hirdetés

EKSA E5 fejhallgató teszt

Egy vérből valók

teszt
EKSA E5 fejhallgató teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-02-27

Az EKSA a OneOdio almárkája, ami mindig jó előjelnek tekinthető. Az albrandesítés eredménye, hogy legalább három márkanév alatt futnak a termékeik. Az E5 a zajszűrős – ANC-s – modellek sorát erősíti, és a szokásos OneOdios alaptulajdonságokkal rendelkezik: brutális üzemidő, szolid összerakottság, gyorstöltés, összecsukhatóság és remek hang. Az ára pedig igen jutányos, 14 800 Ft-ot kérnek érte, a 9 dolláros szállítás pedig a cég állítása szerint áfa- és vámmentes, de még ez a költség is kikerülhető.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

9.6

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:9
 • felszereltség, funkciók:10
 • ergonómia:9
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

Érdekes és egyedi ötlet, de azért a műanyagok minősége nem nyűgözött le,

az Edifier, igaz kétszer ennyiért, azért esztétikusabb fejeseket készít, de például a közvetlen vetélytársnak számító BlitzWolf fejhallgatóit még így is veri az EKSA. Az ujjlenyomatokat viszont egyáltalán nem gyűjti, így szerintem nem lesz leharcolt pár hét vagy hónap után sem, a pántállító mechanika pedig fém a tartósság jegyében. Az egyik hibája viszont itt ütközött ki az E5-nek, nem lehet elég kicsire összetolni a fejpántot. Igaz pont a teszt előtt vágattam le a hajam, szóval lehet, hogy csak ez befolyásolt, de így is lehetett volna egy mérettel szorosabb az alapvetően nagyon kényelmes párnázással szerelt modell. Sok óra után sem fárasztott a zenehallgatás, szóval a kényelemre nem lehet panasz.

Az EKSA E5 is összecsukható, így sokkal könnyebben elpakolható és hordozható, mint a konkurensek, illetve 90 fokban ennek is kifordíthatók a fülpárnái, így szépen felfekszik a vállra, ha éppen nem hallgatunk zenét. A vezérlése egyszerű, bal oldalt kapcsolható az ANC, jobb oldalt pedig a hangerő állítható, illetve a központi ki- és bekapcsoló gomb is itt található. Az ANC viszont akkor sem lesz inaktív, ha a „fő” gombbal kikapcsoljátok a fejest, ami figyelmetlenség esetén azt eredményezi, hogy lemerül az eszköz használat nélkül is, úgyhogy erre figyeljetek oda.

 

EKSA E5 – Használat közben csillog igazán

Ami nagyon tetszett az EKSA E5-ben, hogy igazán akkor csillog, amikor használjátok. Kezdeném az üzemidővel és a töltéssel, mert már emiatt is megvenném. 60 óráig bírja egy feltöltéssel, ami párját ritkító eredmény. A Type-C port segítségével 10 perc alatt bele lehet pumpálni 2 órányi üzemidőt a 920 mAh-s akkuba, hiszen gyorstöltésre is képes, ami nagy királyság azoknak, akik rendszeresen elfelejtik töltőre tenni az ilyen cuccokat. A teljes töltésidő 3,5 óra, ami a 60 órányi zenélést figyelembe véve még mindig nem vészes.

Azért egy dolog nem volt teljesen világos, hogy a 60 óra bekapcsolt ANC mellett értendő-e, gyanítom hogy nem, de mivel 1 hét alatt sem sikerült lemerítenem, ezért sajnos ezt az adatot homály fedi. A BT 5.0 kapcsolat nagyon stabil, és tapasztalatom szerint filmnézésnél sem csúszik a hang, vagy ha igen, annyira kicsit, hogy én semmit nem vettem belőle észre. Az a tapasztalatom, hogy az a cég, amelyik Qualcomm chipeket épít be – az E5-ben QCC3303-at használ – azoknál a hangbeli elcsúszás vagy sokkal kisebb vagy pedig egyáltalán nem tapasztalható.

A beépített mikrofonja teljesen használható.

Teszteltem Tamás kollégával, és egyetlen hibája van, hogy ha visszhangos a szoba, akkor azzal nem igazán tud mit kezdeni, de ennyi. A beszélgetés minősége megfelelő, nyilván nem autópályán veretéshez kell mérni, hanem egy átlagosan csendes lakáshoz. Az ANC pedig kifejezetten meggyőző a többi OneOdio modellhez képest, állítólag 22-25 dB-nyi hangerőt tud vágni aktív módban az EKSA E5. Azért nem egy süketszoba, de a mélyeket és a visszhangot is szépen eltünteti, de ne várjatok tőle olyan teljesítményt, mint egy 300 dolláros terméktől. Vicces, hogy a sajtóanyag a fülpárnákra passzív zajcsökkentő elemként hivatkozik, ami persze igaz is, de egy téglafal is az, szóval ez így egy kicsit sántít.

És akkor a hang, ami egy újabb terület, amiben 13 500 Ft-ért semmi kivetnivalót nem találtam.

Széles a színpad, remekül szétválnak a hangok, az ANC alig rontja a minőséget, alul van basszus de nem tolakodó, a magasak nem sziszegnek, a hangszeres zenék is jól szólnak. Feltűnt, hogy mennyire nem fárasztott a zenehallgatás, sőt inkább pihentetőnek mondanám egy bizonyos hangerő alatt. Vagyis a legfontosabb területen is remekel az EKSA E5, így nem nagyon tudok olyan ellenérvet mondani, amiért ne lehetne megvenni.

Összegzés

Jó cucc lett az EKSA E5, de van néhány apró hibája. Az anyaghasználata átlagos, de ez tulajdonképpen következik az árból. Annak örültem volna, hogy ha kisebbre összetolható a pántja, illetve az ANC külön kapcsolható a fő gombtól, így elvileg kikapcsolt állapotban is képes lemerülni. Ezeket a hibákat viszont olyan kirívóan előnyös tulajdonságokkal ellentételezi, mint a brutálisan hosszú, 60 órás üzemidő, a gyorstöltés, a remek hang, a kényelmes párnák, az összcsukhatóság és a fülpárnák forgathatósága, szóval nagyjából minden rendben van.

Az EKSA E5 tulajdonképpen összegzi az A70 és az A30 jó tulajdonságait, nagyjából ugyanannyiért, szóval miért ne vennétek meg? 13300 Ft-ot megér ez a termék, ezt az árat a Hotsale kuponnal érhetitek el, viszont az áfa- és vámmentes szállítás 2700 Ft, amit úgy lehet kinullázni, hogy ha rendeltek az E5 mellé egy E1-et is. Így a két fejhallgató ára összesen 74,99 dollár lesz, ami azt jelenti, hogy az EKSA E1 8900 Ft, míg az EKSA E5 13 300 Ft-ba kerül.

Pro

 • Remek hang
 • Kegyetlenül hosszú üzemidő
 • Kényelmes
 • Elég jó a zajszűrés
 • 10 perc gyorstöltés, 2 óra üzemidő
 • Összecsukható, forgatható

Kontra

 • Nem lehet eléggé összecsukni
 • Átlagos minőségű műanyagok

hirdetés