóbbit volt lehetőségem kipróbálni is. A funkció majdnem tökéletesen működött, és ideális mondjuk mobil játékok kivetítésére, de pl. az Asphalt 9-et sehogyan sem tudtam kitükrözni. Elméletileg videók – pl. filmek – átvitelére is alkalmas, bár ennek olyan sok értelmét nem láttam. Így maradtam a külső adathordozók használatánál, és mivel egy 2 TB-os merevlemezt még lekezelt a megjelenítő, ezért ez igencsak rendben van.

Összegzés

A T6 Max öregbíti a Wanbók hírnevét, már amennyiben van ilyen. Az biztos, hogy volt honnan feljönni, mert a T2 Max azért nem volt egy hibátlan termék. Sajnos a T6 Maxnak is vannak bajai, például a hardver elég nagy túró benne, és a Netflix tartalmakat is csak SD-ben játssza le. Ezenkívül kicsit furcsa az orgánuma a ventilátorának, és ezek lehet, hogy sok embert el fognak rettenteni. Ami viszont mindenképpen a pozitív oldalra kerül, az a remek képminőség, a nagy fényerő, a kiváló anyaghasználat, a szép dizájn és az alapvetően jó Android TV kezelőfelület.

Mint látható, vannak a terméknek hibái, viszont maga a projektoros rész jó, a kérdés az, hogy ez mennyire fér bele ebbe az ársávba. Ez már nagyon nem a belépő szint, sőt, inkább a középkategória teteje, de lehet azon is túlmutat. A BGWBAT6M kuponkóddal 81 700 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért ugyanis már elég sok konkurensét meg lehet venni a piacon, a kérdés az, hogy ezek közül melyik ér fel a Wanbo T6 Maxhoz, gyanítom, nem sok. Vagyis a tesztelt termék elég jó pozícióban van, még akkor is, ha a szállításért további 1300 Ft-ot kell fizetnetek.

Pro

 • Kiváló minőség és dizájn
 • Nagy fényerő
 • Remek trapézkorrekció
 • Szépek a színek
 • Android TV fut rajta
 • Szinte minden formátumot lejátszik
 • Egész jó hangja van

Kontra

 • Fura a ventilátor hangja
 • Nem teljesen éles a kép
 • Az androidos hardver gyenge
 • Csak SD minőségben tud Netflixről videókat lejátszani
 • Az ára

hirdetés