hirdetés

Xiaomi Mi Band 4 vs Mi Band 3 összehasonlító teszt

Többet ad, nem többért

teszt
Xiaomi Mi Band 4 vs Mi Band 3 összehasonlító teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-07-19

Már mindkét karkötőről írtunk tesztet, de jó szokásunkhoz híven újra összeeresztettük a Xiaomi Mi Band 4 karkötőt az elődmodellel, a Mi Band 3-mal. Az örök kérdés mindig az, hogy: megéri-e a felárat az új? A nagyjából 40%-os árkülönbözetért mit kapunk cserébe, érdemes-e beruházni az újdonságra vagy ragaszkodjunk a régihez? Ezekre kerestem a választ.

Mi Band 4 Mi Band 3
Kijelző színes monokróm
Kijelző felbontása 120*240 pixel, 0,95 inch AMOLED 80*128 pixel, 0,78 inch
Súly (gramm) 22 20
Szíj cserélhető cserélhető
Akkumulátor kapacitás 135 mAh 110 mAh
Bluetooth 5.0 4.2
Üzemidő (nap) 20 30
Watch face (db) 77 3
Fényerőállítás 5 lépcsőben NEM
Zenelejátszás vezérlés IGEN NEM
PIN kódos zár IGEN NEM
Támogatott sportok kültéri és beltéri futás, biciklizés, gyaloglás, egyéb, úszás (mind menüből)  beltéri futás, egyéb (menüből), biciklizés, gyaloglás (appból)

Van még pár apróság, ami elméletileg javít a teljesítményen, ez a Mi Band 4 esetében egy hattengelyes giroszkópot jelent. Erre a pontosabb mozgáslekövetés miatt van szükség, ez képezi alapját az úszás közbeni paraméter mérésnek. Nyilván a legnagyobb különbség a színes kijelző és az ehhez kapcsolódó funkciók – sokkal szebb menü, több funkció elérése a karkötőről, óraszámlap cseréje stb. -, ami szerintem önmagában megéri azt a 4.000 Ft-os árkülönbözetet.

Amíg nem létezett a Mi Band 4, fel sem tűnt, mennyire nevetséges Móricka ábrákból áll a Mi Band 3 által megjelenített kép, és a menüvezérlése is sokkal idegesítőbb. Szerintem a fényerőállítás tipikusan a „must have” dolgok közé sorolható, folyamatosan használtam a Mi Band 4-en. Nemcsak azért, mert így tényleg mindenféle fényviszony mellett látszik a kijelző, hanem azért is, mert üzemidőt is növelhetünk vele, így sokkal nagyobbnak éreztem a kontrollt a fogyasztás felett. Ugyanez igaz a zenevezérlésre is, nem kell elővenni a telefont, nagyon kényelmes a csuklónkról lapozgatni a számok között, ami növelte a komfortérzetemet.

Mivel kifejezetten utálok úszni, ezért én ezt a lehetőséget nem értékeltem olyan sokra, mint mások, viszont ismerek olyat, aki direkt azért vett drágább okosórát – emlékeim szerint egy Xiaomi Amazfit Stratost -, mert erre a funkcióra volt szüksége, szóval azért ezt sem becsülném le.

Hasonlóan gondolkodom a PIN-ről is, jópofa hogy lezárhatjuk a karkötőt, csak picit kevés ez a 4 db számjegy, amiből választhatunk.

Mennyi pontosan egy termék ára?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Az üzemidő csökkenéstől kicsit féltem, de a 20 nap is nagyon korrekt, viszont kihagyott ziccernek érzem, hogy nem kapott egy jobb kialakítású töltőt az okoskarkötő. Emiatt állandóan ki kell szedni a szíjból – ami megegyezik a Mi Band 3-éval, így nem kell eldobni a készletet -, viszont olyan ritkán kerül erre sor, hogy ez inkább csak elméleti probléma. Nem így a GPS hiánya, hiszen mind a Négyes, mind a Hármas a telefonunkra támaszkodik sportolás közben. A Huawei Band 3 Pro-ban van, de az már 16.000 fronyó, szóval egy újabb ugrás felfelé.

Egyetlen olyan dolgot találtam, amiben szerintem a Mi Band 3 jobb, mint a Mi Band 4, ez a push notification – vagyis az alkalmazásüzenetek – megjelenítése. Sajnos egyik sem kezeli az összes magyar ékezetes betűt, viszont a Négyes csak az utolsó üzenetet tartja meg, míg a Hármas ennél többet, de ez azért nem egy olyan „hú de fontos” különbség, ellenben a fent említettekkel.

Többen kérdeztétek, hogy mi a helyzet a pulzusméréssel, mennyire pontos az elődjéhez képest. Nos, volt egy két fura dolog, amit a Mi Band 2 és 3 kapcsán tapasztaltam, például a túráim alatt a szenzorra csorgó izzadtságtól többször megzavarodtak, nyugalmi helyzetben 175-re ugrott a mért érték, és hasonlók.

Így fogtam egy Omron vérnyomásmérőt – amit annak idején a háziorvosom javaslatára vettem – és megmértem ezzel és a Mi Band 4-gyel a pulzusomat, kétszer egymás után. Koppra ugyanannyit mutattak, és bár szélsőséges esetben nem reprodukáltam az esetet, de így sem mondanám rá hogy pontatlan.

Összegzés

A cikk elején emlegettem, hogy a Band 3 és a Band 4 között 4.000 Ft a különbség. Őszintén szólva nem tudom, miért csak ennyivel drágább a Négyes, hiszen ismerve a kijelzőt, és azt, hogy a használatban ez mennyire drámai különbséget jelent, nagyobb árkülönbözetet is el tudnék fogadni. Ehhez jön a fényerőállítás és a zenelejátszás vezérlés, amik szintén hasznos újítások, aki pedig szeret úszni, esetleg a képernyő kinézetét variálni, az is megtalálja a számítását.

Egy dologra viszont figyeljetek, hogy háromféle verzióban is kapható, van kínai – domestic -, nemzetközi és NFC verzió is. Utóbbi kiesik, hiszen az NFC itthon nem használható, a kínai verziónál pedig vacakolni kell a nyelvvel, de szerencsére a Banggoodon van global verzió 9.000 Ft-ért is, amit a BGYAband4in kuponkóddal érhettek el. Akit viszont nem győztem meg, még mindig megveheti a Mi Band 3-at 5.200 Ft-ért a BGYAmb3in kuponnal.

Pro

  • Mi Band 4: remek AMOLED kijelző, zenevezérlés, fényerő állítás, pontos pulzusmérés
  • Mi Band 3: még mindig nagyon megbízható, hosszú az üzemideje, cserélhető a szíja

Kontra

  • Mi Band 4: nincs benne GPS, kicsit béna töltő
  • Mi Band 3: minden, amit Pro-ként a Mi Band 4-hez írtam

hirdetés