hirdetés

Xiaomi Mi Band 3 okoskarkötő teszt

Magyar Bandavezér

teszt
Xiaomi Mi Band 3 okoskarkötő teszt 1
írta: molcsa
2019-05-31

Xiaomi Mi Band 3 a széria legújabb okoskarkötője, amely töretlen sikerrel viszi tovább az elődök szellemiségét. Egy újdonság persze nem lehetne igazán ütős, ha nem tudna többet a korábbi modelleknél, így kapott nagyobb kijelzőt és akkumulátort, még kellemesebb dizájnt, az elemeknek ellenálló borítást, és grátiszban már magyarul is beszél. Nem csoda, hogy úgy fogy, mintha jönne a világvége, ráadásul még az ára is jó, 13.890 Ft-ért szerezhető be itthon, magyar garanciával és terméktámogatással, a Xiaomishop.hu kínálatából.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9

Népítélet

9.1

 • megbízhatóság:9
 • design és anyagminőség:9.3
 • felszereltség, funkciók:8.5
 • ergonómia:9.5
 • ár/érték arány:9.3
Véleményt írok

A pánt háromféle színben – kék, piros, fekete – kapható, de a központi sötét színű mag marad, ezt nem, csak az új szíjat kell megvásárolnunk. Természetesen mind színben – például rózsaszín -, mind anyagban – fém, bőr, szilikon – érkeznek az újabbnál újabb szíjak, tehát a variációs lehetőségekben nem lesz hiány. A fronton a 0,78 inch-re nőtt, érintésérzékeny OLED kijelzőt és az aljába integrált gombot pillanthatjuk meg, míg a bőr felé eső oldalon a pulzusszám méréséért felelős szenzort fedezhetjük fel. Leírhatom, hogy 193 ppi a panel pixelsűrűsége, de ez egyáltalán nem adja vissza, mennyire finom és mégis letisztult tipográfiailag a megjelenítés.

Xiaomi Mi Band 3 tesztje

A Xiaomi Mi Band 3 működtetése rendkívül logikus, mindent ujjhúzással, illetve a kijelző aljának megérintésével tudunk vezérelni. Már a teljes front érintésérzékeny, nemcsak a gomb, mint az elődjénél. Ha esetleg erről nem lenne tudomásunk, akkor is ezeket a mozdulatokat fogjuk kipróbálni a központi mag kijelzőjén, annyira adja magát a dolog. Arra figyeljünk, hogy szegélytől szegélyig húzzuk végig az ujjunkat, akkor biztosan megfelelően reagál a készülék.

A „kezdőképernyő” megérintésére az alapadatokat, vagyis a dátumot, az időt és a napi lépésszámlálót láthatjuk, ez utóbbit az eszköz éjfélkor nullázza. Ujjhúzással le és felfele lapozva a főmenüt görgethetjük, oldalhúzással pedig az alfunkciókat érhetjük el. Hosszabb nyomásra be-, rövidebbre pedig kilép az adott lehetőségből, pofonegyszerű nemde?

A szemfülesebb olvasók a képek alapján észrevehették, hogy a nyelv 95%-ban magyar, ez nem egy hivatalos nyelvi támogatás, hanem a miui.hu volt olyan kedves, és lefordította a menürendszert, amennyire ez lehetséges volt, ezt a fenti videóban láthatjátok. Ha a frissítéssel kapcsolatban van bármilyen kérdésetek, akkor érdemes hozzájuk fordulni, illetve figyelni, hogy mikor jön az újabb verzió. A használatban ez nagy segítség, az a pár pont, amit pedig a természeténél fogva nem lehet magyarítani – például külső időjárás szerverről érkező információk – angolul jelenik meg, de ez tulajdonképpen semmilyen fennakadást nem okoz.

Xiaomi Mi Band 3 okoskarkötő teszt 13

Visszakanyarodva a menürendszer egyéb pontjaira, lefele lapozva az alábbiakkal találkozhatunk: lépésszámlálás, pulzusszám, időjárás, értesítések, illetve a misztikusan hangzó „több” felirat tárul szemünk elé. Valójában ezek egy-egy, adott témacsoporthoz tartozó funkciók első oldalai, amelyeket ujjhúzással szintén továbblapozhatunk. A menürendszer az alábbi logika szerint épül fel, lefele haladva:

 1. lépés, távolság, elégetett kalória, akkumulátorhasználat
 2. pulzusszám mérés (automatán is tudja, megadott időközönként)
 3. időjárás jelentés: ma, holnap, holnapután
 4. értesítések (a telefon irányából kapott push üzeneteket jeleníti meg)
 5. további lehetőségek, stopper, csend, telefon keresése, telefon némítása, óra számlapjának megváltoztatása, információ

Mint látható, a különböző funkciókat megpróbálták logikai alapon elrendezni. A legtöbb menüpont sporthoz, illetve a napi aktivitás témakörébe tartozik, de itt érhetjük el a mobilunk állapotváltozásaihoz tartozó lehetőségeket is.

A karkötő képességeinek teljes kiaknázásához le kell töltenünk a Mi Fit applikációt, amellyel már az előző modell is együttműködött. A párosítás bődületesen egyszerű, aktiváljuk a Bluetooth kapcsolatot, majd a profil alatt nyomjunk az eszköz hozzáadása gombra, innentől kezdve minden automatikusan történik, de az aktuális állapotról kis képek formájában, magyar nyelven is kapunk tájékoztatást. Az alkalmazás ráadásul egyszerre több eszközt is képes kezelni, ezért láthatjátok a Xiaomi okoscipő adatait is a cikkben szereplő képeken.

A Mi Fit applikáció használata pont ugyanolyan magától értetődő, mint a karkötő menüjének logikája. A kezdőképernyő felső felén látjuk az adott napra vonatkozó aktivitásunkat, vagyis a megtett lépéseket, az út hosszát és az elégetett kalória mennyiségét. Az adatgyűjtés alapját a profil menüpont alatt beállított elérendő célok képezik, és azt, hogy ebben hol tartunk, az alkalmazás folyamatosan jelzi és statisztikázza.

Itt is igaz, hogy ha egy menüt jobbra görgetünk, akkor további bontást kapunk az adatokról, olyan részletességben, amelyben igen könnyű elveszni. Engem személy szerint az ilyen jellegű monitorozás általában motivál arra, hogy többet mozogjak, és ebben a Mi Band 3 egyértelműen jó társ, sportolás közben ugyanis folyamatosan kapunk visszajelzéseket arról, hogy milyen gyorsan és mekkora távot tettünk meg, ami ösztönzőleg hathat arra, hogy például ne adjuk fel tevékenységünket. Ráadásul ezeket a profil/egyéb menüben meg is címkézhetjük, így a viselkedésünket a végletekig ki tudjuk elemezni.

Xiaomi Mi Band 3 okoskarkötő teszt 19

A különböző sporttevékenységekhez úgynevezett kiváltott – triggered – eseményeket is társíthatunk, ami akkor következik be, ha elérünk egy küszöbértéket – túl magas pulzusszám, túl lassú köridő -, amit nem szabadna. Összességében elmondható, hogy maga a Xiaomi Mi Band 3 is nagyban segíthet abban, hogy egy aktivitást megfelelő módon végezzünk, én így tartottam a kocogáshoz tartozó kilométerenkénti körátlagaimat 6 perc 30 másodperc és 147-es pulzusszám alatt, hiszen „itt ég legjobban a zsír”.

A fentiek természetesen nem fedik le teljesen az összes beállítható lehetőséget, hiszen van még egy csokornyi másik a profil/eszközeim menüpont alatt, ahol minden párosított kütyüt még pluszban személyre tudunk szabni.

Itt találhatjuk a „push notification” beállításokat, vagyis azt, hogy melyik alkalmazás értesítése jelenjen meg az aktivitásmérőn. Érdemes még beállítani a kézmozgásra feléledést és a pulzusérzékelést is – amelyet teljesen automatán is tud mérni -, illetve kikapcsolni azokat, amelyek számunkra zavaróak.

Persze a megfelelő teljesítmény leadáshoz a pihenés is elengedhetetlen, amit szintén képes monitorozni a Mi Band 3. Itt a teljes alvásunkat ciklusokra bontja, és statisztikázza, hogy mennyi időt töltöttünk mély, illetve könnyű alvásban. Az eredményt eleinte elfogadtam, hiszen óra szerint az időintervallumok hossza pontosnak tűnt, azt pedig nem tudtam megállapítani, hogy tényleg nagyon mélyen aludtam-e. A valóság viszont az, hogy ki lehet csikarni a karkötőből fals adatokat is, például ha levesszük a kezünkről és lerakjuk az asztalra. Ebben az esetben azt hiszi, hogy visszaaludtunk, vagyis az alkotók célja egyértelműen a nap 24 órájában való viselés volt, de szerencsére a menüből ezt is korrigálni lehet.

Xiaomi Mi Band 3 okoskarkötő teszt 20

Ennek megfelelően nem nagyon van olyan tevékenység, amelyet ne végezhetnénk benne, az úszástól a hegymászásig bezárólag. Az üzemideje egy feltöltéssel, átlagos használat mellett 20 nap körül alakul, amit figyelve az akkumulátor merülését, teljesen elfogadhatónak tartok. Ha viszont 24 órában monitorozza tevékenységünket, adja magát a kérdés, hogy mennyire pontos az eszköz? Ennek kiderítésére csináltam egy páros tesztet, karöltve a Xiaomi okoscipővel, és megnéztem a kialakult végeredményt.

Sajnos a nagy igazságot nem sikerült megfejtenem, mert a Mi Fit a sporttevékenység elindítása után adat bemenetként a Mi Band 3-at használja. Természetesen egy külön almenüben megnézhetjük a Xiaomi cipőre vonatkozó adatokat is, de összehasonlítani meglehetősen bajos a tesztalanyokat. Szerencsére tudom a futópálya hosszát, ezért az alapján ki tudom számolni, hogy mindkét eszköz viszonylag pontosan méri a távolságokat.

A karkötő majdnem tökéletes, de nem szabad elmenni néhány apró hibája mellett sem. Szerintem túl gyorsan elhalványul a kijelző, nekem 5 másodperc sokszor nem elég arra, hogy tüzetesen átnézzem, mi van a megjelenítőn, és ezt az intervallumot sajnos nem is lehet megváltoztatni. A másik az ujjhúzással navigálás, aminek az érzékenysége egy hangyányival lehetne jobb, ugyanis néha főmenü helyett almenübe lapoztam. Az általános szoftveres stabilitás viszont remek, ellentétben például a Zeblaze karkötőivel, itt semmilyen szoftveres problémát nem tapasztaltam.

Összegzés

A Xiaomi Mi Band 3 hozta a kötelezőt, sőt annál még egy kicsivel többet is. Nagyobb kijelző, szebb külcsín, legalább olyan hosszú üzemidő, szélesebb paletta a funkciók terén, a vízi sportokhoz elengedhetetlen, ellenállóbb külső és a kiváló Mi Fit alkalmazás is a “csomag” része. A tökéletességhez viszont kellett a magyar nyelv is, ami a hazai fejlesztők áldozatos munkájának köszönhető, így végre teljes körűen használhatjuk anyanyelvünket.

A fenti ismérvek miatt pedig mindenképpen érdemes váltani az új modellre, hiszen a 13.890 Ft-os árának minden forintját megéri, ráadásul a Xiaomishop.hu kínálatából, magyarországi garanciával és háttér támogatással vásárolhatjátok meg, illetve juthattok hozzá a nemzetközi szállítási idő töredéke alatt.

Pro

 • Hosszú üzemidő
 • Sok funkció
 • Jó, könnyen kezelhető alkalmazás
 • Sokféle aftermarket szíj
 • Magyarítási lehetőség
 • Vízálló

Kontra

 • Úszás monitorozás hiánya
 • Néha nehezen reagáló kijelző

hirdetés