hirdetés

KZ aptX HD Bluetooth adapter teszt

Zene füleimnek

teszt
KZ aptX HD Bluetooth adapter teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-02-22

Vettem két érdekes dolgot Aliexpress-en, egy Bluetooth átalakítót, amivel vezetékes KZ füleseket lehet felfejleszteni vezeték nélkülivé, illetve memóriahabos füldugókkal egészítettem ki a szettemet. Az előbbi cucc képes aptX HD átvitelre, amitől sokkal nagyobb felbontásban élvezhetitek a kedvenc zenéiteket. Az utóbbi pedig igazodik a hallójáratotok formájához, brutálisan izolálja a zavaró hangokat, ráadásul még kényelmes is. 6500 és 450 forintot fizettem értük, de maximálisan megérte.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A gombok nyomáspontja eléggé határozott,

már-már túlzás is, de legalább izzadt kézzel is meg lehet találni, mi hol van, nem úgy, mint a tapizós megoldásokat, illetve van egy kis elválasztó perem, amitől érzitek, hogy melyik hol kezdődik. A háromgombos rendszerek előnye, hogy jó sok funkciót lehet rájuk kipakolni, az alap hangerőállítás és a ki-bekapcsolás mellett. A bekapcsoló gomb rövid nyomásra indítja és megállítja a számokat, míg a hangerő szabályzás hosszúra lépteti előre és hátra a számokat. A hívásokat is el lehet utasítani, illetve fel lehet venni, hiszen headsetként is képes funkcionálni.

A cucc minősége rendben van,

de azért extrának nem nevezném, viszont a felhasználás szempontjából ez mellékes, a lényeges az, hogy a mérete miatt azért jobb elrejteni a ruhába, különben például futás közben lifegni fog. Fontos még azt tudni, hogy ez a 2 PIN-es MMCX típusú fülhallgatókhoz jó, de a KZ gyárt még két másik csatlakozószabvánnyal szerelt zajkeltőket is, szóval ellenőrizzétek le, hogy nektek melyikre van szükségetek, az AS06-hoz biztosan ez a jó.

 

KZ aptX HD BT adapter – Szépen szól hozzád

Az eddig elmondottak nem különösebben érdekesek, nagyjából  mindegyik ilyen cucc így működik. Amitől érdemes megvenni a KZ darabját, az az aptX HD – ami egyébként egy Qualcomm találmány – átviteli szabvány. Egy kicsit mélyedjünk el abban, hogy ez egyáltalán miért fontos, de jelentősen fogok egyszerűsíteni a közérthetőség kedvéért. Akit mélyebben érdekel a téma az ezen és ezen a linken olvasgathat. A különböző BT kódolásoknak van egy maximum átviteli rátája, amit kilobit/másodpercben adnak meg. A legtöbb esetben SBC kódolással viszik át a fül- és fejhallgatók a hangot, ezt az androidos telefonok ki is írják a Bluetooth menüpont alatt.

Az SBC kódolás maximum 320 kbps adatot tud átvinni, vagyis ha ennél részletesebb zeneszámot hallgattok, akkor csökkenni fog a  részletesség. Ez olyan dolgokban fog megnyilvánulni, mint hogy bizonyos hangszerek hangja tompább lesz vagy elveszik, nem jönnek ki a részletek, de pl.  a lemezjátszó tűjének a sercegését sem halljátok majd, és így tovább. Az aptX HD átvitele az SBC-vel szemben 576 kbps, vagyis jóval több minden marad meg az eredeti hangsávból. Persze itt nemcsak a fülhallgatónak kell ismernie a szabványt, hanem az azt lejátszó eszköznek is, szóval az egyáltalán nem biztos, hogy mondjuk a telefonotok is támogatja, de azért jó esély van rá. Ezt egyébként a fejlesztői módba átállított készülékeken meg lehet nézni a „Bluetooth hangkodek” menüpont alatt. Természetesen az aptX HD-nál is vannak nagyobb átviteli sebességű szabványok, mint a Sony által kifejlesztett LDAC, de az ilyen szabványt is támogató fülesekért még többet kell fizetnetek, bár a 1More E1001BT ára nem is olyan vészes.

A lényeg az, hogy én hallom a különbséget az SBC és az aptX HD között,

az utóbbi sokkal részletesebb. Nyilván ehhez flac fájlokat használtam, aminél még így is jelentős a veszteség a magas bitráta miatt, de ott már előjön a különbség. Például Parov Stelar egyes számaiban a háttérben serceg a lemezjátszó tűje, Morcheeba zenéiben a tücsökciripelést hallani, de a Dire Straits-Money for Nothing gitárszólójával is lehet próbálkozni.

Két dolgot viszont megemlítenék, amit utáltam a KZ HD adapterében,

az egyik, hogy ha nem szól zene, akkor hangosan sípol, miközben a hangerő gombot nyomkodjátok. Valamiért csak ordítva tudja azt is közölni, hogy be- és kikapcsolt, ami nem lenne extrém sokkoló, ha a memóriahabos gumiharangok nem úgy izolálnának, mint az állat. A másik, hogy a kábel elég merev, aminek a lényege az lenne, hogy a fülkagyló körül, kívül végigfusson a kábel és tartson. Nekem viszont elállt, ami idegesített, hiába, nem én vagyok Dumbo. Futni így is lehet benne, de ettől még bosszantó.

A KZ rendelkezik mikrofonnal is, amire azt mondanám erős közepes, például a Xiaomi Collar megoldása sokkal jobb, de azért használható ez is.

 

KZ aptX HD Bluetooth adapter teszt 14

KZ memóriahabos gumiharang – A nyugalom szigete

A másik fejlesztés a memóriahabos füldugó szett volt, amit különböző kiszerelésekben lehet megvásárolni, lehet benne 1 vagy 3 méret is. Utóbbit vettem, mert egyrészt az is csak kb. 500 Ft, másrészt pedig nem akartam hazardírozni a  méretekkel. A cucc nevében benne van a lényeg, felveszi a hallójárat alakját, vagyis speciálisan rátok idomul. Ez eleinte nagyon furcsa érzés, mert olyan, mintha eldugult volna a fületek, hiszen brutálisan feszesen tart és tömít. Utóbbi helyenként olyan mértéket öltött, hogy a csendes szobában a saját szívverésemet is hallottam, ami nagyon durva.

Lényeg az, hogy durván izolál,

így ne ezzel szlalomozzatok a BKV buszok között, mert jelentősen csökkenti a kívülről beáramló zaj mennyiségét. De mivel többek között pont a zajok kizárása kell a minőségi zenehallgatáshoz, ezért ezt egyáltalán nem bántam. Egy-két nap alatt egyébként remekül idomul a sajátos testi egyediségekhez, és utána már kényelmes lesz, viszont megmarad a remek tömítettség. Sokat hozzáad a zenehallgatáshoz, tehát mindenkinek ajánlom annak az 500 Ft-nak az elköltését, amennyiért a pakkot vesztegetik.

Összegzés

Örülök, hogy megvettem a KZ adapterét, mert így végre nem kell nyűglődni a kábelcserével, másrészt az aptX HD jelentős minőségjavulást eredményezett. Lehetnének a felhasznált anyagok jobb minőségűek, és a hangjelzéseit is véghez vihetné halkabban, de több hibát nem tudok felsorolni. A 8 órányi üzemidő pedig még manapság sem mindennapi teljesítmény, és mivel utálom a töltőbölcsős megoldásokat, ezért én inkább azt preferálom, hogy a beépített akku működjön tovább.

A memóriahabos füldugó meg egy nagyságrenddel jobb zenei élményt ad, és a két cucc összesen került nem egészen 7000 Ft-ba, szóval ajánlom mindenkinek. Aki pedig szeretne Bluetooth-ra váltani vezetékes megoldásról, annak például a Ugreen jack bemenetes megoldása lehet jó.

Pro

 • AptX HD támogatás
 • Hosszú üzemidő
 • BT 5.0 átvitel
 • Több modellre is feltehető

Kontra

 • Lehetnének a műanyagok jobb minőségűek
 • Maximum közepes mikrofon
 • Ordítva mondja be a visszajelzéseket
 • A töltőcsatlakozó kiképzése pontatlan

hirdetés