hirdetés

Tronsmart Onyx Ace fülhallgató teszt

Kép és a hang, kéz a kézben

teszt
Tronsmart Onyx Ace fülhallgató teszt 1
írta: Don Kartács
2020-05-22

A Tronsmmart is kijött a saját Apple Airpods megoldásával, az Onyx Ace TWS fülhallgatóval, aminek a hagyományos füldugós megoldásokat nem kedvelők örülhetnek. Nagy pláne az eszközben az aptX átvitel, a kellően hosszú üzemidő és a meglepően jó beszédminőség. Grátisz, hogy végre nem csúszik a hang a képhez képest, így remekül lehet vele filmeket és videókat is nézni. Magyarországon a Blitzwolf.shoptól beszerezhető termékért a UXJ5QSNT kuponnal 14 500 Ft-ot kérnek, ami a középkategóriába helyezi a terméket, de ez teljesen indokolt a hangminőséget is figyelembe véve.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

8.8

Népítélet

9.2

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:9
 • felszereltség, funkciók:10
 • ergonómia:7
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

A töltőbölcső kapcsán ambivalens érzéseim voltak, a fényes fehér-ezüst műanyag láttán felrémlett a rettegett Bakeey D012, ami Toobee kollégám szerint minden idők legrosszabb fülhallgatóinak egyike, de szerencsére itt nem erről van szó. Bár a dizájnt nem találták el különösebben – olcsó hatást kelt -, viszont az anyaghasználat mégis jó, megtévesztő a kinézet. A nyitómechanika például alumínium, imádtam fel-le emelgetni a fedelet, a finom ellenállással csukódó tető összességében meggyőző.

Ahogyan az is, hogy Type-C porton keresztül tölthető a készülék, ráadásul elég gyorsan, másfél óra alatt feltölti a bölcsőt, míg a füleseknek 1 óra 20 perc kell a teljességhez, legalábbis a gyári leírás szerint. Ezt a gyakorlatban is hozza, ezen a területen is rendben van az Onyx Ace. Érdekes megoldással éltek a töltéskijelzés terén. Egy négyelemű LED sor jelzi, ha a bölcső éppen tölt, ha pedig a szárak kapnak kraftot, akkor az alsó-felső lámpácskákat gyújtja csak ki, a középső kettő elalszik.

A kialakítás hallójáratba oldalról beforduló, vagyis semi-ear típusú, nem pedig „agyba dugós”, ahol a gumiharang tömíti a területet. Ez a megoldás lehet ismerős az Apple-től és itt is tetten érhető az Almás cégre visszavezethető ihletettség. Ezzel szerintem nincs semmi baj, aki először feltalálta a kereket, az megalkotta a formát, az utána érkezők meg már nem változtattak azon, ami működik. Nagyon díjaztam, hogy a fülhallgatók iszonyatosan könnyűek és a fülkagyló kicsi vájatába szépen belefekszenek. Nekem egyáltalán nem mozogtak, és bár ez nem egy sporteszköz, elmentem vele futni és túrázni – IPX5 szabvány szerint áll ellen az izzadtságotoknak -, és ott is tökéletesen helyén maradt. Cserébe hosszabb távon – 2 óra plusz – hangyányit nyom, de nem az irritáló módon, csak úgy, hogy érzed, hogy van a füledben valami.

Ami annak idején nagyon zavart, hogy a Xiaomi Air 2 egy hatalmas afrikai füldísznek nézett ki. Ezt a Tronsmartnál diszkrétebben oldották meg, hiszen sokkal kisebb a kütyü, így az exhibicionisták máshol keressék a tárgyat, amivel villogni lehet. A fehér felületet ezüst betét töri meg, itt kell tapizni az érintésérzékeny szárat, hogy a működést befolyásoljátok.

 

Tronsmarty Onyx Ace – Hogy is volt ez a funkció?

Eleinte intuitív módon próbáltam kitapasztalni, hogy a funkciókhoz hány és milyen nyomásra van szükség, de folyamatosan belezavarodtam a dologba. Így mindenkinek azt javaslom, hogy vegye kézbe a leírást és forgassa egy kicsit, mielőtt használatba veszi a készüléket. Szerencsére a Tronsmart Onyx Ace mindenről ad vissza hangjelzést és nem kínaiul magyaráz, mint néhány konkurense. A csipogások egy pár nap használat után kiismerhetők, van néhány viccesen retró is közöttük, ami a Heroes of Might and Magic 3 hangzásvilágát juttatta eszembe.

Néha azért sikerült belezavarodnom, melyik mit csinál, akkor most kettőt vagy hármat kell nyomni és milyen hosszan? Ezért csináltam nektek egy táblázatot, hogy ne kelljen állandóan magatokkal hordani a papír alapú leírást, lehet kezdeni a memorizálást:

A funkciók szinte kivétel nélkül jól működnek, egyet nem szerettem, ha elrontom a tapizást, és beindul a hangasszisztens – amit csak angol nyelvű telefon beállításokkal tudtok használni -, akkor az kétszer hangosabban szólal meg, mint a zenelejátszó szintje. Kicsit úgy éreztem magam, mint a cirkuszi elefánt, aki kapja a sokkolást, ha nem jól táncol a zenére, szóval ezzel vigyázzatok. Szerencsére nem mindig kell ezeket használni, a töltőbölcső kinyitása például automatikusan bekapcsolja a füleseket és a TWS párosítással sem kell vacakolni, szépen egymásra találnak a darabok.

Találtam viszont egy vicces ergonómiai hibát. Ha csak az egyik szárat használjátok – mert például autóban headsetként veszitek igénybe vagy a másik lemerült -, akkor attól függően, hogy melyik fele aktív, vagy a hangerőt emelni, vagy csökkenteni tudjátok. Itt jön ki az a probléma, hogy nem lehet mind a két száron ugyanazokat a funkciókat állítani.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Headsetként nagyon jól használható, a mikrofon hangminősége remek, és tényleg dolgozik valamilyen zajszűrés – ENC vagyis Enviroment Noise Cancellation – a cuccban, mert SonkaMod kolléga semmit nem hallott a házunk mellett húzódó négysávos autóút zajából. Ráadásul a beszédhang is tiszta volt, nincs bödönszerűség, majdnem mintha telefon mikrofonján keresztül trécseltünk volna. A szélzaj azért betesz neki, de ez minden ilyen fülesre igaz.

Az üzemidőnél az a ritka furcsaság következett be, hogy a gyárilag megadott 5 óránál többet mértem. Nálam szűk 6 órán át bírta az Onyx Ace, viszont csak az egyik oldala húzta ilyen sokáig, a másik kb. 5 óra után ájult el. Ezt elsőre nem nem nagyon értettem, ezért újra feltöltöttem, és nagyjából ugyanezt az eredményt kaptam. A kraft csökkenését egyébként nyomon követhetitek a mobilotok Bluetooth menüjében. A bölcső elvileg 24 óra üzemidőt biztosít összesen a fülespárnak – 4 újratöltésnyi energia van benne -, ami eléggé masszív, főleg a Xiaomi Air 2 szánalmasan alacsony paraméterei után.

A BT menüben látható az is, hogy a kapcsolat milyen protokoll mentén épül fel, valóban tudja az aptX-et a füles, az iOS-t használók pedig az AAC szabvány miatt örvendhetnek. Nem mondom, hogy emiatt szól ilyen szépen, de tényleg nagyon egységes a hangkép egy semi-ear fülhallgatóhoz képest. Azt tudni kell az ilyen kialakítású zajkeltőkhöz, hogy jellemzően basszusszegény a hangkarakterisztika, egyszerűen azért, mert nincs gumibak, ami tömítse a teret, ahol a hullámok rezegni tudnak.

Ez igaz az Onyx Ace-re is, de azt hiszem kihozták a hangmérnökök a maximumot a rendelkezésre álló keretből. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek mélyek, de a divatos V karakterisztikánál kevésbé dübögős, finomabb az összhatás. A frekvenciasávok szépen elválnak egymástól, összességében kellemes zenei élményt nyújtva. Halálom, mikor sziszegős, szúrós magasakkal kínozzák az embert, itt ezt sem tapasztaltam, igen kellemes használni a füleseket.

Van azonban egy másik technológiai sajátossága a vezetéknélküli füleseknek, amit meg kell említenem, ez pedig a képhez képesti hangsáv elcsúszása. És most jön a magic, a Tronsmart Onyx Ace esetében a kép és a hang szinkronban van. Nem tudom, hogy ez a Qualcomm chipjének köszönhető-e, de elég ritkák azok az eszközök, amelyek ezt tudják, így mai tesztalanyunk nemcsak zenehallgatásra, hanem filmnézésre is kiváló.

Összegzés

Eleinte nem tetszett a Tronsmart Onyx Ace, egyszerűen a kinézete valahogy nem jött be, de aztán annyira jól működött, hogy a külcsínen túl nem igazán tudtam másba belekötni. Hosszú az üzemidő, remek a hang aptX átvitellel, jól működik a zajszűrés és kiváló a mikrofon is. De ami a legfontosabb, hogy nem csúszik a hang a képhez képest, így már a filmek nézése sem akadály. Ezek bőven ellentételezik a nem különösebben tetszetős kinézetet, illetve a kezelés apró anomáliáit, de ez utóbbi megszokható.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az oldalról fülkagylóba forduló fülhallgatók piaca jóval szűkebb, mint a gumibakos kialakításúaké, kevés az alternatíva, ráadásul a Qualcomm chippel szerelt cuccok jellemzően nem az olcsó, gagyi kategóriába pozicionáltak. A termékért, az UXJ5QSNT kuponnal kért 14 500 Ft teljesen reális, ráadásul jelenleg is elérhető a Blitzwolf.shop magyarországi raktáról, kétnapos szállítási határidővel, 18 hónap garancia mellett.

Pro

 • Remek hangja van
 • AptX átvitel
 • Hosszú üzemidő
 • Nagyon kis késleltetés, végre lehet vele filmet nézni
 • Működő zajcsökkentés
 • Érdekes töltéskijelzés
 • Jó mikrofon

Kontra

 • A kinézetén lenne mit csiszolni
 • Hosszabb távon enyhén kényelmetlen
 • Mindig elfelejtettem, mennyi és milyen hosszú érintés mit csinál

hirdetés