hirdetés

Xiaomi Amazfit T-Rex sportóra teszt

Dínó-dánom? Dínó, bánom.

teszt
Xiaomi Amazfit T-Rex sportóra teszt 1
írta: Don Kartács
2020-05-12

Végre megkaparintottam az új Xiaomi órát az Amazfit T-Rexet, aminek most van a szezonja, és mivel a járvány alatt is lehet legálisan kirándulni, illetve túrázni, ezért kapva kaptam az alkalmon, és kivittem az órát a természetbe, nehogy megőrüljek a bezártságtól. Nézzük, mit tud a katonai szabvánnyal felizmosított, AMOLED kijelzővel operáló, 14 sportot támogató eszköz, amit a Xiaomishopban 60 000 Ft-ért érhettek el, 2 év garanciával.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 6
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 7

7.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A külcsín szerintem jól sikerült, bár ha ilyen órára vágynék, nekem tuti a rejtőszínes foltos vagy a katonai zöld kellene. A szíjat viszont annyira nem kedveltem, egyrészt iszonyatosan gumis érzést kelt, másrészt nem kompatibilis a GTS/GTR szíjakkal, mivel a T-Rex sajátjai nem gyors oldósak. A hurkás kialakítás miatt pedig eszményi koszgyűjtő is. Ami viszont tetszett, hogy a rendszer végre négygombos, mint a Stratos 3 esetében, ami már ott is nagyon jól működött a gyakorlatban. Ennek lényege, hogy kesztyűben, izzadt kézzel nem tudjátok tapizni az AMOLED kijelzőt, ellentétben a 4 nyomkodóval, ami egyben majdnem a teljes menüvezérlést is megoldja. A baloldali 2 a fel-le lapozásért, a jobb oldali pedig a kiválasztásért és a visszafele ugrásért felel, és ez tökéletesen használható is. Sajnos minden funkció innen nem érhető el, például az értesítési menühöz csak a megjelenítő oldalra húzásával juthattok el.

A kijelző AMOLED, ami nem annyira passzol ehhez az indusztriál összhatáshoz, sokkal inkább valamilyen traszreflektív – a fényt visszatükröző, féligáteresztő szűrős – megoldást részesítettem volna előnyben. Akkor viszont nem tudták volna átemelni a panelt a GTS/GTR párostól. Néhány paraméterben azért eltér a tesóktól, a felbontás és a méret – 1,3 inch, 360*360 pixel – csökkent a négyzet alakú modellhez képest. A védelemért Gorilla Glass 3 keményített üveg felel, a színek nagyon jók, és természetesen az Always On Display funkció is elérhető. Csuklómozdításra feléled, és ezt sport közben is tudja, ilyenkor nem is kapcsol ki teljesen a kijelző, csak leveszi a fényerőt, ami okos megoldás. Az érintésérzékenység és a rendszer futási sebessége is korrekt, ezzel kapcsolatban nem lehetett okom panaszra.

A töltőmodul a szokásos mágneses USB-s megoldás, egyezik a GTS-nél látottakkal. A dobozban találtok még egy leírást, de mivel a lényeg úgyis az appban bújik meg, ezért intuitív módon mindenre rá lehet jönni, csak eleget kell nyomkodni az Amazfit alkalmazást.

 

Xiaomi Amazfit T-Rex – Túl sok újdonságot nem tartalmaz

Az Amazfit T-Rex kapcsán adottak voltak a műszaki alapok, így a GTR/GTS pároshoz képest olyan extrém nagy újdonságra nem kell számítanotok. Ez a GTS esetében nem volt gond, hiszen az egy divatóra, de egy ilyen túlélőtúrára való szerkezetnél egyből egy tonnányi szenzorra asszociáltam. Ehhez képest a felhozatal nem különösebben bőséges – pulzusmérő szenzor, 3 tengelyes giroszkóp, GPS+GLONASS, gyorsulásmérő, iránytű, 5.0 szabványt kezelő BT modul -, többet vártam a kinézete alapján terepre szánt megoldástól. Ez pont ugyanaz a paletta, mint a testvérmodellek esetében, tehát a lényegi különbség a kinézetben, nem a hardverben keresendő.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Xiaomi Amazfit T-Rex egy rossz óra, csak aki komolyabb, magashegyi vagy teljesítmény túrázást tervez, esetleg tájfutna, az ne erre a kütyüre alapozzon, ennek ellenére az emberek 95%-ának igényeit tökéletesen ki fogja elégíteni. Különösen azért, mert egy csomó napi adatot visszaad az alaprendszer is:

 • lépésszám, elégetett kalória, megtett táv stb.
 • pulzusszám
 • időjárás
 • zenevezérlés (nem lejátszás, nincs saját háttértára)
 • emlékeztető és ébresztő funkció
 • időzítő, stopper
 • „Hol a telefonom?” funkció
 • iránytű
 • alvásadatok
 • sporttevékenységek: futás, futógép, terepfutás, séta, elliptikus tréner, hegymászás, túrázás, síelés, kül- és beltéri biciklizés és úszás, triatlon, fitnesz

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Természetesen számtalan más funkciót beállíthattok, ebből kiemelném az AOD-t, a gyorsindítást – amit én mindig az értesítésekre programozok át -, az óraszámlap cseréjét – 30 db lehetőség van, ebből hármat képes tárolni – és az értesítéskezelést. Ez utóbbi azért hagy némi kívánnivalót maga után, annak ellenére, hogy kezeli a magyar ékezeteket és mutatja a bejövő hívásokat is.

Nincs például automatikus válasz, csoportosítás, és sok alkalmazás esetében – például e-mail – csak azt írja ki, hogy jött mondjuk egy újabb levél, de a tartalmát már nem tudjátok elolvasni.

A fentieket jól kiegészíti az Amazfit App, ami a Huami sportórák gyűjtőhelye, ezt használja a GTS/GTR és a Stratos széria is. Nemrég változott meg a kinézete, szerintem előnyére, a hagyományos menüket helyenként körbeforgatható widgetek váltották le, látszik hogy törekszenek arra, hogy az összes okoseszközt egy helyre integrálják. A stabilitásával viszont voltak gondok, de ez nem a T-Rex hibája, a Stratos 2-mnél is előjött, a szinkron – pl. Stravaval – nem volt mindig tökéletes. Ezek általában pár hetes kínlódások, utána jön egy frissítés, és szépen javítja őket a Huami.

Az applikáció igen széleskörű statisztikákat szolgáltat a napi mozgásotokról, az alvásotokról, a sporttevékenységetekről, ez utóbbiból tizennégyfélét kezel. Természetesen itt is szénné paraméterezhetitek az órát, a mozgásra való figyelmeztetéstől kezdve a telefon feloldásáig, de ezekben ma már semmi újdonság nincsen.

A sporttevékenységek visszanézéséhez van egy kifejezetten jól paraméterezhető felület, de sajnos a Stratos féle görbék egymásra illesztése funkciót nem tudja. Nagy szívfájdalmam az is, hogy az Amazfit app is csak Strava, Google Fit és WeChat programokkal képes szinkronizálni, más alkalmazásokkal nem.

Nézzük, még mit nem tud az óra, ami szerintem ezért az árért tud fájdalmas lenni:

 • nem kezel GPX fájlokat, így nem tudtok kiexportálni edzéseket vagy útvonalakat beimportálni, ami túrázásnál vagy terepfutásnál jól jött volna
 • nincs saját memóriája, így nem képes zenelejátszásra, csak zenevezérlésre
 • nem kezel külső eszközöket, például BT fülhallgató, pulzusmérő pánt vagy footpod
 • nincs NFC

A fentiekből látszik, hogy ellentétben a Startosokkal, a T-Rex távolról sem teljes értékű sportóra. Ezt egyébként leginkább a pontatlansága támasztja alá, de azt kiemelném, hogy az összes sportóra PPGFotopletizmográfiás eljárás, ami a szövetek mikrovaszkuláris rendszerében található vér mennyiségi változását figyeli. szenzora ilyen, ezen nem kell kiakadnotok. A nyugalmi pulzust viszonylag pontosan méri, viszont a terhelési alattit már nem, és különösen nehezen követi le a terhelésváltásokat. Ehhez kellene egy EKGAz szívizomszövet összehúzódása által generált elektromos impulzusok mérésének metódusa. Sokkal pontosabb pulzusmérést tesz lehetővé – így működnek a pulzusmérő mellkaspántok is -, mint a PPG szenzoros mérés. alapú pulzusmérő mellkaspánt, de az ilyen eszközöket az óra nem támogatja. Nem mennék bele bővebben a dologba, a Tudnivalók fül alatt olvashattok róla.

Természetesen igyekeztem minél több  mérést végezni, de sajnos elég gyorsan kibuktak a pontatlanságok. A pulzusméréshez egy Stratos 2-t és egy Geonaute mellkaspántot használtam referenciaként – ezekkel több száz kilométert tettem meg, futóversenyeken is használtam őket -, és alapvetően a pulzusra, a megtett távra, az eltelt időre és a sebességre voltam leginkább kíváncsi. A lenti képen megtekinthetőek a nem túl rózsás eredmények, de egyébként Stravaba is szinkronizáltam őket a jobb nyomonkövethetőség végett.

A fentiekből látszik, hogy az Amazfit T-Rex pulzus tekintetében durván 15-20 ütésnyit tévedett, az átlag bőven ez alatt van, néha viszont teljes fogalmatlanságról – 118-as pulzus a 174-gyel szemben  – is tanúbizonyságot adott . Ezt nyugodtan nevezhetem megbízhatatlannak, ráadásul a megismételt teszteken is hasonló eredmények jöttek ki. A GPS modulja GTS/GTR/T-Rex a szériának eltér a Stratosokétól, és volt is velük gond, amiről egy hírben mi is beszámoltunk. Elméletileg javították, de ez a mért eredményekből nem derült ki. Az nyilvánvaló, hogy az első teszt esetében 63 percből nem álltam 23-at, egyszer a GPS jel is megszakadt, viszont a nyomvonalrajz pontos volt. Aztán ahogy egyre több tesztet csináltam, úgy jöttek a fals adatok, ami folyamatosan erodálta az órába vetett hitemet. Az sem valószínű, hogy 3 perc 56 alatt futok egy kilométert – még életemben nem sikerült -, miközben a szívem 164-et ver percenként, ugyanis ez alapján én lennék a magyar bajnok. Egyáltalán nem ájultam el a T-Rex megbízhatóságától, a Stratosok simán verik az órát, ezen a téren is.

Az üzemidő viszont remek, a gyári érték 20 nap, ami kevés sportolás, értesítés és GPS használat mellett értendő, kikapcsolt AOD-vel. Így szerintem simán ki lehet belőle hozni 15 napot, de még „gyilkolással” is elmegy egy hetet. Nem véletlen, hiszen nincs energiazabáló zenelejátszás és BT Smart alapú eszközkezelés sem, a rendszer pedig önmagában nagyon takarékos. Az akkumulátor kapacitása 390 mAh, ami veri a 220 mAh-s GTS-t, és kicsit elmaradt a 47 mm-es GTR 410 miliamperórás kapacitásától.

Összegzés

A Xiaomi Amazfit T-Rex egy katonai ruhába bújt GTR. A hardver és a szoftver gyakorlatilag ugyanaz, csak a tok és a szíj kialakításában vannak jelentős eltérések. A kiváló alaptulajdonságokat – remek kijelző, hosszú üzemidő, jó Amazfit app, sokrétű beállíthatóság – pontosan ugyanazok a hiányosságok egészítik ki, amelyeket már a testvérmodelleknél is leírtam. Nem kezel GPX fájlokat, nem tud a Strava-n kívül más értelmes alkalmazással adatot cserélni, nincs belső memóriája a zenelejátszáshoz, nem lehet hozzá kiegészítőket csatlakoztatni és az értesítéskezelésén is lenne mit finomítani. Ez teljesen rendben is lenne, az 50-60 000 Ft-os árkategória termékei ennyit tudnak.

Az viszont egyáltalán nem oké, hogy a szenzorjai pontatlanok. A PPG esetében ez elnézhető hiányosság, hiszen a sokkal drágább órákban is pont ugyanígy viselkedik, viszont a műholdas helymeghatározás manapság egy 30 000 Ft-os telefonban is tökéletesen szokott működni. Sajnos a T-Rexnek ez a legnagyobb baja, amit nyilván orvosolnak majd egy újabb frissítéssel, de addig ezzel együtt kell élni. Aki nem military őrült, és nem pont erre a kinézetre vágyik, az a sokkal olcsóbb, 46 000 Ft-os GTS-sel jobban jár, és a trendibb GTR is csak 47 000 Ft. Azt pedig már meg sem említem, hogy 65 000 Ft-ért a jóval nagyobb tudású Stratos 3 is vihető. Ennek tükrében kétséges, hogy az Amazfit T-Rex 59 990 Ft-ért hány vásárlót fog vonzani, még akkor is, ha ehhez is 2 év magyarországi garancia jár, gyors szállítás mellett.

Pro

 • A zöld és a terepmintás állatul néz ki
 • Jó kijelző
 • Remek üzemidő
 • Kiváló négygombos vezérlés
 • Lehet vele úszni

Kontra

 • Nem kezel GPX fájlokat
 • Nincs saját memóriája zenelejátszáshoz
 • Pontatlan GPS, csomó fals adatot ad vissza
 • Drágább mint a másik két testvére és nem tud semmi extrát
 • A MIL STD szabványt leszámítva egyáltalán nem egy túraóra
 • A trendi NFC-t hiányoltam

hirdetés