hirdetés

Edifier TWS NB2 fülhallgató teszt

Kiváló hang, zavaros kezeléssel

teszt
Edifier TWS NB2 fülhallgató teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-01-17

A legjobb budget fülhallgató címre kifejezetten esélyesek az Edifier termékei. A kínai gyártó cuccai szinte mindig nagyon összeszedettek, jó az anyaghasználatuk, kellemesen néznek ki, számtalan jól működő funkciót foglalnak magukba, és ezek alól az NB2 sem kivétel. Viszont a 9 órás üzemidő még az Edifier TWS fülesei között sem mindennapos, és az sem, hogy aktív zajcsökkentéssel és transparency móddal is rendelkezik egyszerre, illetve applikációból is vezérelhető. Az ilyen funkcióknak azonban megkérik az árát, az NB2 sem éppen olcsó, 25 500 Ft-ot kérnek érte EU raktárból, amely magában foglalja a szállítás költségét is.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 8

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Lényeges, hogy amíg zárva van a tartó, addig az Edifier Connect appal sem lehet vezérelni a cuccot, tehát ha állítgatni akarjátok, akkor először pattintsátok fel a fedelet. Az NB2 anyaghasználata elsőrangú, a külső felülete alumínium, de a műanyag részeket is remekül kidolgozták, az eredmény egy kifejezetten szép tárgy lett, amit egyáltalán nem ciki viselni. A kicsit futurisztikus cuccnak viszont van egy olyan hátránya, hogy kilóg a fülből, így ha biciklin vagy elektromos járművön használjátok, akkor elég brutális szélzajt generál, amit a zajcsökkentés sem tud eltüntetni. IP54 szabvány szerint áll ellen a folyadékoknak, vagyis az izzadságnak is, sportra is alkalmas, bár oda jobbak a nyakpántos vagy a fülkagylóba kapaszkodó megoldások.

A kényelemre nem lehet panasz, 8 óra használat után sem éreztem zavarónak.

Van két LED a töltőbölcsőn, az elején lévő a fülhallgatók töltését mutatja, a hátsó pedig a dokkolóét. A vezérlés érintésérzékeny, és ez volt az egyik olyan dolog, amivel nem voltam kibékülve. Alapvetően nem kedvelem ezt a technológiát mert:

 • nem lehet kitapintani, pontosan hol kezdődik az értintésérzékeny felület
 • nem egyértelmű, miből hányat kell nyomni
 • néha nem annyinak érzékeli a nyomásszámot, mint amennyi valóban volt
 • minden kombinációt külön meg kellene jegyezni, amit sokan nem tudnak vagy nem akarnak
 • nem minden funkciót lehet érintésalapon állítgatni

A fenti gondok gyakorlatilag az összes értintés alapú eszközt sújtják, és sajnos ettől az Edifier TWS NB2 sem mentes. Például a bal és a jobb oldalon eltérő és azonos parancsokat is ki lehet adni, tovább növelve a bábeli zűrzavart. Vannak viszont kardinális dolgok, amiket SEHOL sem lehet alkalmazni, ilyen például a hangerőállítás, vagyis ehhez elő kell venni a telefonotokat. Akkor viszont miért ne léptetnétek egyet a számok között is? Főleg, hogy a jobb oldalon, tripla nyomással lehet számokat előrefele lapozni, így logikus lenne, hogy a bal oldali zajongó háromszori megnyomásával ugyanez megy majd visszafele. De nem, ez helyette bekapcsolja a game módot. Mi van?

A dolog az őrületbe kergetett, mindaddig, amíg rá nem jöttem, hogy applikáción keresztül is lehet mindent állítani,

ami nagyban leegyszerűsíti a vezérlést. Ehhez viszont újra elő kellett vennem a telefonomat, vagyis ott vagyok, ahol a part szakad. Viszont simán át tudtam verni a fülest az érzékenység magasra húzásával, ilyenkor a két tapintást is csak egynek „számította be”. Remek funkció viszont, hogy egyes parancsokat az eszköz magától végrehajt. Egy infravörös érzékelő segítségével képes figyelni, hogy az NB2 éppen a fülben van-e, vagyis ha kiveszitek onnan, akkor leállítja a zenét, ha visszateszitek, akkor újra elindítja. Ezt már a Xiaomi Air 2 is tudta, de az csak a leállításra volt képes, az elindításra nem.

 

Edifier TWS NB2 – Jó hang és jó funkciók

Ahogy említettem, a vezérléssel eléggé szorosan összefügg a használhatóság, aminek sarokpontja az Edifier Connect app. Innen gyakorlatilag minden funkció kapcsolható, sőt, ha valamire nem jöttetek rá korábban, akkor azt innen is kileshetitek. Nagyon tetszett az is, hogy lehet paraméterezni például az Ambient sound funkció működését, vagyis szűken ugyan, de testre szabhatók a termék egyes tulajdonságai.

Ordító ziccert hagytak viszont ki azzal, hogy nem lehet az értintéseket átprogramozni,

például ha én 1 tapizásra akarok tenni egy funkciót, akkor miért nem engedi meg a szoftver? Ezzel ugyanis mindenki úgy állítaná be a lehetőségeket, ahogy akarná, és akkor a „tapi parancsok” megjegyezhetők is lennének. Kár érte, mert a potenciál megvan benne, de így nyilván nem lehet kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Nézzük az extra funkciókat, kilesve azokat az alkalmazásból:

 • ANC: aktív zajszűrés
 • Ambient sound: más néven transparency mód, vagyis a külső zajok beengedése
 • Game mode: nagyon kis késleltetésű (80 ms) lehetőség játékokhoz
 • Normal mode: minden fenti funkciót kikapcsol, itt a leghosszabb az üzemidő

Az ANC jól működik, szépen levágja az alacsony frekvenciákat és a visszhangot is, nagyjából a Oneodio A30 szintjét hozza, de azért meg sem közelíti mondjuk egy százezer forintos Sony tudását. Az Ambient mód ennek az ellenkezője, bekeveri a külső hangokat, hogy ne üssenek el az utcán a járművek, ezzel is elégedett voltam. A game mód lényege az alacsony késleltetés, állítólag 180 ms helyett 80 milliszekundum sebességre vált át az Edifier TWS NB2. Az biztos, hogy a hang sehol nem csúszott, de a BT 5.0 szabvánnyal dolgozó eszközöknél egyébként is ez a tapasztalat.

Ráadásul a duális mikrofonpáros is remek, kristálytiszta a hang, sokan észre sem vették, hogy nem telefonon keresztül beszélek, legalábbis addig, amíg nem mentem ki az utcára. Az viszont fontos, hogy az aktív zajszűrés csak a fülhallgatókból érkező hangot vágja le, a mikrofonra nincs hatással, vagyis ha nagy háttérzajban használjuk a fülest, akkor az zavarni fogja beszélgetést. Ez egyébként jellemzően más eszközöknél is így működik, tehát ezt nem vettem hibának.

Az Edifier TWS NB2 hangja kapcsán a Mifo O5 jutott eszembe. Mindkettő nagyon szépen szól, és hasonló a karakterisztikájuk is. Minden tartományban tiszta hangok csendülnek fel, és egyik sáv sem nyomja el a másikat, élvezet velük zenét hallgatni.

Az Edifier nyilván funkciók terén sokkal előbbre jár, de azt nem szabad elfelejtenetek, hogy például az ANC egy picit rontja a muzsikák minőségét. Igazából túl sok mindent nem tudok az NB2 hangjáról írni, hiszen nem nagyon produkált bosszantó hibákat, mint a dübögés, a visszhang vagy az éles magasak, kifejezetten kellemes az összhatás. Egy kis makulát azért találtam, csak az SBC kodeket támogatja, az aptX-et nem, de ez a hangján nem nagyon hallatszott.

Az üzemidőt nem annyira egyszerű megállapítani, mint ahogy azt elsőre gondolnátok.

Normál módban – vagyis, amikor minden extra funkciót kikapcsoltok – 9 órát tud egy feltöltéssel, ami durva, ehhez ad még a bölcső további 23-at, vagyis összesen 32-re jön ki a matek. ANC mellett ez 7+18-ra esik vissza, ami még mindig a kategória felső 25%-ába repíti az NB2-t. Érdekes, hogy a feltöltési adatokat sehol nem adják meg, de erre nem is igazán van szükség, hiszen még aktív zajcsökkentés mellett is 7 órát kibír, vagyis az utolsó töltés után felcsattintjátok a Type-C portra a bölcsőt, és mire lemerülnének a bogyók, már újra áramlani fognak az elektronok a „töltőtojásból” a fülesek felé.

Összegzés

Nehéz dolgom van, ha összegezni akarom, milyen az Edifier TWS NB2. Bizonyos szempontból bosszantó hiányosságokkal terhelt, a vezérlést nem kedveltem, de ez lehet egyéni beállítottság kérdése is. Az ANC „csak” a kategória átlagát hozza, és nem támogatja az aptX kodeket sem a füles, a helyzet viszont az, hogy egyes kutatások szerint az ilyen típusú hibákra a fogyasztók nagy ívben tesznek. Ami számít, az a hangminőség, az üzemidő és a kinézet, ezek nyomnak a legtöbbet a latba, és pont ez a három terület az, amiben az NB2 kiváló.

Ráadásul egy csomó modern funkcióval utasítja maga mögé a konkurenseket, applikációból vezérelhető, zajt szűr vagy enged be, ha éppen arra van szükség, van gaming módja, kiváló az anyaghasználata, nagyon jó a mikrofonja, használható párosan, vagy csak „headset” módban is, szóval a bizalmat nem indokolatlan neki megelőlegezni. A 25 500 Ft teljesen reális érte, de azért nem lennék szomorú, ha egy akció során 20K alá nyomnák az árát. Akkor egyből kéne, főleg, hogy EU raktárból érhető el.

Pro

 • Kiváló hang
 • Remek mikrofonok
 • Nagyon hosszú üzemidő
 • App alapú beállíthatóság
 • Nagyon sok mindent tud
 • Remek dizájn és anyaghasználat

Kontra

 • Zavaros kezelhetőség
 • Az ANC-n lenne még mit javítani
 • Nem támogatja az aptX alapú átvitelt
 • Az appban nem lehet személyre szabni a kezelhetőséget
 • Helyenként fogalmatok sem lesz mi, miért csinálja azt, amit

hirdetés