hirdetés

Tronsmart Onyx Free TWS fülhallgató teszt

Egészségetekre

teszt
Tronsmart Onyx Free TWS fülhallgató teszt 1
írta: Don Kartács
2020-06-28

Újabb Tronsmart Onyx szériás fülhallgató az Ace után, a Free személyében. Különlegessége, hogy UV fénnyel képes sterilizálni a fülhallgatókat. A szokásos erényekben is csillog, hosszú az üzemideje, TWS fülesként automatikusan csatlakozik, IPX7 szabvány szerint áll ellen mindennek, és a Type-C-vel tölthető dokkoló 35 órányi zenehallgatást tesz lehetővé. Az ára 9350 Ft kínai és 11 300 Ft olasz raktárból a BKG8TH02 kuponnal, ami a fenti extrák tekintetében igencsak rendben van.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

6.7

 • megbízhatóság:6.3
 • design és anyagminőség:7.7
 • felszereltség, funkciók:7
 • ergonómia:7
 • ár/érték arány:5.7
Véleményt írok

Ebből a sablonos szerepből kell kitörnie a Tronsmart Onyx Free-nek és erre minden esélye is megvan, bár ezt a következtetést nem az egyen csomagolásból vontam le. Az összeállítás minden Tronsmart terméknél szolid, töltőkábel, bölcső, 3 pár gumiharang, leírás, szóval a szokásos dolgok. A külalak is eléggé átlagos, két fekete bogyó, egy-egy fizikai gombbal, kicsit jellegtelen, de alapvetően ezzel nincsen baj.

Azzal annál inkább, hogy az ilyen csepp formájú fülesek hosszabb távon nem akarnak a fülben maradni, és nincs semmilyen kacs, támasz vagy kampó, ami ezen segítene. Megcsináltam vele a rutinszerűen végrehajtott ugrálóköteles tesztemet – 1500 ugrás alatt kiesik-e vagy sem – és ezt sikeresen túlélte, a trükk, hogy túlméretes gumiharangot kell használni. Azért így is volt olyan szituáció, amikor kimozdult.

A töltőbölcső a már ismert Tronsmart logika szerint négy lépcsőben mutatja a töltést, ha a szélső két LED világít, akkor a bogyókat tölti, egyébként a saját töltöttségét mutatja. Elég gyorsan visszapumpálja az elektronokat, de a gyártó nem mondja meg, hogy mennyire. Én nem hagytam magam, az eredmény: 121 perc, hajszál híján 2 óra. Ez teljesen rendben van, főleg hogy 7 órán át hallgathattok 50%-os hangerő mellett zenét. Érdekes módon a maximum erejű hangoskodáshoz is adnak meg gyári adatokat. 4 órára esik le a zenebona ideje, ha csutkán üvöltetitek, de ilyenkor elviselhetetlenül brutálisan szól, nem javaslom senkinek, aki nem akar halláskárosodást szenvedni.

Világújdonság az UV sterilizálás képessége, ami a töltőbölcső alján lakó panelek segítségével történik a betétel utáni 30 másodpercben, ilyenkor minden LED villogni kezd. Ellenőrizni viszont nem tudtam, hiszen ha kinyitom a fedelet, abbahagyja, és még mindig nem vagyok gyorsabb, mint a fény. Innentől kezdve viszont el kell hinnetek, hogy tényleg megcsinálja, a chip ott van, ami kinyírja a bacikat. A fülzsírt viszont még mindig nem tudja kikanalazni a gumiharangból, nélküle pedig “félkarú óriás a nemzet”.

 

Tronsmart Onyx Free – Jó hang, jó ár

Érdekes, hogy a gyártó kiemeli az IPX7 szabvány általi védettséget, de nem tudom, hogy ez miért olyan nagy előny, mondjuk az IP55 vagy az IPX5-tel szemben, hiszen azok is kibírják az izzadságot vagy az esőt, úszkálni meg senki nem fog ezekkel az eszközökkel. De akit megnyugtat az extra biztonság, az többet kap az Onyx Free-től, mint a konkurensektől. Szerencsére másban is jó az Onyx, és ez az egyik sarkalatos pont, a vezérlés.

Mostanában elég sok, nem igazán jól kezelhető füleshez volt szerencsém, házon belül ott a Tronsmart Onyx Ace, míg az Amazfit PowerBudsnak is pont ez a legnagyobb hibája. Én még mindig nem hiszek az érintés alapú vezérlésben, a gomb az igazi, és pont ezt csinálta a Tronsmart: vett a Panasonictól normális nyomógombokat. A műszaki paramétereket kedvelők miatt mondom, hogy egy katt 0,7 N erőkifejtést igényel. Magyarra fordítva, nem toljátok fel az agyatokba a fületeken keresztül a Free bogyóit, ha nyomgatnotok kell. Ráadásul Troniék mellékeltek egy remek képet arról, hány kattintás mit csinál, amit most én ide be is teszek nektek.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A másik, ami nagyon tetszett, az a mikrofon. Teljesen véletlenül letoltam egy másfélórás telefonbeszélgetést vele, közben unicikliztem, mászkáltam az utcán, mindenféle zajhatásnak voltam kitéve és végig remek volt a beszélgetés minősége. Egyetlen dolgot nem kezel, az pedig a szélzaj. Bár az átlagnál jobban belesimul a fülbe, azért keletkezik annyi turbulencia, hogy ez behallatsszon, hiába a CVC-nek és a DSP-nek nevezett zajcsökkentő technológia. Természetesen a hívásokat fogadni és elutasítani, illetve tartásba tenni a gombokkal is lehet.

A Free hangja szerintem rendben van. Persze az agybadugós fülesek összhatását mindig megszépíti, hogy a gumiharang miatt rendkívül jó a tömítés, és emiatt basszussal telt a hangkép, elméletileg. Ezt valahogy sikerült kigyomlálni a tesztalanyból, így egészen kellemesre csiszolták a hangját. Nemcsak az erő, hanem a technika is vele van, Qualcomm chipre támaszkodik, ismer egy csomó kódolási szabványt – aptX, AAC, SBC -, BT 5.0 protokollal kommunikál, szóval elvileg minden adott, hogy remekül szóljon.

Az biztos, hogy nagyon kiegyensúlyozott az, amit kaptok tőle, de először valahogy nem kedveltem. Túl hidegnek és színtelennek éreztem, igaz a nagy felbontást nem egy dinamikus meghajtótól kell elvárni. Aztán ahogy teltek-múltak a napok, egyre jobban megszerettem és rájöttem, mi a titok: nem tömít annyira brutálisan, mint az agybadugósak többsége.

Így egy kicsit fakó, de kellemes a hangkép, nem túl basszusorientált, viszont mindent pont annyira lehet kihallani a zenéből, amennyire kell. Mind a magas, mind az alacsony frekik szépen szólnak és az énekhangok is jók, főleg a whiskey áztatta karcos férfi rocker énekek. Természetesen ezzel a fülessel is nézhettek videókat, nem csúszik a hang a képhez képest.

Összegzés

Szerintem a Tronsmart Onyx Free UV funkciója remek marketingfogás arra, hogy akik paráznak a baciktól, azok felfigyeljenek a termékre. De nem ezért kell megvenni, hanem a jó hang és a mikrofon, na meg a kellően hosszú üzemidő miatt. A töltőbölcsője sem akkora, mintha krumplit rejtegetnétek a farmer zsebben, szóval egy nagyon élhető kis eszközről van szó.

Az alkatrészeket a Qualcomm szállítja, megbízható technikának tűnik, nem hiszem, hogy gond lesz vele. Egyetlen dolgot tudok ellene felhozni, hogy nem igazán sportra termett, ki tud mozdulni a fülből, de másba nem tudok belekötni. Az ára pedig igen baráti, Kínából a BKG8TH02 kuponnal 9350 Ft, de olasz raktárból is csak 11 200 Ft – itt is működik a kód -, és ebben már benne van a szállítás is.

Pro

 • Hosszú üzemidő
 • Remek mikrofon
 • Egyértelmű, egyszerű kezelés
 • Kiegyensúlyozott, de egy picit fakó hang, zavaró hibák nélkül
 • Egyedi UV fertőtlenítés
 • Tudással arányos ár

Kontra

 • Ki tud mozdulni a fülből
 • Jó az UV funkció, de a fülzsírt ettől még nem tudja kikanalazni

hirdetés